Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Legende Mađara Empty Legende Mađara

taj Pon Nov 22, 2010 5:53 am
Povratak konjanika
Poput nezadrživog talasa, šapat se raširio po moru šatora: "Atila je mrtav! Atilu su ubili! Atila više ne živi!" Žene su čupale kosu, muškarci su izašli ispred svojih kožnih domova i skrušeno gledali u mračno nebo koje je tog dana plakalo. Deca koja su se na obližnjem proplanku igrala sa mladim konjima zastala su, predosetivši da se nešto strašno dogodilo. Grom udari iz oblačnog neba, označivši dramatično početak kraja velike imperije Huna.

Raspad carstva
Posle smrti Biča Božjeg, pokoreni narodi osetiše nemir i rasulo među svojim gospodarima i krenuše na one kojima su se zavetovali. Prvo krenuše Germani sa severa, pa plemena sa zapada, a onda i svi ostali. Divlji severnjaci i južnjaci sa opasnim lukovima, svi se bejahu urotili protiv nepobedive horde. Hiljade strela, mačeva, kopalja i topuza se natopiše krvlju Huna i njihovih konja; gde je nekada bio strah od Atile, najvećeg u ljudskom rodu, sada beše mržnja i bes. Hunski konji se umoriše; Atilini sinovi, poglavari, rasuti po prostranoj zemlji kojom su gospodarili, izgubiše kontrolu nad vojskom. Od Huna ostadoše samo ponosna plemena koja su, svako za sebe, branila čast i krv svojih predaka.

Čabino obećanje
Najmlađi i omiljeni sin Gospodara, Čaba, zadesio se među plemenom Sekelj, u brdima Transilvanije. Veliki ratnici ovog hunskog plemena odolevali su svim napadima varvara. Čaba, čije je srce bilo slomljeno zbog smrti oca i raspada imperije, okupi jednom gospodare Sekelj i reče im:
- Braćo moja, poslušajte me! Ja sada odlazim. Idem na istok, u zemlju predaka, u zemlju koja je majka Atili, Biču Božjem, gospodaru naroda. Znajte, vratiću se sa nepobedivim konjanicima. Kada bude došlo vreme, vratiću se i zajedno ćemo slomiti neprijatelje!

Poslednja bitka
Danas, kada je prošlo dosta vremena od poslednje Atiline bitke i odlaska Čabe, potomci Sekelj plemena znaju da njih, sinove Huna, čeka poslednja, odlučujuća bitka. Danas oni gledaju u dubine noćnog neba i dive se Mlečnom putu - Hadak Utja. Jer to je put kojim će dojahati Nepobedivi ratnici. Onda, kada sva nada bude izgubljena, kada bude ostala samo šačica Sekelj-Huna suprotstavljena mnogobrojnim neprijateljima, dojahaće njihovi praoci i zgromiće osvajače. A na čelu će jahati Čaba, u čijim venama teče krv Atile.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu