Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Izuti se ili ne, pitanje je sad Empty Izuti se ili ne, pitanje je sad

taj Pon Jul 05, 2010 7:47 am
Biti bosonog u gostima za mnoge je dokaz poštovanja domaćina, stvar higijene, a za neke nešto nedolično čak i kada se sa cipela ili čizmica sliva blatnjava kiša

Ko ne voli da se raskomoti u svojoj kući i oslobode noge obuće ponekad odmah, još na vratima? Ali šta učiniti u tuđoj kući kada su domaćini bosi, u čarapama, ili u mekanim papučama, heklanim natikačama… Šta uraditi kod domaćina kome je skidanje cipela ne samo stvar udobnosti, već i znak poštovanja doma u koji se ulazi. Tako na Bliskom ili Dalekom istoku gosti koji se ne izuvaju smatraju se nepristojnim. Osim toga, narodi na Dalekom istoku veruju da je veoma kulturno izuti se i pred vratima ostaviti brigei teškoćeu cipelama.
U zapadnom svetu tradicija izuvanja je takođe veoma rasprostranjena, ne samo pre ulaska u sopstvenu kuću ili kod prijatelja, već i na železničkim stanicama, u autobusima, pa i u avionu, kao što to bez imalo ustručavanja rade Šveđani. Nemci, pak, vole da su im stopala komotna na radnom mestu i rado cipele zamenjuju nečim udobnijim.

Parižani se ne izuvaju
Običaj izuvanja se veoma poštuje u dalekom i veoma urbanom Japanu i nama bližoj Turskoj, a ta praksa se odomaćila i u Češkoj i Norveškoj. Međutim, izuvanje ispred vrata je nezamislivo u Parizu, Londonu i Rimu jer bi tako nešto najblaže rečeno izazvalo iznenađenje, nešto nedolično, pa zvanice u skupocenim cipelama i ne pomišljaju da ih skinu.
Na Balkanu, kao što je to neko dobro primetio „biti ili ne biti” glasi: ako se ne izujemo kao što domaćica očekuje, ona se neće lepo osećati; ako se izujemo – tada se mi nećemo lepo osećati.
Većina Beograđana smatra da je izuvanje obuće zadiranje u privatnost i atak na dostojanstvo. U gradskoj jurnjavi nije uvek moguće predvideti da li će noge da se preznoje ili oteknu, a mnogi bi se zbog toga osećali neprijatno i kod najboljih prijatelja. Raskomoćena stopala mogu da pokažu i da su pete malo zadebljale, da su nokti baš u vreme posete stigli za skraćivanje, ili je već izrasli nokat zacepio čarapu i malo iz nje viri...
U svečanim prilikama kao što su slave, rođendani ili druga veća kućna okupljanja, od zvanica se ne očekuje da se izuju. Uz svilenu haljinu ili belu košulju nekako ne ide izuvanje i oblačenje isuviše malih ili povećih papuča sa plišanom kucom koja plazi jezik na zvanicu preko puta. Ali, ulaziti u nečiji dom sa jako zaprljanim cipelama je krajnja neosetljivost i nekultura.

Papuče za goste
Dileme nema: kada zagazimo ublato, ili u neoboriv dokaz da je komšijski ljubimac bio u šetnji, a vlasnik se nije potrudio da ukloni trag – trebalo bi se izuti. Ponekad je potrebno obuću prvo očistiti na otiraču koji je omotan peškirom ovlaženim dezinfekcionim rastvorom pa tek onda ući u kuću i skinuti ih. Akonapolju lije i cipele su se napile vode toliko da iz njih kaplje, takođe. Za takve prilike trebalo bi imati papuče za goste, ali ne one koje su nošene, već čiste koje se posle upotrebe mogu oprati u mašini.
Pravilima lepog ponašanja smatra se i skidanje obuće u kući gde je beba. Gosti se u takvim domaćinstvima izuvaju i kada to niko od njih ne traži, ali je ponekad domaćica prinuđena da duboko udahne pre nego što zamoli nesmotrenog gosta da se izuje, pravdajući se da je beba mala ili da je dete tek prohodalo, pa više mili po podu nego što stoji. Decu bi, inače, trebalo strpljivo učiti da spoda ništa ne stavljaju u usta, u svojoj ili tuđoj kući, a naročito ne hranu. Iako nemožemo živetiusterilnimuslovima, na pomisao šta se sve može naći na uličnim trotoarima, skidanje obuće ima svoje opravdanje. Vazduh stalno cirkuliše u stanu i sa njim se sa poda i tepiha dižu čestice prašine, mikrobi, grinje i paraziti.
Mladi, sa osušenim blatom u zarezima đonova koje se tako lako skida na upravo očišćenom tepihu - trebalo bi da se izuju. Da se ne bi osećali neprijatno kada skinu patike, sarajevskisrednjoškolci su izumeli mirišljave čarape koje pranjem tri meseca ne gube miris. UItaliji se odavno proizvode ženske čarape samirisomlavande. Inače, etarsko ulje lavande je neotrovno, smatra se dobrim sredstvom protiv gljivica i može se povremeno staviti po neka kap u čizme, naročito gumene, patike ili obuću.

----------------------------------

Reč stručnjaka
Po rečima prof. dr Gorana Belojevića iz Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu,izuvanje obuće sa medicinskog aspekta je apsolutno opravdano. Na đonovima je najveća koncentracija svih vrsta mikroorganizama, delova insekata i nečistoće. U cipelama ne bi trebalo ulaziti u spavaćusobe, a posebno ne u dečiju. Prašina sa poda je infektivna i alergogena, posebno ugrožava sasvim malu decu koja još nisu prohodala i osobe koje boluju od astme. Zato je preporučljivo koristiti samo one usisivače koji imaju atest o efikasnosti filtera.

Izuti se ili ne, pitanje je sad News_2029
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu