Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Lečenje bojama Empty Lečenje bojama

taj Sub Okt 10, 2009 11:59 pm
Jedna od oblasti psihoterapije koja je u ovom
trenutku najviše u ekspanziji je upravo lečenje bojama, tzv.
hromoterapija. Tako je i zvanična nauka prihvatila kao metod nešto čemu
mnogi od nas, nesvesno, pribegavaju svakodnevno - i sami ste sigurno
mnogo puta, kada je dan depresivan, posegli za nekim omiljenim odevnim
predmetom “vesele” boje.
Pesnicima i kompozitorima budile su inspiraciju, slikarima razigravale maštu, modnim kreatorima služile za dizajniranje najlepših odevnih predmeta, a drevnim narodima bile glavno oružje protiv bolesti. Reč je o bojama, čarobnom, nepreglednom spektru, kroz koji nam je priroda dala jedno od najmoćnijih sredstava za postizanje dobrog zdravlja, duhovne ravnoteže, zadovoljstva i životne radosti.
Čak i oni koji ne veruju da boje imaju veliki uticaj na ljudski organizam uživaju u zalasku sunca i trenutku kada se topla žuta i narandžasta postepeno transformišu u plavu i ljubičastu i nestaju iza horizonta. Da li takav prizor u vama budi posebna osećanja, rasplamsava maštu ili deluje smirujuće? Odgovor je sigurno potvrdan.
Odgovarajuće, odnosno komplementarne boje, u kojima naše telo nesvesno uživa, bude u nama osećaj sigurnosti, smirenosti i sreće. Uticaj boja na telo je ogroman, a dokazano je da odsustvo kolorita dovodi do bledila, apatije, depresije, lošeg raspoloženja...
Metoda lečenja bojama poznata je još od antičke Grčke, a kasnije, tokom istorije, ljubičasta boja dobijena filtracijom sunčeve svetlosti, koristila se za tretiranje psihičkih poremećaja. Danas su metode lečenja bojama široko rasprostranjene, a najviše se primenjuju u alternativnoj medicini za lečenje duhovnih, mentalnih, emotivnih i fizičkih tegoba.
Cilj svih ovih tretmana je uspostavljanje ravnoteže i harmonije u telu, a boja je, kažu, najbolje sredstvo za postizanje tog cilja. Veoma se dobro kombinuje sa ostalim tehnikama lečenja kao što su akupunktura, akupresura, biljna terapija ili vizuelizacija. Najvažnije je, tvrde terapeuti, da pacijent bude uveren da su boje deo radosti sveta i njega samog.
Kolorterapija jedna je od najrasprostranjenijih metoda kojom se, na primer, putem boja odeće rešavaju problemi stresa, iscrpljenosti, nedostatka energije, potištenosti, tuge, osećaja bespomoćnosti... Kolorterapija u bukvalnom smislu znači da telo, ili neki njegov deo, osvetljavamo sa jednom ili više boja i zasniva se na zakonima biofizike i fizičke hemije, a istraživanja iz oblasti kvantne medicine dokazala su da spektri vidljivih boja “odgovaraju” određenim unutrašnjim organima, odnosno da ih dovode u ravnotežu. Ljudsko oko može da prepozna preko milion različitih nijansi, ali samo neznatan broj svesno.
Zagovornici ovakvog vida terapije tvrde da, na primer, obavezno stavite crveni šal ukoliko imate problema sa kičmom, ili da obučete nešto narandžasto ako ste loše volje. Žuta će rešiti probleme sa probavom, zelena srčane smetnje i oscilacije u telu. Plava boja odlično leči migrenu, pa je plava traka oko glave sve što vam je potrebno da bol prestane. Ljubičasta je idealna za opuštanje, pa se preporučuje kao najbolja “dopuna” vežbama meditacije.
Ali, kolorterapija najčešće kombinuje nekoliko boja, koje se “mešaju” kako bi se postigao najbolji mogući efekat. Za što uspešnije lečenje kolorterapija se dopunjuje alternativnim vidovima medicine, najčešće vizuelizacijama i meditacijom. To jednostavnije rečeno znači da svako od nas boje nosi u sećanju i da ovim “dodatnim” tehnikama može postići da sa bilo kog mesta “odšeta” na omiljeno mesto u prirodi. A priroda predstavlja carstvo boja koje prijaju, opuštaju i leče. Dovoljno je da legnete na leđa, udobno se smestite i lagano dišete. Svojim mislima oživite boju neba, bljesak sunca, sklad plavih morskih talasa, zelenilo trave, zlatno jesenje lišće, ili boje omiljenog cveća. Sledeći korak je da “udahnete” sve te boje. Za vitalnost “udahnite”
crvenu, “izdahnite” tirkiznu, za radost narandžastu i plavu, za intelektualnu sposobnost žutu i ljubičastu. Za veće samopouzdanje, na primer, “udahnite” ljubičastu, a “izdahnite” žutu.
Terapeuti bojama tvrde da svako od nas ima svoju “paletu” boja sa kojom se rađa i koja je nepromenljiva tokom čitavog životnog veka. Na osnovu toga određuje se, na primer, koje boje vam najviše prijaju na odeći, koje na kosi, koje u životnom prostoru. To je veoma važno jer ukoliko poštujete svoju paletu, najbolje ćete “zračiti” prema okolini, tvrde kolorterapeuti. Ukoliko poslušate savet i dobijete kompliment da “danas odlično izgledate”, to je verovatno zbog toga što je na vama boja komplementarna vašoj paleti.
Boje ne deluju samo na fizička oboljenja, već su sjajne rezultate pokazale i na mentalnom planu, odnosno na polju kreativnosti, koncentracije i snage. U oblasti osećaja, boje uravnotežavaju određena emotivna stanja - bilo da je reč o stresu, šoku, ljutnji, besu, osećaju potištenosti ili o ostalim emocijama koje negativno utiču na rad mozga i unutrašnjih organa. Malim “trikovima” vrlo uspešno možete “zavarati” svoj mozak i sprečiti, na primer, zimsku depresiju, neraspoloženje ili opštu usporenost.
Kada je reč o određenim zdravstvenim problemima kolorterapija se usredsređuje i na boju namirnica koje jedemo. Tako, energija potrebna za pravilan rad organa najviše dolazi od toplih boja, a najmanje se preporučuje plava hrana, jer je ova boja najhladnija u spektru. Hrana koju jedemo treba da doprinese ravnoteži u telu i zato je najzastupljenija ona zelene boje.
Bojama treba da se okružite i u radnom i životnom prostoru, a odabir, ponovo, valja napraviti u odnosu na vašu prirodom datu “paletu”.
Žuti zidovi, kao i oni narandžaste boje, podižu raspoloženje, crvena daruje životnu energiju i aktivira razmenu materija u organizmu, a zelena smiruje i donosi harmoniju.
Možete nabaviti i specijalne terapijske lampe koje, po rečima terapeuta, doprinose boljem efektu kolorterapije.
Ipak, pre nego što ofarbate sobu u zeleno ili odlučite da nosite samo crveno, konsultujte se sa stručnjakom. Odabir boja na osnovu intuicije ili trenutnog raspoloženja nije dobro rešenje. Različiti efekti pojedinih boja na organizam su trajni i zbog toga nemojte ništa raditi “na svoju ruku”.


Poslednji izmenio MustraBecka dana Pet Dec 25, 2009 4:44 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Lečenje bojama Empty Re: Lečenje bojama

taj Pet Dec 25, 2009 4:31 pm
Terapija bojama koristi sedam boja kolornog spektra u cilju stvaranja ravnoteže i potsticanja centara energije - čakri kako bi stimulisali organizam da se svojim mehanizmima bori protiv bolesti. Ovom terapijom stvara se balans u enrgetskim centrima - čakrama koje tokom bolesti oskudevaju u energiji.

Uticaj boja na čovekovo zdravlje je počelo da se ispituje u evropi početkom 20 veka. Dr. Luscher je verovao da uticaj boja na čovekov organizam potiče još iz praistorijskog vremena, žuta i tamno plava boja utiču na različit intenzitet metabolizma i lučenje žlezda koje potstiču energiju koja je potrebna za lov tokom dana i noćni odmor. Ova teorija je dobila podršku 40-tih kada je ruski naučnik S. V. Krakov, utvrdio da crvena boja stimuliše simpatikus autonomnog nervnog sistema dok plava stimuliše parasimpatikus. Ova otkrića je 1958 potvrdio Robert Gerard, otkrivši da crvena boja stvara osećaj uzbuđenja i napetosti ili čak anksioznosti, dok plava stvara osećaj mira i dobrog i ima umirujuće dejstvo, takođe da se krvni pritisak povećava pod uticajem crvene boje a snižava plavom. Tako je naglasio da bi plava boja mogla da se koristi za smirenje i relaksaciju kod anksioznih pacijenata i za snižavanje povišenog krvnog pritiska.

Dr. Harry Wohlfarth je takođe kroz svoja mnogobrojna istraživanja i radove došao do zaključka da određene boje imaju merljiv i predvidljiv efekat na autonomni nervni sistem ljudi. Krvni pritisak, puls i ritam disanja raste pod uticajem žute, umereno pod uticajem naranđzaste i minimalno pod uticajem crvene boje, dok najviše opada pod uticajem crne, umereno pod uticajem plave i minimalno pod uticajem zelene.

Pedesetih godina svetlo bela svetlost punog spektra postaje sastavni deo tretmana u borbi protiv raka u SAD kao i u tretmanu bolesti kao što su anoreksija, bulemija, nesanica, zavisnosti od alkohola i droga i za smanjenje unosa preteranih količina lekova.

Plava svetlost se pokazala efikasnom u tretmanu reumatoidnog artritisa, gde izlaganjem pacijenta plavoj svetlosti u različitim vremenskim periodima u trajanju do 15 min. značajno smanjuju osećaj bola. Plava svetlost je bila korišćena u lečenju povređenih tkiva, za prevenciju stvaranja ožiljaka u tretmanu raka i benignih tumora kao i lečenju bolesti pluća i kožnih bolesti.

1990-te na godišnjem kongresu o dostignućima u nauci u SAD istraživači su izvestili o uspešnom korišćenju plave svetlosti u lečenju širokog spektra psiholoških problema uključujući bolesti zavisnosti, poremećaja u ishrani, impotencije i depresije.

Crvena svetlost sa drugog kraja svetlosnog spektra se pokazalo da je efektivna u tretmanu migrene, glavobolje i raka. Rezultat svih ovih saznanja je da su boje široko prihvaćene kao terapeutsko oruđe u različitim medicinskih tretmana.

Najnovija metoda, razvijena u poslednje dve decenije je fotodinamična terapija ili skraćeno PDT. Bazira se na otkriću da se određene intravenozno unete fotosenzitivne hemikalije ne samo akumuliraju u kanceroznim ćelijama, indentifikuju ih već ih i uništavaju kada su aktivirane crvenom svetlošću, pa se može koristiti i za dijagnostikovanje i za tretman malignih tumora.

Otkriveno je i da crvena svetlost pojačava snagu pojedinca za 13,5% i 5,8% povećava električnu aktivnost u mišićima ruku, pa se koristi da poboljša rezultate atletičara kojima je potreban krtkotrajan i brz priliv energije dok plava svetlost potstiče postojanu energiju.

Lečenje bojama je bazirano na drevnim znanjima i ezoteričnoj nauci koja je potvrđena saznanjma moderne zapadnjačke nauke.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Lečenje bojama Empty Re: Lečenje bojama

taj Pet Dec 25, 2009 4:32 pm
Lečenje bojama Hromoterapija-300x225
Drevne civilizacije, uključujući Egipćane i Kineze, praktikovale su
hromoterapiju, lečenje pomoću boja, odnosno određene vrste svetlosti.
Zato se hromoterapija ponekad naziva i svetlosna terapija ili
kolorologija. Pod tim nazivima danas se označava metoda alternativne
medicine. Prilikom lečenja bojama crvena boja se koristi za
stimulisanje tela i uma kao i pojačavanje cirkulacije. Žuta pozitivno
utiče na živce i pročišćava telo. Narandžasta leči pluća i povećava
nivo energije. Za plavu se veruje da snižava temperaturu i uklanja
bolove, dok indigo boja ublažava probleme sa kožom. Neke boje, kao žuta
i ljubičasta, poništavaju jedna drugu i kad se pomešaju nastaje bela
svetlost. Iako ljudi percipiraju boje na subjektivan način, određena
delovanja boja imaju univerzalno značenje. Boje u crvenom delu spektra
poznate su kao tople i uključuju crvenu, narandžastu i žutu. Tople boje
izazivaju raspon emocija od osećanja topline i lagodnosti, pa sve do
besa i neprijateljstva
.Lečenje bojama Hromoterapija1-300x224
Boje plavog dela spektra su, poznate kao hladne i uključuju plavu,
ljubičastu i zelenu. One se često opisuju kao smirujuće, ali isto tako
prizivaju osećaje tuge ili nezainteresovanosti.

PLAVA-
Plava se povezuje sa mirom i vedrinom, i daje osećaj sigurnosti,
uređenosti i uravnoteženosti. Ali, povezuju se i uz osećaj tuge.
ROZE- Na prvi pogled deluje blago, nežno i smirujuće. Ali kada se ljudi na nju naviknu, ona u njima može probuditi i agresivnost.
BELA-
Označava čistoću i nevinost. Opisuju je kao hladnu, blagu i sterilnu.
Bolnice koriste belu boju kako bi stvorile osećaj sterilnosti.
ZELENA-
Ubraja se u hladne boje i vezana je za prirodu. Simbolizuje zdravlje,
ali i ljubomoru. Uklanja stres i povezuje se uz plodnost.
NARANDŽASTA-
Narandžasta budi osećaje uzbuđenosti, entuzijazma i topline. Koristi se
za privlačenje pažnje. Zato ne čudi što se koristi u prodaji i u
reklamama.
CRVENA-
Crvena boja je sjajna, topla i budi snažne emocije. Povezuje se uz
ljubav, toplinu i radost. Smatra se da ona svojim intenzitetom budi
uzbuđenje, ali i bes i ljutnju.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Lečenje bojama Empty Re: Lečenje bojama

taj Pet Dec 25, 2009 4:38 pm
Terapija bojama koristi sedam boja kolornog spektra u cilju stvaranja ravnoteže i podsticanja centara energije - čakri kako bi stimulisali organizam da se svojim mehanizmima bori protiv bolesti. Ovom terapijom stvara se balans u energetskim centrima - čakrama koje tokom bolesti oskudevaju u energiji.

Uticaj boja na čovekovo zdravlje je počelo da se ispituje u evropi početkom 20 veka. Dr. Lusčer je verovao da uticaj boja na čovekov organizam potiče još iz praistorijskog vremena, žuta i tamno plava boja utiču na različit intenzitet metabolizma i lučenje žlezda koje potstiču energiju koja je potrebna za lov tokom dana i noćni odmor. Ova teorija je dobila podršku 40-tih kada je ruski naučnik Krakov, utvrdio da crvena boja stimuliše simpatikus autonomnog nervnog sistema dok plava stimuliše parasimpatikus. Ova otkrića je 1958 potvrdio Robert Gerard, otkrivši da crvena boja stvara osećaj uzbuđenja i napetosti ili čak anksioznosti, dok plava stvara osećaj mira i dobrog i ima umirujuće dejstvo, takođe da se krvni pritisak povećava pod uticajem crvene boje a snižava plavom. Tako je naglasio da bi plava boja mogla da se koristi za smirenje i relaksaciju kod anksioznih pacijenata i za snižavanje povišenog krvnog pritiska.

Doktor Hari Wolfart je takođe kroz svoja mnogobrojna istraživanja i radove došao do zaključka da određene boje imaju merljiv i predvidljiv efekat na autonomni nervni sistem ljudi. Krvni pritisak, puls i ritam disanja raste pod uticajem žute, umereno pod uticajem narandžaste i minimalno pod uticajem crvene boje, dok najviše opada pod uticajem crne, umereno pod uticajem plave i minimalno pod uticajem zelene.

Pedesetih godina svetlo-bela svetlost punog spektra postaje sastavni deo tretmana u borbi protiv raka u SAD kao i u tretmanu bolesti kao što su anoreksija, bulimija, nesanica, zavisnosti od alkohola i droga i za smanjenje unosa preteranih količina lekova.

Plava svetlost se pokazala efikasnom u tretmanu reumatoidnog artritisa, gde izlaganjem pacijenta plavoj svetlosti u različitim vremenskim periodima u trajanju do 15 minuta značajno smanjuju osećaj bola. Plava svetlost je bila korišćena u lečenju povređenih tkiva, za prevenciju stvaranja ožiljaka u tretmanu raka i benignih tumora kao i lečenju bolesti pluća i kožnih bolesti.

1990. godine na godišnjem kongresu o dostignućima u nauci u SAD istraživači su izvestili o uspešnom korišćenju plave svetlosti u lečenju širokog spektra psiholoških problema uključujući bolesti zavisnosti, poremećaja u ishrani, impotencije i depresije.

Crvena svetlost sa drugog kraja svetlosnog spektra se pokazalo da je efektivna u tretmanu migrene, glavobolje i raka. Rezultat svih ovih saznanja je da su boje široko prihvaćene kao terapeutsko oruđe u različitim medicinskih tretmana.

Najnovija metoda, razvijena u poslednje dve decenije je fotodinamična terapija ili skraćeno PDT. Bazira se na otkriću da se određene intravenozno unete fotosenzitivne hemikalije ne samo akumuliraju u kanceroznim ćelijama, indentifikuju ih već ih i uništavaju kada su aktivirane crvenom svetlošću, pa se može koristiti i za dijagnostikovanje i za tretman malignih tumora.

Otkriveno je i da crvena svetlost pojačava snagu pojedinca za 13,5 odsto i 5,8 odsto povećava električnu aktivnost u mišićima ruku, pa se koristi da poboljša rezultate atletičara kojima je potreban kratkotrajan i brz priliv energije dok plava svetlost podstiče postojanu energiju.

Lečenje bojama je bazirano na drevnim znanjima i egzoteričnoj nauci koja je potvrđena saznanjima moderne zapadnjačke nauke.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Lečenje bojama Empty Re: Lečenje bojama

taj Pet Dec 25, 2009 4:39 pm
Svetlom i bojama protiv zimske depresije

Uz zimske radosti, najhladnije nam godišnje doba može doneti i vrlo ozbiljnu depresiju. Najjednostavnije rečeno, nedostatak dnevnog svetla uzrokuje pojačano lučenje hormona melatonina, a time i loše raspoloženje, apatiju, umor i opštu usporenost.
Terapija bojama koristi se i za psihičko opuštanje i lečenje posledica stresnih stanja organizma.

Malim trikovima vrlo uspešno možemo zavarati svoj mozak i sprečiti ili ublažiti spomenute negativne posledice. Na primer, za vreme posebno tmurnih dana jutro treba započeti aktiviranjem sve raspoložive rasvete u stanu. Oni koji su naučeni da ih bude prvi sunčani zraci neka nameste budilnik na vreme kada izlazi sunce. Nadalje, boravite što više možete na otvorenom i gledajte u nebo! Čak i za vreme najtmurnijih dana intenzitet dnevnoga svetla dovoljan je za reaktiviranje vegetativnoga nervnog sistema.

Ako je moguće, priuštite sebi terapiju bojama, koja ima neverovatno pozitivne psihosomatske učinke na naš organizam, pri čemu - za ilustraciju - žuta, podjednako kao i narandžasta, podiže raspoloženje i podstiče aktivnost, crvena nam daruje životnu energiju i aktivira izmenu materija u organizmu, a zelena smiruje i uslovljava harmoničnost.

Kada je reč o bojama i njihovom pozitivnom efektu - kako na naš organizam tako i na psihu - možete posegnuti i za nekim metodama koje funkcionišu po principu "uradi sam". Na primer, odaberite i nosite odeću u podsticajnim bojama ili primenite specifičan postupak koji, ukratko, podrazumeva da se udobno smestite, zatvorite oči i opustite a potom, u mislima, vizualizujete neku od boja s pozitivnim učinkom. Možete nabaviti i specijalne terapijske lampe ili sijalice u bojama i pokušati recept za postizanje psihofizičke harmonije i akumuliranje energije: prednju stranu tela osvetljavajte deset minuta zelenom i crvenom, a potom samo gornji deo stomaka dvadeset minuta žutom ili narandžastom.

Ali terapija obojenom svetlošću nije efikasna samo kada je reč o spomenutoj zimskoj depresiji. U poslednje vreme ona ulazi na velika vrata u kozmetičke salone i specijalističke ordinacije. Lekari, a posebno dermatolozi i psihoterapeuti, vrlo je uspešno primjenjuju u lečenju svih oblika depresije, poremećaja rada srca, migrena i glavobolja, neurodermatitisa, prekomerne težine, ali i nedostatka apetita. U kozmetičke svrhe njom se bore protiv bora, celulita i akni.

Terapija bojama koristi se i za psihičko opuštanje i lečenje posledica stresnih stanja organizma. Boje uspešno uklanjaju telesne i psihičke blokade, podsiču organizam na izlučivanje štetnih materija i jačaju njegov imunološki sistem. Terapija ne rezultira neželjenim posledicama i apsolutno je bezopasna. U terapijske se svrhe boje - osim što se primenjuju "gledanjem" - mogu aparatima u snopovima ili raspršene usmeravati na naš najveći i najsenzibilniji organ - kožu.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Lečenje bojama Empty Re: Lečenje bojama

taj Pet Dec 25, 2009 4:44 pm
Boje razuma i boje srca

Psiholozi tvrde (a i sâm sam se uverio u praksi) da su hladne boje boje racia, distance i glave, dok su tople boje boje emocija, kontakta i srca. Šta to u praksi znači? Znači da ljudi koji svet doživljavaju propuštajući ga kroz sistem zasnovan na razumu inkliniraju hladnim bojama, dok ljudi koji na sve reaguju srcem gravitiraju toplom delu spektra. To se, naravno, najviše manifestuje upravo na njihovoj odeći. Ako i pokušaju da “sakriju” svoj pravi lik iza neke boje iz dela spektra nekompatibilnog njihovom temperamentu, a naročito ako to rade nevešto, ta mimikrija može proći samo u inicijalnom kontaktu. U svakoj produženoj komunikaciji ona će samo zbuniti i uznemiriti onoga ko se u toj komunikaciji nađe sa druge strane.

Neka najopštija šema značenja i simbolike boja po stručnjacima izgleda, otprilike, ovako:
1. Crveno je boja vatre i krvi, izrazite čulnosti; simbol strasti, velike životne energije i snage. Neraskidivo je vezana za vrućinu i agresiju. Zato je u govoru odeće simbol vlasti i čulnosti.
2. Plavo je boja dubokog leda, čuvstveno je doživljavamo kao simbol velikih prostranstava i daljine; beskonačno je njeno opredmećenje. Simbol je racija i inteligencije.
3. Žuto je boja sunca i samim tim preuzima na sebe neke od njegovih atributa – sjaj, toplinu i pokretačku životnu energiju.
4. Zeleno je, logično, simbol proleća, obnavljanja života, životne ravnoteže i najava radosti i plodnosti. Njime atribuiramo nadu kao jednu od najmoćnijih pokretačkih snaga kod čoveka.
5. Narandžasta je boja viših duhovnih sfera, naročito na Dalekom istoku. To je istovremeno i meditativna i ekscentrična boja.
6. Ljubičasta boja se oduvek vezivala za sjaj (naročito povlašćenih klasa u društvu, zbog čega su se njome obeležavali visoki predstavnici sekularnog i klerikalnog sloja), pa su joj dodelili kao atribut dostojanstvo. Međutim, ljubičasta je i jedna od najprovokativnijih boja i deluje veoma ekstravagantno.

Onima koji dobro vladaju vokabularom odeće jasno je da u savremenom poslovnom okruženju navedene boje (osim plave i samo u nekim regionima sveta crvene) ne egzistiraju. Zašto? Postoji više faktora koji su na to uticali, ali da bi sve bilo jasnije potrebno je vratiti se na istorijske početke savremenog poslovnog kostima...
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Lečenje bojama Empty Re: Lečenje bojama

taj Pet Dec 25, 2009 4:48 pm
Mozak shvata boje isto kao želudac hranu, pa kao što organizam povremeno traži neku vrstu hrane tako su i mozgu potrebne "kolor pilule"

Još u drevnim civilizacijama, Egiptu, Kini, Indiji i Persiji, bilo je poznato da boje leče! Smatralo se da one ne samo uspostavljaju ravnotežu duše, već predstavljaju i ozbiljan faktor u lečenju mnogobrojnih bolesti. U prilog tome i podatak da su arheolozi u egipatskim hramovima pronalazili prostorije projektovane tako da "hvataju" prelamanje sunčeve svetlosti i da na zidove projektuju neku od boja spektra. U tim sobama su egipatski lekari u pravom smilu te reči kupali bolesnika u isceljujućim potocima svetlosti.

A, savremeni naučnici smatraju da terapija bojama predstavlja jednu od najperspektivnijih i najefikasnijih metoda lečenja. Jer, tvrde oni, mozak shvata boje isto kao želudac hranu, pa kao što naš organizam povremeno traži neku vrstu hrane, tako su mozgu potrebne i određene boje. Pri tom se podrazumeva da su ove "kolor pilule" potpuno bezopasne.
A, kako na nas deluju boje?

CRVENA - povećava unutrašnju energiju, libido i seksualnost, poboljšava krvnu sliku, normalizuje cirkulaciju i razmenu materija. Ona, takođe, odagnava tugu i negativne emocije i jača psihu, ali i telo reaguje na crvenu boju! Mišići se opuštaju i crvena boja se koristi u lečenju paralize. Ona i greje tako da se koriste u terapiji pacijenata koji su skloni promzlinama, a pomaže i da se zaustave upale. Ali, preterano korišćenje crvene boje može da izazove razdražljivost i da dovede do pogoršanja bolesti.
Ako se osećate tromo i bezvoljno neka vam u vidokrugu bude nešto crvene boje jer će da vam da potrebnu energiju i snagu. Crvena boja deluje optimistički i podstiče na akciju. U slučaju da vam se stalno drema i ako se brzo umarate u neposrednoj blizini neka vam budu crvene ruže, slika crvenih tonova, crvenu fasciklu... To će da vam poboljša raspoloženje i poveća radnu sposobnost.
NAPOMENA: Budite oprezni sa crvenom. Ako patite od povišenog pritiska može da pogorša stanje, da izazove bes i razdražljivost.

NARANDŽASTA - pomaže da se pobede umor, depresija, briga i strah, koristi se u terapiji bolesti organa za varenje, bubrega i bešike i pospešuje rad nadbubrežnih žlezda.
S obzirom da je narandžasta boja plodova zemlje i berićeta ona otvara apetit. To je i boja akcije, entuzijazma i slobode, pa pomaže da obnovite životnu energiju i kada vam se čini da su "sve lađe potonule". Na primer posle razvoda, gubitka nekog dragog, pretrpljenog šoka... Pacijenti koji imaju problema sa endokrinim sistemom, plućima i srcem trebalo bi stalno da budu okruženi predmetima narandžaste boje. Ova boja i blagotvorno deluje na žene u periodu menopauze jer dovodi hormone u ravnotežu. Ona, takođe, pomaže da se izbaci sluz, ali i da se leče psihički problemi, depresija i da se pacijent oslobodi strahova.

ŽUTA - povećava koncentraciju i pažnju, poboljšava raspoloženje i pamćenje. Ona asocira na sunce, koje je povezano sa jetrom, žuči, slezinom i želucem tako da pozitivno deluje na ceo sistem organa za varenje. Korisna je i za kožu, nervni sistem i vid. Žuta boja čisti organizam od toksina, pomaže kod zatvora, utiče na kretanje telesnih tečnosti, pospešuje lučenje želudačnog soka, kontroliše znojenje i smanjuje nadutost. Primećeno je i da jača centralni nervni sistem, podstiče centar za govor, oslobađa od loših misli, utiče na živahnost uma, jasnoću i preciznost misli, pomaže da se brže usvoje informacije i budi ljubopitljivost. Uz pomoć energije žute boje svako se lakše nosi sa poteškoćama i to je boja energičnih ljudi. Vibracije žute boje korisne su kod nedostatka samouverenosti ili stidljivosti i mogu da pomognu da se pacijent reši depresije i pesimističnog pogleda na život. Ona je i boja smeha i simbolizuje usredsređenost, pa se okružite žutom kada je potrebno da budete konkretni u rešavanju nekog životnog problema.

ZELENA - pomaže da se uspostavi pravilan ritam rada srca, odmara oči, deluje protivupalno i protivalergijsko, pospešuje rad bubrega i smiruje glavobolju i nervozu. To je najharmoničnija i najuravnoteženija boja u spektru, ona je i boja ljubavi, ali i ostalih emocija. Zbog toga se okružite zelenom ako želite da se oslobodite negativnih osećanja, u burnim životnim situacijama ili da ohladite uzavrele emocije. Zelena predstavlja i slobodu, druženje, oslobađa od stresa, smanjuje uzbuđenje i uspostavlja stabilnost tako da je korisno da se okružite predmetima zelene boje pre nego što donesete važnu odluku. Ako se kolebate i dvoumite, zatvorite oči i zamislite nešto zeleno! Osobina zelene boje je i praktičnost a ukazuje i na darežljivosti i one koji umeju da uteše. Zelena boja nije ni topla, ni hladna, ni aktivna, ni pasivna. To je boja velikih promena. Ona pomaže u slučaju klaustrofobije (strah od zatvorenog prostora), jer simbolizuje prostranstvo, pomaže u lečenju bolesti srca, pospešuje rad jetre, stabilizuje pritisak i smiruje nerve. Ona sve dovodi u harmoniju!
NAPOMENA: Zelena boja se sastoji od žute i plave. Žuta je poslednja boja u toploj paleti spektra, a plava prva boja njegove hladne palete. Žuta nosi jasnoću, plava mudrost. Zajedno, one pomažu da shvatite šta vam se događa. To je veoma važno jer su uzroci brojnih bolesti negativni događaji koji su se dogodili u prošlosti i kojih bi trebalo da se oslobodimo.

SVETLOPLAVA - smiruje, jača imunitet, deluje protiv upala, opekotina (od sunca na primer), blagotvorno deluje na rad štitaste žlezde, smanjuje posledice stresa, brige i može da snizi krvni pritisak. Uz pomoć svetloplave brže prolaze upale, prestaje krvarenje, smanjuju se išijadični bolovi i oni zbog čira na želucu. Pomaže i kod slabe bešike. Primećeno je da privlači gojazne zato što umiruje i podstiče ih da ostanu onakvi kakvi jesu. Ona donosi mir i zadovoljstvo, podstiče opuštanje tako da oni koji pate od nesanice moraju u spavaćoj sobi imaju lampe sa svetlopavim abažurom ili druge predmete u toj boji. Ova boja, ponekad, ukazuje na želju za promenama.

TAMNOPLAVA - izaziva osećaj mira, ublažava napetost, snižava arterijski pritisak i uravnotežuje disanje. Specijalisti za terapiju bojama posebno je preporučuju ženama koje imaju neredovan menstrualni ciklus i onima u menopauzi. Pored toga ublažava bolesti endokrinog sistema, utiče na kosti, posebno na kičmeni stub a i mozak, oči i nos se leče ovom bojom. Od svih u spektru ona najefikasnije ublažva bol, umanjuje posledice zagađenja vazduha, vode i hrane kao i negativne vibracije koje se javljaju u podsvesti. Pomaže i kod upala sinusa, bronhitisa, astme, lumbaga, migrene, ekcema, bubrega... U malim dozama može da utiče da štitna žlezda smanji pojačanu aktivnost.

LJUBIČASTA - boja jača intuiciju, normalizuje rad limfnog sistema, pomaže kod migrena i deluje na hipofizu, ali mora pažljivo da se koristi jer "teška" i u jačim dozama može da izazove depresiju tako da se ne preporučuje za lečenje dece. Ali, korisna je kod raznih upala unutrašnjih organa, lečenja išijasa, smanjuje osip, usporava otkucaje srca i pomaže u slučaju nezgoda i povreda glave (potres mozga). Pored toga jača imunitet, smiruje nerve i odmara oči. Ona simbolizuje mir, spaja u sebi snagu i mekoću i otkriva skrivene mogućnosti.
NAPOMENA: Ova boja objedinjuje crvenu i plavu, pa zato utiče na ravnotežu duha i tela, podstiče osećanja i vid, a ubija apetit.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Lečenje bojama Empty Re: Lečenje bojama

taj Pet Dec 25, 2009 4:59 pm
Boje su posvuda okolo nas. Oblačimo odeću u bojama, pogotovo u onim trendovskim, jedemo hranu u svim bojama, biramo aute u omiljenoj boji. O bojama pričamo, razmišljamo i izražavamo se kroz njih. Neko kroz slike, neko kroz odeću, a neko kroz reči, kao npr. pocrvenio od besa ili poplavio od zime. Neko boje obožava, a neko ih se plaši. Bilo kako bilo, boje su vrlo važan deo našeg života i imaju veliki uticaj na nas, iako ponekad toga nismo svesni.

Kroz boje možemo puno toga reći o sebi, čak i onda kada to ne želimo. Boje mogu biti tople i hladne, muške i ženske, jake i slabe. Pokušajte osetiti boje, tako će vam one najbolje pomoći, kada će vam ta pomoć trebati:
1. uzmite nešto u toplo žutoj boji, može biti komad tkanine ili buket narcisa,
2. zagledajte se u to, osetite, zatvorite oči,
3. recite kakve osećaje izaziva ta boja u vama, je li vam toplo ili hladno, koje asocijacije ta boja budi u vama, koje zemlje vam priziva, koje mirise...,
4. uzmite tada nešto nežno ružičasto i pokušajte osetiti gde bi na vašem telu godilo nešto ružičasto
5. razgovarajte s plavom bojom i pogledajte gde će vas odvesti

Ovo možete shvatiti kao igru no to je više od toga. Pomoću boja možete otkriti komadiće sebe i svoje duše. Istraživanja o bojama Rađeni su mnogi pokusi sa bojama i došlo se do nekih fantastičnih rezultata. Utvrđeno je da su određene boje potaknule neke molekularne promene na enzimima i hormonima, neke su boje uticale na kretanje enzima, a neke su boje u potpunosti zaustavile enzimske reakcije.

U Rusiji je provedeno istraživanje koje je pokazalo da slepi ljudi boje doživljavaju preko vrhova prstiju. Za crvenu boju su rekli da je topla i gruba, a za plavu da je glatka i hladna. Ovo istraživanje dokazalo je da boje ne utiču na nas samo dok ih gledamo, nego deluju i onda kada spavamo ili imamo oči zatvorene. Danas se zna da boje deluju na naša energetska tela, a to su znali i stari Egipćani koji su među prvima koristili boje za isceljivanja.

Danas se sve više snaga boja koristi i u savremenoj medicini, tako se plava boja koristi za lečenje žutice kod novorođenčadi. Zna se da izlaganje crvenoj, naranđastoj i žutoj boji povećava krvni tlak, za razliku od toga izlaganjem plavoj i zelenoj boji smanjujemo krvni tlak, brzinu pulsa i disanje. Bilo bi jako dobro kada bi u bolničkim sobama bilo više boja koje bi sasvim sigurno svojom snagom pomogle u oporavku bolesnika.

U američkim zatvorima se sve više koristi ružičasta boja za smirivanje agresivnosti, a učinak je vidljiv već za par sekundi. To je svakako novi i humaniji pristup jer su se za to pre koristile umirujuće droge ali i batine.

Šta je boja? Sunčeva svetlost je sastavljena od brojnih elektromagnetskih valova, no samo 1% stiže na Zemlju. Tu spadaju električni valovi, radio valovi, x zrake, infracrveni valovi, ultraljubičasti valovi, gama zrake, svemirske zrake i vidljivi elektromagnetski valovi, a to su boje. Jedino je boja vidljiva za naše oko te se smatra da se ljudska reakcija na vidljivu svetlost razvijala od početka ljudskog veka. Najveću valnu dužinu ima infracrveno svetlo, a najkraću ljubičasto. Sve druge boje se nalaze tih dveju i pretapaju se kao dugine boje.

SIMBOLIZAM BOJA
Crvena boja Uz crvenu boju vežu se pojmovi kao snaga, moć, vatra, autoritet. To je boja strasti i užitka. Kada je u pozitivnom značenju onda je to boja ljubavi, hrabrosti, rodoljublja, života, revolucije. Kada je u negativnom značenju onda je to boja prolivene krvi, agonije , požara, žrtve... Iza Francuske revolucije mnogi su aristokrati oko vrata nosili crvenu maramu u znak sećanja na one koji su završili pod giljotinom. Poznat je i simbolizam crvenih makova kao i karanfila. U Kini je crvena omiljena boja, u toj boji su novogodišnje čestitke, a i vrlo često se i novac daje u crvenoj kuverti. Nekada su se i sveti spisi pisali crvenom tintom, kako bi se sačuvali od negativnih energija, baš kao što je iz istih razloga crvene boje bio i pečatni vosak s kraljevskih dvora. Ako osećate da vam manjka energije, mogli bi razmisliti da crvenu boju uvedete u vaš dom. Crvena boja paše odlično u dnevnu sobu, blagovaonicu, a njene nježnije nijanse ostavite za spavaću sobu. Ako imate hiperaktivno dijete, nemojte mu u sobu stavljati crvenu boju, rađe se odlučite na neke mirnije nijanse. Ako vam se bojanje zidova u crveno čini preradikalno, onda crvenu boju unesite kroz predmete. Par crvenih sveća u vašoj spavaćoj sobi sasvim sigurno mogu doprineti senzualnom ugođaju, a crveni okvir na ogledalu može podići energiju u hodniku.

Žuta boja
Žuta boja je najizbalansiranija boja spektra. To je izrazito topla boja koja vas čini stabilnim i zaštićenim. Nije čudo da se žuta boja veže uz energiju elementa zemlje. Ona donosi optimizam, leči tugu, odlična je za komunikaciju i jasnoću misli. Ona predstavlja snagu samog Sunca, a time i snagu života, pobede svetla nad tamom. Možete ju obilato koristiti u svim prostorijama, koristeći mnoštvo njenih nijansa od nježno žute, sunčevo žute, žute kao žumanac do oker žute. Kad god ju pogledate, u vama će izazvati veselje i radost. U nekim starim civilizacijama te boje je bila odeća vladara, pogotovo u staroj Kini .

Narančasta
Narančasta poput naranče, jesenske bundeve, prekrasna je boja koje tako malo ima u našim domovima. To je boja veselja, radosti, druženja. Stoga, ako se osećate tužno i osamljeno, obojite npr. svoju blagovaonicu ili hodnik u narančastu i prepustite se blagotvornom delovanju te boje.

Zelena boja
Zelena predstavlja ravnotežu između toplih i hladnih tonova. Kao simbol ona je znak nade, mira, proljeća, mladosti i zdravlja. To je smirujuća boja i iscjeljujuća boja. Zeleno se nalazi posvuda u prirodi i govori o obilju i blagostanju. Ako se osećate bolesno, uzmite nešto od zelene boje. To mogu biti svijetlozeleni zidovi vaše spavaće sobe, sveže zeleni ručnici u vašoj kupaonici ili zelene boje posteljina. Radije uvek koristite svežije tonove kao npr. boju tek izrasle trave ili limete nego jako tamnozelene nijanse.

Plava boja
Keltskim druidima to je bila sveta boja jer je bila znak Neba. Ona smiruje i obnavlja. Uništava mikrobe i djeluje protiv boli. Plava boja simbolizira uzdizanje duha pa su se nekada kraljevske ložnice bojale u plavo, a i danas se ta boja vrlo često koristi u spavaćoj sobi. U stanu se plavo može koristiti svuda gdje želimo postići osećaj mira. U radnim sobama nije preporučljiva jer nas može uspavati. Kako odabrati boje?

Odabir boja je vrlo osoban i stoga mu pristupite pažljivo. Svaka boja i svaka nijansa u vama mogu izazvati različite emocije. Prije nego odete u trgovinu s bojama napravite malu meditaciju kod kuće.

1. iskopčajte telefon i budite neko vrijeme u tišini,

2. otiđite u sobu koju želite bojati,

3. sednite na pod u sredinu sobe,

4. osetite njezinu energiju,

5. pokušajte ju zamisliti u različitim bojama,

6. za jednu boju ćete točno osetiti da je ona prava .

Savet više ako bojite sami
Ako možete, obojite sami svoj dom. Niko s toliko ljubavi vam to neće napraviti kao vi sami. Možda će trajati duže, ali energetski će biti najbolje. Pre no što počnete bojiti, posudu sa bojom stavite između vaših ruku i predočite si obilje svetlosti koja se uliva u boju. Počnite bojiti i nakon nekog vremena napravite stanku. Sednite na pod i promatrajte kako se osećate. Dozvolite da boja uđe u vas. Ako ste sretni i prepuni uzbuđenja, krenite dalje i uživajte u promeni sobe. Ako osetite strah ili nervozu, pustite farbanje i razmislite što je boja dotakla u vama. Popričajte s nekim ili sami sa sobom i vidite možete li dalje. Setite se da su boje vrlo moćne i da pomoću njih možemo nešto naučiti o sebi.
Sponsored content

Lečenje bojama Empty Re: Lečenje bojama

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu