Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

I najmlađi mogu ozbiljno da se zaljube Empty I najmlađi mogu ozbiljno da se zaljube

taj Sre Dec 15, 2010 5:24 am
I najmlađi mogu ozbiljno da se zaljube


Deca svoju zaljubljenost doživljavaju krajnje ozbiljno, pa ih u tome treba podržati, savetuju dečji psiholozi.

Mada zvuči neverovatno, i najmlađi mogu ozbiljno da se zaljube. Prva zaljubljenost u životu može da se javi čim dete napuni četiri godine. Mališani tog uzrasta ne zaljubljuju se nasumice, kako bi se pomislilo. Oni prvo pronalaze svoju simpatiju, rukovodeći se tačno određenim tipom koji im se dopada. Ako ta simpatija uzvraća emociju, onda takav par provodi više vremena zajedno, više se igra ili skriva, čak se i ljube onako kako su videli ili čuli da se to radi. Ponekad čak razmenjuju i poklone.

- Deca svoju zaljubljenost doživljavaju krajnje ozbiljno, pa ih u tome treba podržati - savetuju dečji psiholozi. Najčešće se zaljubljuju u osobu koju smatraju dobrom, sa kojom dele slična interesovanja, koja je sa njima u istom vrtiću, ili obdaništu i koja je najčešće popularna među mališanima. Zanimljivo je i da deca u tom uzrastu pokazuju ljubomoru u odnosu na svoju simpatiju. Naravno, sve dok faza zaljubljenosti traje.

Istraživanja su pokazala da se mališani u tom periodu podjednako zaljubljuju u decu istog i suprotnog pola. To je njihovo normalno ponašanje, ističu stručnjaci, u fazi karakterističnoj po istraživanju i razvijanju svesti o svojoj seksualnosti. Ponekad deca govore da su zaljubljena u vaspitačicu u vrtiću, u mamu ili neku drugu odraslu osobu. Ono to čini iz razloga, što su mu sve navedene odrasle osobe veoma važne, pa sa pojmom zaljubljenosti nesvesno poistovećuje privrženost i poštovanje. Zato ne treba da zbunjuje kada kažu da će se jednog dana oženiti sa mamom, ili udati za tatu.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu