Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

ljubav - Ah, ta ljubav... Empty Ah, ta ljubav...

taj Sre Avg 11, 2010 9:24 am
Zašto svi sanjamo o velikoj ljubavi?

Kako bismo bili srećni u životu potrebno nam je da imamo nešto da radimo, nekoga da volimo i nečemu da se nadamo. Nema toga ko nije sanjao o velikoj ljubavi, piše "Zabavnik". Naučnici tvrde da smo skloni ovakvim razmišljanjima zbog urođenog nagona da nađemo sebi par i stvorimo potomstvo. Nedostatak ljubavi može da se pretvori u bolest. Ljubavna patnja, praćena depresijom, usko je povezana s niskim nivoom serotonina u organizmu.Zašto se zaljubljujemo?

Ne zato što nas je pogodila Amorova strela, već zato da bismo preživeli. Zaljubljenost služi da privučemo osobu suprotnog pola, seks da napravimo potomstvo, a vezivanje da ostanemo zajedno i odgajimo decu. Dovoljno je svega nekoliko sekundi da se zaljubimo, a u tom trenutku stupaju na snagu moćni hemijski procesi: luče se feniletilamin (prirodna droga koja pojačava uzbuđenost), dopamin i oksitocin (hormoni sreće) zbog kojih imamo osećaj da smo u oblacima i mislimo samo na voljenu osobu.

Postoji li razlika između zaljubljenosti i opčinjenosti?

Da. Iskreno zaljubljeni zamišljaju zajedničku budućnost, dok opčinjeni razmišljaju samo kako da opčine neku osobu, dok najzad ne pređu na nekog drugog.

Kako se osećaju zaljubljeni?

Hemijska oluja koja se odvija u mozgu izaziva protivrečna osećanja. Osećaj sreće, uzvišenosti i optimizma često je isprekidan trenucima tuge i nezadovoljstva, pogotovo kad nismo u stanju da procenimo da li su nam osećanja uzvraćena. Osetljiviji smo na spoljašnje uticaje i mnogo se više oslanjamo na tuđe mišljenje. Lik voljene osobe nam se neprestano vraća u svest i razvijamo privrženost sličnu opsednutosti.

Kako se meri koliko smo zaljubljeni?

Zvuči neverovatno, ali naučnici su našli načina da izmere koliko je jedna osoba zaljubljena u drugu. Ako si iskreno zaljubljen, trebalo bi da misliš na partnera barem 80 odsto vremena koje provodiš budan. Privrženost je toliko jaka da može da se poredi sa opsesijom.

Da li se neki ljudi lakše zaljubljuju?

Neki su osetljiviji na nadražaje koje primaju od drugih ljudi, a upravo takve osobe se češće zaljubljuju. Zaljubljiva priroda može da bude i koristan put do pravog partnera. Više kratkih veza pomažu nam da otkrijemo kakve osobine nam najviše odgovaraju i stvorimo sliku najboljeg mogućeg partnera.

Možemo li se zaljubiti u nekog drugog iako smo već zaljubljeni?

Prema istaživanju u kojem je učestvovalo 113 dobrovoljaca, kad smo stvarno zaljubljeni, svi drugi mogući partneri postaju "nevidljivi". Drugim rečima, opada nam pažnja za suprotni pol. Moglo bi se reći da je zaljubljenot protivotrov za mnogoženstvo. Premda zaljubljenost isključuje druge partnere, jer nam je sva pažnja usmerena na jednu osobu, to nije slučaj i sa ljudima koji su dugo zajedno. Zaljubljenost je prolazna, i često se dešava da muškarca ili ženu privuče druga osoba iako su i dalje duboko privrženi partneru.


Izvor:mondo
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu