Delite
Ići dole
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Hemičar, pesnik, kompozitor…

taj Čet Jun 17, 2010 8:55 pm

Igor Prlina, učenik prvog razreda Zemunske gimnazije, za sebe kaže da svira klavir ne bi li što bolje izrazio svoje emocije, piše poeziju i drame da bi obogatio um, a baviće se prirodnim naukama da bi doprineo razvoju čovečanstva. Kad je odlučivao koju srednju školu da upiše, nastavnički kolektiv beogradske OŠ "Gavrilo Princip", koju je pohađao, bio je podeljen na one koji su smatrali da je u duši "prirodnjak" i na one koji su navijali za njegovo posvećenje društvenim naukama. Ipak, ljubav prema hemiji, fizici i matematici prevagnula je nad talentom za muziku, pisanje i glumu.

Čim je, pre gotovo godinu dana, krenuo u prvi razred gimnazije, profesori su bili iznenađeni širinom njegovog znanja i željom za napredovanjem. Divljenje je poraslo kada se u samo jednoj školskoj godini plasirao na četiri republička takmičenja i to dva puta iz hemije, i iz matematike i fizike.

Bio je najbolji na republičkom nadmetanju iz hemije koje je organizovalo Srpsko hemijsko društvo, a na takmičenju iz istog predmeta, u organizaciji Republičkog centra za talente, plasirao se na drugo mesto. Kako kaže, nije planirao da se nadmeće iz matematike i fizike, ali je popustio pred molbama profesora. Višegodišnji rad i znanje matematike isplivalo je i Igor je stigao do trećeg mesta kojem se, kako kaže, obradovao kao da je prvo. I iz fizike je osvojio pohvalu i plasirao se na savezno takmičenje koje nije održano.

Skromno kaže da za ovako dobar plasman znanje nije dovoljno, već da je imao sreće. Učešća na mnogim smotrama znanja pomogla su mu da stekne nova prijateljstva. Talentovani učenici, kako je rekao, ne doživljavaju jedni druge kao konkurenciju, već kao buduće kolege koji će jednog dana sarađivati i međusobno se pomagati.

– Kad sam se pripremao za takmičenja, profesori su, umesto da budu sa svojom porodicom, čekali da mi se završi šesti čas pa da vežbamo. Govorili su mi da ne mogu da odbiju dete koje je željno znanja – objašnjava Igor i dodaje da ne uči zbog dobrih ocena, već uvek strasno želi da sazna nešto više.

Nada se da će upisati studije fizičke hemije i da će se posvetiti istraživačkom radu. Ne plaši se da neće imati posla jer, kako kaže, za vredne i uspešne ljude uvek se nađe mesta.

Letnji raspust će posvetiti pisanju drame "Greška sveta bezgrešnoga", koja će dočarati sukob između čoveka i prirode iz kojeg bi, ovaj put, čovek trebalo da izađe kao pobednik. Još u sedmom razredu napisao je prvu satiričnu dramu "Klopče za poltronče", a na daskama koje život znače se okušao i kao glumac. U četvrtom razredu osnovne škole počeo je da svira klavir i u Muzičkoj školi "Kosta Manojlović" položio je prvi razred posle samo 20 časova. Zbog mnogobrojnih obaveza nije uspeo i dalje da pohađa ovu školu, već je nastavio samostalno da se usavršava. Komponuje i svira za svoju dušu. Toliko tečno govori engleski jezik da je pisao i poeziju. I nemački jezik poznaje najbolje u razredu, iako, kako kaže, to može mnogo bolje.

Mada od početka školovanja u dnevniku i svedočanstvima niže samo odlične ocene, a na takmičenjima postiže uspehe, Igor nije dobio nijednu stipendiju.
Nazad na vrh
Similar topics
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu