Delite
Ići dole
avatar
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Veliki "Proces"

taj Ned Maj 16, 2010 4:22 am
Potrebno je osvrnuti se na veliko književno stvaralaštvo književnika Franca Kafke. Taj čovek je iza sebe ostavio velika dela koja su zaista vredna čitanja. Pored velikih dela, ovog puta veoma je važno nešto više reći o njegovom veoma poznatom delu "Proces". Ta knjiga je, pre svega, očarala mnoge evropske mislioce u prvoj polovini XX veka, između ostalog i Andrea Žida ili Albera Kamija. No, knjiga je imala i presudan uticaj na neke kasnije, modernije književnike koji su stvarali pod uticajem takvog dela.
"Proces" je, naime, priča o jednom čoveku, Jozefu K., koji biva uhapšen ali se ne zna zbog čega. Odmah se na to postavlja logično pitanje: kako se može neko uhapsiti bez ikakvog razloga? To pitanje se dugo razmatralo posle Kafkinog stvaranja i još uvek nemamo u potpunosti odgovor. Ali, možemo zaključiti sledeće: to je novi svet i novo društvo u kome živimo. Danas će, očigledno, početi da se hapse i oni koji su potpuno nevini. Zbog čega? Zbog para, zatim zbog oduzimanja ličnosti čoveku koji je uhapšen, pa zatim i zbog vremena u kojem živimo. Danas je, po svemu sudeći, cilj sledeći: uvek poniziti onog drugog i pobediti ga, makar on bio bilo ko. Tu se javlja problem. Kafka podrobno opisuje to hapšenje u kojem glavni junak, Jozef K., ne predstavlja ništa do jednog zbunjenog čoveka koji pokušava da se odbrani ali ne zna od čega. Sud, koji K. nikada nije video, predstavlja ono što uništava i u dubini duše razara čoveka i njegova razmišljanja. Niko ko radi u sudu se ne pita da li je Jozef K. zaista uhapšen ili ne, niko ne želi duhovno da mu pomogne osim umetnika Titorelija, umetnika koji radi kao slikar u sudu. Njegov zadatak je da slika sudije i da na tim slikama prikaže njih i njihove osobine. To je još jedan motiv za proučavanje ovog obimnog dela.
Jozef K. je junak koji se ne može opisati u nekoliko crta. Neki književni kritičari kažu da skraćenica od prezimena junaka "K" predstavlja ime "Kafka". Možda Jozef K. predstavlja Kafku u tom napetom i veoma podrobno opisanom romanu. Možda je i sam Franc bio u situaciji kao i njegov junak. Proces suđenja je, kao i po običaju, veoma napet ali za glavnog Kafkinog junaka on predstavlja nekakvu večitu borbu koja se mora isterati do kraja. Ali, o tome takođe treba još puno reći. I na kraju, šta se zbiva? Kao žrtva suda i policije, kao žrtva sopstvenih bića, Jozef K. biva ubijen. Da, ubili su ga isti oni koji su ga i uhapsili. Zbog čega? Da li zbog para, ili oduzimanja ličnosti, to je pitanje. Takođe, u romanu se može konstatovati da se javlja oblik "prismotre". To je, Kafkinim izrazom rečeno "privremena sloboda" koja ne daje pravo Jozefu K. da se slobodno šeta i bude nezavisan od bilo koga, već da mora da bude na oprezu jer je pod prismotrom. To je takođe strašno! I zbog toga, pouka ovog romana se može izvući veoma lako- cilj je da moćnici pobede slabije, u ovom slučaju sud obične ljude. Uskoro će vlast početi da oduzima ličnost ljudima, i to će biti strašno. Ali, to je tema o kojoj još treba govoriti.
Šta da vam kažem. Uzmite, pročitajte. Taj roman morate sa pažnjom pročitati jer ćete onda shvatiti njegovo pravo značenje.
Konstantin Dragas
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu