Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Muzički vremeplov Empty Muzički vremeplov

taj Uto Nov 16, 2010 12:45 am
Muzički vremeplov 50

Pauk [Zavidovići]

Grupa Pauk iz Zavidovića osnovana je 1978. godine. Prvu postavu su činili: pjevač, klavijaturista i frontmen Željko Selak, Branko Dabić Daba (gitara), Nenad Simić Sima (bas gitara) i Ešref Hamzić Eško (bubnjevi). Pauk iza sebe ima dvije ploče, singlicu Momak iz provincije (PGP 1980) i LP Mumije lažu (Suzy 1983). Grupa je učestvovala i sa dvije pjesme ("Dan" i "Zakasnio sam na herojska vremena") na kompilacijskom albumu Prvi zub koji je izdala izdavačka kuća Suzy 1981. godine. Urađeni su i mnogi demo snimci za arhiv radio Zavidovića i radio Sarajeva. Od svih ikada snimljenih pjesama najviše se proslavila pjesma Momak iz provincije. Veliki uspjeh u svom radu grupa je imala 1980. godine kada je pobjedila na čuvenoj gitarijadi u Zaječaru. To im je omogućilo snimanje singlice i dosta nastupa po tadašnjim centrima u zemlji Beogradu, Zagrebu i Sarajevu i po nekim manjim mjestima SFRJ.
Na početku 1982. godine grupu napušta Branko Dabić Daba koji odlazi u Zavidovički bend Krivaja a umjesto njega dolazi iz Sarajeva gitarista Mladen Pavičić Pava koji se u grupi zadražava jedno kraće vrijeme. Pava je iz Pauka otišao u grupu Plavi Orkestar iz Sarajeva. Umjesto Pave na mjesto gitariste iz Banovića došao je Vlado Kalajdžić a ubrzo je mjenjan i basista. Zbog Siminog odlazka u vojsku u grupu je 1983 godine došao Goran Grozdić Moca. Pauk je prestao sa radom 1984. godine.
Članovi se tada uglavnom prestaju baviti muzikom. Pjevač i klavijaturusta Željko Selak počinje raditi na radio Zavidovićima gdje pravi uspješnu voditeljsku karijeru a bavi se i tada još organizacijom koncerata. Daba se bavi arhitekturom, Eško odlazi u Austriju a Sima u Beograd.

Poklon pesme "Momak iz provincije " i "Bijeg" sa jedinog singla grupe.

Exkluzivno za BalkanUK pripremio Slobodan Bobo Lazendić

Diskografija

Singl:
Bijeg/Momak iz provincije (PGP RTB 1980)

Albumi:
Mumije lažu (Suzy 1983)

Bijeg
Momak iz provincije
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Muzički vremeplov Empty Re: Muzički vremeplov

taj Uto Nov 16, 2010 12:51 am
Muzički vremeplov Regata

Regata [Zagreb]

Grupu Regata osnovao je Nikola Gečević Koce (vokal, gitare) 1983 godine posle raspada grupa Žuta Minuta. Pored Koceta u grupi su bili: Dario Kumerle (bas, usna harmonika, prateći vokali) i Željko Turčinović Tuki (bubnjevi, udaraljke). Prvi debi album "Noćna regata" objavili su 7 Aprila 1984 godine za Jugoton. Album je snimljen u studiju Tetrapak u Splitu od Decambra 1983 do Februara 1984 u produkciji Željka Brodarića Jappe. Za snimanje i miksovanje bio je zadužen Ivica Čović Pipo. Gost na albumu bio je Ivo Lesić (synthesizer). Album je proslavio jedan od najvećih hitova te godine pesma "Andrea" koja je sigurno i najveći hit grupe a sa albuma se izdvajaju pesme "Kad odu prijatelji" i "Loša predstava".
Drugi album "Spavaj mi vještice" objavili su 8 Oktobra 1986 godine za PGP RTB u novoj postavi: Nikola Gečević Koce (vokal, gitare), Gordan Milas (klavijature), Tomislav Šojat Tompa (bas) i Dražen Kovač (bubnjevi). Kao i prvi album je snimljen u studiju Tetrapak u Splitu u produkciji Željka Brodarića Jappe koji je gostovao u pesmi "Zbogom pameti". Muziku tekstove i aranžmane napisao je Koce osim pesama "Zbogom pameti" i "Andrea" za koje je tekst napisao Stevo Cvikić. Pored hita "Spavaj mi vještice" sa albuma bih izdvojio pesme "Zbogom pameti" i "Stari grad". Na albumu je kao poklon ponovo objavljena pesma "Andrea" uz dozvolu Jugotona.
Posle velike pauze u novoj postavi: Nikola Gečević Koce (gitare), Alan Kolar (vokal), Zoran Kranjec (keyboard), Dragan Kokanović (bas) i Krešo Oreški (bubnjevi) 4 Oktobra 1990 godine za Jugoton objavljuju svoj treći album pod nazivom "Obuzdaj nagone!". Album je snimljen u studijima Lisinski, Jadran i Trešnja u Zagrebu u produkciji Marjana Brkića i Koceta. Muziku, tekstove i aranžmane napisao je Koce osim pesama "Sve za mene nekad bi dala ti" i "Zbogom mangupi" za koje su tekstove napisali Darko Mihajlović i Stevo Cvikić. Album je snimljen uz veliku pomoć Hrvoja Hegedušića a gosti na albumu bili su: Marjan Brkić (akustična gitara) i Branko Požgajec (prateći vokali). Sa albuma bih izdvojio pesme "Antonia", "Sve za mene nekad bi dala ti" i "S djevojkama treba nježno". Ubrzo posle izdavanja albuma grupa je prestala sa radom a 1992 godine godine Croatia records objavila je kompilaciju sa hitovima grupe pod nazivom "Odabrano 1981-1992".

Poklon pesme "Zbogom pameti" sa drugog, "S djevojkama treba nježno" sa trećeg albuma, a komplet prvi album možete da čujete na našem sajtu.

BalkanUK Team

Diskografija

Singl:
Srce mi govori/Odlazi (PGP RTB 1986)

Albumi:
Noćna regata (Jugoton 1984)
Spavaj mi, vještice (PGP RTB 1986)
Obuzdaj nagone! (Jugoton 1990)
Odabrano 1981-1992 (Croatia Records 1992)

S'djevojkama treba nježno
Zbogom pameti
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Muzički vremeplov Empty Re: Muzički vremeplov

taj Uto Nov 16, 2010 12:56 am
Muzički vremeplov Img_fullphp

Boomerang [Kopar]

Bivši članovi grupe Kameleoni posle raspada formiralu su grupu Bumerang (Boomerang). U prvoj postavi bili su Danilo Kocijančić (gitara), Peter Veri Gorjup (gitara), Zlatko Klun (bubnjevi) i Ladi Koradin (bas). Svoj prvi veliki uspeh zabeležili su na prvom Boom festivalu održanom u Mariboru 1971 godine. Početkom 1972 godine grupu su napustili Danilo Kocijančić i Ladi Karadin a u grupu je došao basista Miro Tomasini. Kao trio snimili su svoj prvi singl, pesme Tomaža Domicelja i Rada Testena "Najdi si drugega" sa B stranom "Jutri zjutraj moram zgodaj vstati". U periodu od 1972 do 1978 godine kroz grupu je prošao veliki broj muzičara od Zlatka Miksića do Tihomira Popa Asanovića, Pavel Kaveca i Serđa Blažića pevača Atomskog Skloništa. U tom periodu učestvovali su na Boom festivalima 1973 i 1974 godine, kao četvrta grupa uz Bijelo Dugme, Yu Grupu i Grupu 220 odsvirali turneju po Jugoslaviji a u Subotici nastupali kao pred grupa Barcley James Harvestu. Na kompilaciji Pop Boom 74 objavljena je i njihova kompozicija "Koji ti je vrag".
1978 godine Zlatko Klun je obnovio grupu i od Septembra 1978 do Marta 1979 godine počinju sa snimanjem materijala za album u Torinu u studiju G7. Finalno, 28 Marta 1979 godine objavljuju svoj prvi album "Boomerang" za PGP RTB u postavi Goran Tavčar (gitare), Boris Tenčić (gitara, flauta, vokal), Dino Sartoretto (bas, vokal), Dario Vatovac (bubnjevi) i Zlati Klun (vokal, udaraljke). Muziku za sve pesme napisao je Goran Tavčar dok su aranžmani i tekstovi urađeni zajedno u studiju osim pesme "Praznik života" koju je napisao Drago Mislej. Sa albuma bih izdvojio pesme "Život, svetlucava, prolazna stvar", "Kada ti nisi tu" i "Ti ljeto".
U Maju iste godine nastupili su na Omladinskom festivalu u Subotici gde su dobili nagradu stručnog žirija za pesmu "Živjeti iznad tebe bar jedan dan" koja je objavljena na singlu 11 Septembra 1979 godine za PGP RTB. Na B strani našla se pesma "Bicikl". Obe pesme je producirao Vitomir Simudrić.
Početkom 1980 godine grupu je napustio Boris Tenčić a pridružili se Jadran Ogrin i klavijaturista Ćiro Lončina. Drugi album "Na zapadu ništa novo" snimili su u postavi Zlati Klun (vokal), Goran Tavčar (gitare), Jadran Ogrin (bas), Dario Vatovac (bubnjevi) i Ćiro Lončina (klavijature) i objavili za Diskoton Septembra 1982 godine. Album je snimljen u Maju u studiju Bad Homburg u Frankfurtu na 32 kanalnoj kompjuterskoj tehnici u produkciji Miše Rodića. Sa albuma bih izdvojio pesme "Na zapadu ništa novo", "Momci nema problema" i "Draga mama". Posle neuspeha albuma i lošeg odziva kod publike grupa se povukla sa scene i prestala sa radom.

Poklon pesme "Kada nisi tu" sa prvog "Draga mama" sa drugog i singl "Živjeti iznad tebe bar jedan dan".

B.S. BalkanUk Team

Diskografija

Singlice:

Najdi si drugega/Jutri zjutraj moram zgodaj vstati (Helidon 1972)
Živjeti iznad tebe bar jedan dan/Bicikl (PGP RTB 1979)

Albumi:
Boomerang (PGP RTB1979)
Na zapadu ništa novo (Diskoton 1982)

Živjeti iznad tebe barem jedan dan
Draga mama
Kada ti nisi tu
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Muzički vremeplov Empty Re: Muzički vremeplov

taj Uto Nov 16, 2010 1:08 am
Muzički vremeplov Img_fullphp-1

Jugosloveni [Zemun]

Grupu Jugosloveni osnovao je bubnjar i pevač Zoran Paunović Pauna odmah posle raspada grupe Magično Oko. Svoj prvi album "Došlo mi je da se napijem" snimili su pored Paune (vokal) u postavi Nenad Maričić (gitare), Goran Milanović (bubnjevi) i Dragan Latinčić (bas) i objavili 17 Septembra 1986 godine za Diskoton. Album je snimljen Maja i Juna iste godine u studiju "O" u Beogradu u produkciji Kornelija Kovača. Snimatelj albuma bio je Vlada Negovanović a miksao Tahir Durkalić. Sve tekstove i aranžmane napisao je Zoran Paunović osim pesme "Šta se to u nama noćas događa" za koju je aranžman napisao Kornelije Kovač. Na albumu su svirali Kornelije Kovač (klavijature) i Vlada Negovanović (gitare u pesmi "Nama nije suđeno"). Sa albuma pored najvećeg hita grupe i pesme "Jugosloveni" izdvojio bih "Nama nije suđeno", "Debeli moj" i "Došlo mi je da se napijem".
Drugi album "Vruće osvežavajuće" Pauna je snimio sa studijskim muzičarima i objavio za Diskoton 11 Novembra 1987 godine i ako su u novoj postavi grupe bili: Dragan Deletić, Tomo Babović i Dejan Jeremić. Album je snimljen i miksovan Juna/Jula 1987 godine u beogradskom studiju Aquarius. Snimatelj kao i na prvom albumu bio je Vlada Negovanović koji je zajedno sa Zoranom Paunovićem producirao album. Muziku, tekstove i aranžmane napisao je Zoran Paunović. Na albumu su svirali: Aleksandar Lokner (klavijature i emax), Dragoljub Đuričić (bubnjevi), Zoran Radomirović (bas), Vlada Negovanović (gitare), Voja Vilić (solo gitara u pesmi "Jugović"), Ted Yinni (solo gitara u pesmi "Patriotska"), Svetlana Ceca Popov i Dejan S. Marconny (prateći vokali). Sa albuma bih izdvojio pesme "Jugović", "Sećanja me noćas ubiše" i "Žvaka za ludaka".
Treći album "Krici i šaputanja" snimljen je u novoj postavi koju su pored Paune činili Duško Maslać, Nenad Novaković, Đorđe Nejković i Dejan Jeremić. Album je snimljen u studiju "Krivi" Septembra, Oktobra i Novembra 1988 godine da bi tek 2 Marta 1989 godine bio objavljen za PGP RTB. Muziku, tekstove i aranžmane napisao je Zoran Paunović a album je producirao Tahir Durkalić koji je ujedno bio i snimatelj. Na albumu su svirali i pevali: Aleksandar Lokner, Zoran Radomirović, Sanja Čičanović i mnogi drugi... Sa albuma bih izdvojio pesme "Žene", "Život je lep" i "A tebe nema".
1997 godine Komuna je objavila kompilaciju "Dođe mi da se napijem" sa najvećim hitovima grupe, a 2006 Zoran Paunović je odlučio da ponovo obradi po njemu najuspešniji materijal sa novim aranžmanima i vokalima. Tako su se na poslednjem albumu Igralište našle 14 pesama i najvećih hitova grupe u nekom novom pop-folk fazonu. Sa albuma bih izdvojio nove obrade pesama "Nama nije suđeno", "Kunem ti se krsnom slavom", "Nema sreće za nas dvoje" i "A ti se ne vraćaš".

Poklon pesme "Nama nije suđeno" sa prvog "Sećanja me noćas ubiše" sa drugog i "Žene" sa trećeg albuma, a u našoj muzičkoj sekciji možete čuti kompletan prvi album digitalno remasterizovan.

B.S. BalkanUk Team

Diskografija

Albumi:
Došlo mi je da se napijem (Diskoton/Komuna 1986)
Vruće osvežavajuće (Diskoton/Komuna 1987)
Krici i šaputanja (PGP RTB 1989)
Dođe mi da se napijem (Kompilacija, Komuna 1997)
Igralište (PGP RTS 2006)

Nama nije suđeno
Sećanja me ubiše
Žene
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Muzički vremeplov Empty Re: Muzički vremeplov

taj Uto Nov 16, 2010 1:13 am
Muzički vremeplov Piloti

Piloti [Beograd]

Grupa Piloti nastala je od muzičara iz grupe Kako, a u prvoj postavi bili su vođa grupe Zoran Lesandrić Kiki (vokal, gitara), Dragan Andrić (bas), Goran Bogićević (gitara) i Nenad Atanasijević (bubnjevi). Svoj prvenac "Piloti" objavili su 27 Avgusta 1981 godine za PGP RTB u produkciji Dragana Jovanovića. Album je snimljen u studiju SM a sve aranžmane uradila je grupa. Muziku za kompletan album uradio je Zoran Lesandrić kao i sve tekstove osim "Imam diplomu", "Svi smo mi ponekad anđeli" i "Veseli momci" koje je napisao zajedno sa Goranom Bogićevićem. Pored navedenih pesama izdvaja se mega hit "Ne veruj u idole" koji je objavljen skoro na svim kompilacijama vezanih za New Wave period, "Nina" i "Novo odelo". Posle velikog uspeha prvog albuma već 20 Aprila 1982 godine grupa objavljuje svoj drugi album "Dvadeset godina" za PGP RTB. Album je snimljen u studiju "Plava Šupa" od 28 Februara do 4 Aprila pod palicom Dragana Vukićevića u produkciji Saše Habića. Sve tekstove i muziku napisao je Kiki a aranžmane je uradila grupa. Sa albuma bih izdvojio pesme "Dvadeset godina", "Noć u gradu", "Džoni je krenuo u rat" i "Ja sam jurio za vetrom". Krajem 1982 godine Piloti su započeli snimanje trećeg albuma "Zvuci civilizacije" koji nikad nije objavljen zbog odlaska Kikija u vojsku i raspada grupe. Povratak na scenu nastao je krajem 84 i početkom 85 godine u novoj postavi. Pored Kikija novi članovi benda su postali Zoran Obradović Ćera (bubnjevi), Safet Petrovac Saja (gitara) i Miško Plavi (bas). U ovoj postavi objavili su svoj treći album "Kao ptica na mom dlanu" 25 Maja 1987 za PGP RTB u produkciji Dušana Petrovića Šaneta. Album je snimljen od Septembra '86 do Aprila '87 godine u studiju "Ša-Na-Na". Kao i na prva dva albuma muziku i tekstove napisao je Kiki osim pesama "Noć čeka nas" zajedno sa Goranom Bogićevićem i "Pišem po zidu" sa Ilijom Stankovićem. Na albumu je svirao veliki broj muzičara: Dejan Grujić (bas), Darko Grujić (klavijature), Vlada Negovanović (gitare), Enco Lesić (klavijature), Valdet Šaćiri (klavijature), Jovan Maljoković (saksofon), Nenad Stefanović Japanac (bas) i Bane Lesandrić (prateći vokali). Dodatnu pomoć i podršku na albumu pružili su Oliver Mandić, Bajaga, Bata Kovač, Zana Nimani i mnogi drugi. Sa albuma pored pesme "Kao ptica na mom dlanu" koja je postala jedan od najvećih hitova te godine izdvojio bih pesme "Kada sanjamo", "Rekla je da u mojoj glavi čuje gitare i bubnjeve" i "Devojka bez imena".
Svoj četvrti album "Osmeh letnje noći" objavili su 11 maja 1988 godine za PGP RTB po prvi put u sopstevnoj produkciji. Album je snimljen u studiju A&G Aprila 1988 godine.Muziku i tekstove napisao je Kiki Lesandrić a aranžmane je uradila grupa. Na albumu su gostovali Saša Lokner (klavijature), Bane Lesandrić (prateći vokali), Viktorija (prateći vokal u pesmi "Sa tvoje strane ulice") i Zoran Vračević (udaraljke i programiranje). Sa albuma pored velikog hita "Leto" izdojio bih pesme "Ako misliš da sam tužan" i "Ona". U toku 1989 godine grupu je napustio Saja a grupi se pridružio kao stalni član Kikijev brat Bane Lesandrić (bas i akustična gitara, prateći vokali)..
29 Marta 1990 godine za PGP RTB objavljuju svoj peti album "Neka te bog čuva za mene" u sopstvenoj produkciji. Sve tekstove napisao je Kiki kao i muziku osim pesama "Jedino što nam ostaje" obrada Pit Townshenda i "Tihi, tiho" za koju je muziku napisao Bane Lesandrić. Kompletan materijal programirao je Laza Ristovski i ujedno odsvirao klavijature u pesmama "Tiho, tiho" i "To nikad nećeš znati". Snimatelj albuma Vlada Negovanović je odsvirao solo i ritam gitare u pesmi "Kao nekada". Specijani gost na albumu bio je Goran Bregović koji je odsvirao solo gitare u pesmi "Tiho, tiho" kao i Jovan Maljoković (saksofon), Darko Grujić (prateći vokali) i Jelena Galončić (prateći vokali). Pored velikog hita "Tajna je u tebi skrivena" izdvojio bih pesme "Tiho, tiho" i "Neka te bog čuva za mene".
22 Avgusta 1991 PGP RTB objavio je kompilaciju najvećih hitova grupe Piloti na kojoj su se našli najveći hitovi grupe sa prvog, trećeg, četvrtog i petog albuma.
1993 godine za PGP RTS-Komunu objavljuju album "Zaboravljeni" iz istoimenog filma. Album je snimljen u studiju Laze Ristovskog od proleća '92 do proleća '93 godine a masterizovan u studiju "Utopia Digital Studio" u Budimpešti. Album su producirali Kiki, Laza Ristovski i Miško Plavi. Muziku i tekstove napisao je Kiki Lesandrić osim "Spavaju li oči nebeske" Marina Tucaković i Goran Bregović i "Zaboravljeni" Laza Ristovski. Na albumu su gostovali Goran Bregović, Marko Nafta, Nenad Stefanović Japanac, Bata Božanić i drugi. Sa albuma bih izdvojio pesme "Čini mi se da" i "Kao da je mesec stao za nas dvoje". U periodu od 1993 do 1996 Kiki Lesandrić je radio na velikom broju albuma naših muzičara da bi povratak usledio na festivalu Budva '96 godine sa pesmom "Neverna si", i u Novembru iste godine godine objavljuju svoj poslednji album "Dan koji prolazi zauvek" za Komunu u produkciji Kikija Lesadrića i Igora Borojevića.. Sve tekstove napisao je Kiki Lesandrić a muziku je zajedno uradio sa Zoranom Babovićem. Pored starih članova na ovom albumu u grupi su bili: Nenad Stefanović Japanac (bas), Nenad Jelić (udaraljke, vokal) i Ana Popović (gitara). Na albumu su pomogli Goran Bregović, Maksa Ćatović, Aca Milenković, Miša Amadeus i mnogi drugi. Sa albuma bih izdvojio pesme "Neverna si" i "Dan koji prolazi zauvek". Godina 1997 je ujedno i kraj grupe Piloti a Bread Ventures Records je iste godine objavio kompilaciju sa osamnaest najvećih hitova grupe.

Poklon pesme "Novo odelo" sa prvog "Kao ptica na mom dlanu" sa trećeg, "Ona" sa četvrtog i "Neka te bog čuva za mene" sa petog albuma, a u našoj muzičkoj sekciji možete čuti kompletan prvi i drugi album.

B.S. BalkanUk Team

Diskografija

Albumi:
Piloti (PGP RTB 1981)
Dvadeset godina (PGP RTB 1982)
Kao ptica na mom dlanu (PGP RTB 1987)
Osmeh letnje noći (PGP RTB 1988)
Neka te bog čuva za mene (PGP RTB 1990)
Najveći hitovi 1981-1991(PGP RTB 1991)
Zaboravljeni (PGP RTS-Komuna 1993)
Dan koji prolazi zauvek (Komuna 1996)
Ne veruj u idole-Kompilacija (Bread Ventures Records 1997)

Novo odelo
Kao ptica na mom dlanu
Neka te Bog čuva za mene
Ona
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Muzički vremeplov Empty Re: Muzički vremeplov

taj Uto Nov 16, 2010 1:18 am
Muzički vremeplov COd

Cod [Sarajevo]

Sarajevska grupa Cod osnovana je 1974 godine. Grupu su osnovali: Nenad Jurin, Džemo Novaković i Izidor Kajić. Ostatak grupe čine Petar Kenjić i Ivica Propadalo. Malo kasnije, u grupu dolazi pevač Selver Brdarić. U početku sviraju obrade svetskih hitova, ne pomišljajući na autorski rad. Mladi zeničanin Enes Bajramović dolazi u Sarajevo na Muzičku akademiju i jedno vreme radi sa Ipetom Ivandićem u grupi "Rock" svirajući u Plesnom Orkestru RTV Sarajevo.
U sarajevskoj kafani "Park" upoznaje članove grupe Cod, te im se pridružuje i ubrzo preuzima ulogu lidera grupe. Tu se dokazuje kao izvrstan autor, a to svedoče prva dva singla "Dođi mi na čaj", "Želim igru tu", "Ciciban" i "Rok za moju bivšu punicu i njenu priajteljicu". Muziku i aranžmane napisao je Enes Bajramović za sve četiri pesme kao i tekst "Rok za moju bivšu punicu i njenu priajteljicu", a ostale tri pesme napisao je Ranko Boban. Prihvaćena od publike, grupa Cod postaje vrlo popularna, ali 1976 izlaskom "Cicibana", grupa se raspada. Enes Bajramović odlazi na kratko u grupu Ambasadori, Nenad Jurin postaje klavijaturista u grupi Indexi, a gitarista Džemo Novaković odlazi u prateći sastav Nede Ukraden. Novi članovi grupe postali su Nedžad Čamdžić (gitara) i Krešimir Repić (klavijature).
Krajem 1976, Bajramović se vraća u Cod i pravi novi hit-singl "Novi štos". Singl je objavljen 11 Novembra 1976 godine za Jugoton a na B strani našla se pesma "Nisi mala beba" za koju je muziku i aranžman napisao Krešimir Repić. Tekst za obe pesme napisao je Ranko Boban.
12 Marta 1977 godine objavljuju svoj prvi album "Dođite na čaj" za Jugoton u produkciji Nikole Radovana Borote u postavi: Enes Bajramović (gitare), Selver Brdarić (vokal), Darko Arkus (klavir, klavijature), Izidor Kajić Kaja (sax) i Izet Hajdarević Zoo (bubnjevi). Album je snimljen i miksovan u studiju "Jugoton" /Februara iste godine.Muziku i aranžmane napisao je Enes Bajramović a tekstove Ranko Boban osim "Otkriću ti tajnu, Đeni, volim te" Enes Bajramović i "Naša ljubav trajala je kratko" koju je napisala Verica Đurin. Na snimanju albuma pomogli su: Mija Kalember, Vanja Popović, Ela Čulić, Smiljan Lajsner i Sead Lipovača. Sa albuma bih izdvojio pesme "Dođite na čaj" i "Ja nisam kao drugi što lude za njom".
1977 godinu i veliki uspeh prvog albuma "Dođite na čaj" produžili su četvrtim singlom "Ekskurzija" i "Kad smo bili sasvim mali radili smo divne stvari" koja je objaveljena za Jugoton 30 Septembra iste godine. Muziku i aranžmane napisao je Enes Bajramović u produkciji Nikole Radovana Borote. Početkom 1978 godine to jest tačnije 28 Marta objavljuju svoj peti singl "Semafor" i "Ja i moja mala" za RTV LJubljana. Singl je producirao Enes Bajramović koji je ujedno napisao muziku i aranžmane.
Album “Bijeli bagremi” predstavlja vrhunac karijere grupe Cod. Album je snimljen od Jula do Oktobra 1978 godine u Bosni a objavljen je za Jugoton Novembra iste godine. Zanimljivo je da je album producirao Enes Bajramović a Nikola Borota Radovan je bio tonski majstor. Na albumu je kao specijalni gost svirao Mato Došen (minimoog, arp omni, hohner D6, petrof grand piano). Pored mega hita "Denny" koja je uvrštena u deset najlepših balada ikada izdojio bih pesme "Ti si moj slatki bol", "Bijeli bagremi" i "Noćne ptice". Posle izdavanja albuma grupa je prestala sa radom a povratak je usledio početkom 1980 godine kada su objavili svoj zadnji singl "Slušaj me, majko" i "Điha, điha" u produkciji Enesa Begovića koje je napisao muziku i aranžmane. Enes Bajramović je pod imenom Digi objavio istoimeni album za Jugoton 1982 godine. Enes Bajramović, vrstan kompozitor, muzičar i autor mnogih hitova, preminuo je 25 Marta.2006 u Sarajevu.

Poklon pesme "Otkrit ću ti tajnu, Đeni, volim te" sa prvog "Stranci" i "Denny" sa drugog albuma a singlove "Novi štos", "Ekskurzija" i "Semafor" možete čuti u našoj muzičkoj sekciji.

D.L. i B.S. BalkanUk Team

Diskografija

Singlovi:
Dođi mi na čaj/Želim igru tu (Jugoton 1975)
Ciciban/Rok za moju bivšu punicu i njenu priajteljicu (Jugoton 1976)
Novi štos/Nisi mala beba (Jugoton 1976)
Ekskurzija/Kad smo bili sasvim mali radili smo divne stavri (Jugoton 1977)
Semafor/Ja i moja mala (RTV LJubljana 1978)
Slušaj me, majko/Điha, điha (Jugoton 1980)

Albumi:
Dođite na čaj (Jugoton 1977)
Bijeli bagremi (Jugoton 1978)

Denny
Stranci
Otkriću ti tajnu...
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Muzički vremeplov Empty Re: Muzički vremeplov

taj Uto Nov 16, 2010 1:23 am
Muzički vremeplov Gordi

Gordi [Beograd]

Krajem 1977-me, nakon raspada grupe Dah, i povratka iz JNA, gitarista, pevač i kompozitor Zlatimir Zlatko Manojlović osniva grupu Gordi. Usprkos njihovom kasnijem imidžu i muzičkom pravcu, Gordi u početku nisu bili heavy metal bend. Prvi album, "Čovek", u izdanju RTV LJ-a su snimili i objavili nepunih godinu dana nakon osnivanja. Pored Zlatka za gitarom i mikrofonom, okosnicu grupe su činili Goran Manojlović na klavijaturama, Zdenko Pomper (koji je zamenio Dragana Jankovića) na basu, i Steva Milutinović za bubnjevima. Mada su elementi Dah-a još uvek delimično prisutni (naročito u pesmi "Misli" koja je dve godine ranije i objavljena kao B strana poslednjeg Dah-ovog singla "Žeđ"), ploča je generalno prošarana laganijim motivima progresivnog roka (u intervju za Rok Express, Zlatko ovaj album naziva "apsolutnom psihodelijom"). Pored "Misli", najistaknutije pesme na ploči su "Čovek" i "Budi gord i jak". Pesma "Mr. Alkohol" ubrizgava dozu pop prizvuka albumu, dok "Jugoslavijo" započinje Zlatkovu mini patriotsku misiju, koja se dvadesetak godina kasnije, uz malo veće kritike, zaokružuje pesmom "Moja Srbijo", namenski napisanoj za potrebe tadasnje vladajuće partije). Sledeće godine (1979), Gordi objavljuju za PGP svoj drugi album "Gordi II", koji je verovatno i najžešći iz njihovog ne-HM opusa. Basistu Zdenka Pompera je zamenio Slobodan Svrdlan. Ploča neguje čvršći zvuk od prvenca, i na momente predstavlja žestoki nagoveštaj muzičkog stila koji tek dolazi. Pesme koje se izdvajaju su "Ovog leta idem na more" i "Baci tu cigaru". Iako muzički sasvim solidan album, slaba tačka ovog, kao i većine preostalog Manojlovićevog kataloga su katastrofalno loši tekstovi pesama. Sledeće godine, 1980-te, Zlatko objavljuje svoje najinteresantnije solo izdanje "Zlatko i njegove gitare", da bi se treći album grupe "Gordi III" pojavio 1981-ve, takođe za PGP. Gotovo najkomercijalnija, i sa najviše primesa pop-a, ploča predstavlja mali pomak unazad u radu grupe. Pesme koje bi se mogle istaći sa albuma su "Haos u radio mreži" i "Stari as".
...I tada nastaje prekoret! Godine 1982-ge, Gordi prelaze u Jugoton i snimaju jednu od tri antološke ploče jugoslovenskog heavy metala: "Pakleni trio". Klavijature su izbačene, a za bubnjeve seda Čedomir Petrović. Iako su tekstovi i dalje najslabija karika projekta, "Pakleni trio" bukvalno potiskuje sve ostale tadašnje bendove (Vatreni Poljubac, Divlje Jagode, itd) u mekušavi hard rock, i uz album prvenac ljubljanske Pomaranče definiše sasvim nove standarde YU heavy metala (čiju žestinu nije ispratila čak i ondašnja, obnovljena Rok Mašina). Iste godine, ne menjajući formulu, Gordi snimaju i svoj peti i poslednji album "Kraljica smrti". Iako solidna, "Kraljica" ne uspeva da održi pažnju publike i ukratko nakon toga, grupa prestaje sa radom. Slobodan Svrdlan prelazi u jugoslovensko-kanadski bend Warriors sa kojima snima dva albuma i jedan maksi singl. Zlatko se posvećuje solo karijeri sa promenljivim uspehom, snimajući ploče kako u zemlji, tako i u inostranstvu. 2006-te, časopis Rock Express objavljuje reizdanje "Paklenog trija" sa bonus singlom iz 1978-me "Duga noć" i "Idi sad". Početkom 2007-me, Rock Express reizdaje i "Kraljicu smrti".

Poklon pesme "Misli" sa prvog albuma, "Ovog leta idem na more" sa drugog albuma i "Put do pakla" i "San" sa albuma Pakleni Trio.

Priložio za vremeplov Litar

Diskografija

Singl:
Duga noć/Idi sad (PGP RTB, 1978)

Albumi:
Čovek (PGP RTB, 1978)
Gordi II (PGP RTB, 1979)
Gordi III (PGP RTB, 1981)
Pakleni trio (Jugoton, 1982)
Kraljica smrti (Jugoton, 1982)

Ovog leta idem na more
Put do pakla
San
Misli
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Muzički vremeplov Empty Re: Muzički vremeplov

taj Uto Nov 16, 2010 1:30 am
Muzički vremeplov Grupa1

Grupa I [Beograd]

Grupu I osnovali su Dejan Kostić (gitara, melodika, prateći vokali), Predrag Mijović (gitara, prateći vokali), Branko Kojić (vokal, bas), Branko Bogićević (vokal) i Branko Kuštrin (bubnjevi) početkom 1979 godine. Svoj prvi singl "Sestra Vera" i "Miris ulice" objavili su krajem godine za PGP RTB. Početkom 1980 godine grupu je napustio Branko Bogićević i ulogu pevača preuzeo je Branko Kojić.
Svoj prvi album "Na svom talasu" Objavili su 19 Novembra 1980 godine za PGP RTB. Album su snimili Dragan Vukićević i Petar Gaković u studiju V PGP RTB-a u Beogradu tokom leta 1980 godine u produkciji Slobodana Markovića koji je ujedno svirao i klavijature na albumu. Muziku i tekstove napisali su Dejan Kostić i Predrag Mijović osim pesme "Sve je uzalud" za koju je tekst napisao Slobodan Marković. Sa albuma bih pored hita "Tinejdž bluz" izdvojio pesme "Mirela", "Jugo rok", "Još uvek" i "G.S.B.-S.O.S.".
22 Maja 1981 godine za PGP RTB objavljuju svoj drugi singl "Sa tobom, bez tebe" i "Bekstvo" u produkciji Slobodana Markovića. Muziku i tekst za "Sa tobom, bez tebe" napisao je Predrag Mijović a za "Bekstvo" napisao je Dejan Kostić.
Drugi album "I zvuci za I ljude" objavili su kao trio jer je grupu napustio Predrag Mijović. Album je objavljen 15 Septembra 1981 godine za PGP RTB u sopstvenoj produkciji. Muziku i tekstove napisao je Dejan Kostić. Na albumu su pomogli Koja (vokal) i Vuk Vujačić (saksofon, klavijature). Sa albuma bih pored prvog hita "Složena procedura opstanka" izdvojio pesme "Bekstvo", "Nove vrednosti" i "Dogodilo se juče".
Početkom 1982 godine za PGP RTB objavili su promotivni Mini Lp "Nove vrednosti-rebel dub", "Disco boy", "Muški ponos" i "Savršena igra". Pesmu "Nove vrednosti rebel-dub" producirao je Koja i ujedno svirao na snimanju. Ubrzo zatim grupa je prestala sa radom.

Poklon pesme"Sestra Vera" sa prvog singla, "Mirela" sa prvog albuma, "Složena procedura opstanka" sa drugog albuma iz privatne kolekcije grupe, a na našem muzičkom serveru možete čuti drugi singl grupe "Sa tobom, bez tebe" i "Bekstvo".

B.S BalkanUK Team

Diskografija

Singlovi:
Sestra Vera/Miris ulice (PGP RTB 1979)
Sa tobom bez tebe/Bekstvo (PGP RTB 1981)
Nove vrednosti-rebel dub/Disco boy/Muški ponos/Savršena igra (PGP RTB 1982 Mini Lp)

Albumi:
Na svom talasu (PGP RTB1980)
I zvuci za I ljude (PGP RTB 1981)

Mirela
Složena procedura opstanka
Sestra Vera
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Muzički vremeplov Empty Re: Muzički vremeplov

taj Uto Nov 16, 2010 1:35 am
Muzički vremeplov Zetva

Žetva [Novi Sad]

Grupu Žetva osnovao je Dušan Dule Živić (vokal, gitara) krajem 1976 godine. U prvoj postavi bili su: Verica Todorović (vokal), Slavica Stojković (vokal) i Đorđe Balašević (vokal, gitara). U decembru 1977 godine za RTV Ljubljana objavljuju svoj prvi singl "U razdeljak te ljubim" i "Srce mi je kao ratar" u produkciji Ferenca Kovača. Muziku i tekstove napisao je Đole Balašević a pesma "U razdeljak te ljubim" je ubrzo postala najveći Jugoslovenski hit i singl je prodat u rekordnom broju do tada 180.000 primeraka. Početkom 78 grupu napuštaju Đole i Verica a grupi se pridružuju Radovan Petrović (gitara, vokal) i Mirjana Bašić (vokal). 7 Marta 1978 godine za RTV Ljubljana objavljuju singl "Gospoice al' ste šik" i "Tajna" u produkciji Jovana Adamova. Aranžmane je napisao Ferenc Kovač a muziku i tekstove za "Gospice al' ste šik" Slavica Stojković i "Tajna" Dušan Živić. 16 Marta 78 RTV Ljubljana objavila je prvu komiplaciju Vojvođanskih bendova pod imenom "Žetva" na kojoj su pored Neoplanata, Grupe Med, Bačkih Medaljona i ostalih kao udarna kompozicija našla pesma "U razdeljak te ljubim" grupe Žetva.
9 Novembra 1978 godine objavljuju svoj jedini album za RTV Ljubljana pod imenom "Vreme žetve" što je ujedno bio i prvi Lp jedne Vojvođanske grupe ikada objavljen. Album je snimljen u studiju M Radio Televizije Novi Sad juna 1978 godine. Produkciju i aranžmane uradio je Ferenc Kovač koji je svirao bas, klavir, melotron i sintisajzer na albumu a snimatelj je bio Stevan Tibai. Na albumu su svirali Ivan Pece (bubnjevi), Uroš Šećerov (udaraljke) i Josip Kovač (saksofon). Sa album bih izdvojio pesme "Viršle sa senfom" koju je napisao Bora Đorđević, "Zašto su tašte tako bez mašte", "Pank paor" i "Svako sutra biće žetva". Grupa je sledeće godine prestala sa radom. Dule Živić je nastavio solo karijeru i 30 Maja 1989 godine je objavio svoj jedini solo album "Po svom" za Panonija Koncert. Na albumu se našla pesma Bore Đorđevića "Viršle sa senfom" i veliki hit "Bojana".

Poklon pesme "Viršle sa senfom" i "Zašto su tašte tako bez mašte" sa jedinog albuma, a oba singla možete čuti u našoj muzičkoj sekciji.

B.S. BalkanUK Team

Diskografija

Singlovi:
U razdeljak te ljubim/Srce mi je kao ratar (RTV Ljubljana 1977)
Gospoice al' ste šik/Tajna (RTV Ljubljana 1978)

Album:
Vreme žetve (RTV Ljubljana 1978)

Dule Živić Solo:
Po svom (Panonija Koncert 1989)

Zašto su tašte tako bez mašte
Viršle sa senfom
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Muzički vremeplov Empty Re: Muzički vremeplov

taj Uto Nov 16, 2010 1:39 am
Muzički vremeplov Za

Zamba [Beograd]

Grupu Zamba osnovali su početkom 1983 godine Bogdan Dragović Bogi (bas i vokal) i Aleksandar Radulović Futa (gitara i vokal). Uz njih u grupi su bili Nikola Čuturilo Čutura (gitara i vokal) i Predrag Jakovljević Bata (bubnjevi). Svoj jedini album "Udarac nisko" objavili su 11 Jula 1983 godine za Jugoton. Album je snimljen Aprila i Maja iste godine u Beogradskom studiju "Aquarius" u Bogdanovoj produkciji. Album je snimljen uz veliku pomoć Olivera Mandića. Sve tekstove napisala je Marina Tucaković a muziku i aranžmane uradio je Bogdan Dragović osim pesama "Daj onaj vinjak" i "Nesvesno zaljubljen" koje je su uradili zajedno Bogdan i Futa. Sa albuma bih izdvojio pored velikog letnjeg hita "Zašto ideš s njim" pesme "Udarac nisko", "Nesvesno zaljubljen" i "Kikiriki". Zbog odlične prodaje album je ispraćen singlom "Zašto ideš s njim" i "Nesvesno zaljubljen". Grupa je početkom sledeće godine prestala sa radom.

Poklon pesma "Zašto ideš s njim" sa jedinog albuma, a kompletan album digitalno remasterizovan možete čuti u našoj muzičkoj sekciji.

B.S. BalkanUK Team

Diskografija

Singl:
Zašto ideš s njim/Nesvesno zaljubljen (Jugoton 1983)

Album:
Udarac nisko (Jugoton 1983)

Zašto ideš s njim
Sponsored content

Muzički vremeplov Empty Re: Muzički vremeplov

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu