Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Ego Empty Ego

taj Ned Dec 19, 2010 7:41 am
Ego Ego1-267x300

Ego se sastoji od fizičkih, emocionalnih i misaonih delova, i istovremeno je bolno svestan činjenice da je njegova struktura krajnje nestabilna i zavisna od stalnog priliva svesti i energije, novih fizičkih osećaja, novih emocija i novih misli. Zato on stalno drži aktivnim ova tri dela, kako bi mu neprestano proizvodili energiju neophodnu za opstanak. Možemo govoriti o Životnom Egu, Emocionalnom Egu i Misaonom Egu.
Misaoni Ego svake osobe je privremena struktura koja u sebi sadrži sve ono, za šta ona misli da je čini posebnom i jedinstvenom u odnosu na sve ostale osobe. Ta struktura takva kakva jeste, nestabilna je i vrlo osetljiva i svaki put kada osporite neku osobu ili njena uverenja, osećaj pripadnosti, običaje i navike, vi u stvari rušite njen Misaoni Ego, čemu se ona opire, što je i razumljivo. Izgradnja Misaonog Ega nije ni lak, ni brz proces i uglavnom se završava oko 25-te godine života, kada osoba već ima zaokružen pogled na svet. Svojevoljno prihvaćena ili nametnuta verovanja od strane porodice, društva ili kulture, osobu čine slepom i gluvom za sve one oblike mišljenja i postojanja, koji ne spadaju u uske granice njenog verovanja. Ovo je donekle razumljivo, jer prihvatanje novog verovanja zahteva pre svega odbacivanje starog, što je, u energetskom smislu bolno, jer odstranjivanje bilo kog dela Misaonog Ega, šteti njegovoj strukturi i budi kod njega strah.
Emocije predstavljaju način na koji Emocionalni Ego reaguje na druge osobe, životna iskustva i situacije kojima je izložen. Emocionalni Ego je osetljiv i lako ga je povrediti. Ako neko vašem Misaonom Egu kaže da je glup, vaš Emocionalni Ego će automatski reagovati ljutnjom i besom. Međutim, ukoliko Misaoni Ego smatra da prilika ili vaš društveni položaj ne dozvoljavaju njihovo ispoljavanje, ili ukoliko je po proceni vašeg Životnog Ega, određena fizička reakcija, kao odgovor na uvredu, suviše rizična, vaš Emocionalni Ego će morati da potisne svoju reakciju. Tu potisnutu ljutnju i bes on će i dalje nositi u sebi, i najčešće će je isprazniti tamo gde ste potpuno bezbedni, u krugu svoje porodice. Životni Ego predstavlja onaj deo Privremene Svesti koji se odnosi na grupu impulsa, vezanih za fizički opstanak same osobe. Tu spadaju sve njene osnovne potrebe kao što su potreba za hranom, skloništem, sigurnošću i produžavanjem vrste. Iako su ovde radi lakšeg razumevanja, opisani kao tri odvojene celine, Misaoni, Emocionalni i Životni Ego uvek deluju zajedno. To jedinstvo često predstavlja izvor mnogih problema, jer na primer Emocionalni Ego svoje emocionalne probleme, leči preteranom aktivnošću Životnog Ega prejedanjem, alkoholizmom i preteranom seksualnom aktivnošću. Iz spoja i međusobnog dejstva ova tri Ega, rađa se i nastaje sve ono što u životu doživljavamo kao negativno, želja za moći, pohlepa, sadizam ili laž. Svima nam je poznato da reč “egoizam” označava osobu koja je usmerena samo na sebe i svoju korist, zanemarujući potrebe drugih ljudi. Svi smo mi egoisti, a ono što čini razliku između ljudi jeste sopstvena svest o tome i spremnost da se egoizam u određenoj meri prevaziđe.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu