Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Feng shui!? - Page 2 Empty Feng shui!?

taj Čet Okt 01, 2009 2:25 am
First topic message reminder :

Za početak - šta je Feng Shui?
Autor : Sanja Švedić

Feng Shui je antička umetnost i nauka aranžiranja životnog prostora,
razvijana 3,000 godina u Kini. Ona otkriva načine da se izbalansira
energija u životnom prosotru kako bi se osiguralo dobro zdravlje, uspeh
i prosperitet.

Feng shui!? - Page 2 Mali_feng
Reč “Feng” na kineskom znači “vetar”,“shui” znači “voda” , izgovara se Feng Švaj. U
kineskoj kulturi blagi vetar i bistra voda označavali su dobru žetvu, a
samim tim i dobro zdravlje, odatle je poteklo značenje da dobar feng
shui donosi dobre uslove i zdravlje, dok loš feng shui donosi suprotno.
Feng shui je baziran na Taoističkoj viziji i razumevanju prirode, praktično
je baziran na ideji da je zemlja živa i da je ispunjena energijom.
Antički Kinezi su verovali da energija zemlje može da stvori ali i da
uništi imeprije. Teorije o ravnoteži, Jing i Jang, kao i teorija o pet
elemenata, takođe prositiču iz Taoističke filozofije. Feng shui
predstavlja jednu obimnu i kompleksnu nauku koja vam omogućava da
razaznate varijacije uređenja vaše životne okoline i time oslobodite
energiju oko vas i u vama.
Feng shui!? - Page 2 Feng-shui%5B1%5D

Feng shui kuća je kuća u kojoj su svi objekti u savršenoj harmoniji, da li
po elementima ili po bojama, oni su tu da oplemene vaš prostor.
Neposredno okruženje (oblik terena na kojem se nalazi vaša kuća, stan,
veličina i oblik zgrada koje vas okružuju, kao i sam raspored nameštaja
i prostorija u stanu, kući, ukupna orijentacija vašeg stana, kao i
svake prostorije ponaosob, u odnosu na strane sveta), kao i osobe sa
kojima delite sav taj prostor (roditelji, supružnik, deca, rođaci,
komšiluk, kućni ljubimci kao i biljke koje se nalaze u vašoj blizini)
utiču na vaš prosperitet, ponašanje, a u mnogome i na vaše zdravlje.
Upravo iz gore navedenih razloga neophodno je da prostor u kome živite
i radite uredite najbolje što možete kako bi celokupnu energiju koju
emituje taj prostor podredili i usmerili svojim potrebama. U tome će
vam u mnogome pomoći praktikovanje feng shui -ja, ali da bi krenuli sa
uređivanjem prostora po ovoj drevnoj kineskoj veštini neophodno je da
pripremite tlo na kome ćef eng shui biti zaista delotvoran i nesputan.

MustraBecka
Datum upisa : 11.12.2008

Feng shui!? - Page 2 Empty Dnevna soba je duša doma

taj Ned Jan 02, 2011 6:27 am
U dnevnoj sobi sa ukućanima provodite najviše vremena. Ukoliko želite da uskladite svoj prostor sa pravilima feng šuija, ne smete zanemariti upravo ovu prostoriju. Pozitivna energija ne može dovoljno brzo da kruži u malim i pretrpanim prostorijama, pa one ne treba da budu skučene i zatrpane velikim i teškim nameštajem.
Ukoliko imate malu sobu ili je koristite za više namena, utisak prostranosti ostvarićete upotrebom ogledala koja vizuelno šire prostor. Naravno, treba voditi računa o tome da se u ogledalu ogleda neki prijatan prizor, nikako toalet, prozori, ulazna vrata u sobu, stepenište i dr.


Feng shui!? - Page 2 Fs_dnevna_soba_01

Raspored nameštaja
Najvažniji deo dnevne sobe je nameštaj. On treba da bude lagan i svetao, kako se ne bi stvarala sumorna i teška atmosfera koja guši prostor. Nameštaj treba da formira pravilan oblik, pravougaonik ili kvadrat, ili, što je najidelanije - osmougao, a to, opet, podstiče dobre međuljudske odnose i stvara sreću u porodici. Vodite računa o tome da sredina sobe ostane prazna. Izaberite nameštaj koji nema oštre ivice, posebno ne usmerene prema nekome ko sedi ispred, zato je najbolje kupovati komode i vitrine sa vratima. Police za knjige koje nemaju vrata predstavljaju konstantnu pretnju za ukućane i mogu ukazati na probleme u komunikaciji ili sa zdravljem.

Dizajn tepiha
Dizajn tepiha, zidova, nameštaja, i uopšte celokupna simbolika koja preovladava u ovom prostoru, igra važnu ulogu, jer svaka nepravilnost remeti dotok energije i zbog toga možete biti konfuzni i rasejani, ljuti, pa čak i agresivni.
Jednobojni tepisi idealni su za dnevnu sobu, držite se umerenih zemljanih tonova što simbolično predstavlja postojanost i ukorenjenost u domu. Plafoni su takođe veoma važni i treba da budu bele ili krem boje, i da na njihovom centru visi kristalni luster koji donosi skladnu i lepu, povoljnu energiju.

Motivi na slikama
Slike, odnosno motivi koje one prikazuju, takođe su važan detalj. Planinski predeo je idelan simbol ukoliko je držite na zidu iza sebe, nikako ispred, jer ona treba da vam pruži potporu iza leđa, a ne da vam donese teškoću. Slike cveća su odlične za dnevnu sobu, a naročito ako su na njima žute hrizanteme. Ovaj motiv je nekada bio obavezan u Kini, i imale su ga sve bogate porodice, da bi im doneo energiju prosperiteta i održao ugled.
Jedan od najlepših detalja koji možete imati u svojoj dnevnoj sobi je porodični portret, na kome svi izgledaju srećno i zadovoljno. Ono što treba da izbegavate su slike divljih životinja, oštre forme ili tužne slike na kojima su prizori mučeništva, usamljenosti ili tuge.

Cveće za zdravlje i sreću
"Povoljne" biljke su i magnolija, božur, šljivin cvet, orhideja i naravno bambus, koji je preporučljivo imati u kući jer simboliše sreću, zdravlje i dug život. Možete negovati i pravi bambus, ??najidealnija strana sveta je istok.
Svoju dnevnu sobu treba da podelite na sektore, nađete strane sveta i prema tome aktivirate svaki segment života, jer u dnevnoj sobi možete mnogo toga da uradite. Ukoliko se dnevna soba koristi za spavanje, u njoj nisu poželjni akvarijum, ogledala i biljke. Energiju tada možete aktivirati na neki drugi način, pomoću određenih simbola, kristala...

Mirisi i muzika
Miris bora, pomorandže, dašak jasmina ili ruže, učiniće da se osećate kao da ste zaplovili u neko novo carstvo koje nudi mnogo uzbuđenja i mogućnosti. Muzika mora, šum talasa, bilo koja relaksirajuća melodija učiniće da se uvek sa osmehom vraćate u svoj dom, a to donosi najviše pozitivne energije.

Feng shui!? - Page 2 Fs_dnevna_soba_02

AKVARIJUM ZA SREĆU I IZOBILJE
Ukoliko želite da aktivirate sreću vezanu za izobilje, prosperitet i novac, idealno rešenje je postavljanje akvarijuma sa zlatnim ribicama u ovu sobu. Najidealniji pravac su istok i sever. Akvarijum nikada ne postavljajte naspram ulaznih vrata, ispod nosećih greda, naspram toaleta ili iza mesta na kome sedite.
ŽABA DONOSI BOGATSTVO
Za postizanje povoljne energije, treba da u stanu imate figuru žabe bogatstva koja drži novčić u ustima. Ukoliko vam je dnevna soba okrenuta ka severu, ubacite figuru kornjače ili čak i pravu kornjaču, samo jednu, ona će vam doneti blag uspon kada je karijera u pitanju.
Izvor, Lepota i zdravlje-Pa da obnovimo i utvrdimo "gradivo" vvvv
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Feng shui!? - Page 2 Empty Pustite bogatstvo u svoj dom!

taj Ned Jan 02, 2011 6:31 am
Energija hodnika
Ispred vrata mu je bio neopisiv nered, a iza vrata na gomili cipele, kišobrani, kaputi, mantili. Vrata nisu mogla da se otvore potpuno, što je prvi razlog koji ukazuje na to da energija koja ulazi ne može lepo da prodre, dok gomila stvari i krša upućuju na to da on takvu energiju i pušta u svoj prostor i da je ona već poremećena na samom ulazu, koji po pravilu feng šuija mora biti čist, svetao, uredan, a poželjno je da od njega napravite pravu malu oazu stila i harmonije kako bi sa dobrodošlicom dočekali energiju koja ulazi u vaš životni prostor.
Odmah smo raskrčili nered, a višak stvari preneli u podrum. Na cipelarnik smo postavili vazu sa cvećem i lampu, a iznad smo okačili sliku sa predivnim predelom i izlazećim suncem, kako bi se energija simbolički uvećala.
On je već na samom početku bio oduševljen promenom pa je izjavio da se već bolje oseća. Ovde je bila još jedna vrlo značajna greška koju često susrećem u mnogim domovima, a to je postavka ogledala naspram ulaznih vrata. To je vrlo negativna postavka i označava tešku energiju koja može doneti mnoge nevolje u raznim sektorima života. Premestili smo ogledalo na drugo mesto na kojem se ne odražavaju????????? ni vrata, prozori, ćoškovi, toalet i nikako krevet na kojem se spava.

Problematična ulazna vrata
Ulazna vrata mog klijenta bila su tačno nasuprot komšijskih, što je takođe loše, pa da bismo to ublažili, iznad vrata smo postavili metalne zvončiće kako bi raspršili sukobljenu energiju. U ovakvim situacijama, umesto zvončića može da se koristi i potkovica. Osim toga, postavili smo i jako osvetljenje ispred ulaznih vrata jer ono pruža zaštitu od različitih negativnih energija koje ulaze u životni prostor.

Kuhinja
Sa desne strane od ulaznih vrata nalazila se kuhinja i na samom ulasku kavez sa pticama, što je greška, jer je na taj način bila sputavana klijentova energija, a to je onemogućavalo svaki napredak. Premestili smo kavez u dnevnu sobu i bacili se na rešavanje problema kuhinje, koju smo okrečili bojama vezanim za segment bogastva. Situacija je već postala opuštenija i on mi je sam posle nekoliko dana javio da mu je "krenulo" na poslu.

Teška komoda u sektoru novca
Sad je na red došla i dnevna soba, a naročito sektor novca. Na tom mestu stajao je teški starinski orman i, što je najgore, u njemu su bile stvari koje nikad nije koristio, stari papiri, računi, opomene... što kvari energiju i priziva dugove.
Po feng šuiju najgora pozicija da se u sektoru novca nalazi toaletni stočić ili teški i tamni komadi nameštaja jer oni blokiraju energiju pa mi je bilo jasno zašto mu novac nikako "ne dolazi". Orman smo izbacili i zamenili ga malom komodom od svetiljeg drveta i na nju smo postavili mini-fontanu kroz koju je kružila voda dok je jednim mlazom prskala nagore, što je odličan feng šui kojim samo pospešujete energiju novca. Na sektor novca postavili smo i jednu lepu biljku, a pored nje figuru žabe sa novčićem u ustima.
Na severni zid dnevne sobe, sever se inače vezuje za segment karijere, postavili smo sliku kornjače koja je odličan simbol za bogatstvo. Takođe, aktivirali smo i južnu stranu dnevne sobe koja predstavlja ugled i podršku moćnih ljudi, tako što smo postavili figuru feniksa na komodu koja je naslonjena na južni zid, a pored nje smo stavili lampu sa crvenim svetlom koja treba da bude upaljena bar tri sata dnevno. Takođe, postavili smo i sliku sa motivom suncem okupanog polja usred leta, jer je ova simbolika odbija.

Feng shui!? - Page 2 Fs-bogastvo

Moć kristala
Nekoliko stvari smo još izmenili u samom stanu, ali je bilo potrebno i da se neke promene urade i na radnom mestu. Kako tu nismo mogli da raspolažemo neophodnom slobodom, odlučila sam se da aktiviramo segmente uspeha kristalima i malim figuricama koje su ipak efektne i mogu pomoći. Gorski kristal je obavezan jer harmonizuje samu energiju koju pročišćava od negativne, zatim tigrovo oko koje je postavio na gornji srednji deo stola koji će pomoći da stvari sagleda jasnije, da ojača i pokrene skrivene potencijale. Sa leve strene stola postavili smo malu figuricu zelenog zmaja koja će pomoći u poslu i karijeri i tako dati neophodnu podršku i zaštitu. Novčići vezani crvenim koncem takođe su neophodni kako bi pospešili sreću vezanu za novac, stavili smo ih u svaku fioku, zalepili ih na registratore i računar.
Kada smo sve završili, sačekali smo neko vreme kako bismo videli šta će se desiti. Posle nekoliko meseci on je već bio postavljen na drugu, mnogo odgovorniju i važniju, funkciju, ne moram da naglašavam da mu se i plata povećala, a što je najvažnije, ispunila mu se najveća želja da često putuje, tako da je sada konačno u prilici da obiđe zemlje i predele o kojima je oduvek maštao i, kako sam kaže, spojio je lepo i korisno. Zakleti je pobornik feng šuija koji, po njegovim rečima, donosi neprocenljive mogućnosti, ne samo na polju materijalnog, već mu je to pomoglo da vidi i otkrije svoje potencijale i snagu za koju nije ni znao da poseduje.

FENG ŠUI LEKOVI ZA BOGASTVO

* Tri novčića vezana crvenom trakom predstavljaju ujedinjenu moć neba i zemlje. Donose sreću i bogatstvu, potpomognuti crvenom bojom pokreću energiju i donose nam mnogo pozitivne energije.
* Tronoga žaba donosi najveću sreću i uvećanje bogatstva. Najbolji položaj za žabu jeste dijagonalni ugao vaše dnevne sobe, na nižem stočiću i okrenuta ka vratima sobe, kao da dočekuje bogatstvo koje treba da uđe u prostoriju.
* Riba je vrlo povoljan simbol bogatstva, u Kini je ona nezamenljiva jer reč za ribu glasi isto kao i reč za izobilje. Možete držati žive ribe u akvarijumu, najbolje su zlatne ribice i jedna crna, ukupno devet. Strane sveta su jugoistok, istok ili sever, i to dnevne sobe.
* Zmaj i feniks su simboli uspeha i napretka. Zmaja treba postaviti na istok, a feniksa na jug. Možete nabaviti figure zmajeva od keramike i kristala za jugozapad i severoistok, i zmajeve od drveta za istok i jugoistok. Aventurin i žad odlični su aktivatori energije zmaja, pa je vrlo dobro ukoliko ih imate u kući ili pored figurice zmaja. Nikada ga ne postavljajte previsoko u odnosu na vas jer mu onda dajete da dominira, što nije dobro.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Feng shui!? - Page 2 Empty Važno je gde ćete smestiti kupatilo!

taj Ned Jan 02, 2011 6:34 am
Drevna kineska filozofija posvećena uređenju doma kupatilo smatra mestom na kojem se koncentriše negativna, otpadna energija pa stoga feng šui eksperti veliku pažnju posvećuju dekorisanju ove prostorije. Ukoliko želite da podstaknete sreću vezanu za novac, ljubav, zdravlje i karijeru, pročitajte savete.

Feng shui!? - Page 2 Fs-kupatilo

Položaj prostorije
Ako spadate među malobrojne srećnike koji sami odlučuju o razmeštaju prostorija u stanu, idealno bi bilo da kupatilo smestite istočno ili jugoistočno od središta stambenog prostora. Prema starom verovnju, mogućnosti za napredak u poslu pristižu u vaš život kroz kućna vrata pa, ako je toalet preko puta njih, šanse za uspeh mogle bi da nestanu jednako brzo kako su se i pojavile. Ne smeštajte ga ni pored spavaće sobe jer se u tom slučaju mešaju dve suprotne energije - energija mira, ljubavi i nežnosti sa energijom čišćenja. Ako se takav položaj ne može izbeći, neka vrata ove prostorije uvek budu zatvorena. Ukoliko gradite kuću sa više etaža, pripazite na to da ne pozicionirate kupatilo na spratu tačno iznad glavnog ulaza.

Boja zidova i osvetljenje
Kupatilo u žutim tonovima podstiče osećanje dobrobiti i sklada. Ova boja je pulsirajuća, prepuna pozitivne energije i lagana, pa kao takva pospešuje protok životne energije. Svetle nijanse na zidovima daju dodatnu snagu, osvežavaju i doprinose vitalnosti ukućana. Žuta boja povezana je sa zemljanim elementima, kao i sa osećanjem sklada i celovitosti pa će je oni, kojima je potreban duhovni balans ili zdravstveni podsticaj, svakako primeniti u prostoru u kojem borave. Ukoliko je toalet smešten u središtu stana, obojite ga u crveno - element vatre trebao bi da poveća vaše prihode, kao i da smanji nepovoljne uticaje na finansijsku situaciju. Odgovaraće i plava - boja vode koja deluje opuštajuće i smirujuće, ali i zelena koja se veže uz energiju prirode, a deluje na sličan način.
Mnogo svetla, dobra ventilacija i čistoća najvažniji su za kupatilo uređeno pa načelima feng šujia, pa bi postavljanje prozora u ovoj prostoriji sprečilo protok negativne energije.

Uređenje
Površine u kupatilu trebalo bi da budu lake za održavanje, pa izaberite materijale kao što su keramičke pločice, mermer i staklo. Ne pretrpavajte ga nameštajem i izbegavajte nepotrebne ukrase. Umesto toga, odlučite se za što više ukrasnih biljaka koje će ovaj prostor učiniti svežim i prozračnim, a pomoći će upijanju viška vlage. Najbolji izbor su razne vrste paprati i bršljana. Element vode u toaletu može da onemogući napredak, pa eliminišite negativni uticaj dodavanjem zemljanog elementa, poput činije sa kamenčićima.
Važno je da u ovoj prostoriji sve dobro funkcioniše, pa redovno proveravajte vodovodne i kanalizacione cevi i odmah odstranite začepljenja koja ometaju povoljan protok energije.
Feng šui se izražava simbolima i bojama i za njegovu primenu nisu nužne drastične promene u kući niti mnogo novca. Dovoljne su vešte ruke i malo dobre volje.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Feng shui!? - Page 2 Empty Harmonija u kuhinji - zdravlje u porodici

taj Ned Jan 02, 2011 6:36 am
Feng shui!? - Page 2 Fs-kuhinja

Položaj prostorije
Ne možete uvek isplanirati položaj svake prostorije, ali morate znati da je kuhinju najbolje smestiti što dalje od ulaznih vrata, iza centralne linije kuće. Pošto je ona središte elementa vatre, bilo bi dobro da ne bude okrenuta ka severu, a ako jeste rešite to postavljanjem prozora prema zapadu. To će omogućiti dotok pozitivne energije. Važno je da vrata uvek budu zatvorena, pogotovo ako se nalaze preko puta ulaza u spavaću ili radnu sobu. Kuhinja ne bi trebalo da bude potpuno otvoren prostor ili prolaz kroz koji ljudi mogu slobodno da ulaze i ometaju vas dok kuvate. Ometanje kuvanja, znači uplitanje u pripremu hrane. Nedostatak pravilne ishrane ukazuje na nedostatak ljubavi, učenja i novca.

Održavanje čistoće
Redovno održavanje higijene od izuzetnog je značaja i to ne samo kuhinje već i svih prostorija jer nečistoća stvara negativnu i "tešku" energiju. Radne površine trebalo bi da budu besprekorno čiste i uredne. Uklonite sve ukrase i predmete koje ne koristite, a ostavite one koje svakodnevno upotrebljavate. Korpu za otpatke držite ispod sudopere i obavezno je poklopite.

Položaj štednjaka
Štednjak simbolizuje zdravlje, pa je njegov položaj izuzetno važan. Treba da bude postavljen tako da osoba koja kuva vidi vrata. Ne sme se nalazati ispod prozora, a ni duž zajedničkog zida sa kupatilom. Mora biti dobro osvetljen, a ukoliko postoji aspirator, ne bi trebalo da zaklanja pogled na radnu površinu. Najbolje je da bude smešten na centralanom delu prostorije. Osim što odgovara feng šui principima, ovo je i praktično jer na taj način možete da vodite računa o deci ili da komunicirate sa gostima. U slučaju da prilikom kuvanja ne vidite vrata, ili ste im okrenuti leđima, iznad radne površine i štednjaka stavite ogledalo ili metalni ukras. Veoma je važno da štednjak, kao element vatre, odvojite od sudopere i frižidera pomoću drvenih predmeta ili biljaka.

Idealne boje i materijali
Kuhinja je mesto vatre i vode, pa je bela idealna boja koja posreduje između ta dva elementa. Preporučuju se i svetlozelena i svetloplava, a crvenu boju "zaobilazite u širokom luku". Kada je reč o materijalima, uvek prednost dajte drvetu. Izbegavajte previše metalnih površina jer ubrzavaju protok energije, što dodatno iscrpljuje osobe koje u ovom prostoru provode vreme. Iz istog razloga dobro je da birate nameštaj bez oštrih uglova.
Moderne kuhinje se često nalaze u sklopu trpezarije i dovoljno su široke da omoguće neometano kretanje dveju osoba. Feng šui savetnici podržavaju trend grupnog kuvanja jer tako članovi porodice zajednički učestvuju u pripremanju hrane i provode vreme u ugodnom druženju.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Feng shui!? - Page 2 Empty Vrt - oaza dobre energije

taj Ned Jan 02, 2011 6:39 am
Idealno rešenje je kada vrt okružuje kuću sa svih strana jer to daje mogućnost da optimalno iskoristimo dobru energiju i ublažimo loše uticaje. Njegov izgled trebalo bi da bude što prirodniji, sa što manje zahvata na rastinju, jer bilju treba omogućiti prirodan oblik i veličinu.
Isto se odnosi na jezerca, ribnjake, kamenje, brdašca, koji moraju da se prilagode okolini. Naravno, ovo pravilo ne važi za živu ogradu koju uvek treba oblikovati tako da izgleda uredno. Oblik parcele na kojoj je izgrađena kuća izuzetno je važan i najbolje je da bude četvrtast, a nepoželjni oblici su trouglasti i kružni.

Feng shui!? - Page 2 Feng-vrt

Pet osnovnih elemenata

U vrtu treba da bude zastupljeno svih pet elemenata, evo nekoliko predloga:

Vodu predstavlja - jezerce, vodoskok, ribnjak, niz biljaka zasađen u krivudavoj formaciji, peščane staze
Drvo - zelena boja biljaka, stabla i drvoredi, vrtni nameštaj
Vatru - crvena boja i trouglasti ili piramidalni oblici nosača za biljke penjačice
Zemlju - žuta, narandžasta i smeđa boja, pravougaoni oblici, popločane staze i kamenje
Metal - bela i srebrna boja, okrugli ili kupolasti oblici bilja i posuda za cveće
Prilikom dekorisanja treba voditi računa o tome da boje budu usklađene, a neke, poput crvene, tek u naznakama, jer previše šarenila nije dobro ni u vizuelnom ni u energetskom smislu.

Ukrasi i staze
Skulpture su dobrodošle ako ih je malo i imaju odgovarajuće proporcije.
Pozicija određenog predmeta u vrtu zavisi od materijala od kojeg je napravljen. Za sklad u porodici postavite nizak, žuti, beli ili crni gipsani kip u jugozapadnom delu vrta, a metalne ukrase ne stavljajte na istočnu stranu. Puteljci kroz vrt trebalo bi da vijugaju jer, ako su ravni, ubrzavaju protok energije. Iz istih razloga pored uskih i dugih staza posadite nisko rastinje ili postavite cveće u saksijama.

Izbor rastinja
Pri izboru cveća prednost dajte ljiljanima, jeri podstiču priticanje novca.
Prema staroj kineskoj tradiciji predstavljaju zlato. Stabla nikad ne sadite nasuprot ili u neposrednoj blizini ulaznih vrata, a bršljanu dozvolite da obavije vašu kuću jer će otkloniti negativnu energiju i doneće vam sreću.
Idealno nisko rastinje za vaš vrt je: kadulja, filadendron, lovor, ruzmarin
Stabla: hrast, javor, magnolija, glog, kesten, lipa
Voćke: maslina, smokva, naranža, šljiva i dunja
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Feng shui!? - Page 2 Empty Položaj kreveta utiče na ljubav!

taj Ned Jan 02, 2011 6:43 am
Prostorija u kojoj se spava ili odmara od velike je važnosti jer može presudno da utiče na sreću u ljubavi. Ukoliko kroz spavaću sobu ne prolazi i ne cirkuliše pozitivna energija, mogu se očekivati razni problemi, poput ogorčenosti, nerazumevanja, neverstva, svađe, ali pre svega emotivne nesuglasice.

Feng shui!? - Page 2 Feng-krevet

Primenom nekolicine jednostavnih feng šui saveta za kratko vreme moguće je učiniti emotivnu vezu kvalitetnijom, ali i pronaći odgovarajućeg partnera. Posebnu pažnju pri tome bi trebalo obratiti na krevet i njegov položaj u spavaćoj sobi.

Materijal i boje
Najvažnije je da krevet nije nasleđen kako problemi osobe koja je spavala na njemu ne bi prešli na naslednika. Osim toga, krevet na kojem se spava trebalo bi da je izrađen od drveta.
Važno je odabrati i odgovarajuće boje kreveta, prekrivača i jastučića. Svetloplava simboliše odmor, a svetlija nijansa roze privlači sreću kroz zajedništvo. Naravno, dobre boje su i bela, krem, bedž ili boja kajsije.

Idealno mesto
Najbolje bi bilo da se krevet postavi dijagonalno u odnosu na vrata sobe. Posebna pažnja trebalo bi da bude poklonjena položaju nogu prilikom spavanja - one nikako ne smeju da budu okrenute prema vratima. Ukoliko je to nemoguće izbeći, lek je postavljanje paravana, koji barem zaklanja pogled prema vratima.
Pored toga, nije preporučljivo ni da se oko kreveta nalaze veliki komadi nameštaja, ili da iznad njega vise police, jer one mogu da izazovu osećaj nesigurnosti, pritiska ili težine, a često i glavobolje. Idealno bi bilo da iznad kreveta nema ničeg, kako bi energija mogla nesmetano da se kreće i obezbedi preduslove za nova poznanstva ili preporod aktuelne veze.

Dušeci
Parovi koji spavaju u bračnim krevetima trebalo bi da koriste jedan, zajednički dušek. To je mnogo bolje nego koristiti dva dušeka, bez obzira da li su oni spojeni ili ne. Spavanje na dva dušeka može da prouzrokuje nerazumevanje i razilaženje. Osim voljene osobe na dušeku ne bi trebalo dozvoliti nikome da prespava.

Izbegavajte vodene aranžmane
U spavaću sobu nikada ne bi trebalo unositi vodene aranžmane jer oni mogu da doprinesu zahlađenju odnosa između partnera. Takođe, na zidovima nije preporučljivo da vise slike sa motivima mora, jezera, okeana, vodenica ili vodopada.

Sveće za strast
Da bi emotivna veza bila strasna, potrebno je postaviti dve ružičaste ili crvene sveće u kristalnim svećnjacima i to sa obe strane kreveta.

Feng šui majstor: Marina Savanović
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Feng shui!? - Page 2 Empty Pojačajte seksualnu energiju!

taj Ned Jan 02, 2011 6:50 am
Godina vašeg rođenja odgovara jednom od pet feng šui elemenata. Pronađite na tabeli koji ste vi element, a koji on, pa zatim sledite feng šui uputstva kako biste uredili spavaću sobu tako da odgovara vašim potrebama.

12. 2. 1956 - 17. 2. 1958. Vatra
18. 2. 1958 - 27. 1. 1960. Zemlja
28. 1. 1960 - 4. 2. 1962. Metal
5. 2. 1962 - 12. 2. 1964. Voda
13. 2. 1964 - 20. 1. 1966. Drvo
21. 1. 1966 - 29. 1. 1968. Vatra
30. 1. 1968 - 5. 2. 1970. Zemlja
6. 2. 1970 - 14. 2. 1972. Metal
15. 2. 1972 - 22. 1. 1974. Voda
23. 1. 1974 - 30. 1. 1976. Drvo
31. 1. 1976 - 6. 2. 1978. Vatra
7. 2. 1978 - 15. 2. 1980. Zemlja
18. 2. 1980 - 24. 1.1982. Metal
25. 1. 1982 - 1. 2. 1984. Voda

Metal
Volite izazovne položaje i vaše okruženje mora da bude inspirativno i da ruši poneki tabu. Da biste imali dovoljno snage, feng šui preporučuje da u istočni ugao sobe stavite činiju od tamnoplavog stakla, napunjenu vodom u koju ćete sipati svetlucavi prah. Ova kombinacija daće vam dovoljno energije za sve kamasutra poze - i reprizu.

Voda
Za vas je predstava o ekstazi uzbudljivija i od samog seksa, zato i u trenutku orgazma tonete u maštu. Da biste uzburkali adrenalin, zapalite tri plave sveće u severnom uglu sobe. Zlatnim nitima protkani prekrivači podstaći će vaše fantazije, a njihov odsjaj pomaže vam da zapamtite svaki detalj svog poročnog scenarija.

Drvo
U krevetu ste perfekcionista, ali volite da eksperimentišete, pa biste mogli da razvijete tehniku vrednu divljenja. Pošto volite sporu predigru, napunite drvenu činiju crnim ili ljubičastim klikerčićima i smestite je u zapadni ugao. Ako pet crvenih sveća u staklenim čašicama stavite u južni ugao, na najboljem ste putu da doživite višestruke orgazme.

Vatra
Ovaj element kipti provokativnom seksualnom energijom! Pošto vas vizuelna stimulacija stvarno uzbuđuje, častite se velikim ogledalom - osim što ćete moći da se ogledate dok vodite ljubav, povećaće se i protok vaše seksualne energije. Kako biste ga podstakli, ukrasite zidove slikama koje inspirišu vašu erotsku imaginaciju.

Zemlja
Neophodni su vam telesni kontakt i emocionalna bliskost da biste dostigli orgazmičko blaženstvo, zato volite masažu i oralni seks. Staklena činija puna kamenčića ili kristala probudiće divlju stranu vaše ličnosti. Postaćete senzitivniji ukoliko po krevetu ili podu razbacate svilene jastučiće - vodite računa da oni budu jarkih boja jer će to povećati vašu erotsku energiju.

Feng shui!? - Page 2 Seksualna-energija1

Kako se slažete

Metal/Metal Erotičan, magnetski spoj. Da biste pojačali žudnju između vas dvoje, okačite šarenu tkaninu iznad kreveta.

Metal/Voda Metal možda neće moći da kontroliše žudnju vode. Za erotičnije raspoloženje, smestite džinovski kaktus u istočni ugao spavaće sobe.

Metal/Drvo Vaša veza reflektuje vašu glad za kontrolom nasuprot potrebi za postepenim uzbuđenjem. Zapalite koru limuna kako biste metal učinili senzualnijim.

Metal/Vatra Metal želi da sve drži pod kontrolom, vatra želi da vodi ljubav - sad! Dva kristala ružičastog kvarca u ljubavnom uglu sobe (najudaljenija tačka desno od vrata sobe) oboje će vas učiniti prijemčivijim za potrebe onog drugog.

Metal/Zemlja U vama odjekujuje seksualna energija vašeg partnera, baš kao i vaša u njemu. Crvena svila na vašem krevetu pospešiće vaše seksi raspoloženje.

Voda/Voda Oboje imate potrebu da pobegnete od stvarnosti, romantični ste i zato vas fantazije uzbuđuju. Okačite na zid neki pejzaž ili preko kreveta bacite šareni prekrivač koji će vas inspirisati.

Voda/Drvo Znatiželjno drvo instiktivno je pravi ljubavnik za mističnu vodu. Okrenite krevet prema zapadu kako biste uživali u laganom vođenju ljubavi.

Voda/Vatra Vodi je potrebno više romantike nego Vatri. Kristali zamagljenog kvarca u plišanoj vrećici ispod jastuka pomoći će Vodi da održi korak s vama.

Vatra/Vatra Oboje obožavate brze i moćne orgazme. Razmestite crvene predmete svuda po sobi da bi varnice i dalje letele.

Vatra/Zemlja Duboko erotska veza. Za vrele klimakse, pored kreveta stavite dve sveće u boji bronze.

Vatra/Drvo Oboje verujete da je sve u redu sve dok ste zajedno. Stavite metalni predmet na prozor kako biste ubrzali protok seksualne energije.

Drvo/Drvo Oboje težite savršenom orgazmu svaki put kada vodite ljubav. Slika na kojoj su kineski zmaj i feniks, smeštena u ljubavni ugao sobe (najudaljeniji desni ugao), pospešiće orgazmičko blaženstvo.

Drvo/Zemlja Odnos koji može da bude dinamičan ukoliko se uvažavaju međusobne potrebe, odnosno protok seksualne energije. Drvo je sofisticirani sanjar, a Uemlja je senzualna. Da bi se uravnotežila seksualna energija, stavite ametist na sims svog prozora.

Zemlja/Zemlja Osećajna, poročna i totalno erotična veza. Da biste podigli nivo adrenalina, zasenčite svoju spavaću sobu tamnim, raskošnim tkaninama.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Feng shui!? - Page 2 Empty 10 saveta da privučete ljubav

taj Ned Jan 02, 2011 6:53 am
Osobe koje praktikuju feng šui kunu se da je najbolji način za privlačenje ljubavi dobar raspored u domu. Uz pomoć naših malih saveta privucite ljubav ili zadržite dugu vezu i osvežite strasti...

Zamenite slike
Umetnost ima veliki uticaj na našu podsvest. Ukoliko ste okruženi slikama, fotografijama ili skulpturama solo osoba, postepeno ćete se prolagoditi toj viziji, pa ćete i u svoj život privući samoću. Ali, ukoliko ih zamenite slikama srećnih parova, ne samo da ćete privući ljubav, nego ćete i ojačati postojeću vezu.

Raspored sedenja
Vodite računa da stolice, kaučeve i fotelje razmestite tako da su okrenuti jedni ka drugima. Izbegavajte da sedite u fotelji kada ste sami kod kuće jer to šalje poruku da ste dovoljni sami sebi. Umesto toga, uvek sedite na kauč ili na dvosed i - zamislite voljenu osobu kako sedi pored vas.

Televizor "ubija" romantiku
Ništa ne ubija romantiku kao kasno noćno gledanje televizora. Ako imate problema sa spavanjem, pokušajte da čitate ljubavnu poeziju ili roman u krevetu. Na taj način vaša podsvest će kreirati virtualni ljubavni magnet.

Seksi posteljina
Stari jastuk s najobičnijim ili detinjastim motivima neće učiniti vaš seksualni život nimalo zanimljivim. Umesto toga, kupite svilene ili satenske jastučnice, plahte i prekrivače - oni će da privuku strast u vezu.

Što manji, to bolji krevet
Spavanje na velikom krevetu neće podstaći strast. Ukoliko želite, pronaći ćete ljubav svog života, a ako imate ogroman krevet, moraćete da ga zamenite manjim. Ako niste u mogućnosti, makar ubacite jastučiće koji će bar malo umanjiti slobodan prostor u krevetu.

Pripremite se za društvo
Ako živite sami, ostavite nešto slobodnog prostora u ormaru - na taj način privlačite društvo. Dobar metod je i da uvek u čaši držite dve četkice za zube, dva peškirića na vešalici jer time pokazujete volju i za deljenjem intimnih stvari.

Spavaća soba
Vaša spavaća soba predstavlja epicentar vašeg ljubavnog života. Stoga, poslednja stvar koju treba da imate u njoj jeste fotografija vaših roditelja.
Dečji umetnički radovi i igračke takođe će da unazade vaš ljubavni život. Poštujte odnose sa porodicom, ali na mestima prikladnijim od vaše spavaće sobe.

Odmaknite krevet od zida
Ako je vaš prilaz krevetu samo sa jedne strane, sprečavate svaku šansu za upliv ljubavi u vaš život. Razmestite krevet tako da ima dovoljno mesta za prolazak oko njega sa svih strana, a ako to nije moguće, onda makar neka vam je zaglavlje do zida. I pre nego što uspete da obiđete oko njega, u krevet će ušetati ljubav.

Ljubavni kutak
Po feng šuiju svaka prostorija podeljena je na devet kvadrata. Najudaljeniji desni ugao (gledajući od ulaznih vrata) poznat je kao kvadrat ljubavi. Stoga, učinite to mesto posebnim tako što ćete tu da postavite lampe, figurice (uvek u paru), te slike zaljubljenih ili parfemčiće.

Kakva boja - takva veza
Tople boje poput ružičaste ili crvene značajno će da "ožive" vaš ljubavni život. Nežnije nijanse poput rozikaste, koralne i druge pastelne nijanse privući će nežnog partnera, dok će tamnije, poput narandžasto-crvene i bordo, privući strastvenu osobu.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Feng shui!? - Page 2 Empty Dečja soba po pravilima feng shuia

taj Ned Jan 02, 2011 6:56 am
Dečja soba često mora da ispunjava funkciju spavaće sobe i sobe za igru, pa nije jednostavno učiniti je danju zabavnom, a noću mirnom...

Feng shui!? - Page 2 Decija1

Ako je nekoliko dece u istoj sobi, vodite računa da im obezbedite dovoljno prostora koji mogu da zovu svojim. I obavezno im omogućite da neka polica, fioka ili stočić bude namenjen samo njima. Dopustite detetu da samo uredi svoj prostor, onako kako ono to želi.

Šta se sve mora izbegavati u dečijoj sobi:
- Mnoštvo žica i kablova. Zato umesto podnih i stonih postavite zidne svetiljke i lustere.
- Uzglavlje nikako ne sme da bude ispod prozora.
- Otvorena vrata (neka vrata sobe noću budu zatvorena, a navucite i zavese kako biste umirili strujanje chija, tako će deca lakše zaspati)
- Masivan nameštaj(ono stvara prepreke i ograničenja, a deci je potreban prostor)
- Nered (oslobodite se starih igračaka i odeće koju su deca prerasla).
- Električne aparate (izbegavajte postavljanje televizora i računara u dečje sobe, ali ako nemate izbora, vodite računa da budu što udaljeniji od kreveta)

Feng shui!? - Page 2 Decija2

Neka dječji sto ne bude okrenut tako da dete sedi leđima nasuprot vratima. Ako je to neizvodljivo, postavite ogledalo ispred njega tako da uvek može da vidi onoga ko ulazi.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Feng shui!? - Page 2 Empty Kuhinja i trpezarija po feng shuiu

taj Ned Jan 02, 2011 6:58 am
Feng shui!? - Page 2 Feng-kuhinja1

Vodite računa da vam kuhinja bude svetla, čista i suva, jer to ima pozitivan uticaj na chi energiju hrane koju ste spremili. 
Prilikom organizacije prostora i nameštaja u kuhinji obavezno odaljite šporet od sudopere.

- Šporet i sudopera predstavljaju chi energiju vatre i vode i zato bi trebalo da budu pažljivo smešteni kako bi se izbegao neskad.

U idealnom slučaju, nemojte ih stavljati tik jedan do drugoga, a ako je moguće, i ostale vodene elemente (frižider, mašina za posuđe) držite podalje od štednjaka.

Postavite zdrave, lisnate biljke između pećnice i sudopera kako biste uskladili vatru i vodu.- U tamne uglove prostorije usmerite svetla lampi ili lustera.

- 

Činije sa voćem i drugi aranžmani sveže hrane i cveća pridonose zdravom strujanju chi energije. - Kad je reč o trpezariji veliku pažnju posvetite održavanju higijene jer je to prostorija u kojoj pripremate hranu. Takođe, vodite računa da je svetla i proverena jer to pogoduje dobroj probavi i stvara pozitivnu atmosferu.

- Nameštaj u trpezariji trebalo bi da ima glatke i zaobljene površine kako bi se lakše čistile.

Oblik stola utiče ne protok chi energije oko njega, pa tako i na atmosferu prilikom obeda. Sam oblik stola može da ima više jina ili pak janga, pa će tako okrugao ili kvadratni sto imati više janga i prenositi dinamičnu energiju. Ovalan ili pravougaoni sto podstiče blažu energiju koja je bolja za opušteno obedovanje.

Sjajni metalni nameštaj podstiče brži, dinamičniji protok energije.

- 

Stolnjaci i ubrusi takođe mogu da menjaju energiju obroka. Tkanina sama po sebi usporava gibanje chija. Podmetači od plute, platna ili bambusa deluju umirujuće.

Drvene činije i keramika grube strukture imaju više jina, kao i osvežavajuća hrana s mnogo vode, poput salate i voća.

Pribor s drvenim drškama stvara lakšu, opušteniju atmosferu.


MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Feng shui!? - Page 2 Empty Dnevna soba po feng shuiu

taj Ned Jan 02, 2011 7:00 am
Dnevna soba je obično najveća prostorija u stanu, ali mnogi ljudi imaju običaj da je pretrpaju nameštajem i tako je pretvore u tešku i skučenu prostoriju u kojoj je onemogućen protok chi energije.

- Ako vam je dnevna soba mala, otvorite susedne prostorije prema njoj. Najpraktičnije je da od dnevne sobe i trepezarije napravite jednu prostoriju bez pregradnih zidova.


- Protok chi energije je lakše održavati kroz jednu veliku prostoriju nego kroz nekoliko malih. Da biste učinili da vaš dnevni boravak izgleda veći, na zidove postavite ogledala.

- Najvažniji delovi nameštaja u dnevnom boravku su garniture za sednje, i one otiču na ambijent cele prostorije. 

Svijetla, sunčana soba pomoći će vam da učinite da prostor u kojem živite bude pozitivan. Sunce napaja chi energiju i podstiče njeno strujanje. Takođe, da bi se chi energija slobodno kretala, odreknite se velikih komada nameštaja i ne preterujte sa teškim tkaninama i presvlakama.

Feng shui!? - Page 2 Feng_shui-dnevna-soba

- Imajte na umu da tehnički uređaji negativno utiču na chi energiju, pa zbog toga TV postavite što dalje od mesta za sedenje. Blizu televizora, DVD-a, muzičkog uređaja obavezno postavite neku biljku okruglih listova jer će ona smanjiti njihov negativan uticaj.- Da biste od svog dnevnog boravka napravili mesto na kome ćete se lepo opustiti, prilikom odabira nameštaja vodite računa da ono bude zaobljeno, dakle bez oštrih ivica. Garnituru za sedenje obavezno postavite uz zid.

Goli drveni pod podupire enrgiju drva i općenito održava skladan protok chi energije u sobi. Vunena prostirka pruža udobnost i smanjuje opasnost od zastoja koju predstavlja sag koji se pruža do zidova.

- Imate li uglova koji strše (bilo da se radi o zidovima ili namještaju), oni bi mogli prouzročiti chi koji reže, pa ih treba zakloniti visokim, grmolikim biljkama ili ih prekriti tkaninom.- Što se slika tiče, vedre teme, poput blistavog izlaska sunca, imaju pozitivan psihološki učinak.- Središte sobe, kao i kod svih prostorija, trebalo bi biti relativno prazno.
Sponsored content

Feng shui!? - Page 2 Empty Re: Feng shui!?

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu