Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kira Kristina Najtli Empty Kira Kristina Najtli

Čet Jul 22, 2010 8:38 am
Kira Kristina Najtli Keira-knightley-picture-6

Jedna od glavnih glumica u filmu Pokajanje

Kira Kristina Najtli (engl. Keira Christina Knightley), koju trenutno gledamo u filmu Pokajanje, rođena je 26. marta 1985. godine, u Tedingtonu (Engleska). Njeni roditelji su škotski glumac Šerman Makdonald i irska glumica Vil Najtli, koja je kasnije postala dramski pisac. Najtlijeva je veći deo svog života provela u Ričmondu nad Temzom, pohađajući Tedington školu i koledž Ešer. Premda je otkriveno da boluje od disleksije, dobijala je dobre ocene u školi na zadovoljstvo njenih roditelja i zato joj je bilo dozvoljeno da krene na časove glume.

Počela je glumiti još kao sedmogodišnja devojčica, debitujući na televiziji 1992. u Kraljevskoj proslavi. Kasnije se pojavila u televizijskoj seriji Bil (1995). U drugoj polovini 90-tih nastupila je u još nekoliko TV-filmova pre nego što je 1999. dobila ulogu Sabe, dvojnice Padme Abidale, u naučnofantastičnom blokbasteru Ratovi zvezda: epizoda I: Fantomska pretnja. Govorka se da je Najtlijeva ovu ulogu dobila najviše zbog njene sličnosti sa Natali Portman, koja je glumila Padme. Naime, dve glumice su bile toliko slične da su čak i njihove majke imale problema da ih razlikuju kada su bile našminkane. Kasnije je glumila i u velikom broju lokalnih amaterskih produkcija, uključujući filmove Po Juliji (čiji scenario je napisala njena majka) i Sjedinjene Države (napisao njen dramski profesor, Džon Makšejn). Prvu glavnu ulogu je dobila 2001. godine, kad je igrala ćerku Robina Huda u TV-filmu kompanije Volt Dizni, Princeza lopova. Smatra se da se proslavila ulogom u filmu Igraj kao Bekam 2002. godine, koji je dobro prošao u britanskim bioskopima, dok je u SAD 2003. zaradio 32 miliona dolara. Nakon ovog velikog uspeha, 2003. godine dobila je ulogu u visokobudžetnom akcionom filmu, Pirati sa Kariba: Prokletstvo crnog bisera producenta, Džerija Brukhejmera. U 2005. godini nominovana je za Zlatni globus i Oskara u kategoriji najbolje glavne glumice za ulogu u filmu Gordost i predrasude.

Avgusta 2004. godine čitaoci časopisa Hello! izabrali su je za najveću tinejdžersku nadu filmske industrije. U časopisu Time je 2004. objavljeno da je Najtlijeva izgleda čvrsto odlučila da postane ozbiljna glumica, a ne da ostane tinejdžerska zvezda. U 2005. godini glumila je u čak tri filma: u Ludačkoj košulji, mračnom trileru reditelja Džona Mejberija, zatim u akcionom filmu Domino, reditelja Tonija Skota i u filmu Gordost i predrasude, adaptaciji romana Džejn Ostin, gde je imala glavnu ulogu, zbog koje je nominovana za Zlatni globus i Oskara. Jula 2006. godine je igrala u filmu Pirati sa Kariba: Sanduk mrtvaca.

Izabrana je za najpoželjniju filmsku zvezdu svih vremena, od strane čitalaca časopisa Empajer. Zauzela je 79. mesto na listi 100 najzgodnijih žena u svetu 2004, u engleskoj verziji časopisa FHM, dok je 2006. godine bila na prvom mestu iste liste. Zajedno sa Skarlet Johanson u martu 2006. pozirala je gola za naslovnicu časopisa Vaniti fer. Novinari je opisuju kao otvorenu prema medijima, iako je izjavila da ne želi puno da priča o svom privatnom životu.

Reklamirala je luksuzne proizvode firme Aspri kao i Luksove proizvode u japanskim TV-reklamama. U aprilu 2006. potvrđeno je da je postala novo lice Šanelovog parfema Coco Mademoiselle. Zahvaljujuči Valentinovoj haljini koju je nosila na dodeli Zlatnog globusa 2006. modni kritičar Stiven Kodžokaru proglasio je Najtlijevu najbolje obučenom ženom na svetu. Haljina je kasnije prodata u dobrotvorne svrhe za 4.300 funti.

Trenutno živi u centralnom Londonu i viđa se sa Rupertom Frendom, partnerom iz filma Gordosti i predrasuda. Prethodno je izlazila sa irskim modelom Džejmijem Dornanom, kao i sa glumcem Delom Sinotom, koji je prema nekim kuloarskim izveštajima pokušao samoubistvo posle njihovog raskida, mada oboje negiraju takve tvrdnje.Odabrana filmografija:
Ivica ljubavi (The Edge of Love, 2008)
Svila (Silk, 2007/I)
Pokajanje (Atonement, 2007)
Pirati sa Kariba: Na kraju sveta (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007)
Pirati sa Kariba: Mrtvački kovčeg (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006)
Priče izgubljenih duša (Stories of Lost Souls, 2006)
Domino (2005)
Gordost i predrasude (Pride & Prejudice, 2005)
Kralj Artur (King Arthur, 2004)
Prava ljubav (Love Actually, 2003) .
Pirati sa Kariba: Kletva Bleka Perla (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003)
Novogodišnje veče (New Year's Eve, 2002)
Čisto (Pure, 2002)
Udari ga kao Bekam (Bend It Like Beckham, 2002)
Ratovi zvezda: Epizoda I (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace, 1999)
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu