Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Ko odlučuje, vi ili on(a)? Empty Ko odlučuje, vi ili on(a)?

taj Pet Okt 15, 2010 6:28 am
Ko odlučuje, vi ili on(a)?


Partneri često smatraju da ne treba da se takmiče, ali to nije tačno. Borba za moć sastavni je deo svake veze, i to je sasvim normalno, kaže Marija Mitrović, psiholog.

Svanuo je još jedan lep dan, a vas dvoje pokušavate da se dogovorite šta ćete za vikend. Na vaš poziv da odete kod zajedničkih prijatelja na večeru on, bez imalo zadrške, predlaže da ostanete kod kuće i gledate utakmicu. Odbijanje vašeg predloga potkrepljuje nervoznim komentarom da ga dubokomisaoni razgovori s tim ljudima već iritiraju, da nije raspoložen za takav provod i da želi da se opusti i zabavi. Vi ste se s prijateljima već maltene dogovorili, decu ste poslali kod deke i bake, pa smatrate da ne bi bilo fer da otkažete posetu. On ostaje pri svom i sugeriše da odete sami jer je on zamislio vikend udvoje, a ne učetvoro.
I šta sad? Oboje imate čvrste argumente za svoje predloge i sve to nema nikakve veze ni s utakmicom, ni s viđanjem s prijateljima. Ovo je čest problem u svakoj vezi budući da pitanja tipa „šta radimo danas?“ i „koji TV program gledamo?“ neretko završavaju svađom. Odlučujuće pitanje zapravo glasi – ko u vašoj vezi ima moć i ko odlučuje?

ON MISLI ISTO ŠTO I VI
– Partneri često smatraju da ne treba da se takmiče, i to nije dobro jer je borba za moć sastavni deo svake veze. To je sasvim normalno. Ko ima više „bodova“, taj je pobednik – kaže Marija Mitrović, psiholog.
Kad je reč o problemu s početka teksta, budite iskreni. I vi ste svesni da ideja o gledanju utakmice i nije tako loša. Ipak, smeta vam što ste i prošli vikend proveli onako kako je on hteo. Ostali ste s njim kod kuće, a baš vam se išlo na sedeljku kod prijatelja.

NEKA SVE OSTANE NA IGRI
- Zbog neprekidnih igara moći veza može da pukne. Zato se trudite da sve ostane bezazleno
– Potrudite se da konflikti ne budu deo svakodnevne komunikacije jer borba, koja uvek ide na štetu jednog partnera, dovodi pre ili kasnije do raskida veze.
– Ko uvek želi da bude pobednik pravi od partnera večitog gubitnika. Zato se potrudite da zajedno nađete zadovoljavajuće rešenje.

– Tako počinje nevidljiva borba u kojoj sebi dozvoljavate sve one fine ženske trikove i razne moduse ubeđivanja, dok u podsvesti već imate ideju o tome da vas ne voli dovoljno. Treba da znate da tu igru prevlasti igra i on i da njegova razmišljanja idu u istom pravcu kao i vaša – kaže Mitrovićeva.

SKINITE ROZE NAOČARE
Moć u vezi stiče se postepeno, a partneri su često nesvesni da vrše pritisak na onog drugog. Tolerancija je najizraženija u početku, u fazi zaljubljenosti, kada se još nisu upustili u borbu oko prevlasti i zato jedno drugo gledaju kroz roze naočare i ne vide mane onog drugog. Ali u jednom trenutku u svakoj vezi oba partnera počinju da traže slabe strane onog drugog.
– Ta faza je test za vezu i izuzetno je važna jer se u noj otkrivaju slabe tačke koje će se kad-tad u zajedničkoj budućnosti pojaviti. Tada se i određuju pravila za vreme koje dolazi. Na igre moći ne mora uvek da se gleda negativno. Ako ste oboje napeti, ova borba može vašu vezi da oživi na pravi način jer bez sukoba nema strasti. Svakome je potreban slobodan prostor, i zato treba da se borite za to. Usprotivite mu se, i to će vašem odnosu dati polet. Jedino o čemu treba da vodite računa jeste da ne pređete granicu i da igre moći ne prerastu u pravi rat – kaže Marija Mitrović.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu