Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Znojenje – kako ga kontrolisati Empty Znojenje – kako ga kontrolisati

taj Sub Avg 14, 2010 5:01 am
Leto je pred nama. Za neke san, a za neke noćna mora. Mnogi od nas imaju problema sa prekomernim znojenjem tokom vrelih letnih dana. To ume da bude veliki problem, jer se stiče utisak da vam nema pomoći, ma šta god probali i koliko god tanko se obukli. Ne očajavajte, pomoćićemo sa nekoliko korisnih saveta kako da preživite ovo leto.

Odeća
Kao prvo, neophodno je da pustite kožu da diše. Uska odeća, tesne majice koje će istaći svaki vaš dobro nabildovani mišić mogu delovati primamljivo njenom oku, ali ono što ćete videti u istom tom oku kada podignete ruku, a pod vašim pazuhom se ukaže velika vlažna mrlja, verujte neće biti divljenje. Za leto odaberite laganu, lepršavu, ili makar odeću u vašoj veličini. Pamuk i lan su odlični materijali.

Tuširanje
Iako se svi vode logikom sad ću da se oladim ledenim tuširanjem, ili onom suprotnom spržiću znoj vrelinom, kao najbolja opcija za tuširanje je topla voda – ni vrela ni hladna.

Dezodorans
Kako odabrati dezodorans je tema o kojoj smo već pisali,

Možda niste znali, ali sveže lučeni znoj nema apsolutno nikakav miris. Do onog svima poznatog miomirisa dolazi tek kada se znoj počne „raspadati“, odnosno kada bakterije počnu da ga razlažu. Zbog toga nije na odmet koristiti dezodoranse, naročito ako planirate nekad u životu nešto i da smuvate. Problem koji se može javiti je – koji dezodorans odabrati?
Pre svega, bitno je da se odlučite za onaj koji vama najbolje odgovara.
Alkoholni dezodoransi manje su efikasniji od antiperspiranata jer alkohol brzo isparava, a onda je presudno da li je miris dezodoransa jači od vašeg prirodnog. Ako se malo znojite onda bi vam ovakva zaštita trebala biti dovoljna.
Ali ako vam alkoholni dezodoransi nisu dovoljni probajte antiperspirante. Oni probleme rešavaju u samom korenu. Uništavaju bakterije, a na koži stvaraju tanki zaštitni sloj, i na taj način zaustavljaju znojenje.
Ipak, oni se ne preporučuju osobama osetljive ili iziritirane kože jer bi je dodatno isušili i oštetili. Takve osobe bi trebale koristiti dezodoransne kreme koje su dosta nežnije prema koži.
Još jedna važna napomena je da funkcija sprečavanja znojenja ili ublažavanja prirodnih mirisa zavisi od sastava dezodoransa, a ne od pakovanja.
Dakle, odgovarajući možete kupiti u kojem god obliku želite (stick, sprej…). Važno je samo zapamtiti – antiperspiranti za znojljivce, alkoholni za lakše slučajeve.
i u tom tekstu se možeš detaljnije informisati o tipu dezodoransa koji je tebi potreban. Mi te dodatno možemo posavetovati da u apoteci potražiš neki od dezodoransa namenjenih specijalno za prekomerno znojenje. Dezodorans koji ti je potreban, na sebi ima oznaku antiperspirant, ali budi oprezan sa njima jer ponekad umeju izazvati iritacije kože.

Ishrana
Nepravilna ishrana je i jedan od glavnih uzročnika prekomernog znojenja tokom vrelih letnjih dana, upravo zbog činjenice da je tokom takvih dana bolje i zdravije jesti laganiju hranu, voće, povrće, sirova hrana, jogurt. Teška hrana poput pečenja, majoneza, ljutih začina, uopšte hrana bogata proteinima i kalorijama, zatim kafa, čajevi, alkohol… samo pospešuju znojenje.

Dodatno
Lekovito bilje poput kadulje, poznato je kao odlična pomoć kod pojačanog znojenja. Funkcioniše tako što sužava pore preko koje žlezde luče znoj, ali smanjuje i same žlezde. Možete je piti kao čaj ili pronaći ulje za kožu sa ekstraktom kadulje. Osim lekovitog bilja, kao pomoć pri znojenju savetuje se i navikavanje tela na visoke temperature za šta su odlične saune, ali sa druge strane one su loše za mušku plodnost jer povećavaju temperaturu mošnica, a poznato je da svako povećanje temperature smanjuje pokretljivost spermatozoida. Dakle, sa poslednjim savetom izuzetno dozirano i oprezno.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu