Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Preminuo Vladimir Savčić - Čobi Empty Preminuo Vladimir Savčić - Čobi

Pet Mar 20, 2009 5:30 am
Vladimir Savčić - Čobi rođen je u Nišu 6. juna 1948. godine. Otac mu je bio vojno lice sa službom u Sarajevu. Upravo zato je Sarajevo postalo grad Čobijeve mladosti.
Karijeru je započeo kao bubnjar, iako je prethodno svirao violinu i trombon. Godine 1967. osnovao je sarajevsku grupu "Vokins", pa zatim i grupu "Čobi i njegove sjenke", kada i dobija nadimak Čobi, po tada popularnoj svetskoj zvezdi Čabi Čekeru.
Godinu dana kasnije postaje član grupe "Pro arte", da bi više od dve decenije važio za jednog od najpopularnijih jugoslovenskih pevača. Sa grupom "Pro arte" osvaja mnoge festivalske i druge nagrade.
Po prestanku rada sa grupom "Pro arte" nastavlja solo karijeru u saradnji sa tada najpopularnijim autorima: Đorđem Novkovićem, Arsenom Dedićem, Kemalom Montenom i drugim.
Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina Čobijeva karijera se vezuje za brojna gostovanja po gradovima Amerike i Australije.
1996. godine vraća se na jugoslovensku scenu kao glumac u poznatoj humorističkoj seriji "Složna braća", u kojoj dobija zapaženu ulogu Fikreta Halimića - Fike.
U svojoj bogatoj karijeri, sa grupom "Pro arte" i samostalno ostvario je tiraž od oko osam miliona ploča, što ga svrstava među najpopularnije izvođače svih vremena na prostorima bivše Jugoslavije.
Savčić je priređivao i brojne humanitarne koncerate za decu, invalide i obolela lica, a bio je dobitnik "Estradne nagrade Srbije" i "Estradne nagrade Jugoslavije". Bio je dugogodišnji član Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije.

Sahrana će biti 23. marta u 12.30 sati, u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.
(izvor, rts)
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu