Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Najbolji svetski muzeji čokolade Empty Najbolji svetski muzeji čokolade

taj Pet Sep 17, 2010 7:43 am
Ljudi koji vole čokoladu i putovanja te dve strasti najbolje će spojiti obilazeći muzeje posvećene ovoj poslastici u raznim krajevima sveta. Popularni australijski sajt za putovanja VirtualTourist objavio je listu 10 najboljih muzeja čokolade u svetu.


Na prvom mestu našao se Muzej čokolade u nemačkom gradu Kelnu. Smeštena na obali Rajne, njegova zgrada futurističkog izgleda pruža posetiocima priliku da se upoznaju sa istorijom omiljene poslastice, ali i da uživaju u čarima neobične čokoladne fontane u koju osoblje umače keks i njime časti goste.

Na drugom je francuski "Muzej tajni čokolade" u jednom alzaškom selu koji pleni svojom elegancijom. Posetiocima su na raspolaganju pozorište, poslastičarnica i prodavnica suvenira gde mogu da kupe najraznovrsnije proizvode - od čokolade od testenine preko sirćeta do piva.

Treći je muzej "Neverovatni svet čokolade" u australijskoj državi Viktorija, u kome su izložene čokoladne replike poznatih skulptura kao što je Mikelanđelov David.

Sledi muzej "Istorija čokolade" u belgijskom gradu Brižu, koji, pored toga što edukuje posetioce o pozitivnim efektima čokolade za zdravlje, ima stalnu postavku zbirke limenih kutija za čokoladne bombone.

Na petom mestu nalazi se Muzej čokolade u Barseloni, čije impresivne skulpture do te mere zadivljuju publiku da zaboravlja da su napravljene od čokolade.

Šesto mesto zauzuma Muzej čokolade u Novom Brunsviku, u Kanadi, koji odaje počast jednom lokalnom proizvođaču slatkiša, poznatom po tome što je prvi počeo da pakuje svoje proizvode u kutije u obliku srca.

Čokoladni muzej u Pragu, koji se nalazi na sedmom mestu, pravi je praznik za oči. Sa zbirkom starih omota i prikazom procesa proizvodnje čokolade, ova postavka će očarati svakog posetioca.

Sledi Američki muzej slatkiša u Liticu, u Pensilvaniji, osnovan pre tri decenije, koji sadrži zbirku koju je tokom godina prikupila supruga vlasnika jedne lokalne fabrike čokolade.

Na devetom mestu je Muzej čokolade na južnokorejskom ostrvu Džedžu-do. Pored radionice, izložbenog prostora i umetničke galerije koji su veoma impresivni, najveću pažnju posetilaca svakako privlači replika čuvenog tramvaja iz San Franciska.

Na poslednjem, desetom, mestu nalazi se Muzej čokolade Nestle u Meksiko sitiju, koji je, pored čokoladnih eksponata, poznat i po svom futurističkom zdanju sagrađenom za svega 75 dana.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu