Delite
Ići dole
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Skulpture Lepenskog vira

taj Sre Dec 15, 2010 9:20 am
Monumentalne skulpture nastale u VII milenijumu pre nove ere na tlu današnje Srbije, milenijumima pre kultura Mesopotamije i starog Egipta, predstavljaju autonomnu duhovnu tvorevinu tadašnjih žitelja đerdapske obale Dunava.


Eponimni lokalitet kulture Lepenski Vir nalazi se na srpskoj obali Dunava, nedaleko od Donjeg Milanovca. Sistematska arheološka iskopavanja tokom kojih su, pored nadaleko čuvenih skulptura, otkriveni mnogobrojni žrtvenici, vatrišta i trapezoidni arhitektonski objekti podizani prema jedinstvenoj geometrijskoj šemi, svedoče o činjenici da je reč o jednoj od najkompleksnijih i najintrigantnijih preistorijskih kultura.


Zahvaljujući radu akademika Dragoslava Srejovića, rukovodioca arheoloških iskopavanja Lepenskog Vira, danas znamo da je pre 9.000 godina u Đerdapskoj klisuri postojalo kompleksno mezolitsko naselje koje odiše skladom iz-među ambijenta i arhitektonskih formi. Tokom arheoloških iskopavanja krajem šezdesetih godina prošlog veka, na lokalitetu Lepenski Vir je, između ostalog, pronađeno čak 17 jedinstvenih antropomorfnih skulptura.Skulpture nastale u VII milenijumu pre nove ere, milenijumima pre kultura Mesopotamije i starog Egipta, pred-stavljaju autonomnu duhovnu tvorevinu tadašnjih stanovnika Đerdapa. Za sve članove zajednice one su bile najveće svetinje koje su poštovali, a koje su im otkrivale istine o svetu koji ih okružuje i određivale ponašanje u svakodnevnom životu.


Monumentalne skulpture predstavljaju ikonografsku ilustraciju jednog složenog mita, a za njihovo razumevanje i sagledavanje postoji nekoliko teorija. Prema jednom tumačenju, preko skulptura postavljanih uz kućna ognjišta, članovi zajednice su se povezivali sa vodom i kamenom
– večnim elementima iz svog najbližeg okruženja. Drugo tumačenje govori o tome da antropomorfne skulpture sa lokaliteta Lepenski Vir predstavljaju individualizovano biće božanstva koje je identifikovano kao božanstvo Sunca. U skladu sa ovom teorijom, Ljubinka Babović u svojim knjigama objašnjava kako ove skulpture reprezentuju polnu podvojenost živog sveta. Muški princip (Danubius) predstavljen je kroz ihtioidne (ribolike) forme, dok je ženski princip prepoznat u pčeli (Praroditeljka i Vodena vila). Skulptura Adam predstavlja čoveka u formi fetusa i jedina je sa ljudskim telom i glavom, dok je skulptura Hronos jedina alegorična predstava boga Sunca u antropomorfnom obličju.Monumentalne skulpture sa lokaliteta Lepenski Vir danas se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu, dok je deo pokretnog arheološkog materijala, otkrivenog tokom sistematskih istraživanja lokaliteta Lepenski Vir, moguće videti u Muzeju Lepenski Vir (selo Boljetin kod Donjeg Milanovca).
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu