Delite
Ići dole
avatar
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Drama apsurda ili: Cekajuci Godoa

taj Ned Maj 16, 2010 4:05 am
Semjuel Beket (1906-1989), veliki pisac i tvorac "drame apsurda" napisao je je jedno veoma važno delo. To je drama "Čekajući Godoa". Vladimir i Estragon, dvojica glavnih likova, "čekaju" nekakvog Godoa. Međutim, taj Godo se nikako ne pojavljuje. Tada se dešava da oni počinju da lupetaju i samo da lupetaju. Govore jedan drugom nepovezane rečenice i njihov razgovor pretvara se u apsurd. Njihovo čekanje prelazi u dosađivanje, a ipak i dalje uspevaju da čavrljaju među sobom. Zapravo, o čemu je reč?
Ova drama predstavlja apsurd, presipanje iz šupljeg u prazno, veliku prazninu i rupu u samim likovima. Međutim, drama je napisana izuzetno vešto tako da je ona, u suštini, sjajna. Vladimir i Estragon čekaju Godoa, ali ne znaju zašto. Oni u podsvesti znaju da Godo treba da se pojavi i da ih spase. Utucavaju vreme nizom besmislenih razgovora i poteza. Oni čekaju da se pojavi Godo, koji će ih spasiti, izvući na sigurno. Oni se nadaju da će u njemu pronaći spasitelja koji će ih izvući iz besmisla koji vlada svuda oko njih. Tada drama dobija savršen oblik i predstavlja izuzetno remek delo XX veka. Njih dvojica razgovaraju među sobom ali rečenice su nepovezane, besmislene i smešne. Sve se odvija veoma čudno.
Beket je pisac koji je nagovestio dolazak "besmisla u svetu". Danas sve više i više živimo u svetu besmisla, bespomoćnosti i iznemoglosti. Uvek nam treba neko da učini nešto za nas. Počećemo da se ponašamo kao Vladimir i Estragon koji ne znaju da rade ništa drugo, osim da se dosađuju. Jedan drugom govore čudne stvari. Njihov život je potpuno drugačiji od našeg. Međutim, ako mi budemo bili i dalje glupi i nezainteresovani za bilo šta, završićemo kao likovi Beketove drame. Živećemo u svetu besmisla, gde će svako raditi šta hoće. Normalni i pametni ljudi bi rekli da takav život nema smisla. Međutim, Vladimir i Estragon to ne znaju pa oni uživaju u "harmoniji besmislenog života".
Ovu dramu svakako morate da pročitate, jer je Beket pisac izuzetnih rečenica, a njegove drame još izuzetnije. Svakako da će Beket pronaći svoje mesto u duši nekog ljubitelja knjiga.

Konstantin Dragas
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu