Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nevreme "protutnjalo" prestonicom Empty Nevreme "protutnjalo" prestonicom

taj Sre Jun 16, 2010 1:07 pm
Jaka oluja iza sebe „ostavila“ srušena stabla, oštećene automobile, pokidane elektroinstalacije, kolaps u saobraćaju...


Spasavanje pešaka u Valjevskoj ulici

Nevreme "protutnjalo" prestonicom Bg-valjevska-ulicaSILOVITO nevreme u sredu popodne je protutnjalo Beogradom i za sobom ostavilo veliki broj srušenih stabala, oštećenih automobila, pokidanih električnih žica, ali i kolaps u saobraćaju. Dvočasovni pljusak praćen jakim vetrom pričinio je znatnu materijalnu štetu, pa su sve javne službe bile angažovane na terenu kako bi se stanje u prestonici normalizovalo. Srećom, niko od sugrađana nije povređen.

Prvi naleti vetra počeli su oko 17 časova, posle čega je ubzo krenuo i jak pljusak. Prolaznici u centru Beograda razbežali su se na sve strane tražeći skrovište od nevremena, pa je za samo nekoliko trenutaka prestonica opustela. Verovatno najdramatičnije je bilo u Zemunu, gde se drveno-metalna terasa otkačila sa desetog sprata zgrade u Karlovačkoj ulici 29. Vetar je masivnu konstrukciju nosio nekoliko metara, a zatim je "bacio" na prodavnicu u susednoj Ulici Filipa Višnjića. Tom prilikom oštećeno je i putničko vozilo "opel", polomljena je bandera i pokidani su električni kablovi.

- Kako je nevreme odmicalo vetar je postajao sve jači, a u jednom trenutku sam čula kako nešto udara u krov lokala - rekla nam je Verica Zorić, radnica u prodavnici "NS" na koju je pala terasa. - Kada sam otvorila vrata i videla smrskan automobil, potpuno sam se prepala. Samo sam istrčala napolje i pobegla.

Prema rečima očevidaca otkačena konstrukcija je opasno pretila da povredi nekoliko prolaznika koji su se tu zatekli, ali je, srećom, sve prošlo bez žrtava.

Za to vreme, na Čukarici, bujice su nosile asfalt, šahtove, ali i prolaznike. Kako je kiša uporno padala, voda je sve intenzivnije jurila niz Valjevsku ulicu na Banovom brdu, pa je u jednom trenutku "zahvatila" i slučajnog prolaznika. Muškarca, koji se nalazio u velikoj opasnosti, spasila su dvojica sugrađana, a "nesrećnik" je prošao bez ozbiljnijih ozleda. Poplave su napravile i potpuni saobraćajni kolaps, pa su se kolone vozila nizale beogradskim ulicama. Najviše problema bilo je na autoputu kod isključenja za aerodrom "Nikola Tesla", gde je vetar pokidao delove saobraćajnih znakova. Takođe, delimično je bio blokiran i Batajnički drum kod naselja 13. maj, dok su oborena stabla privremeno zatvorila Ulicu Vase Pelagića. Kritično je bilo i u Dobanovcima, gde je oboreno više bandera, ali ni tamo, srećom, niko nije povređen.

Javne službe su zahvaljujući dobroj koordinaciji Gradskog centra za obaveštavanje i Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije spremno dočekale vremensku nepogodu.

- Kada smo dobili informaciju da iz Lazarevca dolazi nevreme odmah smo obavestili nadležne službe - rekao nam je načelnik Gradskog centra za obaveštavanje, Ljubiša Majstorović. - Najviše posla su imali vatrogasci, Elektrodistribucija "Beograd", kao i "Zelenilo", koje je intervenisalo na čak 24 lokacije.

Prema informacijama iz Repububličkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, vetar je duvao brzinom od 10 metara u sekundi, a za samo dva časa palo je oko 20 litara kiše po kvadratnom metru. Policija je saopštila da nevreme nije uzrokovalo saobraćajne nesreće.RESTRIKCIJE

ZBOG nevremena Elektrodistribucija Beograd je po nalogu Elektromreže Srbije uvela planske redukcije na južnim obroncima grada.

- Redukcije se odnose, pored ostalih, na Sremčicu, Obrenovac, Rakovicu, Filmski grad - rekla je portparol "EDB" Sandra Alagić. - Inače, naše ekipe su imale najviše posla u prigradskim delovima Beograda, gde su otklanjale kvarove nastale zbog granja koje je kidalo kablove. Kritično je bilo u Zemun polju, Borči, Krnjači, Batajnici, Ugrinovcima i Surčinu.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu