Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kuglanje Empty Kuglanje

taj Sre Jan 05, 2011 5:10 am
Postoje dokazi da je čak i u kamenom dobu postojala neka vrsta kuglanja, koja se sastojala se u bacanju velikog šljunka i kamenice na šiljato kamenje, koje se koristilo umesto kugli.
Kuglanje je nastalo u evropskim manastirima, pre oko 700 godina, kao deo verskog rituala. Seljaci su nosili toljage, čak i kad bi odlazili u crkvu, a sveštenici su im govorili da one mogu da predstavljaju đavola ili zlo. Stavljali su ih u ugao, a neki seljak bi bacao oveći kamen na njih. Ako bi ih oborio, hvalili bi ga, a ako bi promašio, savetovali bi mu da vodi uzorniji život. I same sveštenike privukla je pomisao da gađaju toljagu, koju su nazivali kegla. Kasnije je igru prihvatilo plemstvo i imućniji stalež. U srednjem veku, u Nemačkoj kuglanje je bilo omiljena igra, a kad se proširila i na Englesku, probudila je veliko interesovanje, pa je 1530. godine i Henri VIII naredio da se u njegovom dvoru naprave staze za kuglanje. Kuglanje sa devet kegli, kakvo se igra u SAD, doneli su naseljenici iz Holandije. U Nemačkoj je 1891. godine održano prvo međunarodno takmičenje. U Americi se od 1895. godine održava Američki kuglaški kongres, a 1901. godine počinju nacionalna takmičenja. U Stokholmu je 1926. godine formiran Međunarodni kuglaški savez koji je negovao „američki način" kuglanja sa 10 čunjeva, takozvani bowling. Prvi kuglaški klubovi u Jugoslaviji osnovani su 1920. godine, a Kuglaški savez Jugoslavije 1949. godine

Kuglanje Thumb_cb025982
Takmičarski sport
Kuglanje u igri sa deset čunjeva je takmičarski sport u kome igrač pokušava da obori što veći broj od mogućih deset čunjeva bacanjem kugle u okviru terena koji se naziva staza. Svaka partija se sastoji od deset rundi. U svakoj rundi igrač ima dve prilike da obori sve čunjeve kuglom. Ako iz prvog bacanja igrač uspe da obori sve čunjeve, runda je završena i to se naziva strike (strajk). U slučaju da je neki od čunjeva preostao, oboreni se sklanjaju i broje, a igrač pokušava drugim bacanjem da „počisti" stazu. Ukoliko više igrača učestvuje u jednoj partiji oni će na stazi naizmenično bacati kuglu dok svaki od njih ne završi aktuelnu rundu. Čunjevi se, uz pomoć mašine, ređaju u četiri reda tako da oblikom formiraju trougao. U prvom redu je jedan čunj, u drugom dva, trećem tri i četvrtom četiri. Čunj u prvom redu označen je kao broj jedan, a poslednji desni kao broj deset. Ovakvo numerisanje olakšava komunikaciju igračima kada računaju koji su čunjevi ostali da stoje. Razmak između čunjeva je 30 cm i samo u potpunosti oboren čunj se računa u ostvarene poene.

Staza za igranje
Teren na kome se igrači kuglaju je pravolinijski i ravan. Svaka pojedinačna staza dugačka je 18,28 metara, računajući od linije prestupa do prvog čunja, a široka je 1,07 metara. Podloga po kojoj se baca kugla napravljena je od drvenih ili sintetičkih materijala i obično se sastoji od 39 uklopljenih tabli.

Oprema za igranje
Standardni rekviziti u toku igre podrazumevaju kuglu i čunjeve. Igrači mogu koristiti i opremu koja se sastoji od posebnih cipela, rukavicu, krpicu za brisanje kugle i, naravno, sopstvenu kuglu. Dimenzije svakog čunja su 38,1 cm za visinu i 11,4 cm za širinu, a težina je oko 1,5 kg. Kugla mora imati glatku površinu i ne sme biti teža od 7,2 kg.

Biranje kugle
Koristite srednji prst, domali prst i palac. Rupe za prste moraju da odgovaraju prstima igrača, da bi na taj način kugla mogla lako da se drži. Razmak između palca i srednjeg prsta ne sme da bude previše mali, ali ni prevelik. Postoji pravilo da mora biti dovoljno mesta da bi jedna olovka stala između kugle i šake. Pravilno odabrana kugla ne sme da zamori ruku igrača dok drži kuglu, bar pet sekundi. Koristite traku (grip traka) da obložite prste radi boljeg nalezanja i čvršćeg zahvata. Čvrsto držanje kugle suštinski je bitno za kvalitetan zamah pri bacanju.

Položaj tela
Kolena treba da budu blago savijena, a telo blago nagnuto napred. Ramena, koleno i kraj stopala su u jednoj liniji. Lakat se namešta prema kuku tela. Druga ruka pridržava težinu kugle. Zglob šake se tokom celog hodanja po stazi mora držati pravo.

Pravila ponašanja
Nemojte izlaziti na stazu ako je drugi igrač sa vaše leve ili desne strane već na stazi. Ako ste pošli na stazu u istom trenutku sa drugim igračem, prednost ima onaj koji dolazi sa desne strane. Nemojte uzimati kuglu ako drugi igrač stoji na stazi pored vas i koncentriše se na bacanje. Ako je vaš red za bacanje, pobrinite se da budete spremni, da vas ne bi igra i drugi igrači čekali. Budite uvek u svom prostoru za igru. Za vreme i posle bacanja kugle ne sme se preći linija prestupa. Za prvo bacanje kugle svih 10 kegli moraju biti tačno na svojim pozicijama. Ako se nakon bacanja kugle konstatuje da jedna ili više kegli ne stoje na svom mestu, onda se to bacanje proglašava nevažećim i mora se ponoviti.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu