Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 60
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Gradjen uz suze i kletve (dvorac Obrenovića u Takovu) Empty Gradjen uz suze i kletve (dvorac Obrenovića u Takovu)

taj Sub Jun 13, 2009 11:35 pm
Građen uz suze i kletve.
Sa svih strana Kraljevine Srbije dovlačio se materijal za gradnju dvorca za Dragu i Aleksandra Obrenovića.
Narod je radio na kuluk, a kraljevski bračni par u njemu nikada nije ni prenoćio.

Gradjen uz suze i kletve (dvorac Obrenovića u Takovu) Takovodvorac_480


Leta Gospodnjeg, 1902. godine, kralj Aleksandar i kraljica Draga dobiše vredan dar od naroda okruga rudničkog. U ustaničkom Takovu, zapadno od spomenika ustanicima Drugog ustanka, izgradjen je dvorac. Nije izmučen i nezadovoljan narod bio rad tako darivati Obrenoviće. Nisu voleli Dragu koja nije rađala naslednika krune, i koja je sve vukla za svoju familiju. Medjutim, kako je obrlatila i nadvladala kralja, pa je on morao činiti ono što mu kaže, pa i to da podigne dvor u Takovu. Na osnovu njene želje, ludi i obesni okružni načelnik Šurdilović, sa okružnim odborom i skupštinom, doneo je odluku da okrug rudnički sa sedištem u Čačku podigne dvor o svom trošku.

Duga dana u zla gospodara

Izmučeni i osiromašeni narod rudničko-takovskog kraja dovlačio je materijal za dvorac sa svih strana Kraljevine Srbije. Kulukom se dovozio kamen i pesak sa Morave, kreč iz Dragačeva, gradja sa Zlatibora. Narod je Dragu uporedjivao sa prokletom Jerinom.
– Narod je teran i danju i noću. I majstori su na smenu radili sve dok se taj pusti dvorac nije završio. Strahovite kletve su tada pale na kralja, njegovu porodicu i na taj dvor, kao i na sve one koji su na tome radili i odobravali da se zida – zapisao je u svom dnevniku paroh brdjanske i prisloničke parohije, Stanojlo Kovačević.
Čim je dvorac započet da se gradi, verovatno po naredjenju dvora, tadašnji episkop žički Sava je odmah odredio komisiju koja je došla u Takovo da obrazuje zasebnu crkvu takovsku, koja bi opsluživala hram, parohiju i dvor.
– Odredjena je veća suma novca, verovatno iz budžeta za nabavku najpotrebnijih stvari za crkvu, koja u tom trenutku nije skoro ništa imala. Odmah je odradjen cigleni patos. Naravno, angažovan je i veći broj ljudi da uredi zemljište oko crkve – piše sveštenik Kovačević.
I tako, septembra meseca 1902. godine, dvorac Obrenovi ća beše priveden kraju. Dvorac sa 36 prostorija, bilijar salom, salonima...

I dođe taj dan

Odlučeno je da 7. septembra, te 1902. godine, dan uoči Male gospojine kralj i kraljica dodju u Takovo i prime ključeve od dvorca. Onako svečano, kako i priliči jednoj dinastiji da bude darovana od naroda.
Još izjutra, 7. septembra, masa naroda, vojske, žandarma i brojnih velikodostojnika je požurilo u Takovo. Ali, ubrzo se proneše i vesti da će Draga i Aleksandar najpre noćiti u Lunjevici, a tek ujutru, na Malu gospojinu, stići pod grm.
– Čekali smo ih na liturgiji, ali ne stigoše ni tada – piše sveštenik Kovačević. Tek nekih sat posle bogosluženja, oglasiše se topovi i njihov dolazak.
Napisa još ovaj prota, koji je inače priželjkivao da ga kralj odredi za dvorskog sveštenika, da se Aleksandar mnogo zanimao za istoriju Takova i da je tom prilikom obećao da će sazidati novu i lepu crkvu u ovom podrudničkom selu.
– I dok su topovi neprestano gruvali u čast kralja i kraljice, zaputiše se oni sa svom svitom put dvorca gde je bio priredjen ručak. Pre trpeze dvor je osvećen. O bogatom i svečanom ručku dugo je siroti narod pričao i prepričavao. A kad pade mrak svečana povorka sa Dragom i Aleksandrom ode za Beograd. Nisu graditelje, neimare i ovdašnji narod udostojili ni konaka u ovom velelepnom zdanju.

Gradjen uz suze i kletve (dvorac Obrenovića u Takovu) Takovodvorac_3


Kako građeno tako i porušeno

Osim posluge, baštovana i konjušara posle svečanog otvaranja u dvoru nije bilo nikoga. Opsednuti svojim problemima, Dragi i Aleksandru nije na pamet ni padao dvorac u Takovu. Tek kada su se na njihova pleća svalile sve brige sveta, setili su se i da je u toku građenja dvorca oluja isčupala takovski grm, znamenje Obrenovića. Kao da je baš to predskazalo skori kraj Obrenovića. Istina, nepunu godinu posle gradnje dvorca i pada hrasta, 29. maja 1903. godine, kralj Aleksandar i kraljica Draga su ubijeni. A ni dvorcu u Takovu se nije dobro pisalo. Posle ubistva poslednjih Obrenovića, o ovom narodnom daru više niko nije vodio računa. Imovina se raznosila, uzimala, prodavala i preprodavala. Sam dvorac je i spaljen 1917. godine. Pouzdano se ne zna ko je to učinio. Možda soldateske koje su tuda prolazile, a možda, kako je narod tvrdio, i čobani, onako iz nehata, dok su čuvali ovce oko grma i ložili vatru da se ugreju. Ni vlasti posle Drugog svetskog rata nisu imale mnogo obzira prema ovom zdanju. Sada su od ovog prekrasnog dvora, gradjenog mukom naroda, ostali samo temelji i priča o tragičnom kraju jedne dinastije.

Suze naroda

Zapisano je da je narod zbog teškog života i velikih davanja prokleo i Dragu i Aleksandra, ali i sve one koji su učestvovali u gradjenju dvorca. Slučajno ili ne, Kralj i Kraljica su ubijeni, a načelnik Šurdilović, koji je globio narod zarad dvorca, oslepeo je i umro u najvećim mukama. Zlo su prošli i oni koji su odobravali gradjenje ovog pustog dvora.
Postoje pisani podaci šta je sve nadjeno u dvoru Obrenovića u Takovu. Nameštaj čije je poreklo iz najelitnijih francuskih radionica, i mnoštvo nakita. Brazletne, broševi, ogrlice, narukvice, igle, mindjuše... A Draga nije ni stigla čak nijednom da se ovim blagom okiti.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu