Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:46 pm
Način podizanja i negovanja bebe sigurno zavisi od ličnosti oba roditelja, od njihovih uzajamnih odnosa i odnosa prema bebi. Ono što je najvažnije za prvu godinu života svake bebe je razumevanje i zadovoljenje svih njenih potreba, podsticanje razvoja svih njenih čula sa mnogo ljubavi i nežnosti.


Poslednji izmenio MustraBecka dana Čet Apr 23, 2009 9:03 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:47 pm
Kako da izaberete ime za vašu bebu

Biranje imena za dete ponekad može biti zahtevan posao. Ime ostaje zauvek, tako da je potrebno pažljivo doneti odluku o najprikladnijem imenu za sina ili ćerku.

Kada budete počeli da razmišljate o imenu deteta, verovatno ćete čuti brojne predloge rođaka, prijatelja, ili čak komšija. Iako nije loše da budete otvoreni za nove predloge, najvažnije je da odluku o imenu vašeg deteta donesete zajedno sa partnerom.

Odakle krenuti?
Tokom trudnoće, počnite da razmatrate moguća imena zajedno sa partnerom, napravite svoju listu omiljenih imena i u nju unosite sva dodatna imena koja vam se svide.
Prilikom izbora imena za bebu trebalo bi uzeti u obzir i želje vas, kao i vašeg partnera. Bilo bi dobro da se usaglasite oko toga da li želite da dete nosi ime nekog dragog člana porodice, ili ne. Takođe, vodite računa o tome da detetu ne dajete ime zbog kojeg će mu drugi ljudi tepati na neadekvatan način.
Evo nekoliko saveta o pravilnom postupku biranja imena:

• Kako zvuči: Verovatno najvažnija stvar o kojoj treba da razmišljate je kako zvuči neko ime kada ga izgovorite. Da li je melodično? Da li se lepo slaže sa prezimenom? Često se dešava da duža imena zvuče bolje uz kraća prezimena i obrnuto. Ne preporučuje se da detetu date ime koje se završava samoglasnikom ukoliko će mi u prezime početi takođe samoglasnikom. Izbegavajte da detetu date ime koje se rimuje sa prezimenom. I molimo vas, nemojte detetu davati šaljiva imena – imajte na umu da će ga nositi ceo život.

• Unikati: Takozvana “unikatna” imena, imena koja ste sami smislili ili koja su izvedena iz nekih drugih reči nisu baš najbolje rešenje. Zašto? Veoma često takva imena deluju nespretno, teško se izgovaraju, teško pamte i ne određuju identitet osobe na pravi nači.

• Rođaci i prijatelji: Veliki broj roditelja odluči da detetu da ime po deki ili baki, nekom drugom rođaku ili bliskom prijatelju. Na ovaj način lakše ćete se odlučiti za pravo ime, pošto kandidata ima savim dovoljno. Ukoliko želite da detetu date ime po nekom rođaku ili prijatelju, onda to učinite svojevoljno. Nemojte dozvoliti da vam okolina nameće svoja rešenja, makar ona bila i najdobronamernija. Na kraju krajeva, baka Bosiljka je u vreme kada je živela imala ime koje je oslikavalo tadašnje običaje i kulturu. Zapitajte se da li želite takvo ime zbog uspomene na baku ili zato što vam se ono dopada.

• Kumovi: U našem narodu je veoma poštovana tradicija kumstva. U nekim sredinama samo kumovi daju ime detetu, bez obzira na to da li se roditeljima ime posebno dopada. Ukoliko će presudnu ulogu u odabiru imena vašeg deteta imati kumovi, onda bi bilo dobro da im napomenete koja imena su vama draga, a koja nikako ne biste želeli da budu odabrana.
I na kraju, zapamtite da su najvažniji kriterijumi u izboru imena za bebu vaš lični osećaj i zajednička odluka vas i vašeg partenra.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:48 pm
Izaberite prava kolica za bebu

Prilikom izbora kolica za bebu, morate voditi računa o tome da ona budu udobna i sigurna za dete, ali isto tako i da vama ne budu previše teška, kabasta i nepraktična za korišćenje. Dobra kolica mogu da se koriste ne samo za jedno, već i za više dece, tako da je poželjno da izaberete zaista kvalitetno i pozdano «prevozno sredstvo» za mališane.
Kolica bi trebalo da budu što lakša: preporučujemo vam da izaberete kolica koja sadrže cevi aluminijumskih legura. Imajte na umu da ćete verovatno morati da nosite kolica kada ne radi lift u zgradi, ili ukoliko na ulazu u zgradu ima puno stepenica.
Izaberite kolica sa više položaja: naslon sedišta bi trebalo da ima tri ili četiri položaja, od ležećeg do sedećeg. Dobra kolica su ona kod kojih se položaji lako i jednostavno menjaju.
Ručka za guranje iz jednog dela: korisno je da kupite kolica sa ručkom za guranje koja je iz jednog dela, jer će vam onda biti mnogo lakše da gurate kolica.
Dodatna oprema: poželjno je kupiti kolica kod kojih se sva dodatna oprema - korpa, auto sedište, kapuljača, prekrivač za noge, providna folija (zaštita od vetra i kiše), ravna tenda, mrežica... što jednostavnije montira.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:49 pm
Mali saveti za negu bebe

U najranijem periodu detetovog života povremeno dolazi do nekih neprijatnih i za roditelje uznemiravajućih pojava. Evo nekoliko praktičnih saveta koji će vam pomoći da se izborite sa temenjačom, ojedom, stomačnim grčevima, zapušenim nosićem i temperaturom kod malih beba.

Temenjača
Ukoliko beba dobije temenjaču (masne žućkaste naslage na glavi) u podne natopite bebinu kapicu nekim uljem, stavite je bebi na glavu i držite je sve do večeri. Nakon večernjeg kupanja bebi dobro istrljajte glavicu peškirom. Ponavljajte postupak sve dok se temenjača potpuno ne povuče.

Ojed
Ako vaša beba »zaradi« neprijatan ojed na guzi predlažemo vam toliko puta isproban metod ozdravljenja: operite bebinu guzu bebi sapunom pre svakog presvlačenja i dobro osušite toplim vazduhom. Osušenu kožu premažite tankim slojem Jekoderm kreme. Budite strpljivi i istrajni u tretiranju ove neprijatne pojave za bebe.

Stomačni grčevi
Ukoliko vašu bebu muče grčevi (obično prestaju oko četvrtog meseca) najbolji način na koji joj možete pomoći je da je obaspete nežnošću. Grlite vašu bebu, pevušite joj, privijte je uz vaše telo. Pošto se stomačni grčevi pojavljuju najčešće u popodnevnim i večernjim časovima, pokušajte da ih »preduhitrite« masažom. Namažite ruke bebi uljem, zagrejte ih i kružnim pokretima (u smeru kazaljke na satu) blago masirajte bebin stomačić. Nakon toga dajte bebi da jede i obavezno je podignite da podrigne. Uveče ili tokom noći, ukoliko je potrebno, stavite bebu da leži pored vas. Na našem tržištu u ponudi su i raznovrsni čajevi i sirupi protiv grčeva koji daju dobre rezutate.

Zapušen nosić
Ukoliko bebi curi nosić ili je zapušen, najjednostavniji način da joj pomognete je da joj nosić redovno ispirate fiziološkim rastvorom. Ispiranje bi trebalo vršiti nekoliko puta dnevno, pre svakog obroka, a posebno uveče pred spavanje.

Visoka temperatura
Ukoliko vaše dete dobije temperaturu, oslobodite ga suvišne odeće i trljajte ga sunđerom nakvašenim mlakom vodom. Prethodno razblažite supenu kašiku kuhinjskog ili jabukovog sirćeta u jednoj litri hladne vode. Sunđerom istrljajte najpre grudi i leđa, a zatim ruke i donji deo tela. Ponavljajte ovaj postupak svakih dva sata. Ukoliko detetu naglo skoči temperatura, do odlaska kod lekara možete mu dati paracetamol ili brufen (u obliku sirupa ili čepića). Mlađe bebe sa visokom temperaturom (preko 38,5 stepeni Celzijusa) odmah odvedite kod pedijatra. Deci sve do 14. godina starosti nikada nemojte davati aspirin jer može imati vrlo opasne posledice po njihovo zdravlje.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:50 pm
Zašto moja beba plače

Beba kada plače, ne uznemirava samo sebe, već i svoje roditelje. Roditelji koji su suočeni sa plačom bebe često su skloni da pomisle da je njihovo dete tužno ili nesrećno, misleći da čine nešto pogrešno. Ako spadate u ovu kategoriju roditelja, nemojte brinuti. Za početak preispitajte da li postoji bilo koji objektivan razlog (glad, potreba za snom, pune pelene ili čak dosada) zbog kojeg vaše dete plače. Zatim proverite da li bebu muče grčevi ili možda sumnjate na urinarnu infekciju, zapaljenje uva, dečiju kilu ili možda čak alergiju.
Dojena deca često mogu da reaguju na promenu majčine hrane, samim tim i kvaliteta mleka, zbog previše kafe ili začinjene hrane koju majka unosi.
Bebe najčešće plaču zato što su gladne, a velikoj većini uznemirenih mališana je samo potreban zagrljaj i toplina majke ili oca.
Nedavna istraživanja američkih pedijatara su pokazala da bebe koje roditelji često nose i drže u naručju manje plaču od beba kojima je to zadovoljstvo manje priušteno.
Ne zaboravite da je vašoj bebi potrebna stimulacija – vrlo često ona može plakati iz čiste dosade. Druga krajnost je da je beba previše stimulisana i da joj je potrebno da se odmori i naspava. Kako biste smirili vašu bebu pokušajte da je nosite, plešete sa njom u naručju, da joj pevate ili pričate. Dobar način da smirite vašu bebu je i da je umotate u ćebe, stavite na grudi, noseći je dok se ne umiri.
Na kraju, ukoliko vaša beba i pored potpune brige često plače, potražite savet pedijatra.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:50 pm
U koje vreme hraniti bebu

U koje vreme tj. na koliko sati hraniti bebu – najčešće je pitanje koje mame postavljaju sebi, ali i pedijatrima.
Najvažnije je da posmatrate vašu bebu i prilagodite vreme hranjenja njenim dnevnim i noćnim potrebama. Svakom odojčetu potrebno je određeno vreme (nekada i nekoliko meseci) da uspostavi svoj ritam hranjenja.
Ima beba koje će plakati već dva sata nakon obroka – to je najčešće znak da su gladne.
Druga deca će mirno čekati da prođu i tri, nekada četiri sata (kada je beba starija) od poslednjeg obroka. Budite mudri, rukovodite se sopstvenim osećajem u vezi sa razvojem vašeg deteta i vremenom ćete uspostaviti redovnu praksu hranjenja bebe.
Beba nije uvek podjednako gladna. Njeno osećanje gladi zavisi od mnogo čega: od toga koliko je gukala, koliko se praćakala, koliko je bila na svežem vazduhu između dva obroka. Zbog toga se zimi mame koje ne iznose često svoju decu napolje žale da ona imaju slab apetit. Naš savet je da decu nikada ne držite u kući kada je napolju hladno. Čak iako je napolju minus, dobro obucite bebu i izvedite je u šetnju od pola sata. Posle šetnje biće sigurno gladna.
Razmak između obroka može se nekada skraćivati – ukoliko je beba nekog dana bila puno na vazduhu ili se mnogo bacakala pa izgladnela; ili malo produžiti ako je beba bila u zatvorenom prostoru i mirovala.
Ukoliko je beba bolesna ili nazebla mama neće pokušavati da joj da količinu hrane koju inače uzima, ali će voditi računa da beba uzima dovoljnu količinu tečnosti. Kada prezdravi, beba će brzo nadoknaditi sve što je za vreme bolesti izgubila.
Savremeni pedijatri preporučuju da se po dolasku iz bolnice bebi ponudi hrana (majčino mleko ili adaptirana mlečna formula) u sledećim vremenskim razmacima: 02, 05, 08, 11, 14, 17, 20 (posle kupanja) i u 23 časa. Beba bi trebalo da posle mesec dana sama izbaci obrok u 23 časa, a zatim u 02 ili obrnuto. Ukoliko vam se beba i posle 40 dana bude budila u 02 časa dajte joj malo prokuvane vode i posmatrajte njene reakcije. Ako vam se učini da je i dalje gladna obavezno je nahranite, a ukoliko mislite da lepo napreduje i da se budi u to doba noći po navici, možete da probate da je odviknete od ovog obroka.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:52 pm
Zašto moja beba bljucka

Kada beba posisa ili popije iz flašice određenu količinu mleka, ona prirodno mora jedan deo tečnosti da izbaci iz želuca, putem bljuckanja. Na taj način, želudac se oslobađa pritiska izazvanog unošenjem viška mleka i gutanjem vazduha.
Roditelji koji imaju prvo dete često su previše zabrinuti zbog ove pojave, dok oni iskusniji već znaju da bljuckanje spontano prolazi kod beba najčešće do četvrtog ili petog meseca života.
Svaki pedijatar ovu pojavu objasniće vam lako: probavni sistem malih beba nije dovoljno razvijen u prvoj godini života, što izaziva da se mleko koje beba popije spontano vraća u jednjak i usta. S vremenom i razvitkom bebe, ove neprijatnosti prolaze.
Roditelje najčešće brine količina izbačene tečnosti iz organizma bebe. Međutim, najčešće se radi o jednoj ili dve kašičice mleka, što je neznatna količina u odnosu na recimo 150 grama mleka koje beba popije.
Takođe, važno je reći da beba posle bljuckanja, koje spontano i brzo prolazi neće biti gladna, već će samo lakše svariti hranu. Ukoliko beba često i u velikom mlazu posle svakog obroka bljucka, onda bi trebalo proveriti sa lekarom stanje bebinih organa za varenje.

Nekoliko saveta
-Prema rečima pedijatara, do bljuckanja najčešće dolazi zbog prekomernog unosa hrane (mleka). Rešenje je da bebi ponudite manje ali češće obroke. Manji obroci omogućiće zadržavanje optimalne količine hrane u bebinom želucu.
- Podstičite bebu na češće podrigivanje posle hrane. Dovoljno je da bebu nakon jela postavite u položaj tako da joj je glavica malo iznad vašeg ramena. Blago je potapšite po leđima ili je jednostavno držite u tom položaju dok ne podrigne. Češće podsticanje bebe na podrigivanje može da oslabi pritisak hrane na jednjak, sprečavajući njeno izbacivanje.
- Zaštitite vašu i bebinu odeću tako što ćete preko ramena prebaciti pelenu ili manji peškirić i držati ga dok beba ne podrigne. Bebi obavezno stavite portiklu.
- Obratite pa žnju na to u kom položaju vaša beba pije mleko. Ukoliko se vaša beba tokom sisanja ne nalazi u odgovarajućem položaju, najverovatnije će progutati i veću količinu vazduha, što će povećati pritisak u njenom želucu. Veoma je važno da beba tokom sisanja pravilno obuhvati bradavicu, kako bi lepo gutala mleko. Ukoliko beba pije mleko na flašicu, pobrinite se da beba ne bude u previše ležećem položaju, već da joj gornji deo tela bude blago izdignut.
- Ukoliko primetite da vaša beba jače bljucka posle konzumacije veštačkog mleka, probajte da joj ponudite neku drugu mlečnu formulu.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:53 pm
Pravilno kupanje bebe

Kupanje može biti predivno iskustvo za vas i vaše dete, sve zavisi od toga kako se postavite prema ovom »poslu«. Neka deca obožavaju da se brčkaju u kadici, dok druga počnu da plaču čim spomenete reč voda. Ukoliko se vaše dete plaši vode, probajte da ga opustite pre kupanja ili da se poigrate pored kadice napunjene vodom.
Što se tiče broja kupanja koje bi nedeljno trebalo obaviti – na vama je da razumno procenite. Možete bebu kupati svaki dan - ujutru, ili uveče, a možete se, kao žene iz skandinavskih oblasti voditi logikom da je kupanje na svaka dva do tri dana sasvim dovoljno za dete. U tom slučaju, podrazumeva se da ćete detetu svakoga dana prati predeo oko pelena, lice i rukice. I naravno, kada dođu vrućine, nema ni potrebe da vas podsećamo na to koliko je lepo brčkati se u kadici više puta dnevno.
Pre nego što počnete da kupate vašu bebu, proverite da li imate sve što vam je potrebno:

• blagi sapun

• šampon za bebe

• frotirska rukavica (ako želite)

• peškir

• pelena

• krema za telo

• čista odeća

Pripremite se:
Pre nego što počnete sa kupanjem morate biti sigurni da je vaša beba smirena i da nije previše gladna. Odaberite doba dana kada je beba inače najmirnija. Obavezno kupajte svoju bebu sunđerom sve dok joj ne otpadne pupak, nakon toga je možete slobodno kupati u kadici. Kupajte bebu uvek u prostoriji koja je provetrena i topla. Kako biste isprali bebu posle kupanja, koristite plastično ili neko drugo lagano lonče. Ukoliko kupate bebu u kupatilu stavite njenu kadicu u veliku kadu. Pripremite bebine stvari kako bi vam bile na dohvat ruke posle kupanja. Nikada, ali baš nikada ne ostavljajte bebu u kadi i ne napuštajte prostoriju u kojoj se vaša beba kupa.
Temperaturu vode u kadici proverite laktom. Voda bi trebalo da bude topla, ali prijatna za kožu.

Počnite:
Skinite vašu bebu. Držeći je čvrsto pazite da bebu celu obuhvatite oko leđa. Ne skidajte pogled sa bebe dok je stavljate u kadicu. Ukoliko vaša beba još uvek ne može dovoljno čvrsto da drži glavicu, obavezno joj pridržavajte glavu i vrat. Tokom kupanja pevajte svom detetu ili mu nešto nežno pričajte, jednostavno učinite kupanje prijatnim.

A sada - čišćenje:
Koristite nežan sapun ili šampon za bebe. Uvek počnite kupanje pranjem lica i vrata, predela iza ušiju i ispod brade, a zatim se spustite na druge delove tela. Na kraju ćete prati bebinu kosu (dobar deo topline detetovog tela se gubi baš kroz glavicu, tako da ju je najbolje prati na kraju). Bebi obavezno operite ruke, predeo ispod pazuha, grudi i stomak, noge, a zatim pređite na genitalije koje ćete prati s preda ka pozadi i dobro ih isprati na kraju. Ne zaboravite da operete predeo između prstića na rukama i nogama. Bebinu kosu operite koristeći malo šampona kako se ne bi stvarala prevelika pena na glavi. Slobodno joj nežno istrljate glavicu i ukoliko je beba još veoma mala, kosu joj isperite sunđerom.

I na kraju:
Kada završite sa kupanjem pažljivo uvijte bebu u veliki peškir, obrišite je i namažite joj predeo oko genitalija odgovarajućom kremom, a lice i telo blagom kremom za telo. Bebi stavite čistu pelenu i obucite joj čistu odeću.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:53 pm
Sprečite osip ispod pelene

Osip na koži bebe, koji se stvara u predelu gde se nalazi pelena (na preponama i guzi) može da bude izvor velikih neprijatnosti za bebu.
Ukoliko dođe do osipa, bebina koža je crvena, a može biti prekrivena i sitnim crvenim tačkicama.
Do osipa ispod pelene dolazi zbog toga što je pelena suviše dugo držana na bebinom telu ili zato što je bila previše stegnuta.
Da biste sprečili osip, potrebno je da bebi redovno menjate pelene, kao i da bebi, u međuvemenu osvežavate područje oko pelena toplom vodom. Možete joj mazati kožu i nekom hidratantnom kremom.
Pre nego što bebi stavite novu pelenu, proverite da li joj je koža potpuno suva.
Korisno je da povremeno bebi skinete pelene i da dozvolite njenoj koži da “diše”.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:54 pm
Šta boli vašu bebu

Grčevi, takozvane kolike, uobičajeni su kod novorođenčeta, i od njih pati bar 25 odsto beba starih između tri nedelje i dva meseca.
Ono po čemu i najneiskusniji roditelj prepoznaje grčeve kod svog novorođenčeta jesu neutešno plakanje, povlačenje nožica prema trbuhu, ispuštanje gasova i povremeno podrigivanje.
Simptomi se najčešće pojavljuju predveče a noću se mogu i pogoršati.
O ovoj pojavi razgovaramo sa dr Aleksandrom Šaranović, porodičnom lekarkom iz ordinacije „Eterna”. Ona objašnjava:
– Ono što je tipično za pojavu grčeva kod beba jeste da se pravi uzrok u stvari ne zna, kao što se ne zna ni pravi lek za njihovo smirivanje.
Drugo, posle navršena dva ili tri meseca, grčevi nestaju isto tako naglo kao što su se i pojavili.
Pomoć lekara po pravilu nije neophodna, osim u slučaju da dođe do povraćanja ili proliva i ako primetite fizičko slabljenje bebe – savetuje naša sagovornica.
Uprkos svim nepoznanicama vezanim za grčeve kod beba, postoje neki opšteprihvaćeni stavovi, kao i saveti iskusnih lekara koji mogu pomoći zbunjenim i uplašenim roditeljima da savladaju ovo prvo iskušenje koje ih snađe po dolasku bebe u kuću. O nekima od njih dr Aleksandra Šaranović govori:– Majčina ishrana nije jedini i direktni krivac za kolike jer grčeve imaju i bebe koje se hrane na bočicu, kao i one koje majke doje. Ako jede gotovu hranu, moguće je da je beba alergična na neki od sastojaka. Dete često može da bude alergično i na belančevine kravljeg mleka koje je i bez toga teško svarljivo i lako izaziva neke probleme kod bebe.
Ipak, činjenica je da bebe koje sisaju nešto manje pate od grčeva od veštački hranjenih. Ukoliko i one ipak imaju izražene grčeve, onda je za početak najbolje da majka iz svoje ishrane izbaci sve namirnice koje stvaraju gasove, ljutu i prezačinjenu hranu. Iskusni porodični lekar dr Šaranović savetuje sledeće:– Majka može da pokuša da modifikuje svoju ishranu tako što će iz nje izbaciti sve namirnice koje mogu da budu odgovorne za alergiju i odmah će primetiti da li su se grčevi smanjili ili čak sasvim izgubili.
Takođe savetujem majkama koje doje svoju decu da ne jedu beli luk, kelj, kupus, prokelj, pasulj, grašak, krastavac, karfiol, papriku, jaja, kukuruz, limun, narandže, grejp, čili papričice... Izbegavanje mlečnih i proizvoda od pšenice preporučuje se zato što su oni potencijalni alergeni.

Majke treba da izbegavaju i korišćenje laksativa, a za regulisanje stolice preporučuju se semenke lana.
Tu su i već provereni saveti iz bakine priručne apoteke, oni koji se s generacije na generaciju prenose u besanim noćima kada bebin plač razbija noćnu tišinu i nagoni suze na oči mlade majke. A to su čaj od kamilice za oboje i pripravak od korena đumbira za majku.
A za utehu – deca brzo rastu, a bolni grčevi zaborave se posle prvog bebinog osmeha.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:55 pm
Higijena malog dečaka

Mame malih dečaka moraju voditi računa o njegovoj higijeni na malo drugačiji način. Promena pelene posle svakog obroka, i češće, deo je svakodnevnog rituala svakog odojčeta.
Bebin svet Higijena-m-decaka
Pažljivo operite bebu
Pri svakoj promeni pelene, veoma je važno dobro oprati bebinu guzu (vodom i sapunom ili vlažnom maramicom) i otkloniti i najmanji trag nečistoće, isto treba učiniti i sa testisima i penisom.
Važno! Prepucijum (kožica na vrhu penisa) se čisti sterilnom gazom natopljenom vodom, a ne vatom koja se može zalepiti i izazvati upalu. U slučaju upale, prepucijum je crven i naduven. Uzroci upale su brojni: zalepljeni komadići vate, ostaci nečistoće, mokraćna infekcija. Ovaj problem je relativno čest i bezopasan. Leči se lokalno nekoliko dana, primenom nekog antiseptičkog proizvoda.

Dobro obrišite guzu
Bebina guza se briše tapkanjem peškirom sve dok ne nestane i poslednji trag vode. Ovo je veoma važno jer se tako izbegava upala i ispucala koža na testisima.

Ne preterujte sa kremom
Ako strogo vodite računa o higijeni, mazanje kreme prilikom svakog presvlačenja nije neophodno. S druge strane, u slučaju iritacije, kremom namažite samo guzu i deo ispod penisa, ali ne i ispod testisa jer upravo to može dovesti do iritacije.
Važno! Kada skinete pelenu ili perete bebinu guzu vodom, kontakt sa hladnim vazduhom često izaziva želju za mokrenjem. Zato uvek pri ruci treba da imate ubruse, jer mali dečaci umeju sve da "isprskaju"!

Zaštitite pupak
Kada bebe dečaci piške, oni to čine "na gore". Pazite da stavljajući pelenu ne pokrijete pupak. Ako pelena prelazi, savijte je. Tako će pupak, koji još nije u potpunosti zarastao, biti zaštićen od vlage i opasnosti od infekcije zbog kvašenja mokraćom unutar pelene. Ove specifične mere higijene se moraju praktikovati sve dok mali dečak nosi pelene, a to je sigurno do druge godine života.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:56 pm
Isecite bebi nokte pravilno

Seckanje noktića maloj bebi može da bude prilično komplikovano novopečenim roditeljima. Ipak, veoma je važno da se nokti na prstima ruku i nogu bebe seku redovno, jer se time smanjuje rizik od eventualne povrede. S obzirom na to da bebe nemaju izraženu mišićnu kontrolu, ukoliko imaju duže nokte, mogu se povrediti i iseći tanku kožu jednostavnim mlataranjem ruku i nogu.
Takođe, kada dete počne da se igra sa drugom decom, važno je da ima uredno skraćene nokte, kako ne bi povredilo sebe ili nekog drugog. Iako se većina beba rađa sa malo dužim noktima, potrebno je sačekati da oni malo otvrdnu, pa ih tek onda, po prvi put skratiti.
Nekim roditeljima je lakše da iseku bebine nokte uz pomoć partnera: dok jedan roditelj pridržava bebu, drugi joj seče nokte. U tom slučaju, potrebno je da roditelj koji seče nokte nađe dobar položaj, kako bi mogao stabilno da drži bebinu šaku ili stopalo. Prilikom skraćivanja noktiju možete držati bebu u krilu, ili joj možete seći nokte dok spava.
Pre nego što počnete da sečete nokte, držite stabilno bebinu ruku i prstić jednom rukom, a drugom joj isecite nokat. Bebine nokte secite samo bebi-makazicama koje imaju zaobljene, bezbedne ivice. Nokte secite tako da budu malo zaobljeni na rubovima.
Ukoliko slučajno ubodete bebin prst (često se dešava ukolko je beba nemirna) sterilnom gazom zaustavite krvarenje. Nikada nemojte bebi da zavijate prstić gazom jer bi mogla da je stavi u usta, olabavi i proguta.
S obzirom na to da malim bebama nokti rastu brzo, poželjno je skraćivati ih jednom nedeljno.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:57 pm
Dojenje: princip ponude i potražnje

Bez obzira na to da li vam je ovo prvo dete ili ste već “mama profesionalac”, uvek postoje određene nedoumice vezane za dojenje.
U ovom tekstu navešćemo osnove principa ponude i potražnje tokom dojenja.

Smanjeni priliv mleka
Priliv mleka u dojku zavisi od toga koliko će vaša beba “tražiti” mleka tokom dojenja. Drugim rečima, što više dojite, više mleka će se stvarati. Zato, ukoliko primetite da imate manje mleka nego obično, trebalo bi da pokušate da dojite bebu češće.
Poznato je da stres i bolest majke mogu privremeno da smanje priliv mleka. Pijte što više vode, jedite što kvalitetniju hranu – to će vam sigurno pomoći.
Isto tako koristiće vam ukoliko izdvojite tokom dana neko vreme samo za sebe, makar to bilo 15 do 30 minuta.
Između podoja se možete izmlazati, kako biste stimulisali proizvodnju mleka.
Ukoliko budete pravili veće pauze između dojenja, stimulacija mleka će se smanjiti. Vaše telo tada jednostavno dobija signal da vam je potrebna manja količina mleka.

Povećani priliv mleka
Nekim ženama se dešava da imaju i previše mleka za jedan podoj. Može se desiti da na početku dojenja majčino mleko suviše brzo izlazi iz dojke, tj., da je suviše jak mlaz, zbog čega se beba može zagrcnuti.
Nekim mamama je lakše da doje bebu na samo jednoj dojci tokom podoja. Ukoliko je mlaz iz dojke suviše jak, možete usmeriti mlaz na početku dojenja u malu posudu, kako bi oslabili pritisak u dojci, a tek onda bebi dajte da jede.
Vremenom ćete uvideti da je ponudu mleka mnogo lakše kontrolisati.
Neke bebe više vole da sisaju na levoj ili na desnoj dojci. Možda je razlog veća bradavica ili areola na jednoj dojci. Ipak, trebalo bi da vodite računa o tome da obe dojke budu redovno ispražnjene, kako bi priliv mleka bio neometan.
Američka Akademija za pedijatriju preporučuje dojenje beba na obe dojke tokom svakog podoja. Međutim, neki stručnjaci za dojenje sada preporučuju podoje na samo jednoj dojci za svaki obrok. Vremenom, tehnika i organizacija dojenja postaju sasvim prirodni i za majku i za bebu. I za kraj: važno je samo da se vi osećate ugodno i da beba dobro napreduje.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:58 pm
Čaj i dojenje

Jedan od najčešćih mitova koji stoje na putu uspešnom dojenju je da je bebama potreban čaj.
Često se mamama savetuje da bebama između podoja daju čaj, kako ne bi bile žedne, ili kako bi im se smirili grčevi. Zašto to nije preporučljivo?
Bebi do šest meseci starosti potrebno je i dovoljno samo majčino mleko; njen sistem za varenje nije spreman da primi nikakvu dodatnu hranu (iako ponekada to zaboravljamo, čaj je upravo to – dodatna hrana) i davanje čaja, čak i u malim količinama može stvoriti probleme kako za bebu, tako i za majku.
Čaj (ili voda) puni bebin želudac i ona je manje zainteresovana za dojenje, ne dobija dovoljno potrebnih hranjivih sastojaka i zbog toga može slabije da dobija na težini. Kod majke se povećava verovatnoća prepunjenosti dojki, jer beba koja pije čaj provede manje vremena na dojci. Osim toga, remeti se proizvodnja mleka po načelu ponude i potražnje. Proizvodnja mleka zavisi od toga koliko često, koliko dugo i koliko efikasno beba sisa. Beba koja između podoja dobija čaj ili vodu imaće veće razmake između podoja, poješće manje mleka i moguća je manja efikasnost sisanja. Sve to će uticati na smanjenje mamine proizvodnje mleka.
Istraživanja pokazuju da davanje čaja u prvim danima nakon porođaja povećava nivo bilirubina u krvi. On se najviše izlučuje mekonijem, a kolostrum ima laksativni učinak i, pomažući bebi da mekonij izbaci što pre, utiče na snižavanje nivoa bilirubina. Čaj, kao i adaptirano mleko, može kod malih beba da izazove preosetljivost ili alergiju. Ako se daje na bočicu, može doći do konfuzije bradavice. Beba na sasvim drugačiji način sisa dojku nego cuclu i veliki broj beba kojima je u prvim nedeljama ponuđena bočica ima ozbiljnih problema s dojenjem.
Kada se beba rodi, njen sistem za varenje je nezreo pa je majčino mleko savršena hrana za njega: sve osim majčinog mleka može da naruši bebin idealan razvoj. Majčino mleko pomaže sazrevanju sistema za varenje tako što oblaže creva zaštitnim filmom i ona postaju manje porozna, štiteći tako bebu od mogućih alergija. Čaj ili voda ispiru taj zaštitni sloj i mogu da izazovu smetnje u varenju kod bebe ili da podstaknu razvoj alergija.
Rano uvođenje dohrane (vode, čaja, adaptiranog mleka) je usko povezano sa skraćivanjem perioda dojenja, što može biti uzrokovano gore nabrojanim faktorima, ali i neizrečenom, neispravnom porukom koju mama dobija kada beba dobija nešto što nije majčino mleko – da njeno mleko nije dovoljno za njenu bebu.
Isključivo dojenje, (što znači da beba ne prima osim majčinog mleka ništa – ni vodu, ni čaj, ni adaptirano mleko), jedan je od preduslova uspešnog dojenja. Ako je beba dojena na zahtev, onda nema opasnosti da će biti žedna. Sastav majčinog mleka se menja tokom svakog podoja, pa je na početku podoja mleko vodenastije i služi za utoljavanje žeđi, a na kraju je masnije i služi za utoljavanje gladi. Upravo zbog tog prvog vodenastog mleka bebi nije potrebna nikakva dodatna tečnost, čak i u vrućim letnim mesecima. Dovoljno je ponuditi bebi dojku svaki put kada je zatraži.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:59 pm
Bebe vole masažu

Masaža svima prija, a bebama najviše. Pomaže im da se opuste i da lakše i brže utonu u san.
Dodir je osnovna potreba koja omogućava roditeljima da na zdrav i umirujući način brinu za zdravlje svog deteta.
Istraživanja su dokazala da su očevi koji su tokom jednog meseca masirali svoju decu 15 minuta pre spavanja razvili bolji odnos s njima.

Zbog čega je dobro masirati bebu
O pozitivnim učincima terapijske masaže na različite uzrasne grupe sprovedena su mnoga istraživanja. Najzanimljiviji rezultati su brži rast i razvoj kod prerano rođene dece, smanjeni bolovi, ređi autoimuni problemi (na primer, pojačana funkcija pluća kod astme i nivo glukoze kod dijabetesa), kao i poboljšana funkcija imunološkog sistema (povećana aktivnost ćelija prirodnih ubica kod HIV-a i raka).
Kod dece koja pate od astme masaža je dovela do pojačanog protoka vazduha i poboljšane funkcije pluća i sniženog nivoa hormona stresa (kortizola) i manje straha. Pozitivni učinci masaže zabeleženi su i kod dece sa Daunovim sindromom. Nakon terapije masažom deca su imala bolji tonus mišića pa su uspešnije radila motoričke zadatke.

Šta treba da znate pre masaže
Da biste postigli najbolje rezultate, masažu treba da obavljate ispravnim pokretima. Bitno je da je beba sita i mirna. Najbolje vreme je pre kupanja. Soba treba da bude topla jer beba mora da bude gola, a ako je napolju hladno, pokrijte delove tela koje nećete masirati. Stavite bebu na mekanu površinu da bi se osećala prijatno i sigurno. Pre masaže uzmite deblji sloj kreme i zagrejte je između prstiju, čime će vaše ruke postati mekane i tople, pa će vaš dodir da prija bebi.
Tokom masaže važno je da koristite nežne i sigurne pokrete (nesigurni i mlaki pokreti iritiraju decu, kao i većinu odraslih) i ne prekidajte kontakt s bebom. Tokom masaže, nežno gledajte svoje dete i slobodno pričajte s njim. Na taj način stimulisaćete sva bebina čula i uspostaviti intenzivniju vizuelnu komunikaciju. Ako beba želi da se okrene i promeni položaj, dozvolite joj. Nemojte da je forsirajte da ostane u istom položaju jer i kasnije možete da se vratite na delove tela koje niste uspeli da izmasirate. Da biste znali koliki pritisak odgovara vašoj bebi, uradite sledeće: zatvorite oči i prstima pritisnite svoje kapke. Pritisak kojim masirate bebu je isti kao onaj kojim pritiskajte kapke bez ikakvog osećanja neprijatnosti. Manje delove tela masirajte vrhovima prstiju, a veće masirajte celim dlanom.

Masaža glave i vrata
Dodirujte čelo, slepoočnice, obrve i kapke očiju, nos, obraze, područje oko usana, ušiju itd. Nežno gladite i masirajte zadnji deo vrata laganim pokretima prema ramenima. Nežno položite obe ruke na ramena. Negujte dete od vrata do ramena u smeru grudnog koša.

Kako masirati ramena, ruke i stomak
Prstima i palcem oblikujte prsten oko dečje ruke. Počnite da gladite područje oko pazuha, pa se krećite prema dole duž ruke. Budite oprezni kad dođete do lakta jer je to izuzetno osetljivo područje. Stomak masirajte kružnim pokretima (područje genitalija nije uključeno u masažu). Negujte abdomen pomerajući ruke u smeru kazaljki sata počevši od područja ispod rebara.

Kako masirati noge, stopala i leđa
Celom rukom negujte svaku nogu. Nežno pojačajte pritisak na bedrima. Polako savijte kolena nežno pritiskajući bedra u telo. Počnite nežno pritiskajući svaki nožni prst i zatim stopalo. Vratite se nožnim prstima. Nežno ih gladite. Kružnim pokretima masirajte pete. Masaža stopala izuzetno opušta i ponekad može da ublaži bolove u stomaku.
Prilikom masaže leđa, dete okrenite na stomak, ali bebino lice ne sme da bude uronjeno u ćebad. Uvek samo u jednom smeru, počnite da izvodite lagane pokrete koji uključuju glavu, vrat, leđa i noge. Masirajući vrhovima prstiju, kojima izvodite kružne pokrete, nežno gladite dete na području ramena i leđa. Nemojte masirati po karlici. Dlanove položite na karlicu deteta tako da može da oseti toplinu koja se širi iz vaših ruku. Ruke položite na vrh nogu i počnite nežno da gladite postupno se krećući prema stopalima.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 8:59 pm
Fiziološka žutica

Većina dece se rodi s viškom crvenih krvnih zrnaca koji se razgrađuju i eliminišu iz tela tokom prvih nekolino nedelja života.

Bilirubin je žuti pigment koji se javlja kao rezultat ovog procesa.

Žutica se javlja kada se u krvi akumulira preterana količina bilirubina a to se događa zbog sledećih razloga:
- povećana produkcija bilirubina
- ograničena sposobnost jetre novorođenčadi da barata velikim količinama bilirubina
- povećana mogućnost creva da ga apsorbuje

Više od pola novorođenčadi dobije žuticu u prvoj nedelji života. Stanje je privremeno i obično se reši u toku nekoliko dana, bez ikakvog tretmana. Iako neki doktori još uvek preporučuju prekid dojenja kako bi se smanjio nivo bilirubina, istraživanja pokazuju da postoje druge dobre metode da se to postigne bez ometanja dojenja. Kako se žutica često javlja, trebalo bi ohrabriti roditelje da se raspitaju i informišu o tome pre porođaja. Majke dece sa žuticom su zabrinutije, pod većim stresom i imaju veće mogućnosti da ranije prekinu s dojenjem.
Dete koje ima žuticu često će biti podvrgnuto analizama krvi. Mamu bi trebalo upozoriti da dete koje prolazi bolne medicinske tretmane može biti nezainteresovano za hranjenje sve dok se ne bude osećalo bolje. Istraživanja pokazuju i da dojenje deluje kao analgetik, pa je odlično ako dete može da sisa tokom bolnog postupka. Tri potencijalna ublaživača bola kod novorođenčadi su: kontakt koža-koža, sisanje i ukus slatkog. Dojenje daje svo troje.
Ako roditelji primete da je detetova stolica svetla i da je mokraća kao tamno pivo, moraju odmah da se jave lekaru.

Žutica koja počinje od drugog do petog dana života
To je normalna, fiziološka žutica i zahvata više od pola novorođenčadi. Dojena deca imaju veći nivo bilirubina od nedojene. Kako je indirektni bilirubin topiv u masti, ne može se rastopiti u krvi ili urinu. Da bi se eliminisao iz tela, mora da se veže u krvi za proteine topljive u vodi i preradi u jetri. Jetra ga pretvara u formu koja je topiva u vodi (direktni bilirubin), koja se može dovesti u creva i stolicu i tako izbaciti iz tela.
Fiziološka žutica nije bolest, već stanje, sve dok nivo bilirubina ne bude previsok.
Visok nivo bilirubina može da učini bebu pospanom i zato bi je trebalo buditi i stimulisati da doji češće. Za većinu novorođenčadi se preporučuje da se hrane 8-12 puta ali za decu koja imaju žuticu preporučuje se 10-12 puta u toku 24 časa.
Slabija do umerena žutica ne mora da utiče na dojenje i rešava se bez ikakvog tretmana.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 9:00 pm
Vlažne maramice

U današnje vreme mame sebi olakšavaju posao po pitanju higijene svojih beba.
Devet od deset majki koristi vlažne maramice koje, inače, zauzimaju 65 odsto tržišta proizvoda za dečiju higijenu.

Sa mlekom ili losionom?
Izbor zavisi od navika. Žene koje koriste mleko za svoju higijenu, izabraće maramice sa mlekom, a one koje više vole vodu, odlučiće se za maramice sa losionom. Ipak, mleko, kao "bogatije", bolje uklanja nečistoću prilikom promene pelena. Maramice na bazi losiona više odgovaraju licu, jer ne ostavljaju masni film na koži.
Zapamtite: bilo da su na bazi losiona ili mleka, vlažne maramice su hidratantne ako sadrže ulje cveta pamuka, badema.

Ne za ruke pre 18 meseci!
Mališani sisaju palac, stavljaju prste u usta, a losion i mleko iz maramica ipak nisu za to namenjeni! Iako nisu toksične, bolje je ne brisati bebi ruke maramicama pre osamnaest meseci. Najbolje je to učiniti vodom.

Izbegavajte kod nekih beba
Ako je beba podložna alergijama (ako ima ekcem), ako pati od eritema na koži, izbegavajte maramice.

Protiv bakterija...
Upotreba vlažnih maramica podrazumeva često otvaranje i zatvaranje kutije ili kese. Pored toga, uvek ih uzimamo više ili manje čistim rukama. Zbog toga, a i zbog sprečavanja razvijanja bakterija, vlažne maramice sadrže veći broj konzervansa od drugih kozmetičkih proizvoda. To je određena sigurnost. Međutim, među konzervansima koji se koriste, nalazi se i paraben koji je trenutno na lošem glasu jer je alergen. Obavezno proverite da li se nalazi među sastojcima.

Bolje se čuvaju u kutiji
Rok trajanja maramica zavisi od toga koliko su vlažne i od pakovanja. Izaberite one u kutiji pre nego u kesi. U svakom slučaju, možete ih čuvati tri meseca.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 9:01 pm
Kako hraniti bebu na flašicu

Dojenje je najbolji način hranjenja bebe, međutim ukoliko je žena u nemogućnosti da doji, onda se beba mora hraniti nekom od adaptiranih mlečnih formula.
Za hranjenje beba na flašicu potreban vam je određeni pribor: četiri do šest flašica, silikonske ili gumene cucle (vodite računa da kupujete cucle koje imaju sasvim male rupice za male bebe i nešto veće rupice za bebe starijeg uzrasta), sterilizator ili posebna posuda za iskuvavanje pribora, a biće vam od koristi i grejač za flašice koji suži za podgrevanje i održavanje optimalne temperature mleka, četke za pranje pribora.

Priprema mleka
Pre nego što krenete da pripremate mleko, obavezno operite ruke. Koristite samo sterilisane flašice za svaki obrok u toku dana i noći. Sipajte u flašicu propisanu količinu čiste prokuvane vode (vodite računa da voda bude umereno tople temperature) i zatim dodajte tačnu količinu mleka u prahu i dobro promućkajte.

Telesni kontakt je važan
Za vreme hranjenja, držite bebu uz svoje telo, okrenite flašicu tako da se cucla napuni mlekom, kako beba ne bi progutala previše vazduha. Možete da zagolicate bebin ugao usana ili da joj pomilujete obraščić kako bi se ona glavom okrenula prema flašici. Beba će početi da sisa čim joj je cucla pravilno postavljenja u ustima. Ukoliko ima potrebe, povremeno izvadite cuclu iz bebinih usta, jer se ponekada dešava da se rupica začepi od neprekidnog sisanja.
Nakon hranjenja, obavezno podignite bebu u uspravan položaj da podrigne, a nekada ćete to morati da uradite i za vreme hranjenja.

Noćni obroci
Noćni obroci su velika mana ishrane na flašicu. Roditelj mora da ustane da pripremi obrok, bude budan dok hrani bebu i da je podigne da podrgine. Pripremite sve unapred kako biste što kraće bili budni. Najbolje je da pripremite dve flašice za svaki obrok: jednu sa prokuvanom vodom, drugu sa mlekom u prahu. Zatvorite flašice. Kada se beba probudi dodajte vodu u prah, stavite sterilnu cuclu, promućkajte i dajte bebi da pije.
Da vam se voda u flašici ne bi ohladila, stavite je pored radijatora, u grejač za flašice ili je zamotajte u ćebence.

Šta ne bi trebalo raditi
Nemojte da ostavljate bebu sa flašicom u ustima, čak i ako ste prezauzeti.
Nikada nemojte da upotrebljavate ostatak hrane od prethodnog obroka, uvek bebi spremajte sveže mleko. Ukoliko idete na put sa bebom, nemojte pripremati mleko unapred, osim ako ćete ga držati u ručnom frižideru.
Nikada nemojte da preterujete sa količinom mleka ili vode – uvek koristite propisane doze.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 9:01 pm
Četiri najbolja položaja za držanje bebe

Po rođenju, dete je još nezrelo na nervnom i motoričkom planu. Zato je veoma važno pravilno ga držati u rukama. Ako ga ne držite kako treba, smetaće mu i biće nemirno. Na primer, ako joj je glava uvek okrenuta na istu stranu ili stalno naslonjena na vašu podlakticu, može ga zaboleti vrat. Bolovi zbog lošeg položaja mogu izazvati nervozu.
Ali ponekad su roditelji zabrinuti kad uzimaju bebu u ruke. Ona je tako mala i nežna da se boje da je ne povrede. Da biste bebu držali u pravilnom položaju, vodite računa pre svega da joj glava bude u pravoj liniji sa telom. Pravilan položaj bebi prija... a i vama jer se nećete ukočiti.
Tako će beba biti mirna i opuštena i osećaće se sigurnom u vašim rukama.

Evo četiri pravilna načina nošenja bebe:

1. Položaj lotosa, za smirivanje
Ovaj položaj, koji bebu podseća na položaj u kojem je bila u maminom stomaku, idealan je za opuštanje i smirivanje. Okrenite bebu leđima prema sebi, a njen potiljak oslonite na svoje grudi. Jednom rukom savijte bebine noge prema njenom stomaku. Beba je u pravilnom položaju, a vi je možete maziti drugom, slobodnom rukom. Ovaj položaj, sličan položaju fetusa, može se praktikovati sve do treće godine.

2. Na ramenu, za maženje
Ovaj položaj ima dvostruko značenje za bebu. Može da se mazi uz mamin (ili tatin) vrat, što joj veoma prija i smiruje je zbog dobropoznatog mirisa. Isto tako joj omogućava da otkriva svet oko sebe, gledajući preko ramena onoga ko je nosi. Okrenite bebu grudima prema sebi. Podignite je toliko da može da spusti glavu na vaše rame, bilo da gleda u vas ili od vas. Jednom rukom pridržavajte potiljak, a drugom guzu.
Pažnja! Vodite računa da bebina glava ne padne na vaše grudi - suviše je nisko. Potiljak i vrat neće biti u dobrom položaju, što može dovesti i do povraćanja, naročito posle podoja ili obroka. Iz predostrožnosti, uvek stavite peškirić na rame...

3. Na stomaku, za bolje varenje
Ovaj položaj je naročito povoljan za bebe koje imaju problema sa varenjem (ne mogu da podrignu, imaju grčevec). On im greje stomačić i opušta ih. Podvucite nadlakticu pod bebin stomak, a šakom pridržavajte bebu između nogu. Beba se glavom oslanja na unutrašnju stranu vašeg vrata. Menjajte ruke da beba ne bi bila okrenuta stalno u istu stranu. Drugom rukom je možete maziti po leđima, nogama ili stopalima.

4. Na leđima, za buđenje
Ovaj položaj je koristan za bebe koje piju na flašicu ili za ljuljuškanje ili šetanje. Obuhvatite bebu rukom oko leđa, a glavicu joj pridržavajte unutrašnjom stranom lakta i vodite računa da uvek bude u liniji sa telom. Rukom pridržavajte bebu oko kukova.

Pazite sa "kengurom"!
Kengur nosiljka je veoma praktična jer mamama oslobađa obe ruke, ali je loše prilagođena bebama koje još imaju slabe mišiće. Ona pospešuje loš položaj bebinog tela koje često u njoj sedi. Ako već morate da je koristite, šetajte najviše 20-30 minuta, nabavite nosiljku sa ojačanjem za leđa i u kojoj se beba leđima naslanja na vaš grudni koš.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 9:02 pm
Dojenje: kako tata može da pomogne

Tate koje imaju prvo dete u najvećem broju slučajeva smatraju da je njihova uloga u dojenju bebe minorna. Međutim, to baš nije sasvim tačno! Istraživanja pokazuju da je stav i ponašanje oca najvažniji faktor u odluci majke da počne da doji bebu, kao i da nastavi da to čini kontinuirano.
Očev primaran instinkt je zaštita nove porodice. On svojom aktivnom ulogom u pružanju podrške i pomoći majci koja doji takođe doprinosi boljoj sigurnosti njegove porodice.
Tatina pomoć sastoji se u tome da ohrabri partnerku u odluci da doji bebu, kao i da da obezbedi udobno okruženje i atmosferu za čin dojenja.
U prvim danima posle rođenja bebe, od tate se očekuje da pomogne majci (koja se tek oporavlja od porođaja) tako što će joj pomagati u pripremi bebe za dojenje: tata može da presvuče bebu, da je prinese majci na grudi, dok će ona imati dovoljno vremena da se udobno smesti i pripremi za dojenje.
Nakon dojenja, tata može pomoći majci tako što će nositi bebu dok ona ne izbaci višak progutanog vazduha.
Bebin svet Porodica
I na kraju, ne zaboravite da sasvim male bebe mnogo vole da utonu u san na tatinom toplom ramenu.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 9:08 pm
Odeća za bebe
Maloj bebi je najvažnije da bude obučena u udobnu odeću. Iako se roditelji veoma trude da bebi nabave nekada veoma skupe komade odeće (koje ona inače brzo i preraste, a ponekad ne stigne ni da obuče), trebalo bi imati na umu da je najvažnije za bebu da ima odeću od prirodnih materijala, da nosi udobnu odeću koja je ne štipa, ne steže i nema aplikacije.
Bebin svet Beba

Tajne kupovine odeće za bebe
- Najvažnije je da budete praktični: kada krenete u obilazak prodavnica sa bebi opremom, imajte na umu da nema potrebe da kupujete sve što vam se na prvi pogled svidi. Za bebu bi bilo korisno da portažite do tri pamučna odelca za spavanje, neku benkicu dužih rukava. Ne zaboravite, bebe brzo rastu i ćesto će vam se desiti da za mesec ili dva od kupovine shvatite da je dete već preraslo neku stvar. Zato je bolje kupovati odeću neki broj veću.
- Slobodno se oslonite na prijatelje, rođake, bake, deke…Vaši najbliži će vam verovatno posle rođenja deteta donositi na poklon i odeću za bebu. Primetićete kako starije, iskusnije majke tačno znaju koju veličinu “zeke” da izaberu – uvek neku za dva broja veću.
- Obratite pažnju na rasprodaje, raspitajte se da li negde postoji prodavnica bebi opreme koja ima jeftinije artikle.
- Prihvatite odeću koju su nosila deca vaših prijatelja. Verovatno imate prijatelje čija su deca “tek izašla iz pelena” ili su nešto starija. Nude vam odeću za bebu? Prihvatite ponudu. Podrazumeva se da ćete uzeti odeću koja je kompletna tj., koja nije oštećena ili previše stara. Kada vaše dete poraste, ponudite odeću vaše bebe roditeljima neke druge male bebe.

Odeća mora da prija bebi
Najvažnije je da se beba oseća prijatno u onome što nosi. Morate obratiti pažnju na to da li se gornji delovi odeće lako navlače, da li su tkanine mekane, ili su možda od grubljeg materijala, što bebi nikako ne bi prijalo. Opredelite se za gornje delove odeće koji se kopčaju napred ili na leđima, kako ne biste morali bebi da oblačite nešto preko glave. Isto tako, donji delovi odeće moraju biti jednostavnog kroja, sa lakim otkopčavanjem, kako biste lakše presvlačili bebi pelene. Birajte pantalonice koje se kopčaju sa unutrašnje strane nogavica.
Veoma je važno da se na odeći za bebu ne nalaze neke plastične ili metalne aplikacije. Ukoliko postoje dugmići, postarajte se da budu čvrtso zašiveni za tkaninu. Sve vrste uzica koje postoje na odeći skinite, kako biste izbegli rizik od zapetljavanja.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 9:10 pm
Kada prestati sa sterilizacijom flašica

beba sa bocicom Male bebe su veoma osetljive na bacile koji mogu da izazovu dijareju i povraćanje, tako da je veoma važno pravilno održavati bočice, cucle i sve ostale predmete koje koristite prilikom hranjenja i pojenja bebe.
Sterilizacija pribora za bebu se izvodi na nekoliko načina. Predmeti se mogu iskuvavati u većoj posudi, uz povremeno ubacivanje malo sode bikarbone u ključalu vodu. Najlakši način sterilizacije je uz pomoć električnog sterilizatora. Sterilizacija se vrši svakodnevno, kako se beba ne bi inficirala korišćenjem higijenski neispravnih flašica i cucli, a počinje se od trenutka kada beba počne da koristi navedenu opremu.
Međutim, kada je pravo vreme da prestanete sa sterilizacijom flašica i cucli? Pedijatri preporučuju da je važno da se redovno steriliše oprema za hranjenje do bebinog prvog rođendana, kada ona postaje generalno otpornija na bakterije. Preporučeno vreme za početak uvođenja čvrste hrane je šesti mesec bebinog života, tako da će se sav pribog iz kojeg beba jede i pije (tanjirići, činijice, kašičice) prati na običan način – tečnošću za sudove i toplom vodom.
Lekari takođe ističu da može delovati nepotrebno sterilizovati opremu za hranjenje, kada beba uveliko puzi po podu i uzima sa njega razne predmete koje ponekada stavlja u usta.
Bebin imuno sistem će biti iz dana u dan sve jači, tako da će se ona vremenom sve lakše moći da izbori sa infekcijama.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 9:11 pm
Igre za bebu: od šest do devet meseci

Čudesna prva godina bebinog života polako odmiče i beba postaje sve više zainteresovana za druženje i igru. To je pravo vreme da bebi ponudite razne zabavne aktivnosti. Evo nekoliko ideja za zabavu i igru sa bebom:

Skrivanje lopte: Uzmite malu loptu ili neki drugi interesantan predmet i stavite je ispod jedne od tri plastične šolje. Pomešajte šolje polako i zatim bebi pomozite da otkrije ispod koje šolje se nalazi skriveni predmet.
Kutija za igračke: Verovatno u stanu imate neku kutiju ili posudu koju vaša beba rado voli da gleda ili možda želi da se njome igra. Ispraznite sadržaj kutije/posude i dajte je bebi. Beba će u nju moći da stavlja razne igračkice i mekane predmete, a verovatno će uživati u neprestanom ubacivanju i prosipanju predmeta.

Predstava za bebu: Sigurno vam se po kući vuku neke rasparene čarape. Nekoliko poteza markerom, malo lepka i šarene tkanine, učiniće da čarapa postane zabavna lutka – glavni lik u predstavi za bebu. Ukoliko i od druge čarape napravite smešnu lutku, vaša beba će moći da uživa u pravoj lutkarskoj predstavi.

Savet plus: U uzrastu od šest do devet meseci, bebe se veoma trude da komuniciraju sa okolinom. Ohrabrite bebu tako što ćete odgovarati na njeno „bam-bam”, kao da razumete šta vam je rekla. Na taj način, podstičete bebu da sve više komunicira sa okolinom i lakše razvija govorne sposobnosti.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 9:11 pm
Dojenje blizanaca

Ukoliko imate blizance, vaše telo će morati da odgovori na zahtev za dojenje dve bebe i u najvećem broju slučajeva, moći će da ponudi dovoljnu količinu mleka za normalan podoj oba deteta.
Kao što je poznato, proizvodnja majčinog mleka funkcioniše na principu potražnje. Budite uvereni da je vaše telo sasvim sposobno da proizvede dovoljne količine mleka za dvoje, a ukoliko imate trojke, i za troje dece.
Pre svega trebalo bi da donesete odluku o tome da li želite svoju decu da dojite istovremeno, ili svako dete posebno. Ukoliko želite da dojite bebe u isto vreme, lakše ćete se organizovati, a bebe će se navići na «zajedničko ručavanje». Međutim, kada budu malo veće, možda će jedno dete promeniti ritam hranjenja, pa ćete morati decu da dojite u različito vreme. To je takođe uobičajeno, jer, ne zaboravite svaka beba je različita i ima svoj tempo razvoja.
Korisno je da pokušate da svakom detetu ponudite obe dojke. Ako svakom detetu dajete obe dojke, nadoknadićete različite potrebe beba. Naprimer, ako jedna beba voli da jede više od druge, menjanjem dojki kod svakog obroka održaćete jednake zalihe mleka u dojkama.
Ne moramo ni da vam kažemo da će vam pomoć drugih osoba, pogotovo u početku, biti od velike koristi. Posle porođaja, počinje za majku veoma naporan period, a napor se udvostručuje ukoliko su u u kuću stigle dvojke. Kako je mami preko potreban odmor, nije loša ideja osloboditi je na neko vreme kućnih obaveza (tu uskaču svi – od rodbine do prijatelja). Odmornija majka će moći da ima više snage za negu blizanaca, kao i za njihovo nesmetano dojenje.
Mamama koje doje blizance potrebna je dobra ishrana. Ne zaboravite da ćete morati da unosite mnogo više kalorija, tj., da jedete raznovrsniju hranu, i da pijete znatno više tečnosti kako bi proizvodnja mleka bila neometana.
Ukoliko primetite da količina mleka za podoj nije dovoljna, uvedite adaptirano mleko kako dodatak dojenju. Pritom, ne zaboravite da rotirate decu, tako da se svaka beba najvećim delom hrani majčinim mlekom, a manjim na flašicu.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

taj Čet Apr 23, 2009 9:12 pm
Dubak - zabluda o ranijem prohodavanju (1)

Beba koja provodi većinu vremena u dupku naučiće samostalno da sedi, puzi i hoda kasnije nego dete koje to mora da nauči samo (ako želi da se kreće). Sedenje u dupku koji ima široke ivice i male otvore za noge sprečava povratne vizuelne informacije koje su bebi važne zbog koordinacije mišića.
Irski lekari iz bolnice Mater u Dablinu sproveli su istraživanje praćenjem ponašanja 190 normalno razvijenih beba. Rezultat je - oni ne preporučuju korišćenje dubaka, jer smatraju da oni usporavaju razvoj male dece. Bebe koje nisu koristile dubak počele su da puze i samostalno hodaju otprilike četiri nedelje pre dece naviknute na popularnu “šetalicu”.
Još važnije - dubak je opasan! Godišnje u Americi 29.000 dece stigne na hitnu medicinsku pomoć zbog povreda prouzrokovanih upotrebom dupka!

Rane cipele - zabluda o ranijem prohodavanju (2)
Što ranije obuti bebi prve cipele, pa će pre prohodati. Često mišljenje, ali potpuno pogrešno. Tačno je upravo suprotno. Ako beba hoda bosa, ojačaće joj mišići u nogama koji će pomoći da ranije nauči da hoda. Jednom kada prohoda, potrebne su joj udobne cipele koje ne bi smelo da budu krute. Cipele bi trebalo da prate oblik detetovog stopala i da imaju nešto slobodnog prostora za dalji rast!
Sponsored content

Bebin svet Empty Re: Bebin svet

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu