Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Zaljubljenost  Empty Zaljubljenost

taj Sub Jan 22, 2011 7:07 am
Zaljubljenost - koliko dugo moze da traje...
Zaljubljenost može da traje ceo život!


Mnogi veruju da zaljubljenost prolazi posle određenog vremena, zato će ih nova studija iznenaditi, jer po njenim rezultatima romantična osećanja mogu da traju do kraja života.


Profesorka kalifornijskog univerziteta i vođa istraživanja, Bjanka Asevedo, objasnila je da postoji ogromna razlika između romantične ljubavi i strasti. Kod romantične ljubavi radi se o veoma intenzivnim osećanjima, osećaju obaveze i jakoj hemiji između dvoje ljudi, dok strast, odnosno strasna veza pored svega ovoga podrazumeva i opsesiju.
Strastvena veza tako uključuje i osećaj nesigurnosti i uznemirenost, zbog čega ona obično ne može dugo da opstane. Za razliku od strasti, osećaj zaljubljenosti i romantična veza može da potraje ceo život, i dovede do generalno mnogo srećnijeg i zdravijeg života.
U ovoj analizi učestvovalo je 17 parova koji su u kratkim vezama, i deset parova u dugim, gde se pokazalo da su oni čija je veza uključivala romantična osećanja bili mnogo srećniji od onih u vezi punoj strastu, koji su bili zadovoljni u kratkom periodu. Profesorka Asevedo navela je da su oni koji su zadovoljni svojim ljubavnim životom imali daleko veći nivo samopoštovanja.

Izvor teksta: casopis "Zena"
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu