Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Iza kojih navika se kriju psihološki problemi Empty Iza kojih navika se kriju psihološki problemi

taj Čet Jul 22, 2010 9:26 am
Nesvesno dodirujete ili uvrćete kosu, u kući sve mora da vam bude pod konac, niste spokojni ako krenete na posao, a da prethodno bar tri puta niste proverili da li ste isključili šporet. Iako su naizgled bezazlene i simpatične, ove navike u nekim slučajevima prikrivaju psihološke ili emocionalne probleme.

1.AKO STALNO DODIRUJETE NOKTE ILI KOSU
Može izgledati kao simpatična, nevina navika. Ali, ponekad se desi da jače povučete pramen kose. Isto važi i ukoliko imate naviku da grickate nokte. Razmislite da li to možda radite zbog nesvesne želje da kaznite sebe? A možda se iza ovog gesta krije potreba da izbacite iz sebe nagomilanu nervozu? Pitanje koje sebi treba da postavite jeste: šta pokušavam da odstranim iz sebe? Da biste se oslobodili potiskivanih osećanja, posvetite se sportu, tako ćete se lakše osloboditi stresa.

2.AKO UVEK SVE MORA DA BUDE POD KONAC
Želja za redom i disciplinom je pokazatelj racionalnosti, ali kada to pređe u maniju, kada stvari uvek moraju biti ostavljene na isto mesto i kada to namećete okolini, i time otežavate zajednički život, onda to znači da nešto nije u redu s vama. Ako sve mora da bude pod konac, najverovatnije se radi o tome da ste pomalo infantilni. Ponašate se kao malo dete koje zapravo oseća sigurnost ukoliko mu se nameće disciplina i ako se stvari ponavljaju po tačno određenom planu. Raditi iste stvari na isti način štiti od iznenađenja i, shodno tome, od eventualne patnje. Pokušajte s malim izmenama. Na primer, nemojte odmah stavljati odeću u ormar čim se svučete. Napravite i novi razmeštaj nekih delova nameštaja.

3.AKO SVE OSTAVLJATE NAPOLA ZAVRŠENO
Sasvim je u redu ostaviti nešto što nije u sferi vaših interesovanja. Ali, ako ste od onih koji započinju hiljadu stvari, a nijednu ne dovedu do kraja - na primer, krenu na kurs engleskog i ne završe ga, uplate teretanu i odu samo nekoliko puta, ne odu na zakazani sastanak... - to znači da ste nesigurni u sebe. Bojite se da nećete ispuniti sopstvena očekivanja i/ili očekivanja okoline. Ova navika se rađa iz želje za perfekcionizmom. Svaka eventualna poteškoća predstavlja opasnost, pretnju od koje je bolje pobeći. Na taj način izbegavate da se suočite s rezultatima.
Rešenje za ovaj problem jeste da prihvatite svoja ograničenja. Ne budite toliki perfekcionista, tako ćete osloboditi svoju kreativnost.

4.AKO U VAŠOJ TORBI IMA SVEGA I SVAČEGA, „ZA SVAKI SLUČAJ“

Ako se u vašoj torbi, pored nužnih stvari, nalaze i raznorazni lekovi, makazice i turpija za nokte, šećer u kesicama, flašica s vodom, kišobran - dakle sve ono što vam može pomoći da se suočite sa svakom situacijom, to znači da osećate nesigurnost i da vam je potrebna nečija zaštita.
Pokušajte sledeće: nabavite manju torbu i u nju stavite samo pet-šest neophodnih predmeta. Videćete da i tako možete preživeti.

5.AKO ČESTO PROVERAVATE DA LI JE PLIN ZATVOREN, ŠPORET ISKLJUČEN...

Sasvim je u redu proveriti da li je sve isključeno kada napuštate stan, ali ako u tome preterujete i ako niste sasvim sigurni ni pošto ste već jednom proverili, to je znak da vam treba opuštanje i predah. Ritualna kontrola stvari i situacija koje bi vam mogle naškoditi izražavaju nesigurnost. Iza toga se krije strah da ćete izgubiti iz kontrole sopstvene emocije i da ćete tako ugroziti sebe. Manijakalna kontrola daje vam osećaj da možete upravljati čak i svojim emocijama.
Naučite neku tehniku opuštanja, odvojte vreme za čitanje, muziku, stare filmove, ili pokušajte sa rekreacijom, masažom...
Izvor, Blic
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu