Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Poklon – hir ili potreba Empty Poklon – hir ili potreba

taj Pet Sep 25, 2009 5:19 am
Vreme Božića, rođendani, žurke… Idealno za darivanje poklona onima koje volite, a poklon sa sobom nosi i gomilu divnih osećanja. Međutim, ne predstavlja za svakog isto… Pretpostavljena vrednost poklona, njegova veličina, povod, osoba koja ga poklanja i ona koja ga prima… Može razočarati ili biti loše protumačen…
Recite poklonom
Poklon je više od običnog gesta. Uopšteno, to je simbol osećanja koja želite da iskažete onome ko ga prima. Nekada govori više od reči. No, uprkos želji da ih oraspoložite, deca su vrlo često sklona upoređivanju svojih sa poklonima svoje braće i sestara, čiji se nadmeće u veličini, ceni i slično. Objasnite im da su takve stvari potpuno nebitne, već pažnja igra glavnu ulogu. Poklon je, u stvari, vrtsta komunikacije među ljudima.
Mama, kupi mi auto, bicikl i romobil
Šta radite kada vam vaša deca uporno traže da im kupite poklon? Rastrgnuti se između dve solucije: da mu učinite zadovoljstvo zbog kojeg će se narednih mesec dana radovati ili da mu ne kupite, jer će u suprotnom shvatiti da mu je sve dozvoljeno nakon malo krokodilskih suza i da na taj način može da manipuliše vama.
Ali, zapitajte se da li je to samo hir vašeg razmaženog deteta ili zaista realna potreba. Ako vaše dete bez prestanka nešto traži od vas, ipak je to možda nedostatak pažnje koje mu poklanjate, pa to iskazuje na taj način, i potreba da bude sigurno kada je u pitanju ljubav koju gajite prema njemu.
Postavite granice
To, naravno, ne znači da mu treba dozvoliti sve što poželi, jer biste na taj način postepeno gubili kontrolu nad njim i ne bi znalo za granice u bilo čemu drugom.
Poklon ne znači uvek nešto materijalno. Mnogo veće zadovoljstvo jeste malo svog posvećenog vremena i pohvala koja će učiniti da darivana osoba zablista.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu