Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 63
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

U susret Uskrsu~farbanje jaja Empty U susret Uskrsu~farbanje jaja

Sre Apr 20, 2011 6:11 pm
Farbanje jaja predstavlja vekovnu tradiciju koja posebno veseli najmlađe.
Pročitajte savete kako da napravite unikatna jaja za Uskrs


U susret Uskrsu~farbanje jaja Farbanje-jaja-cvetovi

U susret Uskrsu~farbanje jaja Farbanje-jaja-zec

U susret Uskrsu~farbanje jaja Korpa-sa-jajima

Farbanje jaja predstavlja vekovnu tradiciju koja posebno veseli najmlađe. Deca jednostavno obožavaju da boje i ukrašavaju, pa je Uskrs jedan od najomiljenijih praznika jer tada najbolje mogu da pokažu svoju kreativnost.

Ideje za ukrašavanje jaja:
Šaranje biljkama. Odavno je poznato šaranje uz pomoć biljaka. Zajedno sa detetom uberite listove i cvetove koje lepo izgledaju i za koje mislite da će lepo izgledati kao šara na jajetu. Listi ili cvet pažljivo stavite na prethodno skuvano jaje, obložite ga najlon čarapom, zategnite i na krajevima zavežite čvorove. Potom jaje potopite u posudu sa bojom i ostavite nekoliko minuta. Nakon toga jaje ostaviti na tacnu da se ocedi, isecite čarapu i izvadite jaje, a list lagano skinite. Ovaj način ukrašavanja možete primeniti i na nakuvanim jajima, ali u tom slučaju jaje ne teba držati nekoliko minuta u boji već ga je potrebno kuvati 10 minuta od trenutka ključanja.

Maskiranje selotejpom. Maskirajte jaje uz pomoć čvršćeg selotejpa, a neka vam mališan pomogne oko seckanja različitih oblika. Postupak je sličan kao kod šaranja uz pomoć biljaka. Različite oblike selotejpa zalepiti na skuvano i ohlađeno jaje, preko staviti najlon čarapu, čvrsto je zategnuti i zavezati na krajevima, a potom jaje potopiti u posudu sa bojom. Nakon što se jaje ocedilo skinite selotejp.

Voštane boje. Crtanje voštanim bojama veoma je jednostavna tehnika i tu vam mogu pomoći i manja deca. Koristite belu boju ukoliko su jaja ofarbana ili jače boje. Pre nego što počnete da slikate možete isprobati na papiru ili se dogovorite šta ćete crtati... Umesto voštanih boja možete koristiti i staru šminku, poput krejona ili olovke za usta, kao i specijalne olovke za dekoraciju jaja.Jaje od gline. Ukoliko je vaše dete suviše malo i smatrate da ne može mnogo da vam pomogne oko farbanja jaja, pomozite mu da od gline za oblikovanje napravi jaje, a onda neka četkicom i temperama ili vodenim bojama pokuša da imitira kako vi šarate prava uskršnja jaja.

Nasmejana jaja. Na žuto ofarbana jaja veoma jednostavno možete crnim flomasterom ili markerom da nacrtate razne smajlije...

Zeka. Na čvršćem materijalu nacrtajte zečje uši i isecite, a nakon toga zalepite na vrh jaja. Lice zeca možete nacrtati flomasterom ili od papira u boji iseći nos i oči i zalepiti lepkom. Takođe na sličan način možete napraviti likove i drugih životinja.

Lepljenje sličica. Ukoliko vaše dete nije preterano nadareno za umetnost ili nemate dovoljno vremena da izdvojite za ukrašavanje uskšnjih jaja, najjednostavnije je da nabavite samolepljive sličice ili razne šljokice. Samolepljive reljefne ili obične sličice, kao i šljokice dete jednostavno može samostalno zalepiti kako mu se dopada.

Savet plus: Na kraju ne zaboravite da korpu gde ćete poređati jaja prekrijete travom i cvećem i ukrasite trakama i mašnama.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

U susret Uskrsu~farbanje jaja Empty Re: U susret Uskrsu~farbanje jaja

Pet Apr 22, 2011 2:08 am
Odlican savet, Ka5ane
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu