Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Na Dunavu se uživa Empty Na Dunavu se uživa

taj Ned Avg 23, 2009 3:31 am
BAHUS na DUNAVU

Na Dunavu se uživa IMG_7653ma

Reč jednog džentlmena oduvek je vredela koliko i suvo zlato, a zlatom se darivao novi život i kupovalo najbolje vino. Kada džentlmen postavi sam sebi cilj, onda realizacija tog cilja postaje pitanje časti i smisao života. No, da bi se neko deklarisao kao gospodin, on prethodno mora da bude muškarac, i to onaj pravi. Mora da zna kako da prepozna istinsku želju u sebi i kako da na osnovu te želje artikuliše svoj cilj i način na koji će cilj biti realizovan. Ni jednog trenutka ne sme da se uplaši svog izbora, mora da bdi nad njim dok ga ne realizuje, i potom da ga zaštitnički čuva.
Neko bi mogao da pomisli kako je rađanje ideje, strastvene ljudske zamisli nekakva strašna, fatalna stvar... Ali, ako u čoveku postoji smisao za lepo, za igru, za imaginaciju i kreaciju, ako je duša otvorena za ljubav, a telo obučeno za uživanje, onda je sve sasvim drugačija priča. Dolazak ideje na svet postaje subjektivan, mističan i ekstatičan doživljaj besmrtnosti duše.
Ideja o nastanku Bahusa, kluba-restorana na vodi u Beogradu jedna je od takvih ideja. Jer, Bahus nije nasrnuo na Dunav. Samo je skliznuo u njega. Dostojanstven i elegantan. Svojom visinom, mirno se izdigao iznad ostalih splavova kao stamena tvrđava, a prostranim terasama u nizu pažljivo se otvorio Kalemegdanu i Sabornoj crkvi. I Dunav je bio zbunjen. Nije mu to bilo prvi put da vidi Bahusa na svojoj obali, ali ovoga puta susret nije bio obojen prostom patetikom, raskalašnošću i slepim obožavanjem. Izgledalo je kao da se sam Dionis (u rimskoj mitologiji Bahus), stari grčki bog plodnosti, vina i uživanja, zaštitnik prirode koja se neprestano podmlađuje, nekim čudom ovaplotio na tom mestu i duboko se zagledao u njega. Zato mu Dunav nudi nekad zeleniju, a nekad plavlju boju vode i pušta da odraz svetiljki sa Bahusovih terasa, još dalje i duže kliza po njegovoj površini.


Poslednji izmenio MustraBecka dana Ned Okt 11, 2009 9:36 am, izmenjeno ukupno 1 puta
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Na Dunavu se uživa Empty Re: Na Dunavu se uživa

taj Ned Avg 23, 2009 3:38 am
Na Dunavu se uživa IMG_7675m

Kada je Natalia Guicciardini Strozzi, firentinska princeza, boravila u Beogradu, uvek je bila Bahusov gost. Doručak je uvek tražila na najvišoj tački Bahusa, na najmanjoj terasi natkriljenoj rastavljenim belim jedrima. Zaštićena i sigurna, ova otvorena terasa sa garniturom za sedenje od belog ratana je najtoplije, najintimnije i najromantičnije mesto na brodu. Ne može da nestane, i nije proizvod iluzije. To je romantizam utemeljen na sigurnih 97 tona čelika brodskog korita.
Do najviše tačke Bahusa dolazi se stepenicama. Mnogobrojnim. Unutrašnji prostor je podeljen na nekoliko otvorenih nivoa i ispusta. To su tematski samostalne celine koje, međutim, čuvaju međusobnu komunikaciji. Povezane su drvenim stepenicama koje su nekada vijugave, spiralne i na prvi pogled strme, a nekada čiste, ravne i monumentalne (drvo je osnovni gradivni element untrašnjeg prostora i stvara prvi utisak topline ambijenta). Poenta je u tome da iz svakog dela Bahusa uvek imate još jedan pogled više, i nikada niste usamljeni.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Na Dunavu se uživa Empty Re: Na Dunavu se uživa

taj Ned Avg 23, 2009 3:39 am
Na Dunavu se uživa IMG_7694m

Bahus je velikodušan u svom davanju. Već od ulaza, na prvom nivou, možete da birate: „Kibic“, bar na malom tremu Bahusa ili prvi mali zastakljen prostor, iz milošte prozvan „francusko ćoše“. Par stolova i stolica od kovanog gvožđa sa floralnim motivom, ispod visokog drveta benjamin u društvu velike, staklenim paravanom zaštićene vinove loze. Možete da popijete samo kafu u caffe bar-u unutar broda. Ipak, za šankom od orahovog drveta niko vam neće zameriti ako poželite da se na brzinu osvežite i stanete uz onaj deo gde se služi samo pravo Ginisovo pivo.
Dok pijete piće, okrenite se prema unutrašnjosti broda. Videćete vinoteku, i malo niže, ulaz u konobu. Ako se naslonite leđima na šank, možda se i predomislite i poželite da sednete u jednostavne i udobne kožne fotelje. Taj deo je poslastičarnica koja se otvara u veliku prednju terasu broda, sa zaobljenim dokom od jasenovog drveta namenjenom pristajanju čamaca. Sve što je neophodno za uživanje je tu. Garniture od ratana za sedenje, improvizovani drveni bar sa pogledom na Dunav, visoke drvene barske stolice sa tordiranim postoljem i oblim kožnim jastucima. I naravno, miris reke.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Na Dunavu se uživa Empty Re: Na Dunavu se uživa

taj Ned Avg 23, 2009 3:39 am
Na Dunavu se uživa IMG_7924m

U unutrašnjosti broda, na drugom nivou je restoran. Sastoji se od centralne prostorije natkriljene niskom tavanicom sa ispustima od drvenih greda. Okrugli stolovi u nizu, otmeni beli stolnjaci i belo porcelansko posuđe uveče su diskretno osvetljeni. Preko dana, stakleni bočni zid u drvenoj armaturi je glavni izvor svetla. Prednji deo restorana izlazi na otvorenu terasu sa pogledom na grad. Restoran nema klasične separee. Ima, međutim, tajne kutke, „lebdeće stolove“ za dvoje, na drvenim ispustima prema centralnom delu broda, sa pogledom na „francusko ćoše“ i humidor, mesto za cigarete i konjak.
Spiralnim uzanim stepenicama ide se do najvišeg nivoa. Tu je moderan mali office, mini bar i niska garnitura za sedenje namenjena posebnim gostima. Za kraj, mala biblioteka... Pogled na reku otvara najviša i najromantičnija tačka Bahusa, ona ista terasa na kojoj je sedela firentinska princeza, Natalia Guicciardini Strozzi.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Na Dunavu se uživa Empty Re: Na Dunavu se uživa

taj Ned Avg 23, 2009 3:41 am
Na Dunavu se uživa IMG_7855m
Na Dunavu se uživa IMG_7881m
Vinoteka je mala celina u unutrašnjosti broda. Asocijacija na vinski podrum je kamena presvlaka na podu i lučne niske tavanice. Delikatnost mesta podvučena je crvenom kožnom presvlakom stolica. Preko dvesta etiketa vina, sa ručno rađenim i ispisivanim kožnim etiketama, smešteno je na drvene police.
Na Dunavu se uživa IMG_7903m
Romantičan i topao ambijent restorana ušuškan je niskom tavanicom sa drvenim ispustima.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Na Dunavu se uživa Empty Restoran kod kapetana

taj Ned Avg 23, 2009 3:50 am
Na obali Dunava, pri kraju Dunavskog keja u Zemunu, koji još uvek čuva duh minulih, boemskih vremena, smestio se restoran Kod Kapetana
Prijatno mesto kojim sa puno umeća i iskustva kormilari neobični ‘kapetan’ Dragan Martinković, poreklom rođeni Beograđanin, baštini u punom smislu reči odličnu reputaciju kultnog mesta devedesetih, restorana ’Dionis’ (nalazio se na uglu ulica Požarevačke i Božidara Adžije)


Na Dunavu se uživa Restoran-kod-kapetana-02
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Na Dunavu se uživa Empty Re: Na Dunavu se uživa

taj Ned Avg 23, 2009 3:52 am
Kuvari restorana Kod Kapetana preporučuju specijalitete kao što su buzara sa prstacima i gamborima i hobotnica na kapetanov način (po specijalnim, još neotkrivenim receptima).

Od rečne ribe, primamljiva je
somovina na žaru
somovina na mlinarski
dunavski smuđ na žaru i na smederevski način...
Inače, svaki dan se spremaju ukusne čorbe (od rečne, morske ribe…)

Na Dunavu se uživa Restoran-kod-kapetana-05

Ako ste ljubitelj mesa. ’Kapetanova’ kuhinja ima i za vas bogat program:
biftek
piletinu i ćuretinu na sto načina
teletinu na žaru i u raznim sosovima...
Prvoklasna njeguška pršuta i vanserijski sirevi, Paški i Grbaljski, pravi su izbor za istinska gurmane, jer se radi o izuzetnim sirevima iz maslinovog ulja, poreklom iz Crne Gore.

Na Dunavu se uživa Restoran-kod-kapetana-07
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Na Dunavu se uživa Empty Re: Na Dunavu se uživa

taj Ned Avg 23, 2009 3:53 am
Pravo iznenađenje, međutim, čeka one radoznalije, željne da probaju nešto novo.
- Kao i u prethodnom restoranu Dionis, volim da se igram sa ukusima slano-slatko, pa rado nudim svojim gostima biftek u ananasu, kombinaciju koja se jako dobro uklapa.
Ponosan sam na činjenicu da sam dosta Beograđana naučio da jedu slano- slatko, što nije išlo baš glatko, jer je to bila novina kod nas, kaže Dragan Martinković, vlasnik restorana.

Na Dunavu se uživa Restoran-kod-kapetana-09
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Na Dunavu se uživa Empty Re: Na Dunavu se uživa

taj Ned Avg 23, 2009 3:54 am

Posebna priča su lovački specijaliteti

Svakodnevno se služe:

  • pašteta od zeca
  • pašteta od fazana kao predjelo
  • a od glavnih jela tu su fazan u sosu od pomorandže
  • patka u sosu od višnje
  • više vrsta gulaša (divlja svinja ili srna)
  • špikovana ili rolovana srnetina…
Svetkovina pod nazivom "Dani lovačkih specijaliteta" postali su tradicionalna manifestacija
Na Dunavu se uživa Restoran-kod-kapetana-10
Dobri poznavaoci kuhinje uglednog beogradskog ugostitelja znaju da u
ovom restoranu mogu uvek da nađu sveže plodove mora, specijalitete od
morske i rečne ribe, kao i kulinarske specijalitete od divljači.

Morski program uključuje, između ostalog, prstace, gambore i ribu (rep od
grdobe, list, fratar, zubatac, brancin, sanpjer, škarpina, kernja…).


Vrhunska buteljna domaća i strana vina

Uobičajene cene kafe i bezalkoholnih pića najbolje govore o domaćinu, koji je
spojio vrhunsku uslugu, kvalitet, ekskluzivnost i ponudu za najširi
krug ljudi.
Na Dunavu se uživa Restoran-kod-kapetana-11 Na Dunavu se uživa Restoran-kod-kapetana-12
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Na Dunavu se uživa Empty Re: Na Dunavu se uživa

taj Ned Okt 11, 2009 9:30 am
Na 40 kilometara od
Beograda i 35 kilometara od Novog Sada, na samoj obali Dunava nalazi se
selo Surduk a u njemu seoski pansion „Dunavsko gnezdo“. I baš kako mu i
samo ime kaže, pansion se smestio samo na par koraka od Dunava. Dok
boravite ovde kod ljubaznih domaćina Dragane i Aleksandra upravo ćete
se i osećati uljuljkani kao u gnezdu. Miris ravnice, reke, prošlosti,
prirode, sve prikupljeno na jedno mesto koje vam toplo preporučujemo u
danima kada želite da ste daleko od svakodnevice i buke.


Mesto koje mami na predah
Pansion „Dunavsko gnezdo“ na pravi način prezentuje šarm očuvane prirode,
živopisnih vojvođanskih običaja. Na svakom koraku ovde se oseća duh
starine koji vas prosto mami da se na trenutak zaustavite i prepustite
čaroliji života na selu. Dvorište puno zelenila i drveća samo je uvod u
pomalo nostalgičnu priču koju ovde čuvaju od zaborava. Ako želite da
prošetate, naravno, krenite ka Dunavu do koga laganim hodom stižete za
samo par minuta. A onda, od lepote pogleda sigurni smo da će vam
zastati dah. Arhaična obala ove reke izdiže se kraj „Dunavskog gnezda“,
čak 50 metara iznad nivoa reke. Za ljubitelje šetnje ova mistična obala
pravi je užitak, pa kažu da je najlepše naći se na ovom mestu kada
izlazi sunce, u svanuće, ili kada zalazi, u suton.

Lepi, plavi Dunav...
Za one koji žele da se u potpunosti prepuste uživanju na vodi domaćini
organizuju krstarenje brodićem i pecanje. Naravno, tu je i kupanje na
peskovitim plažama, obilazak belegiških ada i obilazak staništa retkih
ptica kojih je ovde dosta. Mali brod „Dunavskog gnezda“ nalazi se u
pristaništu kod Starog Slankamena, poznate banje i nekadašnjeg sedišta
rimskih legija, tako da ako ste gost ovog pansiona sigurni smo da ćete
zajedno sa svojim domaćinima rado krenuti u neku od „dunavskih
avantura“. Lepota reke vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim tako da
ljubiteljima ribolova, krstarenja i kupanja preporučujemo da se što pre
upute ka Surduku.

Spoj lepog i korisnog
Domaćini su se pobrinuli da pored obilaska Dunava obiđete i vidite još mnogo
toga što je autentično za ovaj kraj. Obilazak manastira, vajata u
Golupcima, Sremskim Karlovcima, obilazak ergele konja samo su neki od
sadržaja koje nikako ne treba propustiti dok ste u „Dunavskom gnezdu“.
A kakav bi to odmor na selu bio da nema voća, povrća? Uz pomoć Dragane
i Aleksandra možete pripremati slatko, džemove, domaće sokove, pa tako,
dok ste na odmoru, spojiti lepo i korisno. Naravno, kada smo kod
kuhinje recimo i to da je ovde na trpezi sve pripremljeno rukom
domaćice: sir, proja, kupus, ali i jela karakteristična za ovaj kraj.
Neizbežne pite, čvarci, slanina, ćuretina i naravno dunavska riba, što
na žaru što iz kotlića.

Radionica slikarstva i duboreza
Ono što je specifično za pansion „Dunavski cvet“ sigurno je i to što gosti
ako žele mogu dok se ovde odmaraju da nauče crtanje, slikanje, duborez.
Domaćini ovog pansiona se profesionalno bave slikarstvom –
ikonopisanjem i duborezom, tako da ako ste voljni lako će za vas
napraviti malu radionicu i kurs, objasniti vam i uvesti vas u male
tajne ikonopisanja ili pak duboreza.

Kao u stara vremena
„Dunavski cvet“ raspolaže sa tri dvokrevetne i jednom jednokrevetnom sobom. A
sobe i enterijer u njima priča su za sebe. Duh starine, prošlosti i
tradicije ovog kraja prisutni su u svakom detalju, tako da smo sigurni
da ćete imati lak i miran san i osećaj kao da ste zaspali na nekom
salašu. Možete, ako želite, i sami koristiti kuhinju i pripremati hranu
u kuhinji koja je gostima na raspolaganju. Sve je stvar izbora i
dogovora sa domaćinima.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Na Dunavu se uživa Empty Re: Na Dunavu se uživa

taj Ned Okt 11, 2009 9:30 am
Na Dunavu se uživa Thumbnail.php?file=IMG_03127_big

Na Dunavu se uživa Thumbnail.php?file=IMG_03126_big

Na Dunavu se uživa Thumbnail.php?file=IMG_03125_big
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Na Dunavu se uživa Empty Re: Na Dunavu se uživa

taj Ned Okt 11, 2009 8:24 pm
Na Dunavu se uživa 24793_1_l

Bata Pežo-Riblja čarda


Adresa:
Kamenjar V - br.21
21000 Novi Sad
Telefoni:
021 402110
021 301999


Čarda na Dunavu sa bezbroj boemskih priča i
neprospavanih noći uz vino i stihove, za vreme ručka klavirska pratnja
ili zvuci gitare, ukusna riblja čorba i specijaliteti od mesa


Na Dunavu se uživa 24793_2_ft

Na Dunavu se uživa 24793_3_ft

Na Dunavu se uživa 24793_4_ft

Na Dunavu se uživa 24793_5_ft

Na Dunavu se uživa 24793_6_ft

Na Dunavu se uživa 24793_7_ft

Na Dunavu se uživa 24793_13_ft


Na Dunavu se uživa 24793_14_ft

Na zapaženom mestu naselja Kamenjar nadomak Novog Sada, na levoj obali Dunava, nalazi se čarda “BATA PEŽO”. U to, za neznance neobično ime, upisan je deo novosadske istorije ugostiteljstva, ali i bezbroj boemskih priča i neprospavanih noći uz vino i stihove velikih poeta nekadašnje Jugoslavije. Na čardi se završavaju novosadski putevi mnogobrojnih posetilaca

POSLEDNJOJ
Prva se ljubav
pamti i voli
i kao i život
uporno traje
a ljubav koja
najviše boli
i najveća je
i poslednja je.
Sve što je prošlo
opet će biti
ljudima nema spasa
od ljudi
ljubavi strašna
proćičes i ti
ali molim te
poslednja budi.

ĐORĐE
U tom mraku
i velikom strahu
pola veka
služimo aždahu.
Sveti Đorde
poverovo ne bi
što su Srbi
učinili sebi.
Sišao bi inače
sa zida
svetim kopljem
rane da im vida.
Brana Crnčević

Riblja čarda “Bata Pežo” predstavlja veliko
osveženje za oči i pluća, ali je i kulinarski doživljaj za goste. Ovde
se kuva ukusna riblja čorba, a u ponudi je i veliki izbor jela od
svinjskog, pilećeg, telećeg i mesa sa roštilja. U ponudi je i sač.

Naše kulinarske đakonije pripremamo:

- od rečnih i morskih plodova
- od svinjskog, goveđeg, telećeg, pilećeg mesa
- jagnjeće i jareće meso pripremamo na poseban gurmanski način

Organizujemo poslovne ručkove i večere sa posebnim benificijama.
Nudimo vam bogat asortiman domaćih i stranih pića i široku lepezu vina iz poznatih vinogorja
kao i barske mešavine.

Organizujemo vaše svetkovine: svadbe, krštenja, imendane, maturske
večeri, godišnjice mature, proslave rođendana, sastanke i rastanke.
Organizujemo sva vaša slavlja od rođenja do penzije.

AFORIZMI RESTORANA- Bata Pežo

"Nama konjima nije važno kad ćemo stići na cilj, to je važno onima koji nas jašu".
"Veliko je zadovoljstvo ako čovek voli da jede, naročito ako nije siromašan" - Batin otac Lazar.
"Kad izvadite ribu iz vode ne ostaje rupa" - Narodni mudraci.
"Kafana je suviše ozbiljno mesto, da bi je prepustili samo ugostiteljima"- jedan gost.
"Šta je sreća, biti kod Bate Pežoa u kafani? Šta je nesreća? Imati tu sreću".
"Ceo život se sastoji u tome da tamo gde piše "vući" ti guraš a gde piše "guraj" ti vučeš"

Za vreme ručka i večere, gosti mogu da uživaju uz zvuke klavira ili gitare.
Na terasi, na samoj obali Dunava, prijatan povetarac unosi mir u dušu.
Sponsored content

Na Dunavu se uživa Empty Re: Na Dunavu se uživa

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu