Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Da li je homoseksualnost bolest? Empty Da li je homoseksualnost bolest?

taj Ned Jan 02, 2011 7:14 am
Očigledno je da je seksualna revolucija daleko dogurala i da sada trpimo njene posledice. U novije vreme homoseksualizam se ne doživljava kao bolest, već kao slobodno opredeljenje seksualne orijentacije i načina života. Zato u novijim klasifikacijama bolesti homoseksualizam praktično ne postoji kao dijagnoza...

...Osim jedne kategorije homoseksualnosti - egodistonog homoseksualizma, koji se može dijagnostikovati (to je kada čovek sam želi da radi na promeni homoseksualnosti i da se leči).
Činjenica je, međutim, da većina homoseksualaca sebe ne doživljava kao bolesne, pa onda i nema potrebu da se obrati lekaru (psihijatru). Ali, to što neko sebe ne smatra bolesnim, ne znači i da nije bolestan. Često ljudi nisu svesni svog poremećaja (npr. šizofreničari), ali to ne znači i da su zdravi.
Gledajući na čoveka kao na biološko, društveno i psihološko biće i smatrajući da ove tri sfere kod čoveka moraju da budu integrisane, teško bismo se složili da je homoseksualizam normalna zdravstvena kategorija. Pravi homoseksualci se retko obraćaju psihijatru za pomoć. Kada su jasno opredeljeni, dolaze više zbog praktičnih pitanja - da li mogu da se oslobode vojske i slično, ali bude i zanimljivih pitanja - da li se na njima mnogo "primećuje" da su gej i sl.

Strah od poremećaja
Mnogo češći su pacijenti koji dolaze u strahu - često i u pravoj panici - jer sumnjaju u svoj polni identitet, odnosno sumnjaju da možda nisu homoseksualci. Razlozi za ovu sumnju mogu biti u neuspelom seksualnom funkcionisanju (mladić povremeno impotentan sa devojkom), ili su zabrinuti što ih partner ne privlači dovoljno (da li sam onda ja u redu?) ili sanjaju san u kome vode ljubav sa osobom istog pola.
Ovih strahova pacijenti se uspešno mogu osloboditi u psihoterapijskom procesu. U početnoj fazi radimo na smirivanju i otklanjanju strahova suportivnom terapijom, a zatim se ide na dublje nivoe analize - gde pacijent može da se seti mogućih razloga - na primer nataloženih događaja, najčešće iz detinjstva ili rane mladosti, koje je pacijent "zaboravio": od zajedničkog tuširanja pri bavljenju sportom, pa sve do fizičkih kontakata sa nekim drugom do koga može doći zbog radoznalosti ili želje da se nekome ugodi, a česta su i "zavođenja" od strane starijih i iskusnijih.

Duboki uticaj detinjstva
Slabije integrisan polni identitet u skoro svim slučajevima govori o suštinskoj nesigurnosti u sebe i nedostatku samopouzdanja, što najčešće ima korena u ranim konfliktima u detinjstvu, u kojima je odnos prema majci i ocu bio presudan. Često je postojao strah od oca (strog otac, kažnjavajući ili preteći) ili strah od gubitka očeve ljubavi, ako je dečak više bio vezan za oca. Strah od kastracije je termin koji se ovde najviše pominje, a koji u stvari znači strah od gubitka sopstvenog polnog identiteta, zbog želje deteta da ima svoju majku samo za sebe. Na jednom još dubljem nivou, vezanost za majku i strah od gubitka njene ljubavi, kao i posledična nemogućnost odvajanja od nje može biti ključni problem.

Takođe i nedovoljna vezanost u kojoj nikad nije ostvarena prava bliskost može biti problem, jer majka uvek ostaje "loš" objekat, pa dete - kasnije čovek - nema model bliskog vezivanja u svom iskustvu, koji mu je neophodan da bi bio blizak sa osobom suprotnog pola.
U svakom slučaju, analizom i razgovorom se može ispraviti "iskrivljenje" odnosa prema drugima i sebi, otkloniti strahovi i sumnje i omogućiti pravilna seksualna orijentacija.

Biološki kriterijum
Biološki nagon je određen u pogledu objekta sa manjim ili većim odstupanjima, ali tih odstupanja nikada nema u pogledu polnog identiteta partnera. Zato među životinjama nema homoseksualizma.

Pa, da li je? frrr
Лоц
Лоц
Muški
Lokacija : БЕОГРАД
Raspoloženje : Фантастично
Datum upisa : 03.07.2010

Da li je homoseksualnost bolest? Empty Re: Da li je homoseksualnost bolest?

taj Pon Jan 03, 2011 2:50 am
Наравно да је хомосексуализам болест!
Био је болест (гласањем на једном конгресу неуропсихијатара је са нешто мало више гласова за, одлучено да више није болест), јесте болест и биће болест, а то што нас "нови светски поредак" убеђују да није (већ девијантно, а од скоро и сасвим "нормално" понашање)... е то никакве везе нема са тим да ли хомосексуализам заиста јесте или није болест!
Наравно, болести су разне, неке веће, неке мање, неке излечиве, неке неизлечиве, али као када се политика умеша у уметност, њено мешање у медицину је довело до ситуације коју сада имамо у свету, а то је да болесне људе не лечимо, већ покушавамо да болест наметнемо здравима као модел понашања...
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu