Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 63
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Novinarstvo Empty Novinarstvo

Pet Jan 30, 2009 11:13 am
Дино Буцати, италијански романописац, приповедач, песник, писац либрета, сликар, новинар, рођен је 1906. године у планинском месту Белуно у северној Италији, а живео је у Милану, где је умро 1972. године. Буцати је завршио права, али се никад није бавио тим послом. Од 1928. године био је новинар у листу „Коријере дела сера” и до краја живота није напустио новинарство ни ту издавачку кућу. Био је специјални извештач и ратни дописник за време Другог светског рата.
Написао је романе „Барнабо с планина” и „Тајна старе шуме”, али успех је доживео тек трећи, „Татарска пустиња”, који је преведен на више језика и изазвао многе похвале. Овај роман сматра се класичним делом светске фантастике. Буцати је касније рекао да је то књига његовог живота коју ће морати да пише целог живота и заврши пред смрт. За „Шездесет приповедака” добио је 1958. године најугледнију италијанску књижевну награду „Стрега”.
Буцати је испољавао известан презир према ученом интелектуализму, никада се није разметао знањем и цитатима. Волео је приче о духовима, мистерије, отворено изјављивао да чита само оно што га занима.

Новинарство за мене није друго занимање, него један аспект мог занимања. Оптимум у новинарству подудара се с оптимумом у књижевности. И не видим како бављење новинарством, ако је реч о добром новинарству, може да штети писцу. Мислим, напротив, да нека новинарска искуства могу представљати изразити допринос уметничком изразу.
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 63
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Novinarstvo Empty O Puliceru

Pet Jan 30, 2009 11:27 am
Novinarstvo 04-02
Џозеф Пулицер

Моћни власници листова често нису врхунски новинари. Као пример може да послужи Џозеф (Јозеф) Пулицер, амерички новински магнат и један од зачетника такозване жуте штампе. Рођен је 1847. године у јеврејској породици у Мађарској. Због лошег вида и слабог здравља био је избачен из аустроугарске војске, па је у седамнаестој, години, 1864, сео на брод и отпловио за Америку како би се борио у тамошњем грађанском рату. Кад је рат окончан, Џозеф Пулицер настанио се у Сент Луису (Мисури) где је радио у дневном листу на немачком језику - „Эестлицхе Пост”. Мислио је да ће у животу бити успешнији ако се учлани у партију. Одлучио се за републиканце. Заиста, у партији је упознао моћне људе. Међутим, после неуспеха на изборима, решио је да пређе у табор демократа. Године 1872. купио је дневник „Пост” за три хиљаде долара, па га је препродао и том приликом добро зарадио. Неколико година касније купио је дневник „Ст Лоуис Диспатцх” и „Ст Лоуис Пост” и сјединио их у једне новине „Ст Лоуис Пост Диспатцх”. Овај лист био је намењен најширем читалачком слоју и писао је о такозваним малим људима.
У тридесет петој, Џозеф Пулицер био је богаташ. Купио је „НеЮ Щорк Эорлд” за три стотине четрдесет шест хиљада долара. Ове новине убрзо су почеле да пишу о скандалима, изазивајући тако занимање читалаца. У том листу 1895. године први пут штампан је стрип: „Тхе ЩеллоЮ Кид”. Успех је био огроман. С почетних петнаест хиљада примерака тиража, лист је достигао шест стотина хиљада примерака!

Новинарска школа као заоставштина

Борба са супарницима, власницима других листова, у то време била је немилосрдна. Истини за вољу, немилосрдан је умео да буде и Пулицер. Па ипак, супарнички „НеЮ Щорк Сун” објавио је 1890. године груб текст о Пулицеру, опширан чланак под називом „Јеврејин који је напустио своју веру”. То је веома погодило Џозефа Пулицера и утицало да се донекле повуче из првих редова дневних новина и постане умеренији. Додуше, на Вилијама Рандолфа Херста, другог моћног новинског магната, и даље је бацао „жуте” сензационалистичке стрелице...
Године 1892. Пулицер је Колумбија универзитету понудио значајну своту да оснују школу новинарства. Међутим, основана је тек деценију касније. До данашњих дана, то је једна од најбољих школа новинарства у свету. Јозеф Пулицер умро је 1911. године на својој јахти у Јужној Каролини. Од 1917. године додељују се „Пулицерове” награде за публицистику, такође по његовој жељи.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu