Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Prvi čovek koji je pobedio sidu  Empty Prvi čovek koji je pobedio sidu

taj Uto Dec 14, 2010 8:36 am
Amerikanac Timoti Rej Braun (44), koji živi u Berlinu, prvi je čovek koji je izlečen od HIV-a.

U novembru 2008. lekari berlinske klinike “Šarite” objavili su senzacionalnu vest o tome da su uspeli da iskorene virus side kod jednog od svojih pacijenata.

Čovek čija je sudbina pod nazivom “Berlinski pacijent” privukla veliku pažnju širom sveta, u najnovijem broju nemačkog časopisa “Štern” prvi put izlazi iz anonimnosti i priča o svom teškom i dramatičnom putu do ozdravljenja.

U leto 2006, Braun, koji je bio HIV pozitivan od 1995. godine, dobio je još jednu opasnu bolest: leukemiju. Lekari su ga lečili hemoterapijom, ali je ona kratko delovala. Zbog toga im je preostala još jedna jedina mogućnost: terapija matičnim ćelijama.

* Stručnjaci za lečenje side, kao što je Jan van Luncen sa Univerzitetske klinike Hamburg-Ependorf, kažu da je reč o jedinstvenom slučaju, koji za većinu zaraženih nema nikakav značaj, ali da je postignuti rezultat ipak veoma zanimljiv naučnicima, jer otvara optimistične perspektive za terapiju genima.

Tada je jedan od njegovih lekara Gero Hiter došao je na ideju da potraže donatora sa imunološkim sistemom otpornim na HIV. Oko jedan odsto Evropljana ima ovakve genetske predispozicije.

Posle izvesnog vremena Hiter je našao odgovarajućeg donatora. Terapija je delovala i Timoti Rej Braun je ozdravio. Izlečio se i od leukemije i od HIV-a. Samo nekoliko nedelja nakon terapije u njegovoj krvi više nije bilo gena izazivača.

To je, međutim, bio tek početak borbe za preživljavanje, u kojoj je Timoti Braun na kraju pobedio. Leukemija se vratila, pa je ponovo podvrgnut hemoterapiji, zračenju čitavog tela i transplantaciji matičnih ćelija.

Nakon toga mu je bivalo sve lošije, ni njegov mozak nije bio pošteđen. Na kraju više nije mogao da govori, niti da hoda, i prestao je da reaguje kada bi mu se neko obratio. Ali, volja za život je još jednom pobedila - posle intenzivne rehabilitacije ponovo je stao na noge.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu