Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nina Simone Empty Nina Simone

taj Pon Maj 31, 2010 1:54 am
Eunice Kathleen Waymon( 1933 - 2003) je pravo ime Nine Simone. Pseudonim potice od "Nina" (kako ju je zvao prijatelj) - na spanskom mala, Simone- prema francuskoj glumici Simone Signoret.
Bila je americka pevacica, pijanistkinja i aktivista u borbi za ljudska i gradjanska prava.
Danas njenu muziku svrstavamo u jazz, ali njeni radovi uz klasicnu osnovu pokrivaju eklektican raspon muzickih stilova, kao sto su soul, americka narodna muzika, ritam i blues, gospel i pop.
Njpoznatije pesme su "My Baby Just Cares for Me", "I Put a Spell on You", "I Loves You Porgy", "Feeling Good", "Sinner Man", "To Be Young, Gifted and Black", "Strange Fruit", "Ain't Got No-I Got Life" i "I Want a Little Sugar in My Bowl".
Moja omiljena je wild is the wind
Mnoge njene pesme mozemo cuti u obradi poznatih muzicara.
Posebno bih istakla njen doprinos u borbi za ljudska i gradjanska prava u vreme kada je delovao i Martin Luter King ( 1929- 1968) ,takodje borac za ravnopravnost afroamerikanaca, dobitnik Nobelove nagrade za mir. Ove godine je 40-godisnjica od njegove smrti.
Za sve ljubitelje Nine Simone preporucujem dokumentarac o Nini Simone u reziji Frank Lords-a (Nina Simone, Edney Whiteside, John Waymon)iz 1992. godine.
kao i snimak koncerta- Live At Montreux iz 1976. godine.
Mene licno fascinira citava njena pojava, zanimljivo je da je na koncertima imala poseban nacin komunikacije sa publikom sa kojom bi se uplitala u dijaloge,a poznata je i po monolozima i tisinama koje je umela da neguje u svrhu muzickog elementa.
Nina Simone B00004RIMQ.01.LZZZZZZZ
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nina Simone Empty Re: Nina Simone

taj Pon Maj 31, 2010 1:55 am