Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bikini slavi 64. rođendan Empty Bikini slavi 64. rođendan

taj Pon Jul 05, 2010 7:44 am
Leto, sunce i bikini! I tako već 64 godine. Kreirao ga je, a ko bi drugi, jedan Francuz 1946. Mediji i crkva odmah su krenuli u hajku, ali onda su bikini obukle Brižit Bardo i Ursula Andres i ostalo je istorija.

U trenutku nastanka, nijedna manekenka se nije usudila da prikaže bikini. Za premijeru 5. jula 1946. Rear je iznajmio bazen za kupanje, a bikini je nosila striptizeta Mišlen Bernardini - nakon toga dobila je 50.000 pisama obožavalaca.
Luj Rear je, zapravo, bio mašinski inženjer, ali je preuzeo majčinu prodavnicu rublja i tako upoznao svet donjeg veša.
Kao promućurni poslovni čovek, Rear je za naziv svog kupaćeg kostima izabrao ime malog pacifičkog atola - Bikinija, na kome su Amerikanci, četiri dana pre njegove modne revije, isprobali atomsku bombu.
Na jeziku ostrvljana ime znači zemlja mnogobrojnih kokosa", ali je ono tada bilo simbol nuklearnih proba. A i Rearova kreacija imala je efekat bombe - bar u svetu mode i onog što se naziva duh vremena.
U prvo vreme prodaja baš nije išla, a u katoličkim zemljama poput Italije, Španije ili Portugala, crkva je krenula u pravi krstaški rat protiv bikinija, preneo je nemački državni radio Dojče vele".
I u SAD jedan časopis za devojke pisao je 1957. da je upravo nezamislivo da bi pristojna devojka ikada nosila nešto tako". Francuzi su oduvek bili nešto slobodniji i tako se 1956. Brižit Bardo pojavila u bikiniju u filmu I Bog stvori ženu" - i izazvala pravu senzaciju.
Šest godina kasnije u jednom od filmova o Džems Bondu u bikiniju je prošetala i Ursula Andersa, a taj odevni predmet od 76 kvadratna centimetra 2001. godine prodat je na aukciji za 40.000 funti.
Danas, 64 godine nakon skandalozne i senzacionalne prezentacije prvog bikinija, na kostim se više niko ni ne osvrće - eventualno na vlasnicu, ali to bi verovatno bio slučaj i da je u jednodelnom kostimu.
Jedino su Britanci nedavno usavršili bikini - zove se ten tajmer" i ima ugrađen pipser koji svakih 15 minuta podseća vlasnicu da se okrene - kako bi ravnomerno pocrnela.
Bikini slavi 64. rođendan 76038_bikini_f
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu