Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Zašto (ne) uživamo u seksu? Empty Zašto (ne) uživamo u seksu?

taj Pon Dec 13, 2010 4:29 pm
Postoje noći kada jednostavno uživamo u seksu i dani kada nam nije ni do čega. Od čega zavise naši seksualni apetiti i kako ih kontrolišemo?

Neki naučnici veruju da seksualnost postaje naglašeno medikalizovavna, što znači da se seksualni problemi sve češće posmatraju kao medicinski i navodno zahtevaju medicinski tretman. Naprimer, kada je otkrivena vijagra, mnogi stručnjaci su erektilnu disfunkciju počeli da smatraju medicinskim problemom (slabim dotokom krvi u penis) sa rešenjem u vidu male plave pilule.
Neki rado piju lekove i imaju poverenja u njihovu efikasnost, dok drugi pribegavaju seksualnoj psihoterapiji. Pravo rešenje je oduvek ležalo u međuigri uma i tela.

Međutim, u kojoj meri je seks stvar tela, a koliko uma?
Svakako da i um i telo igraju važnu ulogu u seksu – najbolji primer je orgazam. Recimo, čini se da anatomska struktura ženskih genitalija igra važnu ulogu u njenom orgazmu. Ali ništa manje važan nije ni faktor ličnosti, za koji je najmanje odgovorna genetika, a povezan je sa ženskim uživanjem.
To je nedavno pokazalo i istraživanje sprovedeno nad ženama koje su u stanju da dožive orgazam tokom običnih fizičkih vežbi poput trbušnjaka, podizanja tegova, vožnje bicikla...
Na prvi pogled deluje da sama priroda vežbanja služi kao okidač za orgazam, jer su nekim osobama određeni pokreti tela direktna asocijacija na seks. Njihov um se opušta u toku aktivnosti, a mašta se raspiruje.
Duh i telo funkcionišu gotovo sinhronizovano pa je za većinu žena kombinacija tih faktora ključna za lakše postizanje orgazma.
Primamljivo nam deluje isključivo telesni aspekt seksa, ali je činjenica da je on samo deo velike mape za dobru interakciju. Slično tome, terapija koja se fokusira samo na duh i emocije, može biti nedovoljna jer izuzima telesni deo.
Dakle, terapija svih problema u seksualnom funkcionisanju treba da obuhvata lečenje tela, koliko i “lečenje” emocije. Njen krajnji cilj treba da bude otkrivanje suptilnih promena koje vođenje ljubavi mogu učiniti zanimljivijim i efektivnijim.
Veliki broj ljudi ipak strepi od posete seksualnom terapeutu. Najveća prepreka je stid. Međutim, postoje načini da sami “oporavite” i “izlečite” vaš seksualni život. Prvi korak je uklanjanje dosade.
Nedostatak želje i potreba da se samo ratosiljate partnera je pogubna po zdrav odnos među partnerima. Nezadovoljstvo na ostalim poljima lako se prenosi u postelju i pre nego što kažete „seks“, čar vođenja ljubavi nestaje.
Naučnici tvrde da je ključ rešenja ovog problema u zauzimanju sasvim novog seksualnog identiteta. Onog trenutka kada osoba prihvati svoju seksualnost i zavoli je i telo će drugačije reagovati na nadražaje.
Postoji i nekoliko vrlo jednostavnih vežbi koje blagotvorno deluju i na telo i na duh, pa ih možete upotrebiti s vremena na vreme kako biste se pripremili za seksualnu aktivnost. Najbolje od svega je što vam stručna pomoć za njihovo izvođenje nije potrebna.

1. Meditirajte neko vreme pre nego što odete s partnerom/partnerkom u krevet. Ne razmišljajte o brigama i trudite se da “uhvatite” smiren ritam disanja. Neka vam oči budu delimično zatvorene i fokusirajte um između obrva.

2. Dišite kroz nos u intervalima od dva do pet sekundi. Udahnite koliko god možete vazduha i koncentrišite se na pupak.

3. Vežba je namenjena muškarcima. Zadržavajte dah i kontrahujte mišiće gornjeg trbušnog zida. Ovaj korak zahteva da držite vazduh što je moguće duže i da se fokusirate na prostatu. Stezanje mišića će delimično umanjiti senzitivnost penisa i omogućiti da lakše kontrolišete ejakulaciju.

Ovi jednostavni koraci mogu blagotvorno uticati na vaš seksualni život, povećati vam samopouzdanje i povećati vašu izdržljivost.
Ipak, jedan bitan začin seks određuje kao važno polje u našim životima - ljubav.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu