Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Bendžamin Frenklin Empty Bendžamin Frenklin

Uto Jan 18, 2011 9:13 am
Bendžamin Frenklin, američki naučnik i političar, rođen je 17. januara 1706. godine u Bostonu.

Frenklin je bio vodeći američki pisac, politički teoretičar, političar, naučnik, pronalazač, građanski aktivista, državnik i diplomata.

Poticao je iz radničke klase, ali se uvek ponosio svojim poreklom. Njegov otac se bavio izradom sapuna i sveća i imao je ukupno sedamnaestoro dece. Bendžamin Frenklin bio je osmo dete iz drugog braka svog oca. Roditelji nisu imali sredstava da ga školuju, pa je samo do desete godine išao u školu, a posle toga je pomagao svom starijem bratu Džejmsu, koji ga je naučio štamparskom zanatu. Bendžamin je već sa petnaest godina osnovao prve nezavisne novine u američkim kolonijama. Kasnije, 1733. godine je osnovao i poznati “Almanah siromašnog Ričarda”, u kom je objavljivao sopstvene tekstove, kao i tekstove drugih pisaca i isticao važnost građanskih i ličnih vrlina kroz brojne aforizme i izreke koje se i danas koriste (jedna od Frenklinovih izreka je “Svakog gosta za tri dana dosta”).

Kao naučnik, bio je vodeća figura doba prosvetiteljstva i ostaće zapamćen u istoriji fizike zahvaljujući svojim otkrićima i teorijama u vezi s elektricitetom. Izumeo je gromobran, bifokalna stakla za korekciju vida, tzv. Frenklinovu peć, pojednostavljenu verziju odometra – pomoću koga je merio razdaljine pređene kočijom, a izumeo je i poboljšanu verziju “staklene harmonike”. Otkrio je tok i karakteristike Golfske struje.

Osnovao je prvu javnu biblioteku u Americi, kao i prvu vatrogasnu službu u američkoj državi Pensilvanija.

1753. godine dobio je počasne diplome na univerzitetima Harvard i Jejl zbog doprinosa nauci. 1762. godine dobio je zvanje doktora nauka na univerzitetu Oksford.

Bio je učesnik u Američkom ratu za nezavisnost i jedan od tvoraca i potpisnika „Deklaracije o nezavisnosti“ i Američkog ustava. Od 1776. do 1785. godine bio je američki ambasador u Francuskoj. Od 1785. do 1788. bio je guverner Pensilvanije.

Bendžamin Frenklin je jedna od najznačajnijih ličnosti američke istorije, zajedno s Tomasom Džefersonom, Linkolnom i Džordžom Vašingtonom. Njegov lik nalazi se na američkoj novčanici od 100 dolara, a mnoge institucije u Americi nose njegovo ime
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu