Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 60
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Na pomolu još jedan sudar glečera? Empty Na pomolu još jedan sudar glečera?

taj Sub Feb 21, 2009 6:59 am
Na pomolu još jedan sudar glečera? 504_Ag_Upsala_Glacier


Džinovski glečer po imenu B-15A dužine oko 115 kilometara i preko 2500 kvadratnih kilometara površine namerio se da udari još jedan plutajući objekat na Antarktiku, samo mesec dana nakon što je udario i odlomio kraj velikog "Drygalski" ledenog grebena. Kako pokazuju snimci sa satelita Envisat (najvećeg satelita za osmatranje planete Zemlje), ovaj put njegova meta je deo ledenog grebena koji se proteže u more, a pripada velikom "Aviator" glečeru.

Glečer B-15 A najveći je ploveći objekat na svetu. On je najveći preostali deo još većeg B-15 glečera koji se odvojio u more Marta 2000-te godine. Glečer "Aviator" prvi puta je otkriven 1955.godine, a ime mu je dato u pomen pilotima zaslužnim za dostignića u istraživanjima Antarktika. Ovaj glečer je velika nizija koja opada sa velikog platoa Viktorijine zemlje prema moru. Ulazi u more u Lady Newnes Bay [Ledi Njuns] gde formira plutajući ledeni "jezik" koji se proteže u more u dužini od oko 25 kilometara.

Lansiran 2002.godine, Envisat je najveći satelit za osmatranja Zemlje koji je ikada izgrađen. Sadrži deset sofisticiranih optičkih i radarskih uređaja koji obezbeđuju kontinuirano osmatranje površine Zemlje, njene atmosfere, okeana i ledenog prekrivača. Podaci sa Envisat satelita daju obilje informacija o načinu funkcionisanja ekosistem-a naše planete, uključujući detalje o raznim faktorima koji prouzrokuju promenu klime.

Na pomolu još jedan sudar glečera? 171048main_LIMAMcMurdo_lg

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu