Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Karmin za usne nekad i sad  Empty Karmin za usne nekad i sad

taj Sre Nov 17, 2010 3:15 am
Bojenje ženskih usana staro je oko 5.000 godina. Prvi ruž, odnosno smesa koju su žene koristile za ukrašavanje pronađena je u Sumarijanu, oko 320 km južno od Vavilona. Prvi karmini pravili su se od od biljki raznobojnih cvetova, koji su se drobili i ta smesa se nanosila na usne.

Karmin za usne nekad i sad  95191_karmin2_if

Egipćanke su pak, imale palete poput onih slikarskih na kojima su bile biljne smeše za celo telo. One su, takođe koristile različite cvetove, a posebno ljubičaste i narandžaste nijanse, pa im je lice uvek bilo kompletno našminkano.

U staroj Grčkoj žene koje su koristile šminku smatrane su prostitutkama, jer se mislilo da samo žene laka morala boje usne. One malo hrabrije, pravile su ruževe od crvenih bobica i segmenta jakog crvenog vina. Žena cara Nerona, Pompea, iako prirodne lepote, za održavanje svog izgleda zaposlila je 1.000 ljudi koji su joj uvek bili na usluzi. Za njenu šminku su se brinuli lekari koji su spravljali ruž od crvenog vina i biljke fikus, za koju se kasnije ustanovilo da je otrovna.

U kasnijim vekovima žene su se služile tkaninama i obojenim papirima od kojih je najveću popularnost stekao krep-papir. Danas nam je na raspolaganju mnogo ruževa u svim bojama. Oni se razlikuju po teksturi i bojama, ali svi imaju osnovne sastojke bez kojih ne bi bili održivi. Različite vrste ulja i voska (jojoba, ricinus, avokado), pigmenti boje, parfem, konzervans i komponente za zaštitu (pantenol, vitamini, UV filter) delovi su koji čine svaki ruž.

Mat ruževi sadrže najviše pigmenta boje, kompaktni su i najbolje prekrivaju usne, dok sjajni ruževi sadrže veći procenat ulja. Na radost svih žena koje vole da se ulepšavaju kozmetičke kuće svakodnevno vode borbe oko toga ko će imati lepši, trajniji i privlačniji ruž za usne, što ih tera da iznova prave kvalitetnije proizvode.

Crvena je oduvek bila najatraktivnija boja za usne. Još od davnina žene su štipale usne kako bi privukle pažnju suprotnog spola i učinile druge žene zavidnima. Crvena je poželjna jer se u trenucima seksualnog uzbuđenja pojačava protok krvi u usnama pa one postaju rumenije. Veruje se da se upravo zbog toga i počelo s bojenjem usana, i to baš crvenom bojom.
Koja boja ruža za usne najviše nekome odgovara zavisi pre svega od tena, kose i zuba, a svaka žena treba da pronađe nijansu za sebe. Plavuše treba da odaberu ruževe boje mesa, breskve, svetle cigle ili koralno crvene. Smeđokose mogu odabrati sve nijanse ružičaste, ciklame i prozračno crvene ruževe, ali i boju lubenice i narandžasto-rozu. Crvenokose mogu uživati u svim nijansama crvene. Bakarni, narandžasti, svi zlatno smeđi i narandžasto žuti tonovi pristajaće uz crvenu boju kose.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu