Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Anri Matis Empty Anri Matis

taj Ned Sep 05, 2010 2:55 am
Anri Matis (fr. Henri Matisse), je bio francuski slikar, grafičar, vajar i dekorater. Rođen je 31. decembra 1869. u Le Šato Kambrezisu, a umro je 3. novembra 1954. u Nici.

Napustio je pravnu karijeru i sa 22 godine došao u Pariz da bi učio slikarstvo u ateljeu Gustava Moroa u čijoj se radionici okupila gotovo većina tadašnjih mladih slikara koji su poslije činili pokret fovizma. Uz Matisa, bili su tu Deren, Vlamenk, Brak, Difi i mnogi drugi. Taj naraštaj slijedio je prije svega instinkt. Od impresionističkog luminizma putovalo se u područje čistog kolorita. Nastup mladih slikara izazvao je njegodovanje i šire publike i kritičara. Dočekivali su ih s porugom kao što su bili dočekivani svi novatori francuske umjetnosti.

Na jesenskom salonu na kojem su izlagali 1905. kritičar Luj Vosel primjećujući i jednu donatelovsku skulpturu sred divljih kolorističkih slika, uzviknuo je: „Donatelo sred divljih zvijeri“. U salonu nezavisnih to ime se zadržalo. Riječ fovs odnosila se posebno na sjajnu proizvoljnu boju i na izravni rad kičice čime su Matis i njegovi prijatelji eksperimentisali. Fovizam je kao pokret trajao samo nekoliko godina. Nakon toga članovi skupa počeli su slijediti i druge pravce.

Najvažnija Matisova slika toga razdoblja je kompozicija „Ples“. Već u tom dijelu dolaze do izraza bitna svojstva Matisova opusa, plošni tretman, zatvorene obojene površine bez tonskih prelaza te izrazit smisao za pokret i krivulju što se postepeno preobražava u arabesku. U intimnom enterijeru likovi su prikazani s vazama i cvjetnim aranžmanima te bogatom tapiserijom koja ih uokviruje a za koje je Matis inspiraciju našao na putovanjima u Maroko kao i u egzotičnim krajolicima oko Tangera.

Svjetski ugled Matis stiče u Njemačkoj i Americi, a osobito u Rusiji. U kasnijim djelima sve se više usredsređuje na mrtve prirode, aranžirano cvijeće i voće... Majstora su povremeno privlačili radovi u plastici, litografiji i keramici. Matis je nastavio tradiciju velikog francuskog slikarstva u novoj, savremenijoj varijanti. I francuska slikarska omladina i stranci koji su hrlili u Pariz, u tu slikarsku Meku, bili su oduševljeni njegovim mislima. Uticaj Matisova slikarstva na Evropu i svjetsko slikarstvo bio je već tih godina golem, a tako je ostalo i do danas.

Anri Matis Anrimatis
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Anri Matis Empty Re: Anri Matis

taj Ned Sep 05, 2010 2:58 am
Anri Matis Anrimatismrtvaprirodasa

Mrtva priroda sa akvarijumom
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Anri Matis Empty Re: Anri Matis

taj Ned Sep 05, 2010 3:00 am
Anri Matis Anrimatisodaliska1

Odaliska
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Anri Matis Empty Re: Anri Matis

taj Ned Sep 05, 2010 3:02 am
Anri Matis Anrimatisples

Ples
Sponsored content

Anri Matis Empty Re: Anri Matis

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu