Delite
Ići dole
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kafkina zaostavština

taj Sre Jul 21, 2010 4:29 am


Rukopisi i crteži českog pisca Franca Kafke, pohranjeni u švajcarskoj banci UBS u Cirihu, biće izvađeni iz sefova 19. jula prvi put posle pola veka, u okviru sudskog spora o vlasništvu nad tim dokumentima.
Kafkina zaostavština u centru je spora izraelskih vlasti i ćerki sekretarice njegovog prijatelja Maksa Broda, Ester Hofe, koje su nasledile dokumenta koja je ona svojevremeno pohranila u sefove švajcarske banke.
Sestre sada traže od izraelskih vlasti da potvrde njihovo nasledstvo, dok Izrael smatra da su Kafkina dokumenta u njegovom vlasništvu, budući da je Brod emigrirao u tu zemlju 1939. godine, strahujući od nacista.
Uoči otvaranja sefova s Kafkinim rukopisima i crtežima u Cirihu, i dve banke u Tel Avivu su, na osnovu naloga izraelskog suda, morale da učine slično.
Ester Hof bila je sekretarica Broda, kome je autor “Procesa” poverio da spali sve njegove rukopise i druge radove nakon njegove smrti. Brod, međutim, nije ispoštovao želju svog prijatelja i objavio je njegova dela, a originale je poverio sekretarici.
Inače, ovogodišnju nagradu "Franc Kafka", koju dodeljuje istoimeno društvo iz Praga, na osnovu odluke međunarodnog žirija, dobio je bivši češki predsednik Vaclav Havel, autor desetina drama, romana i političkih eseja.
Nagrada je vredna 10.000 američkih dolara, a njena misija je da istakne izuzetno umetničko književno stvaralaštvo autora čiji radovi utiču na čitaoce bez obzira na poreklo, nacionalnost i kulturu. Nagrada afirmiše i rad Kafke, jednog od najvećih autora moderne svetske književnosti.
Prošle godine nagradu “Kafka” dobio je austrijski pisac Peter Handke, a među dosadašnjim dobitnicima su i američki romanopisac Filip Rot (Philip Roth), austrijska nobelovka Elfride Jelinek, Haruki Murakami iz Japana i britanski dramski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Harold Pinter.
Havel je 2005. i primio nagradu “Kafka” umesto Pintera, koji nije mogao da prisustvuje svečanoj ceremoniji zbog bolesti.
Svečano uručenje nagrade tradicionalno se održava krajem oktobra, a laureat, osim čeka na 10.000 dolara i diplome, dobija i bronzanu statuetu - minijaturni model spomenika Kafki u Pragu.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu