Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Kako žene biraju muškarce? Empty Kako žene biraju muškarce?

taj Pon Avg 30, 2010 9:11 am
Kako žene biraju muškarce?


Reč je o uobičajenom iskustvu; jedna, inače u drugim prilikama inteligentna i osetljiva osoba, neočekivano se do ušiju zaljubi u neku totalno neočekivanu personu. Ali, kakav je to "faktor X" koji vas navodi da se zagledate u nekoga i kažete - to je pravi ili prava?

Ako ste žena, deo odgovora se možda nalazi u nesvesnom upoređivanju koliko izabranik vašeg srca liči na vašeg oca, ne toliko fizički koliko po naravi, inteligenciji i temperamentu. Do ovakvog zaključka došla je psiholog Linda Butrojd koja je predvodila tim istraživača sa britanskog Univerziteta Darham.

Ona je dokazala da će žena koja je u detinjstvu imala dobre odnose sa ocem u 90 odsto slučajeva izabrati partnera koji je fizički i mentalno najsličniji njenom ocu. Istraživači su tragali za dokazom za "roditeljskim seksualnim pečatom", nekom vrstom "seksualne naklonosti" žene prema osobama koje poseduju neku od osobina njenog oca.

U toku istraživanja grupi žena pokazane su fotografije lica muškaraca i zatraženo je da ocene njihovu privlačnost. Sklop lica je ocenjivan prema gotovo idealnim proporcijama a zatim upoređivan sa licem oca dotične žene. Od žena je takođe zatraženo da ocene svoje odnose sa očevima, posebno u vreme odrastanja, koliko su vremena provodile s njima i koliku su ulogu očevi igrali u njihovom odrastanju.

Istraživanje je, zapravo, bilo neka vrsta nastavka ranijih ogleda psihologa Tamaša Berečkeja u kojima je pokazano da supruge osećaju netrpeljivost prema svekrvama - ako su njihovi muževi bili "mamini ljubimci" kao deca. Fenomen "roditeljskog seksualnog pečata" koji pokazuje simpatije i ljubav ali i netrpeljivost, primećen je i kod mnogih životinja a posebno je izražen kod zebri ali i ptica zeba.

Nema sumnje da će biti žestokih reakcija na najnovije rezultate istraživanje u kojima će se obiolato koristiti reči "Frojd" i "Edip". Ali, primećuje se u napisu u časopisu Nju sajentist, biće i značajnih koristi od otkrića o ovim "pečatima".

Naučno istraživanje je ipak jedno, a svakodnevica nešto sasvim drugo. Teško da neko može da dokuči koliki je broj žena koje su životnog saputnika odabrale upoređujući idealne proporcije sa licem oca a zatim sa licem partnera a onda sve to "izmiksirala" da bi dobila - muža...


Izvor: http://www.srbijanet.rs/zivot/ljubav-i-s...karce.html
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu