Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Azra

taj Pon Avg 09, 2010 9:49 pm
Branimir Džoni Štulić rođen je 11. aprila 1953. godine u Skoplju. Otac mu je bio vojno lice tako da su seljakanja bila neizbežna propratna pojava profesije. Ključne godine odrastanja i afirmacije proveo je u Zagrebu, gde je studirao fonetiku i istoriju na Filozofskom fakultetu.
Mišo Hrnjak, Branimir Štulić i Boris Lajner Mišo Hrnjak, Branimir Štulić i Boris Lajner

Na početku karijere često je nastupao sam sa akustičnom gitarom i to pretežno po žurkama gde je izvodio svoje, ali i tuđe pesme raznih žanrova. U to vreme napisao je veći deo pesama koje su kasnije objavljene na ranim albumima Azre. Prva grupa koju je osnovao zvala se Balkan Sevdah Bend. Činili su je pevačica, dugokosi momci sa akustičnim gitarama, a tarabuku je svirao Paolo Sfeci. Svirali su sve, od Džonijevih pesama, preko sevdalinki, narodnjaka do hitova The Beatles. Vremenom su se više okretali rocku, a kroz grupu je prošlo mnogo muzičara. Godine 1975. Džoni je nakratko pokrenuo grupu Azra, a svirali su pretežno balade. Zatim se opet posvetio samostalnim, alternativnim nastupima.

Azra L2hvbWUvY29udGVudC9iL2EvdC9iYXRha2FtZW5pL2h0bWwvcGVyYS9pbWFnZXMvc3Rvcmllcy9henJhNTMwLmpwZw==
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Pon Avg 09, 2010 9:52 pm
Januara 1977. godine Džoni je odlučio da sa sebi svojstvenom upornošću krene sa grupom Azra. Uz njega sastav su činili Mladen Juričić (gitara), Branko Matun (bas) i Paolo Sfeci (bubnjevi). Ime je odabrano po pesmi Hajnriha Hajnea, a Azra znači devica. I pod novim imenom u grupi su se odvijale promene tako da su od jeseni 1977. godine u Azru postupno dolazili novi članovi pa su grupu činili Džoni, Mladen Juričić, Jura Stublić (vokal), Marino Pelajić (bas) i Branko Hromatko (bubnjevi).

Jura i Džoni, kao dve jake autorske ličnosti, nisu mogli dugo da izdrže pod istim krovom, pa se čitava ekipa početkom 1979. godine odvojila od Džonija i formirala grupu Film. Džoni je tada sa bubnjarom Borisom Lajnerom i basistom Srđanom Saherom osnovao sastav Sindikat. Ubrzo su Lajner i Saher sa Darkom Rundekom pokrenuli Haustor, a Džoni je postao član Parnog valjka. Ni ta kombinacija nije dugo potrajala, samo dve nedelje. Rezultati druženja su ostali zabeleženi na albumima Parnog valjka jer je Husein Hasanefendić Hus, lider grupe, imao običaj da obrađuje Džonijeve pesme. Tako su i nastale verzije “Jablan” i “Kad Miki kaže da se boji”.

Vrativši se ideji Azre, Džoni je za stalnog saradnika prihvatio bubnjara Borisa Lajnera (rođen 28. januara 1957. godine u Čakovcu) koji je u međuvremenu napustio Haustor. Dugo su tražili adekvatnog basistu, tako da su se za prvi intervju slikali sa psom. Valjda da bi izgledali kao trio. Njih dvojica su snimili prvi singl sa pesmama “Balkan” i “A šta da radim”. U studiju su im pomogli Zlatko Miksić Fuma, basista Parnog valjka, prateće vokale pevao je Mladen Juričić, Husein Hasanefendić je svirao gitaru i obavio produkciju, a električnu violinu je svirao Goran Reljić Relja.

Azra L2hvbWUvY29udGVudC9iL2EvdC9iYXRha2FtZW5pL2h0bWwvcGVyYS9pbWFnZXMvc3Rvcmllcy8wMDlfam9obm55LmpwZw==

Debi singl je pokrenuo prve pozitivne kritike. Pesma “Balkan” koju je Džoni napisao po povratku iz vojske 1974. godine, nosila je u sebi sublimirane glavne odrednice njegovog autorskog senzibiliteta. Originalni tekst pesme vukao je na sevdah, ali ga je Džoni pod uticajem punka i novog talasa izmenio. Na te promene uticao je prvi nastup Pankrta u Zagrebu. Azri se uskoro pridružio basista Mišo Hrnjak (ex Limeno oko). Trio koji je snimio ključne ploče Azre bio je formiran.

Džoni je nastavio sa idejom partizanskog proboja, pa su tokom leta svirali po trgovima na moru kaleći se u direktnim kontaktima sa slučajnom ili namernom publikom.

Debi album su snimili u proleće 1980. godine, a za producenta je odabran veteran Drago Mlinarec, jer je Hus bio zauzet. Rezultat je u producentskom smislu bio mršav, jer im se nisu podudarali senzibiliteti. Ipak, pesmama to nije mnogo naudilo pa se ta ploča smatra jednim od najjačih debija u Jugoslovenskom rocku.

U dvanaest numera Džoni je demonstrirao praštave gitare, uticaj belog reggae zvuka (kao The Police u to vreme), uzvikujuće, gotovo bolno pevanje i tekstove sa temama koje dotadašnja scena nije poznavala. Shodno vremenu, izbegao je da snimi pesme sa jačim političkim temama, ostavljajući ih za sledeći album. Na ploči dominiraju ljubavne pesme i ona je posvećena Graciji Pedić za koju je napisao upečatljivu, gotovo nervoznu baladu “Gracija”. Ostali aduti su bili Jablan