Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Planina Rudnik Empty Planina Rudnik

Pet Dec 17, 2010 8:40 am
Planina Rudnik


Rudnik, planina koja dominira Sumadijom, nalazi se oko 100 km juzno od Beograda, odnosno 15 km od Gornjeg Milanovca. Varosica Rudnik je smestena izmedju 500 i 700 m nadmorske visine. Na Rudniku ima osam vrhova iznad 1.000 mnv, a najvisi je Cvijicev vrh (1.132m), ranije poznat kao Veliki Sturac.

Rudnik cini hidrografski cvor u Sumadiji, razvodje izmedju slivova Velike Morave, Zapadne Morave i Kolubare. Sa severne srane planinu opkoljava Jasenica, desna pritoka Velike Morave, sa zapadne i zorisni kraci Despotocice (koja protice kroz G. Milanovac, uliva se u reku Dicinu, zatim u Cemernicu i daljim tokom odlazi do Zapadne Morave), a sa juzne i jugoistocne Gruza, takodje leva pritoka Zapadne Morave.
Rudnik je izvoriste najvecih sumadijkih reka. Pored pomenutih tu je i Lepenica, desna pritoka Velike Morave. Znatan deo planine je pod sumom sa pretezno bukovim stablima, a ima i hrasta, javora i mleca.

Zahvaljujuci izuzetnoj sumovitosti, prirodnim stazama zdravlja i blizini velikih gradova, Rudnik je pogodan za razvoj letnjeg i zimskog zdravstvenog, skolskog, sportskog i lovnog turizma. zbog svojih izvanrednih klimatskih uslova ( velika osuncanost tokom hodine, vazdusna strujanja, visoka jonizacija vazduha, nezagadjena prirodna sredina) jos 1922. dogine Rudnik je bio proglasen za vazdusnu banju. Varosica i planina su povezane asfalniim putem i velikim brojem staza dravlja, a postoje i tereni za male sportove. Gosti mogu da planinare do Cvijicevog vrha i strmog vulkanskog uzvisenja Ostrvice, na kome se nalaze ostaci Jerininog grada. Gradovi su ostaci turske varosi i tvrdjave podignute na srpskom utvrdjenju zvanom Rudnik u kome je umrla prokleta Jerina, a nedaleko su rusevine mislimanske bogovolje Mise. Na Fudniku je bikoo ostataka antickog (rimskog) i srednjevekovnog rudarstva. Moderni povrsinski kopovi uglavnom su unistili te ostatke. Turisti mogu da posete obliznja istorijska mesta Oplenac i Takovo, manastire Vracevsnicu, voljevcu i Nikolje, a okolina Rudnika pruza mogudnost za lov na visoku i sitnu divljac.

Izmedju vrha Javor i Cvijicevog vrha (sa njegove jugoistocne strane) nalazi se rezervat prirode, prirodno dobro "Veliki Sturac" prvi put stavljeno pod zastitu 1956. godine kao strogi prirodni rezervat, povrsine 8 hektara. Spada u prorodna dobra I kategorije - prirodno dobro od izuzetnog znacaja.

OSTRVICA je uzvisenje u okviru Rudnickog masiva koje dominira selima Varnice, Zagradje, Dragolj i Trudelj u opstini Gornji Milanovac. Nadmorska visina vrha je 758 metara. Po poreklu, Ostrvica predstavlja ostatak razorene vulkanske kupe. Zbog svog polozaja, Ostrvica je u srednjem veku bila znacajna jer se na njoj nalazilo vojno utvrdjenje, ciji se ostaci i danas mogu videti na samom vrhu. legenda kaze da je utvrdjenje podigla prokleta Jerina, koja je umrla u obliznjem Rudniku. Ostrvica ja krajem maja 2009. godine proglasena za spomenik prirode.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu