Ići dole
avatar
lela
Ženski
Datum upisa : 23.01.2009

Tisa Empty Tisa

taj Ned Jan 25, 2009 4:11 am
Reke u Srbiji pripadaju slivu Crnog, Jadranskog i Egejskog mora. Na više od 90% teritorije Srbije protiču reke koje se ulivaju u Dunav i tako stižu do Crnog mora. Jadranskom slivu pripadaju reke iz zapadnog dela Kosova i Metohije, a u Egejsko more stižu vode Lepenca, Pčinje i još nekih reka na jugu Srbije, uz granicu sa Makedonijom i Bugarskom. Najduža reka u Srbiji je Dunav. Više od četvrtine toka ove evropske reke protiče kroz našu zemlju i svih 588 kilometara je plovno. U plovne reke se ubrajaju Sava i Tisa, a dellimično i Velika Morava, koja je najveća srpska reka. Nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave kod Stalaća, železničkog čvora centralne Srbije. Od tog mesta, dužinom od 185 kilometara teče kao Velika Morava, a zajedno sa Zapadnom Moravom dugačka je 487 kilometara. Velika Morava, ili jednostavno Morava, protiče najplodnijim i najgušće naseljenim područjem centralne Srbije tzv. Pomoravljem.


Poslednji izmenio lela dana Uto Feb 17, 2009 10:59 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
lela
Ženski
Datum upisa : 23.01.2009

Tisa Empty Tisa

taj Ned Jan 25, 2009 7:30 am
ovo je Kej na Tisi...tuda se cesto setam I jos cesce vozim tom ulicom.

Tisa 2u6e2qe
avatar
lela
Ženski
Datum upisa : 23.01.2009

Tisa Empty Tisa

taj Ned Jan 25, 2009 7:32 am
a ovo je most...lep zut. i preko njega cesto prelazim kolima...
spaja Banat i Backu

Tisa 2s0eoap
avatar
lela
Ženski
Datum upisa : 23.01.2009

Tisa Empty Tisa

taj Ned Jan 25, 2009 7:34 am
a ovo je cvetanje Tise. Vilini konjici koji zive 1 dan...
ovakvo cvetanje reke postoji samo jos u Kini na jednoj reci...nisam sigurna kojoj. i nigde vise u svetu

Tisa 2vb2d0z
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Tisa Empty Tisa

taj Sre Mar 18, 2009 8:56 am
Senoviti vrbaci uzbudljivih i tajnovitih rukavaca, kanala i ada, mnogobrojne nedirnute peščane plaže, zagledanost u prostranstvo reke, predela i neba, stvaraju neponovljivo osećanje smirenosti kod svakog, a naročito kod užurbanog, savremenog čoveka, koji velikom brzinom juri mimo sopstvenog života.
Od Sremskih Karlovaca, i levom i desnom obalom Dunava prostire se predeo idealan za ljubitelje prirode, nautike, lova, ribolova, dobre domaće kuhinje. Ako je igde, tokom vašeg puta, pravo mesto da siđete sa palube broda, istražite sve čari koje pružaju Dunav i njegove obale, i da osetite jedinstven sklad čoveka i prirode, onda je to upravo ovde.
Na levoj obali, do ušća Tise (1215. km), prostire se zona zaštićene prirode sa kompleksom rukavaca i bara, specijalni rezervat prirode, sa više od 170 vrsta ptica, od kojih su čak 103 sa liste prirodnih retkosti. Jedan od najvećih rukavaca je Gardinovački dunavac, koji vodi do niza drugih, u okolini Kovilja i Gardinovaca.
Ovo je pravi raj za ekologe, ljubitelje ptica i foto-safarija. Na Krčedinskoj adi je veliki broj konja koji borave u slobodnoj prirodi. Vode bara i rukavaca su bogate ribom, posebno štukom. U vikend naselju Beška (1333. km) može se iznajmiti manji čamac sa vodičem i uputiti se u tajnoviti svet ovog jedinstvenog ekosistema.
Tisom, od njenog ušća kod Slankamena, stižete do još jednog specijalnog rezervata prirode, Carske bare, koja obuhvata površinu od oko 1.600 hektara. Zaštićena zona je specifičan predeo sa mozaično raspoređenim jezersko-ribnjačkim, barskim, močvarnim, livadskim i šumskim ekosistemima, u svetu poznat kao ornitološka stanica. Oko 240 vrsta ptica daju ovom rezervatu glavno obeležje.
Ovo je prostor izvorne ili neznatno izmenjene prirode u kome se biljne i životinjske zajednice spontano razvijaju. Izuzetno je bogat ribljim vrstama, pa je na određenim prostorima ovog kompleksa moguć i sportski ribolov. Zbog svog značaja, Carska bara je upisana u UNESCO-vu listu močvarnih područja od međunarodnog značaja
Sponsored content

Tisa Empty Re: Tisa

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu