Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Najduži mostovi sveta Empty Najduži mostovi sveta

taj Pet Jul 02, 2010 12:14 am
Kina i Amerika vode pravi rat oko mostova

Na svetu postoji više tipova mostova među kojima, opet, postoji različita kategorizacija i različit način merenja dužine mosta.

U određenim slučajevima dužina mosta se meri od ulazne do izlazne rampe, dok se u drugim čak meri dužina konstrukcije uložene u izgradnju mosta. Nepodudarnost mernih veličina takođe može dovesti do određenih tehničkih grešaka pri pretvaranju jedne mere u drugu (npr. fita u metre i obratno). Nezahvalno je praviti slične liste jer one nisu održive i stalno se menjaju. Najbolji primer za to je Kina, u kojoj se, gotovo svake godine, pojavi novi "najduži" most, kao da za pripremu takvog projekta nisu potrebni meseci, a za samu izgradnju godine.

Primetna je razlika u propagandi dva giganta u izgradnji mostova SAD-a i Kine. U SAD-u se informisanje javnosti o izgradnji velikih mostova objavljuje nekoliko meseci pre početka radova. U Kini je sasvim suprotno, to se čini po završetku radova.
Od 10 najdužih mostova sveta, 3 se nalaze u SAD, dok ih u Kini ima 6!? Slučajnost, istina ili nešto treće...

Bang Na je 54 km dugačak nadzemni autoput sa 6 traka, koji se nalazi u Bankoku. Deo je autoputa Bang Na Trat i čini tajlandski autoput 34. Njegova izgradnja je počela 1998. godine, a u martu 2000.god. je završen. Utrošeno je 1 800 000 m³ betona. Prosečna dužina lukova je 42 m. Postoje dve drumarine gde se broj traka povećava na 12 radi što manjeg zaustavljanja i manjih saobraćajnih gužvi. Iako je zvanično najduži most na svetu, mnogi ga isključuju kao takvog, jer većinom svoje dužine ne prelazi vodenu površinu. Međutim, jednim svojim delom premošćuje reku i pojedine uske kanale. Celokupna realizacija ovog projekta je koštala preko milijarde dolara.

Pontchartain - most preko istoimenog jezera, dužine preko 38 km, koji se sastoji iz 2 dela sa po dve trake, koji paralelno prelaze jezero povezujući Jefferson Parish na južnoj, sa St. Tammany Parish na severnoj obali. Prvi luk je otvoren 1956. godine, dok se na otvaranje drugog čekalo do 1969. Rezultat je mnogo bezbednija vožnja, jer svaki deo sa po dve trake služi za vožnju u jednom smeru. Na mostu postoji sedam proširenja gde se možete zaustaviti po potrebi. Dnevno preko mosta pređe 42 hiljade automobila.
Manchac Swamp most je još jedan od najvećih mostova sveta, dužine skoro 37 km koji je sagradjen preko močvarnog predela Luizijane.

Luj XIV je dao ime jezeru po svom službeniku, ministru finansija za vreme francuske vladavine. Inače je Luizijana upravo po Luju XIV dobila ime, da bi je Napoleon Bonaparta 1803. godine prodao Amerikancima za svega 15 miliona dolara. Znatan deo Luizijane zauzima delta najveće reke na svetu Misisipi, sa dosta močvara, jezera i reka koje dolaze sa severa i severoistoka (basen Stenovitih planina).

Kineska trojka
Yangcun, Hangzou i Runyang su mostovi koji se nalaze u priobalju kineske nizije. Dužina ovih mostova je približna i iznosi preko 35 km, s tim što je najduži Yangcun 35.81 km, Hangzou 35.67 i Runyang 35.66 km. Kineska nizija je najnaseljeniji deo Kine sa preko 1300 st/km², tako da ne čudi nastojanje kineskih vlasti da povežu ovaj kraj sa unutrašnjom Kinom. To se uglavnom čini pomoću brzih železničkih pruga, čiji sastavni deo su i mnogi veoma dugački mostovi.
Yangcun most je deo međugradske brze pruge Beijing-Tijanjin (Peking - Tjencin) dugačke 114 km, koja je izgrađena za potrebe olimpijskih igara 2008. godine, čime je putovanje više nego prepolovljeno - sa 70 minuta na pola sata.
Most preko zaliva Hangzou (Hangčou) je otvoren za saobraćaj 1.maja 2008. skrativši tako rastojanje Shanghai - Ningbo (Šangaj - Ningbo) sa 400 km na 80 km. U izgradnju mosta je uloženo 1.4 milijarde dolara. Procenjeno trajanje mosta je 100 godina. Hangčou je najveći prekookeanski most. Zanimljivo je da je napravljen u obliku slova "S" kako bi godišnji plimski talas imao što manjeg uticaja na konstrukciju mosta.
Kako bi se sprečila pospanost vozača i održala pažnja tokom vožnje (što se postiže i samim oblikom mosta), most je ukrašen trepćućim svetlima raznih boja.
Runyang je najveći most na "plavoj reci", trećoj na svetu po dužini rečnog toka. Sastoji se iz dva dela koji povezuju Zhenjiang na jugu sa gradom Yangzhou na obali Jangcea na severu. U oktobru 2000-te je počela izgradnja, a most je završen 30.aprila.2005. pri čemu je uloženo 700 miliona dolara. Runyang most je deo autoputa Peking - Šangaj.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu