Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Masturbacija  Empty Masturbacija

taj Pet Jul 02, 2010 9:18 pm
Masturbacija je dugo smatrana opasnom, sramnom i skandaloznom pojavom i izvorom svih zala. Ali, jedna studija je konačno stala na put pogrešnim ubeđenjima. Ova seksualna aktivnost smanjuje rak prostate, koji je odgovoran za oko 10 000 smtrnih slučajeva godišnje.
Postaćeš gluv ! Postaćeš izopačen !… ovako su nekada pretili mladićima koji počinju da istražuju svoje telo. Ali, ovakav karakter msturbacije je opovrgnut, a dokazani su pozitivni efekti koje ima na zdravlje muškarca. Ako se redovno praktikuje ovaj vid zadovoljstva, znatno se može smanjiti rizik za dobijanje bolesti koja danas najviše plaši jači pol.

Igrajte se rukama ili …
Prostata posreduje u stvaranju sperme (tečna semena masa, pomešana sa spermatozoidima) pre nego što sperma pređe u uretru u momentu ejakulacije. Osim njene uloge u reprodukciji, ova mala žlezda oredstavlja opasnost i ono o čemu muškarci vode računa i preventivno se leče jer njenim poremečanjem nastaje oko 40 000 novih slučajeva kancera i 10 000 smrtnih slučajeva svake godine. Suočeni sa ovom alarmantnom situacijom, naučnici čine sve kako bi uspeli da unekoliko spreče ili smanje učestalost raka. Nedavna studija je istraživala odnos između raka prostate i seksualnih navika. Rezultati su zapanjujući !
U periodu između 1994. i 1998. godine, ekipa istraživača iz Epidemiološkog centra u melburnu (Australija) je zatražila od 1 079 muškaraca kojima je dijagnostikovan rak prostate pre 70. godine da popune upitnik o svojim seksualnim aktivnostima. Njihovi odgovori su upoređeni sa odgovorima 1 290 muškaraca koji dobrog zdravlja a istih godina.
Tim je zaključio da što više muškarci između 20 i 40 godina ejakuliraju, to smanjuju rizik od raka prostate. Ali, ovo se odnosi na mlade momke, jer muškarci koji ejakuliraju 5 puta nedeljno tokom 20 godina, smanjuju na trećinu rizik od raka.

…neka vam dama pomogne
Ali, ove rezultate treba uzeti sa rezervom. Tokom ove studije, nije uspostavljena nikakva veza sa brojem seksualnih partnera. Međutim, više istraživanja je dokazalo uticaj čestog menjanja partnerki na nastanak raznih oboljenja. U junu 2001. godine je jedna ameročka studija uspostavila proprcionalni odnos. Najveći zavodnici (sa više od 30 partnerki) su češće pogođeni agresivnim oblicima raka. Naučnici su takođe podsetili na mogućnost da su seksualno prenosime bolesti uticale na pojavu raka. Povećan je broj slučajeva raka kod pacijenata koji su imali gonoreju ili sifilis.
Australijski naučnici kažu da njihovi rezultati nisu kontadiktorni infektivnoj hipotezi, već baš suprotno. Razlike između ove dve studije je što jedni nisu uzeli u obzir seksualnu aktivnost. Američko istraživanje se bazira na količini seksualnih odnosa, a australijski naučnici uzimaju u obzir broj ejakulacija, sa ili bez partnera. Seksualno zadovoljavnje bez partnera ne snosi posledice infektivnog oboljenja.

Zdravlje na dohvat ruke
Ali koje pretpostavke mogu da potvrde da masturbacija zaista sprečava rak prostate ? Prem autorima studije, ova aktivnost sprečava akumulaciju semene tečnosti. Pojedini sastojci spreme (potazijum, cink, fruktoza, citrička kiselina ili 3-melitkolantren, kod pušača) mogu da imaju kancerogena svojstva u slučaju njihove stagnacije u kanalu prostate. Sto je veća učestalost spreme koja prolazi kroz kanal, više supstance koje je komponuju mogu da oštete ćelije kanala. Još jedna mogućnost : ejakulacija podstiče kompletnije sazrevanje ćelija prostate, čineći ih manje osetljivim i podložnim raku. Ali za sada, ovu samo nagađanja.
A šta ako sutra kada se obratite vašem lekaru ne dobijete samo savet da se redovno i uravnoteženo hranite i da održavate fizičku kondiciju, nego i da se samozadovoljavate ? Opustite se, to se neće desiti dok se zvanično ne potvrde rezulati ove studije i blagotvorno dejstvo masturbacije na smanjenje rizika od raka prostate.
Međutim, masturbacija je potpuno bezazlena, pa vas ništa ne sprečava da se osigurate na vreme u uzmete zdravlje u svoje ruke…
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Masturbacija  Empty Re: Masturbacija

taj Pon Dec 13, 2010 4:27 pm
Žena, strah, ego i masturbacija

Zašto nekim ženama smeta da njihovi partneri masturbiraju? O čemu se tu radi: strahu, sramu, nesigurnosti, egu? Da li neke žene smatraju da, ako njihov partner masturbira, to znači da mu ona nije više privlačna?


Danas me nazvala jedna mlada žena (rekla bih da je mlada po boji njenog glasa). Nije se predstavila već me zamolila da li me može nešto pitati. Svakako, rekla sam joj – a ona ispali pitanje: „Da li se muškarac koji nema odnose niti ne masturbira fizički može razboleti?“

Malo me zbunilo pitanje i pre odgovora postavila sam joj par potpitanja – da li se radi o muškarcu koji ima erektilne smetnje, da li se radi o muškarcu koji je slobodno odabrao ne imati seksualne odnose niti masturbirati (pomislila sam da se možda radi o nekome ko je odabrao celibat kao duhovni put)?

Ne, rekla je, radi se o muškarcu koji nije sveštenik ni fratar, već sam želi ne imati odnose niti masturbirati, u njenom glasu sam osetila nervozu i ljutnju.

Rekla sam joj da, ako muškarac slobodno izabere takav život, neće se fizički razboleti. Ako ima seksualnu želju, verovatno će patiti, ali ako je to njegova želja... „Znači, fizički se neće razboleti.“, sa zvukom pobede u glasu, odgovorila je, zahvalila se i spustila slušalicu.

Ostala sam par sekundi gledajući telefonsku slušalicu pokušavajući razumeti taj neobičan telefonski poziv. Da li se radilo o nekoj šaljivoj opkladi ili je pitala nešto za nekog njoj bliskog muškarca?

Onaj ton ljutnje za vreme postavljanja pitanja i ton pobede kad sam joj odgovorila, nisu mi dali mira. Kratko nakon toga sam se susrela s kolegom i prokomentarisala poziv. I njega je zaintrigiralo o čemu se radi, no, osim naših spekulacija, ništa tačno nećemo znati.

Razgovor nas je asocirao na neke druge naše klijente s kojima smo razgovarali o masturbaciji. Ja sam imala jednu klijenticu koja je jako bila ljuta na svog muža kad ga je „ulovila“ da masturbira gledajući slike razgolićenih žena.

„I to radi skrivajući se, nije mi rekao da masturbira“, tužila se ona.

Ja sam je iskreno pitala što joj je u tome čudno, zar ona govori njemu kada ona masturbira?

Gledala me začuđeno bez odgovora. Klijenti mog kolege su pak došli na terapiju jer je žena ušla u sobu dok je muž na Internetu gledao „filmić“ i samozadovoljavao se. Ona se razljutila toliko da je tražila da idu na bračno savetovanje.

Jednom sam dobila poziv jedne supruge koja me pitala da li mogu pomoći njenom mužu da prestane da masturbira?

U razgovoru mi je rekla da je za nju to prevara, kao da je bio s drugom ženom. Nisam ih upoznala, nisu došli u Savetovalište jer verovatno nije bila zadovoljna mojim odgovorom da je samozadovoljavanje prirodna potreba i da ne mogu njenog muža od toga „izlečiti“.

Zašto nekim ženama smeta da njihovi partneri masturbiraju? O čemu se tu radi: strahu, sramu, nesigurnosti, egu? Da li neke žene smatraju da, ako njihov partner masturbira, to znači da mu ona nije više privlačna?

Da li je nekim ženama samozadovoljavanje „prljavo“ i ne žele da njihovi muževi „to“ rade? Možda neke misle da ako imaju redovne seksualne odnose, njihovi partneri ne bi trebalo da imaju potrebu još i za masturbacijom?

Da li je nekima povređen ego – zar ona nije bolja od samozadovoljavanja? Odgovor je najverovatnije kombinacija svega navedenog.

Bilo bi mi drago da mi se čitateljice jave sa odgovorima i svojim iskustvima i da ova tema ne bude skrivena i nepoželjna u javnosti. Što manje tabua, to smo zdraviji – pojedinačno i u odnosu.

Većina muškaraca i žena uživaju povremeno u seksu sami sa sobom – i oni koji su u vezama i oni koji nisu. Osećaj užitka koji nam daje samozadovoljavanje je drugačijeg „ukusa i boje“ nego užitak u seksu sa partnerom/icom i kao što seks sa partnerom ne čini ništa loše samozadovoljavanju, isto tako samozadovoljavanje ne čini ništa loše seksu sa partnerom/icom.

Svakako. Kod nekih seksualnih smetnji, samozadovoljavanje je put do izlečenja i uspešnih seksualnih odnosa.

I za kraj bih volela da skrenem pažnju svima kojima smeta spoznaja da im partner/ica masturbira: možda se radi o osobnoj seksualnoj prošlosti osobe kojoj to smeta, u kojoj je masturbacija bila prikazana kao nešto prljavo, sramotno i neprihvatljivo.

Ukoliko je tako, dobro je preispitati svoje stavove i uverenja – da li su zaista naši osobni ili su nam nametnuti dok smo rasli, ne razmišljajući i ne dovodeći ih u pitanje?

No možda je to smetanje simptom da nešto u odnosu nije dobro, možda je osećaj da nekome smeta partnerovo samozadovoljavanje - u stvari poziv da poradimo na svom odnosu ili braku, na prihvatanju jedno drugoga s međusobnim dubokim poštovanjem.
Piše: Nataša Barolin Belić, seksualni terapeut i savetnik za veze
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Masturbacija  Empty Re: Masturbacija

taj Sre Dec 29, 2010 10:45 am
Iako nam je sasvim uobičajeno da muškarci konstantno pričaju o masturbaciji, za žene je ovo još uvek vrlo osetljiva tema. Samozadovoljavanje se kod žena vrlo retko pominje, i to među najbližim prijateljicama, a i onda je vrlo skromno. Ali seksolozi kažu da bismo toj temi trebale ipak posvetiti više pažnje. Masturbacija pozitivno utieče na žensko zdravlje i na emotivne veze. Evo nekoliko stvari koje morate znati o masturbiranju:

Više oblika “normalnog” masturbiranja kod žena
Većina je žena bar jednom u životu masturbirala. Iako možda zbog toga mogu osećati grižu savesti, posebno ako su u stabilnoj vezi, nema potrebe za osećajem krivice. Ponekad vam je partner umoran, na putu ili na neki drugi način nedostupan, a to ne znači da sebi morate uskratiti zadovoljstvo.
Žene mogu masturbirati na više načina, a najčešće koriste vibrator ili prste. Više od polovine žena koristi vibrator tokom masturbacije ili za vreme seksualnog odnosa. Mišljenja stručnjaka vezana za korišćenje vibratora su različita. Neki smatraju da preterano korišćenje vibratora tokom masturbacije može otežati ženama da dožive orgazam sa partnerom.

Masturbacija poboljšava raspoloženje
Bez obzira koji način izaberale, samozadovoljavanje može poboljšati raspoloženje kod žena. Kod samozadovoljavanja ništa vam ne odvlači pažnju, pa možete da se usredsredite na sopstvena osećanje i ne morate da brinete da li će još nekome biti dobro. To ne znači da ne volite partnera – jednostavno ponekad morate misliti samo na sebe. Ne opterećujete se mislima “Da li mi treba predugo da svršim”?

Masturbacija poboljšava vaš seksualni život sa partnerom
Žene koje redovno masturbiraju, nauče što im odgovara. To im pomaže u izgradnji seksualnog samopouzdanja. Pomaže im pri navođenju partnera tokom seksa. Seksolozi preporučuju masturbiranje ženama koje teško doživljavaju orgazam. Na taj način upoznaju svoje telo i postaju svesnije onoga što ono može. Poznato je da žene, u odnosu na muškarce, teže svladavaju tehniku postizanja orgazma. Masturbiranje im u tome može pomoći, a još je lakše uz upotrebu vibratora. Korišćenje vibratora, iz nepoznatih razloga pomaže ženama da dožive orgazam. Žene koje kosriste vibrator bolje funkcionišu što se tiče vaginalnog vlaženja, želje, uzbuđenja i orgazma, tako da manje osećaju bol i neprijatnost tokom seksualnog odnosa.

Samozadovoljavanje vam pomaže da se opustite
Žene koje su pod stresom, trebalo bi da počnu sa samozadovoljavanjem, jer će im to odvući negativne misli. Hm…pa dobro možda ne svaki put, ali može bar malo da pomogne i da opusti napete mišiće celog tela.

Masturbacija pomaže pri ublažavanju ili otklanjanju bola
Žene koje masturbiraju često kažu da im to pomaže pri ublažavanju menstrualnih grčeva i simptoma PMS-a, kao što su nervoza i razdražljivost.
Masturbiranje i orgazam od velike su pomoći protiv migrene. Naučnici smatraju da postoji neki faktor vezan za orgazam koji može smanjiti bol ili čak potpuno izlečiti migrenu.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Masturbacija  Empty Re: Masturbacija

taj Sre Dec 29, 2010 10:50 am
Čak i u današnje vreme, doba nakon seksualne revolucije u kome je seks jedna od najvažnijih tema, masturbacija i dalje predstavlja ''tabu'' za koji su vezane mnoge predrasude.

Otkrivanje prvih polnih zadovoljstava započinje doticanjem sopstvenih genitalija još u doba detinjstva i predstavlja normalnu pojavu i u adolescenciji i u odraslom dobu. U prirodi ljudskog roda je i težnja da se doživi seksualno uzbuđenje isto kao što moramo da dišemo i da se hranimo. Jedan od najjednostavnijih, najpristupačnijih, najčešćih i najnormalnijih načina da to postignemo je upravo samozadovoljavanje.

Masturbacija je fizička samostimulacija (dodirivanje, masaža, trljanje, stiskanje..) genitalnih organa i drugih erogenih zona koja ima cilj da se oseti seksualno uzbuđenje i doživi orgazam. Obično je povezana sa seksualnim fantazijama. Nema razlike u polovima, podjednako masturbiraju i muškarci i žene.

Na žalost, mnogi mladi ljudi nose teret neopravdanog stida i kivice vazanih za samozadovoljavanje zbog moralnih normi koje nameće religija ili društvo u celini. To je normalna i potpno bezopasna pojava koja ima mnogo pozitivnih strana. Dodirivanje sopstvenog tela je najbolji način da ga detaljno upoznaš i da saznaš šta ti najviše prija. Kasnije ta saznanja možeš podeliti sa svojim partnerom i to vam može mnogo obogatiti seksualni život. Isto tako postajete svesni svojih želja na osnovu seksualnih fantazija tokom samozadovoljavanja. Kada znate šta vam prija i šta želite onda ćete znati i šta da tražite.

Jedna od najčešćih predrasuda je da osobe koje su u vezi ne masturbiraju. Mnogi muškarci i žene se redovno samozadovoljavaju i istovremeno misle da je njihov zajednički seksualni život veoma buran, dovoljno čest i kvalitetan. U mnogim vezama masturbacija je deo predigre, npr. momka uzbuđuje da gleda devojku kada se samozadovoljava. Kada momci imaju problema sa preranom ejakulacijom (svršavanjem) obično im stručnjaci prepručuju da masturbiraju nekoliko sati pre seksualnog odnosa kako bi im odnos kasnije trajao duže. Ako nemate partnera samozadovoljavanje je potpuno normalan način da postignete seksualno uzbuđenje i da doživite orgazam, a da pri tome ne nosi opasnost od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih infekcija. Mnogi ljudi, naprosto, masturbiraju jer ih to opušta.

Mladi se pitaju koliko često masturbiranje je normalo, šta je to previše. Odgovor na ovo pitanje je zaista prost. Sve dok vam mastubiranje ne remeti svakodnevni život normalno je onoliko koliko to vama odgovara. Masturbacija je loša ako postane jedini način zadovoljavanja seksualnih potreba a da vas pri tom ne zanimaju svi drugi načini koje tokom života možete iskusiti, i to jedini način zato što druge načine ne želite ili ako predstavlja opsesivno kompulzivnu radnju, radnju koju ne možete da kontrolišete.

Koliko često ću se dodirivati, gde da se dodirujem, koliko jako, rukom ili nekim predmetom (npr. vibratorom), kada i gde, u društvu ili ne samo su pitanja koja pokazuju koliko mnogo izbora imate, da otkrijete sebe i da uživate.
Sponsored content

Masturbacija  Empty Re: Masturbacija

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu