Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Prokletstva – mit ili stvarnost Empty Prokletstva – mit ili stvarnost

taj Čet Dec 09, 2010 10:49 pm
Ala iz Rogozne bare

Piše Golub Lazarević
I u slučaju prebogatog brđanina Jakova potvrdilo se ono oteto-prokleto, pa se njegova, prema brojnim pričama, nezakonita i krvava tekovina raspršila kao mehur od sapunice
Nevolje snašle prvo najboljeg kosca, a onda i celu porodicu
Na zagonetan način je ogazdio Jakov iz sela podno planine Bešnjaje - i mnogo toga “zarađenog” u razbojništvima sklanjao je u pećinama kraj Ludog potoka u Miloševu. Pominjani su razni manifetluci, mnogo toga nikada nije dokazano, mada su postojale brojne tvrdnje da se ovaj osioni brđanin često nalazio u ulozi predvodnika razbojničke bande koja je harala ne samo u ovom kraju, već i na udaljenijim prostorima.
Zaogrnuti plaštom noći, maskirani i naoružani, napadali su najimućnije ljude, uzimali im novac, zlato i dragocenosti, neretko ostavljajući za sobom krvav trag. Dokazano ili ne, ali su svi meštani nevelikog brdskog sela bili uvereni da imetak nije stečen znojem i poštenim radom.
Prokletstva – mit ili stvarnost Ala%20prestrasila%20kosca
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Prokletstva – mit ili stvarnost Empty Re: Prokletstva – mit ili stvarnost

taj Čet Dec 09, 2010 10:50 pm
Predskazanje na livadi
Znali su ljudi za nečasnu tekovinu i razmišljali šta će se dogoditi i da li osioni gazda može da prođe bez kazne za počinjena nedela. Kazna je za mnoge bila neobična i, gotovo, neverovatna. Počela je da sustiže sagrešenika onog dana kad se jedan od Jakovljevih potomaka zaputio da kosi veliku livadu na obroncima planine. Mladić je, inače, važio za najboljeg kosca ne samo u selu u kojem je živeo, već mu nije bilo ravna u čitavoj okolini. Kad je neko želeo da slikovito prikaže kako je neku njivu teško pokositi, govorili bi kako je trava tako visoka i bujna da je čak ni Radak ne može savladati. Naoštrio je mladi čovek kosu, pripremio hranu i piće, ali mu se nije dalo da toga dana “odbije” nijedan otkos, a kamoli da pokosi veliku livadu. Namesto da ispuni očevu zapovest, mladi kosac se ubrzo vratio kući preplašen i neobavljena posla. Kad se pojavio na livadi, zatekao je prizor od kojeg mu se krv sledila u žilama! Kroz sočnu visoku travu, a potom i preko zrele pšenice obližnje njive, kretala se ogromna zmija, tako velika, da je ispod nje ostajala povaljana trava kao da je tuda prošao valjak. Uz neobičan trag, zmijurina je ostavljala i zlokoban šum. Prestrašeni kosac je zaboravio zbog čega je došao na livadu. Prizor ga je za neko vreme paralisao, ali kad se malo pribrao, pobegao je kući glavom bez obzira.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Prokletstva – mit ili stvarnost Empty Re: Prokletstva – mit ili stvarnost

taj Čet Dec 09, 2010 10:51 pm
Kosac jedva “pretekao”
Ukućanima nije smeo ili želeo da kaže šta ga je snašlo, što ih je veoma začudilo, jer su poznavali Radaka kao otresitog i odvažnog mladića. Još više ih je iznenadilo kad je zanemogao i više dana proveo u postelji. Rodbina je pozivala vračare i paranormalce, vične da pomognu u ovakvim nevoljama. Najgore u svemu bilo je što ukućani nisu znali da objasne vidovitim ljudima šta se to desilo sa mladićem. Nakon mnogo muka, mladi čovek je jedva ponovo stao na noge. Dugo o doživljenom na livadi nikome nije želeo da kaže ni reč. Kao da se pribojavao da spominjanjem neobičnog prizora ponovo ne prizove alu u selo. Tek nakon više godina, kad je vreme učinilo svoje, a Radak “zašao” u zrele godine, ispričao je okupljenim rođacima i komšijama šta ga je toliko preplašilo da nije smeo ni da započne kosidbu i zbog čega je dugo bolovao.

- Ljudi, znam da je u ovo, što ću vam ispričati, teško poverovati. Da je to meni neko ranije govorio, ne samo da mu ne bih verovao, već bih sa njim i zbijao šalu zbog verovanja u praznoverice. Ali, nakon onog što sam doživeo i preživeo na svojoj livadi, kadar sam da u svašta poverujem.

Čim sam stupio nogom na livadu, začuo sam sa drugog kraja neko neobično šuštanje. Kao da se nekakva lavina kretala prema meni. Prestrašio sam se kao nikada u životu, ne znajući da me očekuje još strašnije iznenađenje. Ni sam ne znam posle koliko vremena, nedaleko od mene pojavila se ogromna zmija. Tromo se kretala, povijajući travu, a potom i žito na susednoj njivi. Nije mi bilo jasno zašto se pojavila baš u trenutku kad sam stigao na livadu, kao ni što se nije zaputila prema meni, već je samo prošla pored i nastavila svojim putem. Verujem i danas da je ovo nekakvo predskazanje, svakako ne dobro, ali mi nije jasno zašto se to baš meni desilo - začuđeno je objašnjavao Radak neobični doživljaj.

Ispričao je šumadijski brđanin neobičnu dogodovštinu koja ga je mučila do kraja života, ali ni u zrelijim godinama ni za kakve pare nije želeo nogom da kroči na tu livadu, a tako su se ponašala i njegova braća i njihovi potomci, na veliko čuđenje ostalih meštana.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Prokletstva – mit ili stvarnost Empty Re: Prokletstva – mit ili stvarnost

taj Čet Dec 09, 2010 10:52 pm
Priča vremešne Radosave

- Uzalud su stariji meštani objašnjavali neobičnu pojavu, tumačeći prastaru legendu po kojoj se na ovim prostorima, ponekad, pojavljuje ala, koja nije zla, i da od nje ne preti nikakva bojazan, već ona brani letinu od nepogoda. To nije moglo da ohrabri mladog kosca da se vrati na livadu i obavi posao koji je namerio. I ne samo da se tada nije vratio na svoje imanje, nego se više nikad za svoga života nije pojavio na ovim prostorima, na kojima su Jakovljevi potomci imali nekoliko hektara plodne zemlje - pričala je svojevremeno Radosava Prokić iz susednog sela, koja je umrla 1992. godine “prepolovivši” desetu deceniju života.

Na livadi i po okolnim njivama je izrastao korov, a u sredini imanja se stvorila ogromna bara sa ševarom i rogozom. U selu ostade legenda, prenošena s kolena na koleno, kako su žitelji ovog sela u Rogoznoj bari, pokatkad, viđali alu, koja nikada nikome nije naudila, osim što je imanje učinila nedostupnim Jakovljevim potomcima.

- Nekako sa nedaćama u koje su zapadali Jakovljevi potomci, selom su kružile i brojne priče kako je seoski gazda, u stvari, živeo dvostrukim životom. Danju je bio ugledan i prebogat domaćin, od svih u selu veoma poštovan, a pod okriljem noći, postajao je opasan razbojnik koji nije prezao ni ruke da okrvavi, samo ako je bilo mogućnosti da “debelo” ušićari. Pričalo se kako su Jakova mnogi proklinjali zato što im je uzimao mukom stečeni kapital i da njegova kuća nije mogla “da propeva”, niti potomci da napreduju, bez obzira na to što se radilo o čestitim i veoma radnim ljudima.

Pored spomenute, iz godine u godinu nestajala je i druga imovina prebogatog Jakova i tako se imetak problematičnog bogataša raspršila - kao mehur od sapunice.
Sponsored content

Prokletstva – mit ili stvarnost Empty Re: Prokletstva – mit ili stvarnost

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu