Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Šta je to “fancy”, a izmislili su ga pastiri? Empty Šta je to “fancy”, a izmislili su ga pastiri?

taj Ned Avg 22, 2010 2:30 am
Nećete verovati, ali golf, ovaj danas gospodski sport koji uglavnom upražnjavaju pripadnici najviših klasa, izmislili su pastiri u Škotskoj još u XIV veku. Tadašnje rupe za golf bile su zečije jame, a palice su bile pastirski štapovi. U poslednjih nekoliko godina pojavili su se dokazi da je golf igran u XIV veku i u Holandiji.

Postoji urbana legenda da je ime ovog sporta akronim od izraza “Gentlemen Only, Ladies Forbidden”. Možete da odahnete, golf nije mizoginski (ženomrzački) sport. Reč golf potiče od stare škotske reči goulf koja bi u prevodu značila “udariti nešto”. Postoji i holandska reč kolf koja označava palicu ili čak klub. Dok se Škoti i Holanđani dogovore čija su autorska prava na ovu igru mi ćemo se pozabaviti pravilima. Najpopularnija verzija golfa igra se na 18 rupa, mada ćete od golfera često čuti da pominju 19-tu rupu. Nemojte se zbuniti, oni misle na klupski bar, u kome posle igre piju pivo.

Evo nekoliko golferskih izraza koji će Vam pomoći:

Tee - mesto sa koga se izvodi početni udarac. Svaki sledeći udarac kao i taj prvi izvodi se svom snagom kako bi loptica otišla što dalje od Vas, a što bliže rupi. Loptu morate udariti na mestu na koje je pala, pa makar bila u bari, na drvetu ili u žbunu.

Green - najfinije ošišana trava oko rupe. Ako ste došli do te pozicije vreme je
da Vas naučimo novom izrazu.

Putting – “patovanje” je udaranje loptice na gorenavedenoj površini, laganim pokretima kako bi ona upala u rupu.

Caddy - momak koji Vam nosi opremu, dok se Vi bezbrižno šećkate.

Pobednik - igrač koji je ubacio lopticu u rupu iz najmanje pokušaja.

www.tigerwoods.com – samo kliknite.

Prepreke u golfu nisu kao prepreke u drugim sportovima. Nema prepona kao u atletici, nervoznih protivnika kao u ragbiju ili fauliranja željnih odbrambenih igrača kao u fudbalu. Prepreke u golfu su najblaže rečeno prava uživancija. To su jezerca, brdašca, stoletna stabla, engleska trava ili eventualno neka rečica. Golf je idealan sport za hajkere.
Najstariji golf klub na svetu „The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews“ osnovan je 1754. godine, kada su i prvi put na papir stavljena pravila golfa. Ovaj klub je i danas zvanična institucija koja se bavi pravilima igre. Dva i po veka kasnije, Beograd je dobio svoj prvi golf klub jednostavno nazvan „Golf klub Beorad“ i koji nalazi se na Adi Ciganliji. Ako Vam se zaista igra golf, posetite ga!

Šta je to “fancy”, a izmislili su ga pastiri? Movenpick_resort_and_spa-el_guna-golf_teren-30954
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu