Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Novi dokazi o poreklu homo sapiensa  Empty Novi dokazi o poreklu homo sapiensa

Sre Jan 12, 2011 8:56 pm
Tim izraelskih arheologa pronašao je krajem prošle godine, u pećini Kasem u centralnom Izraelu, zube stare oko 400.000 godina, dokaz koji bi mogao da pobije dosadašnje teorije o poreklu modernog čoveka, to jest homo sapiensa, saopštili su arheolozi.

Novi dokazi o poreklu homo sapiensa  106855_sapiens-foto-afp_f

"Ovo je jako uzbudljivo", kazao je arheolog Avi Gofer, čiji je tim sa Univerziteta u Tel Avivu skenirao zube rendgenom i datirao ih prema sloju zemlje u kojem su pronađeni, prenosi agencija AP.
Gofer je istakao da su potrebna dodatna istraživanja koja će pokazati da li se može reći da su pronađeni zubi najraniji dokaz o postojanju čoveka. “Ukoliko se ispostavi da jesu, to menja celu teoriju evolucije”.
Stručnjak za praistoriju sa Univerziteta u Kembridžu ser Pol Melars smatra da je, ipak, rano reći da su ti zubi ljudski. "Pre bih mogao da kažem da oni pripadaju precima modernog čoveka, neandertalcima", rekao je Melers i dodao da su zubi često nesiguran pokazatelj porekla i da bi o njemu više govorile kosti ili lobanja.
Pećina Kasem otkrivena je 2000, a iskopavanja su počela 2004. godine.

Novi dokazi o poreklu homo sapiensa  106856_sapiens2-foto-betaap_f

Prema dosadašnjoj teoriji, homo sapiensi i neandertalci potiču od zajedničkog pretka, homo erektusa koji je živeo u Africi pre oko 700.000 godina. Jedna grupa je emigrirala u Evropu i njihovi potomci su neandertalci, dok je druga grupa ostala na afričkom kontinentu i evoulirala u homo sapiensa.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu