Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Vampiri su oko nas-žensko pero Empty Vampiri su oko nas-žensko pero

taj Sub Jan 08, 2011 4:50 pm
Vampiri su oko nas-žensko pero Smis


КОЛЕВКА ИЛИ ГРОБ
Колевка савременог вампира је Балкан, нарочито онај део који настањују Срби. Овај став поткрепљује и податак да је током средњег века цар Душан неколико пута морао да шаље војску у села која је захватио страх од вампира, како су забележили дубровачки трговци


Vampiri su oko nas-žensko pero Vampir
Илустровао Добросав Боб Живковић

Реч вампир једина је реч српског порекла која је постала заједничка свим светским језицима. Овај израз први пут је забележен у једном извештају из 1725. године упућеном бечком двору, где се говори о сељаку Петру Благојевићу из данашњег Кисиљева, код Пожаревца, који се повампирио и усмртио девет особа, укључујући и свог сина, пре него што је месни свештеник позвао тадашње аустријске власти да помогну селу против вампира. У присуству два царска официра и службеника аустријске власти, Благојевићев гроб је откопан и леш му је спаљен, након што се утврдило да не показује никакве знаке распадања, а на уснама су му наводно били видљиви трагови свеже крви.
Осамнаести век био је обележен страхом од вампирске пошасти која ће похарати Европу, што је највероватније довело и до настанка првих вампирских прича почетком деветнаестог века.
Vampiri su oko nas-žensko pero Vampir2
Илустровао Реља Пенезић

Управо два најважнија дела у историји вампирске књижевности објављена су крајем 19. века. Реч је о романима „Кармила” (1872), ирског писца Шеридана Ле Фануа и – наравно – „Дракула” (1897) Брема Стокера. Ова два романа учврстила су уверење о вампиру као сексуалном манијаку и грабљивцу.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Vampiri su oko nas-žensko pero Empty Re: Vampiri su oko nas-žensko pero

taj Sub Jan 08, 2011 4:53 pm
Од Холивуда до Њу Орлеанса

Прва половина 20. века била је у знаку холивудског вампира. Тако је публика научила на вампира с чудним нагласком, у старомодној одећи, који прогања девице и гине на глуп начин од руке јунака који на крају филма увек спасава немоћну и јадну девојку од сила таме и мрака. Ова представа о вампирима као неморалним и помало приглупим европским чудовиштима задржаће се дуго и у филму и у књижевности. Тек ће крајем седамдесетих година доћи до првих корака ка књижевним вампирима из женског пера, какве данас знамо.
Vampiri su oko nas-žensko pero Vampir3
Угледни касапин из Смедерева Тихомир Хаџираспоповић за кога се у 19. веку веровало да је вампир

Године 1976. објављен је сада већ култни роман америчке списатељице Ен Рајс, под насловом „Интервју с вампиром”. У свом роману она је знатно одступила од тада постојећег обрасца и вампира приказала као усамљеног антијунака, романтичног и прелепог бесмртника обдареног моћима које се разликују од вампира до вампира и прилично одступају од уврежене представе. Наиме, за њене вампире крстови, бели лук и дрвени кочеви нису кобни. Додуше, сунце и ватра могу да их убију или да им нанесу изузетно снажан бол. Не могу да се претворе у шишмише или вукове, али неки од њих могу да лете, а већина их је снажнија, спретнија и бржа од обичних смртника. Рајсова је прва у књижевност увела да вампири како старе тако стичу нове моћи, те њени вампири с вековима добијају моћ да читају мисли обичних људи и млађих вампира, да снагом ума померају предмете или да их пале.
Романи Ен Рајс постигли су толики успех да се, махом на основу њих, развила читава једна поткултура младих с особеном музиком, шминком и стилом облачења, усредоточена на Њу Орлеанс, град у који Рајсова смешта своје најзначајније приче.
Читаве „Вампирске хронике”, како је њен серијал романа назван, врте се око вампира Лестата (што је и наслов другог романа у низу). Једна од основних поставки које су од Рајсове и од њеног Лестата преузеле све потоње списатељице јесте и та насртљива и изопачена вампирска сексуалност, па се често дешава да је у савременим вампирским романима из женског пера сексуалност тема над темама, којој је подређено све остало.
Vampiri su oko nas-žensko pero Kolac
Глогов колац из једне етнографске збирке

Својим радом Рајсова је отворила врата и другим списатељицама. Челси Квин Јарбро убрзо је након Рајсове романом „Хотел Трансилванија” почела серијал о вампирском грофу Сен-Жермену.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Vampiri su oko nas-žensko pero Empty Re: Vampiri su oko nas-žensko pero

taj Sub Jan 08, 2011 4:56 pm
Свежа крв

На самом крају осамдесетих и почетком деведесетих година неке нове списатељице ступају на сцену. Године 1989. Ненси Колинс објављује „Наочари за сунце ношене у мраку” за који је добила награду „Брем Стокер”, која се додељује за најбоља остварења жанра страве и ужаса. У свом серијалу Колинсова прати доживљаје Соње Блу – проститутке која је постала полувампир и из романа у роман свети се вампирима који су је преобразили убијајући их сребрним ножем.
Тања Хаф објављује убрзо свој први роман у серијалу „Крв”, по ком је снимљена серија „Крвне везе”. Њена јунакиња је бивша полицајка Вики Нелсон, која је морала да напусти посао услед постепеног губитка вида. Поставши приватни детектив, током једне истраге сусреће Хенрија Фицроја, вампира и писца историјских љубавних романа, што му лепо иде од руке, будући да је заправо ванбрачни син енглеског краља Хенрија Осмог.
На крају, године 1993. Лорел Хамилтон објављује први роман у серијалу о Анити Блејк (објављен и код нас) „Грешна задовољства”, који ће покренути нову револуцију у вампирској књижевности и показати се значајним макар колико и серијал Ен Рајс седамдесетих и осамдесетих година.
Анита Блејк је аниматор – оживљава зомбије за најразличитије правне потребе – али је и ловац на вампире, што јој дају овлашћења савезног шерифа. Свет у коме она живи је стварност паралелна с нашом, али стварност која садржи вампире, вукодлаке, људе-пацове, авети, виле и сва остала створења којих се ваља плашити. У том свету жена је у још горем положају него у нашем. Изгледи да постане жртва (или храна) још су већи. У том свету Анита Блејк живи и ради, често сарађујући са специјалном полицијском јединицом на расветљавању злочина који су у вези с натприродним и који су по природи стравичнији и крвавији од оних у којима с обе стране учествују само људи.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Vampiri su oko nas-žensko pero Empty Re: Vampiri su oko nas-žensko pero

taj Sub Jan 08, 2011 4:57 pm
Сумрак

Vampiri su oko nas-žensko pero Belluk
Бели лук – лек за сва времена

Послуживши најпре као узор за настајање многих снажних и самосталних јунакиња вампирских романа, пустоловине Аните Блејк сада доводе до стварања књижевног правца у коме се највећа пажња посвећује љубавној вези између јунакиње и њеног вампира. То може да иде од нежне романтичне приче у којој она њега покушава да искупи и да својом светлошћу потре векове неупокојеног битисања у тами – па до готово порнографских прича у којима се као учесници смењују разна натприродна бића, па често и више њих истовремено (из неког разлога, списатељицама је омиљена комбинација леденог вампира и врелог вукодлака). Овај трен искористила је Стефани Мајер. Мора се рећи да су она и њено стваралаштво један од два књижевна феномена који су обележили почетак новог миленијума. Романи о Харију Потеру поставили су темеље склоности ка фантастици међу читалаштвом, а Мајерова је те темеље веома успешно надградила, обраћајући се пре свега читатељкама које су с Харијем Потером почеле да се друже као деца, да би израсле у тинејџерке кад се то седмокњижје окончало. Преузевши формулу од Лорел Хамилтон, Мајерова је своју јунакињу учинила изврнутом копијом Аните Блејк. Док је Анита рањива на метке и понеко хладно оружје, Бела је рањива на то шта њен вампирски љубавник мисли о њој, да ли је воли или не, шта околина о њој мисли, па и на то које ће место на топ-листама заузети њен омиљени бенд.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Vampiri su oko nas-žensko pero Empty Re: Vampiri su oko nas-žensko pero

taj Sub Jan 08, 2011 4:58 pm
Крај?

Вампир је далеко одмакао од својих зачетака у словенској митологији. Мењао се под утицајем хришћанства, сусрета са западном цивилизацијом, промена у америчком друштву и положају жена у савременом свету. Вампир је од чудовишта, живог леша, постао најпре партнер па потом и љубавник. Нема сумње да ће се еволуција вампира наставити с еволуцијом људског друштва.
Последњи забележени случај вампиризма у Србији одиграо се 1923. године у Београду, кад се веровало да у тадашњој Босанској улици број 61 обитава вампир. У кући је одржана литургија како би се одагнало зло створење. Овај случај остао је упамћен као „Случај београдског вампира”.
Kо воли више -
http://nightfliersbookspace.blogspot.com

Аутор:
Иван Јовановић
Sponsored content

Vampiri su oko nas-žensko pero Empty Re: Vampiri su oko nas-žensko pero

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu