Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Jezera Empty Jezera

Uto Dec 21, 2010 3:50 am
Srbija ima mali broj prirodnih jezera. Većina je nastala izgradnjom hidroelektrana i akumulacija. Jezero Perucac

Najdužu turističku tradiciju, dugu skoro dva veka, ima Palićko jezero. Gostima su na raspolaganju jedrenje, pecanje, pešačke i biciklističke ture, vožnja čamcem, brojne manifestacije. Smeštaj se može naći u hotelima ili privatnim apartmanima.

Perućačko jezero na Drini, nastalo izgradnjom hidroelektrane, nije najstarije, ali je verovatno najlepše. Pored kupanja u izuzetno čistoj vodi, gostima je zbog blizine Tare i Zlatibora, na raspolaganju veliki broj aktivnosti.

Na jugoistoku Srbije, na 1200 m nadmorske visine, u očuvanoj prirodi, nalazi se Vlasinsko jezero. Sem kupanja i vožnje čamcem, na jezeru nema drugih sadržaja, tako da ovde dolaze uglavnom oni koji žele oazu mira i tišine. Smeštaj se može naći u privatnim kućama i kampovima.
Vlasinsko jezero
Vađenjem šljunka kod Bele Crkve, od podzemnih voda nastalo je sedam jezera. Dva su uređena za turiste, dok ostala predstavljau kutak netaknute prirode.

Srebrno jezero kod Velikog Gradišta, nudi ne samo kupanje, već obilje-kulturno istorijskih spomenika u okolini. U toku je izgradnja velikog turističkog komleksa, pa se očekuje da već za narednu sezonu ova destinacija postane prava atrakcija.

Jezera Jezera-turizam-srbija
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Jezera Empty Re: Jezera

Uto Dec 21, 2010 3:52 am
Perućačko jezero (Jezero Perućac)

U zagrljaju reke Drine i šumovite planine Tare, pribijen uz gotovo vertikalne padine, smestio se Perućac, varošica idealna za odmor. Kada se u Perućac ulazi iz pravca Bajine Bašte prvo se nailazi na rečicu Vrelo. Na prvi pogled ništa neobično, ali negde se može naći podatak da je Vrelo najkraća reka na svetu. Dugačka je tačno onoliko koliko ima dana u godini: 365 metara pa je zbog toga zovu i ,,Reka godina’’. Put uzvodno vodi prema liticama Tare, pored malenih slapova, stare vodenice, ribnjaka i lepih kuća. A nizvodno pravi biser. Reka Vrelo se sa visine od petnaestak metara obrušava u zelenu Drinu formirajući najlepši vodopad Srbije. Iznad vodopada je terasa restorana, gde uz huk vode možete ručati u hladovini visokog drveća. Odmah pored je i stara hidrocentrala, a sa druge strane kamp.