Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? Empty Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju?

taj Čet Jul 29, 2010 10:46 am
Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju?


Očevima treba dopustiti da u porodilištu provedu čitav dan i noć kada im se rodi dete, pokazalo je jedno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u britanskom dnevnom listu „Daily mail“. U istom istraživanju tražen je i odgovor na pitanje koliko i kako bi muškarac trebalo da učestvuje u samom činu rođenja deteta. Dr Majkl Odent, vodeći britanski akušer, smatra da muškarac treba da se skloni čim počne porođaj.

Prisustvo oca u porođajnoj sali ne samo da nije neophodno već ometa i sam porođaj. Žena je nervoznija i teže se porađa, tvrdi Majk Odent, vrhunski britanski ginekolog i akušer

TATE SMETAJU MAMAMA

Ženama smeta prisustvo muškarca zato što produžava porođaj koji postaje bolniji i teži, kaže dr Odent. Žena bi trebalo da se porađa u miru i da je pri tom ne ometa partner koji stoji kraj nje.
– Kao dokaz ove moje tvrdnje navešću vam primer porodilje čiji je muž dan posle porođaja otputovao u rodni Rim i nikad se nije vratio. Mnogi muškarci jednostavno ne mogu nikad da prevaziđu ono što su videli na porođaju – tvrdi dr Odent. On napominje kako je, kada je počeo da radi, bilo nezamislivo da se budući otac muva po porođajnoj sali. Međutim, do kraja 70-ih gotovo svaka trudnica je govorila da ne bi mogla da zamisli da se porađa, a da je pri tom muž ne drži za ruku.

– Čak i tada sam bio skeptičan. Nisam hteo da presuđujem, ali sam iz iskustva znao da prisustvo muškarca nije uvek imalo pozitivne posledice. Sve više i više sam ubeđen da je prisustvo budućeg oca jedan od glavnih razloga dugih i teških porođaja – objašnjava poznati ginekolog.

PORODILJAMA NIJE DO PRIČE

Dr Odent navodi i nekoliko osnovnih psiholoških razloga za svoju tvrdnju. Kao prvo, žena koja se porađa treba da je potpuno koncentrisana na ono što treba da radi i ništa ne treba da joj odvlači pažnju. Nije joj potrebna stimulacija dela mozga koji se naziva neokorteks i koji je zadužen za razmišljanje.

– Ovaj deo mozga treba da se isključi i dozvoli nemislećem delu mozga, povezanim s osnovnim vitalnim funkcijama, da preuzme kontrolu. Porodilja treba da bude potpuno izolovana kako ne bi morala da priča i da razmišlja. Njen partner koji je pored nje, međutim, oseća potrebu da je teši, savetuje, bodri, zapitkuje i zagovara.

Kao drugi razlog dr Odent navodi činjenicu da muškarac koji posmatra svoju ženu kako se porađa ispušta hormon stresa, a to kod porodilje izaziva napetost i sprečava je da se opusti.

BEBA STIŽE ČIM TATA ODE

Kada su pod stresom, žene ne mogu da luče oksitocin, ključni hormon u rađanju.
– Porađao sam mnogo žena u prisustvu njihovih muževa. Često se dešavalo da beba izađe u trenutku kada muškarac nakratko napusti salu. Oni su posle govorili kako su baksuzi i kako nisu imali sreće da vide taj ključni momenat. Međutim, to nema nikakve veze sa srećom. Istina leži u tome da se žena napokon opusti kad muž izađe i da se tek tada porodi.
Ženi je potrebno da nekoliko trenutaka bude sama s bebom, posebno između momenta kada se dete rodi i trenutka kada porodilja izbaci placentu. I to ne samo zato što joj je potreban taj trenutak s bebom već zbog toga što, da bi se placenta lako izbacila, nivo oksitocina, hormona ljubavi, treba da dostigne svoj vrhunac.

POSTPOROĐAJNA DEPRESIJA OČEVA

– Da li smo sigurni da svaki muškarac može da se izbori s jakom emocionalnom reakcijom na porođaj kom je prisustvovao? Nisam baš ubeđen u to jer sam video mnogo očeva koji su posle dolaska bebe na svet imali problema s postporođajnom depresijom – kaže dr Odent.
Naročito je važno otkriti da li će žena i dalje biti podjednako privlačna svom suprugu koji je prisustvovao porođaju. - Sećam se da je generacija moje majke tvrdila da će intimni život takvog para biti zasigurno uništen. Ako se složimo da je glavni činilac erotike izvestan stepen misterije, mislim da su te starije žene imale pravo.


Izvor: http://zena.blic.rs/Porodica/3860/Da_li_...u_porodaju
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu