Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Mali savet, velika pomoć Empty Mali savet, velika pomoć

Sre Mar 03, 2010 9:34 am
Osam zlatnih pravila uređenja prostora

Pred vama su najvažnija pravila uređenja prostora, koja će vam pomoći da uz uštedu novca lako postignete efekat koji želite.

PRAVILO BR. 1: Vodite se idejama udobnosti, praktičnosti i prijatnosti.
Tek kada ispoštujete ove principe, možete stil dekoracije usmeriti ka modernom, klasičnom, kitnjastom… kakav god već želite. Važno je da ne zaboravite da savršen stan treba da bude na prvom mestu dom, a tek zatim eksponat na kome vam svi zavide.

PRAVILO BR. 2: Nameštaj prilagodite sebi.
Stan bi trebalo da vam pristaje. Nameštaj bi trebalo da bude pre svega namenjen svakodnevnoj udobnosti. Još jasnije - nameštaj treba da bude takav da ne morate da zatvarate i zaključavate sobu kada vam dolaze deca i životinje. Ne zavaravajte se da vam odgovara nameštaj koji se ne uklapa u vaš životni stil.

PRAVILO BR. 3: Da li priuštiti sebi sve što vam se svidi na prvi pogled?
Ne plaćajte "paprenu" cenu za sve. Proverite sve ponude, cene i prodavnice robe koja vam treba, a proverite i šta imate u podrumu ili garaži, a da ste možda na to i zaboravili. Nisu vam potrebne najskuplje stvari da bi vaš stan izgledao lepo, posbno ukoliko imate stare komade nameštaja za koje ste emotivno vezani. Postoji nameštaj koji će vam, uz male prepravke, odgovarati uvek.

PRAVILO BR. 4: Čak i prosečan nameštaj može ispuniti vaša očekivanja.
Ne morate potrošiti čitavo bogatstvo da bi vaš stan izgledao kao iz reklame ili filma. Dobro razmotrite svaku kupovinu. Bolje je da imate sve što vam je neophodno za život, a da takve iste, ali skuplje i lepše stvari kupite kasnije, kada budete imali više novca. Možda ćete vremenom i zavoleti jeftine stvari koje ste prvo kupili… Nikad se ne zna! Vreme čini čuda.

PRAVILO BR. 5: Stvorite sebi okruženje koje će vas učiniti srećnim.
Svaka prostorija trebala bi da prija vašim čulima. Upotrebite različite boje, materijale, jastuke, kombinacije… Neka vaš dom bude prijatno mesto za život. Neka prostor u kome živite bude idealno msto za opuštanje, gde ćete moći da napunite baterije za nove izazove.

PRAVILO BR. 6: Oživite vaš stan stvarima iz prirode.
Upotrebite zelenu boju. Sečeno cveće, sobne biljke, čak i sobno drveće. Takođe se možete igrati i sa vodom. Zvuk vode deluje smirujuće. Ukoliko nemate dovoljno mesta nabavite bar mali akvarijum sa zlatnom ribicom. Sve ovo učiniće da vaš stan izgleda lepše.

PRAVILO BR. 7: Neočekivanost je sjajan dekorativni element.
Predmeti koji iznenađuju svojom pojavom, oblikom ili bojom obogaćuju prostor. Slike ogromnih dimenzija, neobični jastuci i jake boje, koje nisu usklađene sa bojom sobe; zid ispunjen porodičnim fotografijama u lepim ramovima - samo su neke od odličnih ideja za dekoraciju. Pokušajte!

PRAVILO BR. 8: Ne pravite skladište od svog stana.
Ne morate u stanu izložiti baš sve što imate. Vaza može da izgleda lepo na centralnom delu stola, ali ako stavite deset vaza u jednu prostotriju, one će se stopiti sa okolinom. Čak i "bogataški" stil ne dozvoljava prevelike količine nameštaja i ukrasa u jednom prostoru. Na taj način vrlo lako možete pokvariti prvobitni dobar efekat. Bolje se odlučite za neku od sezonskih dekoracija. I na taj način sve će imati svoje značenje i smisao, samo će taj smisao biti usklađen sa trenutkom.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Mali savet, velika pomoć Empty Re: Mali savet, velika pomoć

Sre Mar 03, 2010 9:35 am
Krečenje stana

Lep stan može biti i rezultat vašeg truda

Mnoge stvari u kući i oko nje možete uraditi sami, uz samo malo volje i uloženog truda. Zašto biste unajmljivali profesionalne majstore za gletovanje i krečenje? I vi možete uraditi sve što i oni i to - isto toliko kvalitetno. Potrebno je uložiti samo malo napora i mašte, a pri tom - ne morate da dajete veliki novac za uređenje svog životnog prostora!
Odabir pravih boja

Prvi i najvažniji korak u krečenju vaše kuće ili stana je odluka kakve boje želite da budu prostorije. Mnogi ljudi misle da je kod ove odluke najbitnije koja im se boja dopada, ali to je prilično daleko od istine.
Funkcija prostorije je presudna za odabir najbolje boje

Boje utiču na to kako ćemo se osećati u određenoj prostoriji, kao i na to koliko je soba svetla. Kada krečite sobu, razmišljajte o tome za šta je koristite i šta ćete u njoj najčešće raditi.

Radnu sobu ili kancelariju nemojte krečiti u tamne boje, jer ćete u takvoj prostoriji imati poteškoće sa čitanjem i morati ćete da stavljate dosta veštačkog osvetljenja. Ali sa spavaćom sobom je već potpuno obrnuto. Nju slobodno možete ofarbati u tamnije nijanse, posebno ukoliko volite duže da spavate i smeta vam kada vas probudi prvo jutarnje sunce.
Pet osnovnih pravila kvalitetnog krečenja

1. Krečenje neće uspeti ukoliko boju nanesemo na neodgovarajuću površinu. Površina koju krečite mora biti dovoljno glatka i prijemčiva za farbu ili kreč.
2. Dobro je da se pre krečenja nanese sloj zaštitne emulzije na površinu koju želimo da okrečimo.
3. Površinski sloj boje treba naneti u više slojeva, od kojih svaki treba da bude tanji od prethodnog
4. Pre nego počnemo sa nanošenjem jednog sloja, prethodni sloj mora biti potpuno suv.
5. Vreme sušenja i optimalan odnos vode i farbe se razlikuju kod različitih proizvođača, tako da je najbolje pratiti uputstva data uz farbu koju koristite.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Mali savet, velika pomoć Empty Re: Mali savet, velika pomoć

Sre Mar 03, 2010 9:57 am
MRLJE

• Mrlje od piva treba isprati, najbolje dok su još sasvim sveže, vodom u kojoj je rastopljeno dosta soli.
• Mrlje od crnog vina, uklonićemo penom za brijanje. Nanesite penu na mrlju pa ostavite da odstoji i na kraju isperite vodom.
• Mrlje od rđe na tkanini otklonićete na sledeći način: Zagrejte u loncu vodu sa sokom od limuna i na pari držite nekoliko minuta deo tkanine na kome je mrlja. Potom operite napareni deo vodom i deterdžentom i na kraju isperite čistom vodom.
• Ako vam se dogodi da vam na svetli stolnjak padne cigareta i ostavi ružnu smeđu mrlju, evo recepta - pažljivo to mesto pređite štapićem za uho umočenim u varikinu. Ako je potrebno, postupak ponovite. Stolnjak će opet biti lep kao i pre.
• Mrlje sa kožnih cipela u boji namažite najpre sokom od limuna, a zatim mlekom. Ostavite da se osuši, a zatim premažite kremom za kožu u boji cipela.
• Žute mrlje sa unutrašnjih zidova čajnika lako ćete ukloniti ako ih snažno protrljate ovlaženom krpicom koju ste prethodno zamočili u so.
• U prazničnom raspoloženju začas se prolije vino, prsne masnoća, prevrne šoljica sa kafom na stolnjak... Ukoliko se ove mrlje odmah očiste, uspeh je sigurniji. Evo nekoliko uputstava za čišćenje nejčešćih mrlja: Mrlju od belog vina treba odmah posuti solju i isprati mlakom vodom. Ukoliko je vino crno, mrlju treba preliti belim vinom i solju i takođe isprati čistom vodom. Mrlju od crnog vina možete natopiti i svežim mlekom i ostaviti nekoliko minuta, dok ne izbledi, a zatim isprati vodom. Mrlje od voćnog soka, čaja, pomorandže ili nekog drugog voća treba odmah navlažiti sokom od limuna, ostaviti da deluje nekoliko minuta, a zatim isprati čistom vodom. Postupak se po potrebi, može ponoviti nekoliko puta. Mrlje od kafe treba natopiti toplom vodom u kojoj je rastvoreno malo glicerina, a zatim isprati. Svežu mrlju od masnoće treba posuti talkom, dečijim puderom ili mekim brašnom i ostaviti da stoji nekoliko sati. Zatim se prah istrese i iščetka čistom četkom. Mrlje od likera treba odmah isprati mlakom vodom,a kad su se već osušile, moraju se najpre istrljati razblaženim špiritusom. Vosak od sveće koji je nakapao na stolnjak ili na tepih treba pažljivo istrugati nožem, pazeći da se tkanina ne ošteti, a zatim istrljati tamponom od vate ili čiste krpe, namočenom u alkohol. Na kraju treba na mrlju staviti upijajuću hartiju ili nekoliko puta presavijenu belu papirnu salvetu i preći vrelom peglom.
• U kuhinji se lako može dogoditi da vam vrelo ulje ili mast poprska odeću. Najbolje je da mrlje odmah prekrijete slojem talka, dečijeg pudera ili mekog brašna, i posle desetak minuta iščetkate. U većini slučajeva prah će sasvim upiti masnoću sa tkanine. U svakom slučaju, ono malo što je ostalo lakše ćete kasnije ukloniti benzinom ili pranjem.
• Voće ostavlja ružne mrlje na dečjoj odeći koje se često ni iskuvavanjem ne mogu skinuti. Postoji jedan jednostavan način : svežu mrlju od voća nakvasite kiselom vodom i već posle nekoliko minuta ona će izbledeti i nestati.
• U sezoni voća, kad mališani čest zaprljaju odeću, a ove mrlje se najteže čiste, pogotovu ako su se osušile i neko vreme stajale. Najbolje je odmah nakvasiti ih sirćetom i dobro isprati hladnom vodom. Ako je tkanina sintetička, može se upotrebiti čist alkohol, a ako je pamučna obično pomaže limunov sok, ispiranje hladnom vodom i ostavljanje tkanine da se osuši na suncu.
• U toplim danima više se znojimo, pa često na odeći, ispod pazuha, ostaju ružne mrlje. Pranjem se obično uklanjaju, ali ako odeća nije za pranje, pokušajte da očistite mrlju trljanjem krpicom nakvašenom vodom sa amonijakom ili vodom i sirćetom. Posle toga ostavite odeću na vešalici, negde na vazduhu, da se nakvašeno mesto osuši i miris amonijaka ili sirćeta izvetri.
• Kad čistite neku mrlju na tkanini, bilo vodom ili nekim drugim sredstvom za čišćenje, imajte na umu da ćete najbolji efekat postići ako vunene tkanine čistite vunenom krpom, pamučne pamučnom, a svilene svilenom.
• Ako ste pastom za obuću zaprljali pantalone ili neki drugi deo odeće, pokušajte da ih očistite tako što ćete ih natopiti alkoholom, a posle nekoliko minuta dobro istrljati čistom krpom.
• S pamučnih i lanenih tkanina mrlje od znoja najlakše ćete ukloniti ako ih istrljate krpicom koju ste umočili u obično sirće.
• Ako su na punijim tkaninama (na primer: od vune) ostale mrlje od znoja pokušajte ih ukloniti pomoću amonijaka. U litru vode stavite dve kašike amonijaka i tim rastvorom dobro istrljajte svaku mrlju.
• Mrlje od crnog vina sa stolnjaka ili odeće najlakše ćete ukloniti penom za brijanje. Nanesite je na mrlju, ostavite da malo odstoji i isperite.
• Mrlje od parfema najčešće se mogu ukloniti alkoholom. I to je sva mudrost.
• Staru mrlju od parfema pokušajte ukloniti tako da je naizmenično umačete u rastvor vode i sirćeta odnosno vode i alkohola. Potom je isperite u toploj vodi.
• Mrlje od kiše na kožnoj tašni otklonićete ako njome pređete nekoliko puta iznad lonca sa kipućom vodom. Na kraju je obrišite suvom krpom.
• Žute mrlje na prstima pušača ne izgledaju lepo. S vremena na vreme treba prste istrljati komadićem vate natopljene u sok od limuna.
• Masne mrlje na hartiji mogu se otkoniti ako se ispod i iznad zamašćenog dela stavi komadić upijaće hartije pa preko ove pređe mlakom peglom. Ukoliko mrlje ne nestanu, operaciju ponoviti stavljajući, razume se, čistu upijaću hartiju.
• Prosuli ste crno vino na stolnjak. Ako odmah preko mrlje naspete belog vina mrlja će nestati.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Mali savet, velika pomoć Empty Re: Mali savet, velika pomoć

Sre Mar 03, 2010 9:57 am
MALI SAVETI ZA VELIKE DOMAĆICE

• Možda će vam se učiniti neverovatnim, no najlonske čarape će mnogo duže trajati ako ih umočite u hladnu vodu, dobro ocedite i - zamrznete. Pokušajte, isplati se.
• Prozorska stakla najbolje je brisati krpom natopljenom u alkohol ili domaću rakiju. Tada su prozorska stakla čista i bistra kao izvorska voda. Vodu pri pranju prozora treba izbegavati jer tako propada drvenarija na prozorima, a posao se ovako obavi za desetak minuta.
• Da beli stolnjaci, koji duže stoje u ormaru, ne bi požuteli, treba ih uviti u plavu svilu ili plavi pak-papir.
• Od starih, neupotrebljivih muških čarapa možete načiniti vrećice za prihvatanje lonaca i ostalog posuđa sa vatre.
• Od starih ženskih najlon čarapa možete napraviti lepo jastuče ili prostirku za kupatilo.
• Kad ključ počinje da zapinje u bravi, nikako ne valja upotrebiti silu. Rezultat tad može biti da se on zalomi - i eto prilične nezgode. Umesto toga ključ treba namazati parafinom (sveće) i onda otključavati bravu. Može da posluži i kap lakog ulja za podmazivanje mašina za šivenje.
• Ima ljudi koji gase cigarete, ili ih ostavljaju, na tanjirićima za crnu kafu. Razume se, to se ne radi. Ipak, ako se to dogodi, domaćica će moći da ukloni gadne žute mrlje od nikotina sa porcelana, ako ga istrlja kuhinjskom solju, pa ostavi da tako malo postoji. Na kraju se ispere u mlakoj vodi i mrlja će nestati.
• Komarci vam neće remetiti miran san ako na stočić kraj postelje stavite saksiju sa geranijumom (muškatla) ili čašu sa buketićem svežih grančica paradajza.
• Nezadrživu želju za zevanjem - tako neprijatnu pojavu kada ste u društvu - otklonićete ako vrhom jezika golicate nepce.
• Bikarbonat sode, popularniji kod nas kao soda bikarbona, može se višestruko upotrebljavati za razne svrhe. Najpoznatije je njeno pozitivno dejstvo na varenje, zatim pri spravljanju kolača, kod kuvanja i u čorbi da ne uskisne, kod pranja flaša, čaša, češljeva itd.. Upotrebljava se i kod opekotina, kod ujeda insekata, a u rastvoru i kao dezodorans za osobe koje se znoje.
• Naočare operite u destilovanoj vodi i obrišite papirnom maramicom.
• Naočare možete očistiti i papirom u koji cvećari umotavaju cveće. Najbolje je da takav papir isečet na kvadratiće i stavite u toaletnu torbicu.
• Da se naočari ne zamagle, premažite ih mešavinom 2 dl. alkohola i 10 gr. glicerina.
• Kese od hartije koje se obično bacaju, mogu dobro da posluže za ostavljanje vunenih šalova, rukavi i čarapa preko leta. Ako u njih stavite malo naftalina i dobro zatvorite sačuvaće vunene stvari od moljaca.
• Od delova šarenih haljina koje više ne nosite možete napraviti torbice i vrećice za ostavljanje tankih čarapa, pojaseva i raznih sitnica kojih u domaćinstvu uvek ima na pretek.
• Ako na crno beloj fotografiji želite da što bolje izgledate, uvek usne premažite svetlijim ružem. Tamni bi ruž od vaših usana na fotografiji napravio ružnu tamnu mrlju.
• Na ukrasne sveće, obojene i lakirane, koje se ređe pale, lako se nahvata prašina, pa potamne. Vratiće im se stari sjaj i biće čiste ako ih pažljivo operete u mlakoj vodi u kojoj je rastopljen sapun.
• Predmeti načinjeni od roga, naprsli ili polomljeni, slepiće se ako polomljena mesta premažete acetonom, ostavite izvesno vreme da omekšaju ili "želiraju" i onda ih spojite.
• Ostaci sapuna, kada se dobro osuše, mogu da se upotrebe umesto krojačke krede - za prepravku odeće.
• Dogodi se da neki zarđao zavrtanj leži tako u navoju da se ne može podmazati ili naprskati nekim sprejom za tu svrhu. Tad treba odvrtku što bolje usijati i prisloniti na zavrtanj.. On će se od nje zagrejati i proširiti, a time raširiti i lozu oko sebe. Kad se ohladi moći će da se odvrne.
• Tepihe i druge prostirke nikada ne treba tresti s lica, već uvek okrenuti na naličje. Kada je trešenje gotovo, tepih okrenuti na lice i metlicom dobro očistiti, a zatim osvežiti mlakom vodom i
• Ako lomljive stvari šaljete poštom, zamotajte ih u vlažan novinski papir. Zalepiće se, i tako ćete sačuvati lomljivu pošiljku.
• Sendviče, koji su vam ostali od nekog slavlja, nemojte bacati već ih složite na namašćeni pleh za pečenje, drugog jutra podgrejte u vrućoj rerni i poslužite ukusan doručak.
• Flaše u kojima je pre bila neka masna tečnost, na primer ulje, možete uspešno očistiti na dva načina : U flaše staviti sitno narezan sirov krompir i malo sirćeta, ostavite da stoji pola sata, zatim dobro protresite i smesu izlijte. Potom flaše isperite toplom vodom. Talog od kafe s nešto tople vode ostavite da nekoliko minuta stoji u flaši. Zatim flašu dobro protresite, smesu izlijte i operite vrućom vodom. Flaše u kojima je pre bilo sirće, vino ili neka slična nemasna tečnost očistite tako da ih napunite toplom vodom, dodate kašiku krupne soli i neko vreme tresete. Naposletku ih isperite čistom vodom i osušite.
• Daščica za luk se vremenom iskrivi. Ispravljanje je jednostavno. Daščicu treba dobro navlažiti vodom, a zatim staviti neki težak predmet koji će prekriti celu površinu. Ostaviti da stoji 24 sata.
• Prilikom čišćenja putnih torbi i kofera morate očistiti i bravice.Treba ih spolja i iznutra posuti dečijim puderom. Samo tako bravice neće zarđati.
• Ukoliko prilikom prepravke haljina treba da oparate šavove, to ćete najbolje uraditi žiletom. Da se ne biste posekli, jednu stranu žileta čvrsto uglavite u zapušač od plute. Prsti će na taj način imati sigurniji oslonac, a potezi žiletom će biti precizniji.
• Ako vam je na neki važan dokumenat kapnulo ulje, nemojte očajavati. Stavite ispod i iznad dokumenta komadić upijajuće hartije i preko nje pređite mlakom peglom. Ponovite to nekoliko puta stim što ćete svaki put staviti novi komadić upijajuće hartije.
• Ako vam zapinje zatvarač, namažite ga tvrdim sapunom, pa će poslužiti još neko vreme.
• Da se na ekranu ne bi skupljala prašina, povremeno ga premažite krpom natopljenom limunovim sokom.
• Kako razlikovati pravu lanenu tkaninu od pamučne ili mešavine sa sintetikom? Napravite mali eksperiment sa glicerinom. Lanena tkanina upiće kap glicerina i napraviće providnu mrlju. Pamuk ne upija glicerin, pa ćete mrlju osetiti pod prstima kao blagu uzvišicu.
• Kad gumeni suđer otvrdne, treba ga potopiti u toplu vodu u koju je naliveno sirće, pa dobro izgnječiti. Tako će mu se vratiti elastičnost.
• Ukoliko vam u šroretu ili peći ostanu nesagoreli, ugljenisani komadi drveta, nemojte ih baciti, možete ih koristiti kao drveni ćumur za roštilj.
• Izgrebano staklo ili plastika na časovniku izglačaće se na sledeći način : u mali tanjir staviti po pola pepela od cigarete i talka, kanuti malo alkohola i u tu smešu umočiti i uporno trljati staklo. Na kraju ga očistiti vatom natopljenom alkoholom.
• Ako postoji sumnja da vam plinska boca ili crevo propušta gas nemojte to proveravati primičući zapaljenu šibicu jer to može biti opasno. Poslužite se radije jednim sunđerom natopljenim u dobro sapunjavu vodu pa njime pređite sumnjiva mesta. Ako se pojave vazdušni mehurići znaćete da je to mesto gde gas izlazi.
• Da biste lakše i brže otopili nagomilani led u frižideru učinite to fenom za sušenje kose. Prethodno, naravno, treba isključiti frižider.
• Nije dobro dušek lupati sa praherom, jer će se izlomiti vlakna sa kojima su punjeni. Pošto su navlake na dušecima od veoma gusto tkanog materijala, potpuno je dovoljno ako ih brižljivo očetkamo.
• Pogrešno nalepljenu marku na pismu želite da odlepite, a da se ona pritom ne ošteti. Evo kako: stavite ispod i iznad mesta gde je marka nalepljena komadić hleba pa taj "sendvič" pritisnite nečim teškim i ostvite da tako stoji desetak minuta. Marka će se odvojiti, a lepak se neće oštetiti.
• Ako se krpa od jelenske kože (za brisanje prozora i automobila) ukruti, to znači da je izgubila svoju prirodnu masnoću zbog ispiranja u vodi sa savremenim deterdžentima. U tom slučaju treba je potopiti u mlaku vodu i dobro natrljati dobrim, starim, domaćim sapunom koji sadrži masnoću. Kad se izgnjavi tako da sve bude u peni, ostavite je tako pola sata, pa potom isperite opet u mlakoj vodi.
• Prženu kafu najbolje je mleti u mlinu, i to pre u domaćem, nego u radnjama, a najgore je u onim malim električnim mlinovima sa oštrim krilcima. Razlog : u električnom mlinu kafa se pri mlevenju najviše ugreje, pa gubi deo arome. Uz to, što je kafa sitnije samlevena, veća je ukupna površina zrnaca koja dolazi u dodir sa vodom, pa je napitak ukusniji.
• Kad vodoravne linije ravnomerno prelaze preko ekrana televizora, protresite malo kabl antene. Ako se pri tome slika za kratko vreme smiri, znači da je negde slab kontakt u kablu, pa treba nabaviti nov.
• Nije poželjno "seckati časopise", ali ako se baš mora iseći neki list onda to treba učiniti teko da onaj drugi list koji je sa ovim u vezi, ne ispadne. Da se to ne bi dogodilo ispod lista koji se iseca, stavite tanji drveni lenjir, pa žiletom vucite bar deset milimetara dalje od linije povezivanja časopisa.
• Da bi se oštri delovi makaza zaštitili da se ne istupe ili da se neko neoprezan njima ne ozledi postoji jednostavno rešenje: valja uzeti komadić gumene ili plastične cevi takvog prečnika koji će omogućiti da se cev bez većeg zapinjanja navuče na oštre delove makaza - sve do samih prstenova za držanje prilikom rada.
• Običan naprstak od plastike može začas da se preobrati u mali "neseser" za igle. U naprstak treba ubaciti komad plute u koju će se zabadati vrhovi igala.
• Da bi konac, uglavnom onaj kojim se prišiva dugmad, bio čvrst i duže trajao, treba ga pre upotrebe provući dva-tri puta kroz vosak.
• Termometar u čijem se stubu živa zgrudvala i razbila u kuglice treba staviti u toplu vodu, koja će podići živu i spojiti grudvice. Kada stub žive postane ponovo kompaktan, stresti termometar, koji je tada normalno upotrebljiv.
• Ako vam se žvakaća guma zalepi za deo odeće probajte da je ostavite 2-3 sata u zamrzivaču. Posle toga ćete bez problema ukloniti stvrdnutu "žvaku".
• Sveće će duže goreti i trajati ukoliko ih držite nekoliko dana u frižideru.
• Ukoliko imate veću količinu cigareta, čuvajte ih u kutiji za povrće u frižideru, pa će tako duže ostati sveže.
• Cveće u vazi ostaće duže sveže ako prilikom menjanja vode, vazu dobro operete a u svežu vodu stavite malo soli. So sprečava razvijanje bakterija usled kojih dolazi do bržeg truljenja stabljika.
• Ako želite osvežiti veštačko cveće, držite ga neko vreme nad parom.
• Muškatle koje ste uneli u stanove ili svetle hodnike, u posudama u kojima ste ih gajili tokom leta, treba sačuvati. To je moguće ako znate sledeće: Muškatle su biljke svetlosti, lakše podnose suvu nego vlažnu zemlju, lakše podnose hladnoću kada su suve. Zato, tokom zime, stavite ih na mesto koje je što bliže izvoru svetlosti i sasvim smanjite zalivanje. Na taj način sprečićete da im stabla počnu naglo da rastu, izdužuju se i postanu žućkasta, a listovi sitni i bledozeleni. Takav rast samo iscrpljuje biljku i do proleća može izazvati njeno potpuno propadanje.
• Da biste dohranili kućne biljke, pripremite im ovakav obrok : dva do tri čepića za skidanje temperature deci izgnječite i pomešajte s čašom kiselog mleka. Poslužite tom poslasticom svoje biljke i bićete zadovoljni i vi i one.
• Ukrasno bilje zalivajte vodom u kojoj ste prethodno prali meso.
• Uvelo cveće oporaviće se u većini slučajeva umočite li trećinu drške nakratko u ključalu vodu. Ako se cvet uspravi, opareni deo drške odrežite, a cvet stavite u svežu vodu.
• Crve u teglama za cveće lako ćete "iseliti" ako u njih ulijete hladan "čaj" od orahovog lišća ili divljeg kestena.
• Da bi vaše cveće ostalo duže lepo, sveže i uspravno, svaki dan mu uz menjanje vode podrežite i krajeve pa ga tek onda vratite u vazu. Ako su cvetovi pognuli glavu, kroz sredinu svakog cveta i stabljiku provucite čačkalicu.
• Čak i za kanarince valja menjati jelovnik, naročito zimi. Dajte im malu količinu soka od paradajza jer je bogat vitaminima. To će im dobro činiti i biće vam zahvalni uz veseo cvrkut.
• Pečurke se detetu ne daju do osmog meseca, a između osmog i dvanaestog mogu se davati. Probajte prvo sa malom količinom, jer pečurke kod neke dece mogu izazvati alergiju.
• Sveže pečurke se moraju odmah utrošiti i odmah pojesti. Ostatak jela od pečuraka nije za jelo posle nekoliko časova. Pečurke ne treba pripremati sa mnogo masnoće. Pečurke treba pržiti na malo ulja, jer tako neće izgubiti karakterističan miris.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Mali savet, velika pomoć Empty Re: Mali savet, velika pomoć

Sre Mar 03, 2010 9:58 am
ZAŠTO KOMPLIKOVANO AKO MOŽE JEDNOSTAVNO

• Toplije vreme sve više dozvoljava vožnju biciklom. Evo nekoliko saveta o održavanju ovog točkaša : bicikl se nikada ne čisti vodom, nego samo suvom krpom koju smo prethodno umočili u malo petroleja. Delovi koji su nepristupačni čiste se četkom.
• Ako ekser kucate u drvo, ono se često - raspukne. To se neće desiti ako vrh eksera premažete sapunom.
• Ako ste za ekser napravili veliku rupu ili se ona sama napravila zbog čestog skidanja slika omotajte ekser namočenim papirićem i vratite ga na staro mesto.
• Da bi zavrtanj lakše prolazio kroz drvo, premažite ga sapunom ili mašću.
• Da se ne bi pravile pukotine u drvetu prilikom stavljanja eksera, zatupite malo njihove vrhove.
• Ako vam česma curi a nemate pri ruci novu gumicu, možete se poslužiti uvrnutim kanapom premazanim uljem.
• Da biste napravili rupu u ploči od keramike zalepite parče flastera pa onda polako zakucajte ekser oštrog vrha.
• Ako je potrebno provrteti rupu u lesonitu ili u malteru na zidu, prečnika oko 20 mm., za to se može napraviti burgija od limenog zatvarača za pivske flaše ili voćne sokove. Zatvarač treba u sredini probušiti burgijom od šest do osam milimetara, zatim ga navući na zavrtanj odgovarajućeg prečnika koji ima lozu sve do same glave. Zatim poklopac pritegnuti sa dve kontra matice. Zavrtanj se stavlja u čeljust bušilice i buši kao sa normalnom burgijom. Kada se jedan zatvarač istroši (istupi) lako se može zameniti drugim.
• Stručnjaci su izračunali da će ako gledate TV-program tri sata dnevno, mesečna potrošnja električne energije biti oko 9 kilovat časova za televizor u boji, novijeg tipa, a trostruko veća, oko 27 kilovat časa za stariji tip, praktičnije snage oko 300 vati. Za isto vreme crno-beli televizor novijeg tipa utrošiće oko 6-7, a starijeg 18 kilovat časa.
• Radio prijemnik troši veoma malo struje, pa se ređim uključivanjem mogu uštedeti male količine energije. Tako, na primer, aparat jačine 30 vati može da bude uključen čitavih 33 časa i 20 minuta, pa da potroši samo jedan kilovat-čas energije.
• Pri večernjem čitanju struja se najefikasnije štedi ako se potpuno isključe "veliki potrošači" (luster, jake sijalice), a umesto njih se na gornji deo same knjige prikači patent lampica od 15 ili 25 sveća. Tako se mogu čitati i novine, ako se pozadi pojačaju kartonom odgovarajuće veličine i onda pričvrsti lampica.
• Pokvari li se usisivač za prašinu, uvek prvo ispitajte utičnicu i priključni kabel, koji je često oštećen zato što je izložen stalnim uvijanjima. Tada promenite kabel ili ga skratite.
• Ako nema oštećenja na dovodnim žicama, kvar na usisivaču obično je na ugljenim četkicama na motoru. Ukoliko su istrošene, promenite uh, a dobro pogledajte oprugu koja ih drži, jer i ona može popustiti.
• Problema sa ugljenim četkicama imaju i ostali aparati s električnim motorom (mlin za kafu, mikser), a kvar se uklanja zamenom.
• Posle stalne gradske vožnje i posle zimske česte upotrebe "sauga", u motoru automobila su se nataložile štetne materije (garež na glavama cilindra i slično). Način da se te materije odstrane je duža vožnja na drumu (desetak kilometara). Pri tome treba voziti pod srednjim brojem obrtaja i samo povremeno, za kratko vreme pritisnuti "gas" do kraja. Cilj te vožnje je da motor postigne punu radnu temperaturu, pri kojoj sve štetne materije sagore.
• Da li je sagorevanje u motoru vašeg automobila prvilno i dobro možete da proverite na izduvnoj cevi. Ispravan odnos smeše goriva i vazduha karakterističan je po mrkosivoj boji izduvne cevi, koja je uz to i potpuno suva. Kada takvu cev dotaknete, na prstu ostaju tragovi sitnog, mrkog praha.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Mali savet, velika pomoć Empty Re: Mali savet, velika pomoć

Sre Mar 03, 2010 9:59 am
SVE O PEGLANJU

• Kad prilikom peglanja primetite da je na rublju ostala kakva masna mrlja, prekrijte je dečijim puderom i pređite po tom mestu toplom peglom (ali bez pare).
• Žutu mrlju od prevruće pegle uklonićete snegom od jednog belanca. Sneg razmažite po mrlji i ostavite ga da stoji nekoliko minuta pa isperite. Ako je žutilo uporno, pripremite jak rastvor boraksa i vode. Čistu krpu namočite u taj rastvor i njime prebrišite tragove od pegle. Dobro navlažite oštećeni deo, a nakon toga ga osušite umereno toplom peglom. Ako ste peglom ožuteli neku deblju tkaninu, na to mesto stavite dosta soli i ostavite tako nekoliko sati. Na kraju iščetkajte so.
• Okrugli stolnjaci i podmetači peglaju se od sredine prema rubovima pazeći na smer niti tkanine.
• Suknju sa naborima peglajte preko pergamenta, jer će tada nabori bolje padati.
• Sveže ispeglano rublje ili košulje ostavite da se ohlade, pa ih tek tada obucite. Toplo rublje se vrlo brzo izgužva.
• Ako vlažite rublje pre peglanja, onda ga nakon vlaženja stavite u plastičnu vreću i ostavite nekoliko sati. Biće jednolično vlažno.
• Kad peglate izvezene predmete uvek ih okrenite na naličje i prekrijte debelim peškirom. Tek tada peglajte.
• Ako prilikom peglanja primetite da je na rublju ostala neka masna mrlja, pospite je talkom i pređite toplom peglom.
• Voda u kojoj se kuvao pirinadž može odlično poslužiti za lako štirkanje čipke i finog rublja.
• Ako želite da vam hulahopke duže traju, u zadnju vodu za ispiranje dodajte malo sirćeta.
• Štepovanu jaknu najbolje je pažljivo prati u kadi, osušiti između dva peškira i staviti na vešalicu da se suši. Ako se pere u mašini staviti je u jastučnicu i koristiti deterđžent za vunu. U oba slučaja patent zatvarači moraju biti zatvoreni.
• Prljave četke i češljeve lako ćete očistiti ako ih potopite u prirodno alkoholno sirće.
• Pre pranja farmerki zatvorite patentni zatvarač, da se za vreme pranja ne bi oštetio.
• Plastični nakit čistite pastom za zube.
• Ako nakit koji nosite ostavlja tamne mrlje na koži, premažite unutrašnju stranu bezbojnim lakom za nokte. Ipak dobro je otići i kod lekara, jer je to ponekad znak nekog oboljenja.
• Ako se na nakit od čelika lošijeg kvaliteta nahvatao sloj rđe, pokušajte je ukloniti tako da je istrljate kriškama luka koje ste umočili u šećer u prahu.
• Pokislo krzno, bundu ili šubaru, na primer, nemojte nikada sušiti blizu nekog toplotnog izvora.. Protresite ga malo i ostavite da se suši na sobnoj temperaturi. Krzno sa dugom dlakom, pošto se osušilo, lako pročešljajte.
• Krznene kapute i ostale krznene odevne premete ne treba nikada stavljati u najlonske, već u platnene kese.
• Lepak se bolje suši na toploti. Ako ste zalepili polomljeni tanjir od keramike, stavite ga u vrelu rernu nekoliko minuta. Predmete od drveta ili plastičnog materijala stavite ispod jake sijalice.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Mali savet, velika pomoć Empty Re: Mali savet, velika pomoć

Sre Mar 03, 2010 9:59 am
DOMAĆINSTVO

• Nikada ne bacati ni ljuske od krompira. Kada se osuše, mogu odlično da posluže za potpaljivanje vatre.
• Tepihu ćete osvežiti boju i sjaj ako ga istrljate tečnošću dobijenom na sledeći način : istružite dva veća krompira, prelijte toplom vodom, ostavite da stoji dva sata, a zatim procedite.
• Ako primetite da se u kuhinji ili u kupatilu voda zadržava u odvodnim cevima, s vremena na vreme u odvodne slavine ili u kadu uspite jedan decilitar sone kiseline. Kiselina će rastvoriti nakupljeni kamenac i sve organske otpatke koji su se zadržali u cevima.
• Ako se pojave mravi u kući, sigurno sredstvo protiv njih je kocka šećera. Postavite je blizu mesta gde se pojavljuju, odnosno na njihovu putanju, i mravi će se nekuda odseliti.
• Kako bi nameštaj od nepoliranog drveta lakše izdržao sva praznična iskušenja (mrlje od vina, voska, ulja ..) krajnje je vreme da ga premažete lanenim uljem.
• Muve valja "počastiti" specijalnim sokom i one vas više neće uznemiravati. Uzmite šaku makovih čaura i skuvajte ih u litri vode. Posle toga, decilitar te vode pomešajte sa decilitrom mleka. Ovu tečnost muve rado piju, a kada se napiju, posle kratkog vremena uginu.
• Ako su se u vašoj kući pojavili glodari za njihovo uništavanje imate više mogućnosti. Mišolovka je bezopasna za ukućane i druge životinje, ali nažalost nije mnogo efikasna. Jedan od načina da se oslobodite miševa i pacova, u nedostatku skupih otrova, jeste i mamac koji možete sami da napravite. Potrebno je da pomešate jednake količine brašna i gipsa i da dodate malo šećera u prahu. Ovo sredstvo deluje tako što se smesa, pod uslovom da je glodari pojedu, stvrdne u njihovim stomacima.
• Predmetima od bakra povratiće se sjaj i otkloniti tamne mrlje ako ih istrljate polutkom limuna.
• Potamnele metalne predmete očistite mešavinom čađi i maslinovog ulja. Više sati ostavite je na metalnim predmetima i potom ih očistite čistom krpom.
• Sveća u svećnjaku će duže goreti ako oko fitilja, pre nego što je zapalite, stavite malo soli.
• Prozore ćete lakše oprati i staklo će imati lepši sjaj ako u vodu za pranje dodate šaku soli.
• Starim i izbledelim tepisima osvežićete boje ako ih pospete solju, istrljate, a zatim istresete. Potom ih još istrljajte vlažnom krpom i sunđerom.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Mali savet, velika pomoć Empty Re: Mali savet, velika pomoć

Sre Mar 03, 2010 10:00 am
RACIONALNO KORIŠĆENJE ENERGIJE

• Stručnjaci su izračunali da štedljivijim uključivanjem aparata koje imamo u kući mesečne porodične račune za struju možemo umanjiti za gotovo 25%.
• Da li ste znali, na primer, da je optimalno podešavanje temperature u bojlerima, s obzirom na toplotne gubitke i izlučivanje kamenca 40-60 odsto. Pre svakog kupanja treba se setiti da je tuširanje tri-četiri puta jeftinije nego kupanje u kadi. Slavine iz kojih stalno kaplje voda postaju preveliki potrošači energije i vode, ako se pravovremeno ne poprave.
• Pre svakog korišćenja zamrzivača, a pogotovo frižidera treba znati da svako, prečesto otvaranje vrata, rasipa hladnoću i na taj način troši dragocenu struju. Naslage leda na isparivaču ili zidovima zamrzivača naročito povećavaju potrošnju struje.
• Pravilno i ekonomično peglate ako peglanje počnete sa komadima veša za koje potrebna niža temperatura. Previše vlažan i previše suv veš zahtevaju više vremena, a na taj način i veću energiju pri peglanju.
• Jela se mogu kuvati brže i štedljivije ukoliko se pripremaju u što manje vode. Uporebom kvalitetnih posuda sa ravnim i ojačanim dnom, pre svega u posudama sa povišenim pritiskom, moguće je uštedeti puno energije i vremena.
• Ružne žućkaste mrlje oko grejne ploče na šporetu lakše ćete očistiti ako ih najpre dobro navlažite jakim vinskim sirćetom, ostavite desetak minuta, a onda čistite na uobičajen način.
• Prema fabričkim normama, "vek trajanja" butana iz jedne normalne boce (10,5-12 kg.) je 67 časova. Na osnovu ovoga može se sa sigurnošću pratiti kada će se potrošiti gas iz boce, treba samo pažljivo, svakoga puta, pogledati na časovnik pre uključenja i posle isključenja, pa eventualno to i zabeležiti.
• Mašina za pranje posuđa troši manje tople vode nego kad se posuđe pere ručno. Ali ako posuđe i sušite u mašini onda ćete trošiti mnogo više električne energije. Zato, da se to ne bi dogodilo, čim mašina obavi pranje, otvorite mašinu i pustite da se sudovi prirodno osuše.
• I rerna će biti besprekorno čista ako je isperete krpom natopljenom u sirće. Ako to dosad niste radili pa su vam se u rerni pojavile naslage masti, sve površine natopite prirodnim alkoholnim sirćetom, a zatim ih obrišite sunđerom natopljenim u kuhinjsko sirće i pospite solju. To ponovite nekoliko puta i uspeh je zajemčen.
• Rernu obložite aluminijumskom folijom koju povremeno treba obnavljati. Na taj način oslobodićete se neprijatnog posla oko čišćenja rerne.
• Vrećicu usisivača treba prazniti što češće jer sloj prašine u njoj zadržava strujanje vazduha pa usisivač mora duže da radi i time troši više struje.
• Ploču šporeta lako ćete očistiti od svih mrlja koje ostanu posle kuvanja, trljanjem unutrašnjom stranom polovine isceđenog limuna.
• U nedostatku sredstava za omekšavanje vode koje se obično stavlja u mašinu za pranje rublja, stavite malo fine kuhinjske soli. So sprečava stvaranje i taloženje kamenca koji skraćuje vek mašini.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Mali savet, velika pomoć Empty Re: Mali savet, velika pomoć

Sre Mar 03, 2010 10:01 am
STAN

• Otirači za noge obično su posle zimskih meseci jako prljavi. Dobro i lako ćete ih očistiti ako ih protljate oštrom četkom zamočenom u jaki rastvor kuhinjske soli.
• Ako prozori prilikom otvaranja ili zatvaranja škripe, premažite drvene delove parafinom ili voskom.
• Primetili ste da se na zidovima, na mestima gde su stavljene slike, skuplja prašina koju je posle teško odstraniti. Kako ovo sprečiti. Vrlo jednostavno : na okviru sa unutrašnje strane učvrstite u uglovima po jednu "rajsnedlu" ili trougao od kartona. "Rajsnedlu" nemojte zakucati do kraja tako da glava odstoji bar za pola milimetra. To će udaljiti okvir od zida, vazduh će moći da struji i sprečiće da se skuplja prašina.
• Ispeglane zavese, naročito uštirkane, treba odmah i okačiti, jer se posle dužeg stajanja neki delovi mogu i izgužvati.
• Abažur od pergament papira najlakše i najbolje se čisti koluovima sirovog krompira. Jeste malo zametno i iziskuje strpljenje, ali trud se isplati.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Mali savet, velika pomoć Empty Re: Mali savet, velika pomoć

Sub Jan 01, 2011 11:37 am
Prakticni i korisni saveti


Otarasite se alergije u kući

Naši stanovi i kuće su dom mnogim alergenskim mikroorganizmima koji, ukoliko smo im izloženi duži period, mogu biti štetni po naš imunosistem i stvoriti neprijatnosti zvane alergije. kako se sa tim izboriti?

Kvalitet vazduha
Mnogi alergeni, uključujući životinjsku perut i prašinu, nalaze se u vazduhu, dok su druge vrste, poput izmeta buba koje zalutaju u naš atar, se zapate u tepisima, ponjavama i posteljini, ali polete u vazduh kada ih “uznemirimo”. Vazduh u kući može biti kontaminovan i mnogim sintetičkim isparenjima iz lepka i razređivača, novih tepiha, proizvoda sa aerosolom, predmeta koje smo odneli na “suvo čišćenje”…
Sve ovo može uticati na razvoj alergija i zato je jedna od osnovnih stvari – redovno provetravanje. Otvoreni proziri i vrata radi prirodne ventilacije (ili promaje, kako mi to narodski zovemo) je sasvim zadovoljavajuće, naravno, ukoliko ne živite u centru grada ili pored neke saobraćajnice pa je lek gori od bolesti. Ukoliko imate kllimu ili prečistač vazduha, pobrinite se da ima HEPA filter (HEPA air purifier), a ukoliko imate vrstu koja se pere, ne ostavljajte filter u aparatu duže od nedelju dana, a da ga ne operete temeljno.

Spavaće sobe
Studije su pokazale da u madraci koji su korišćeni dve godine u proseku sadrže oko dva miliona grinja. Čak i antialergijski madraci eliminišu grinje samo šest meseci. Grinje najčešće žive u gornjim slojevima madraca, ali ne i na samoj površini. Zato redovnim usisavanjem madraca ne postižete ama baš ništa – nezvani gosti su dovoljno pametni da se sklone na sigurno tako da ih usisivač ne pokupi. Umesto usisivača koristite sredstva za ubijanje grinja kao što je Akaricid (acaricide). Iako ne dopire duboko u madrac da pobije sve grinje, očistiće one najnastanjenije slojeve.
Kreveti sa drvenom ili metalnom bazom su najbolji jer dozvoljavaju madracu da “diše”. Izbegavajte krevete koji su obloženi tkanimnama i sunđerima, pa makar to bio deo kod uzglavlja ili nogu. Koristite prekrivače koji podnose vruću vodu i perite ih svake (dve) nedelje na temteraturi od barem 60 stepeni. Ukoliko je posteljina koju koristite previše osetljiva, prilikom pranja dodajte akaricid.

Podovi
Najbolji način da se otarasite alergena je da sa što manje materijala prekrivate pod. Tepisi, ponjave, tapacirani nameštaj… Ukoliko ste baš ovisnik od njih, pronađite one koje možete da strpate u mašinu svake dve nedelje na 60 stepeni ili ih tretirajte preparatima protiv grinja koji ih uklanjaju na do tri meseca. Sad, jeste goli pod sjajan u borbi sa alergenima, ali važno je da ne bude pun rupa koje je nemoguće očistiti. U kupatilu i kuhinji izbegavajte pločice bez glazure jer su pravo leglo bakterija. Brisanje poda vlažnom krpom umanjuje količinu prašine koja se prilikom čišćenja podiže u vazduh.

Zidovi
Boja pre nego tapete (iako se polako vraćaju u modu). Sad, razređivači koji se koriste za određene boje mogu biti iritantni. zato birajte one na bazi vode a ne na uljanoj bazi, i izbacite iz glave lamperiju – emisija formaldehida iz lepka i laka nimalo ne prijaju onima sklonim alergijama.

Zavese
Plastične ili drvene bolje su od tekstila koji visi od stropa do poda. Trakaste zavese su bolje, jer se lakše održavaju.

Nameštaj
Koža i vinil na tapaciranom nameštaju pokazali su se kao loša sredina za grinje i prašinu. Tvrde površine od materijala kao što je drvo ili plastika, u jednostavnim ravnim linijama sa minimumom detalja su laki za održavanje.

Ormani i police
Koristite puno drvo za kabinete, ormane, a metal i staklo za police. Gornji deo ormana i police su zamke za prašinu, pa se potrudite da ormane radite po meri od plafona do poda, a police zatvorite vratancima. Knjige i figurice držite u bibliotekama zaštićenim saklom da bi umanjili skupljanje prašine.

Kuhinja
Sve više domova pomodarski ne odvaja kuhinju od ostatka stana. Problem nastaje kada se vlaga od kuvanja raširi po celom stanu, što samo povećava šansu od pojave buđi, bujanja bakterija i taloženja prašine. Ukoliko baš želite da vam prostor za pripremanje hrane bude otvoren, poboljšate ventilaciju. Vlažnost u prostorijama trebalo bi da bude 50% ili manja.

Izdvajamo:

* Otvorene površine prebrišite barem jednom u dva dana.
* Perite punjene igračke svake dve nedelje na 60 stepeni. Alternativa je da ih stavite u plastičnu kesu a zatim u zamrzivač preko noći da ubije grinje, a zatim ih usisate.
* Idelano bi bilo da ne držite kućne ljubimce u kući, ali ako je to nemoguća misija, bar ih držite podalje od spavaće sobe.
* Ne preterujte sa količinom sobnih biljaka jer privlače prašinu. U spavaćoj sobi ne bi trebalo uopšte da ih gajite.
* Imajte na umu da su bubašvabe redovan gost stanova i kuća, bez obzira koliko ih vi držali čiste. One su zapravo napast koja je česta gotovo koliko i prašina, paučina, grinje i buđ. Da bi ih obeshrabrili da se zapate baš u vašem domu, dobro izolujte sve izvore vode i rupe u zidovima prilikom krečenja i postavljanja/doterivanja parketa.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Mali savet, velika pomoć Empty Re: Mali savet, velika pomoć

Pet Jan 28, 2011 9:06 am
4 cake da cipele ne žuljaju


Uložili ste popriličnu svotu novca, ali vaše nove "mezimice", cipele sa modernom potpeticom, nisu baš najudobnije koje ste probali. Zato se okušajte sa proverenim trikovima, rastegnite cipele i one će vam sigurno bolje pristajati.

KROMPIR
Oni koji su probali kažu da čini čuda sa preuskim cipelama. Uzmite srednje veličine krompir, ogulite ga i stavite u cipelu. Neka odstoji preko noći. Sok od krompira deluje u kontaktu s materijalom, kožom, antilopom i druge materijale.

KESA I VODA
Kesu za zavrzivač napunite vodom i stavite u cipele, sandale, bilo koji model koji vas žulja. Važno je da je kesa dovoljno velika i da je količina vode tačno onolika da u potpunosti ispuni cipelu i rastegli koliko treba. Radi sigurnosti, sipajte vodu u dve kese. Zatim, cipele s kesom stavite u zamrzivač, neka stoje barem jedan dan.

ALKOHOL
Otkrijte precizno mesto na kome vas žuljaju cipele, a zatim ga natopite alkoholom. Neka odstoji pet minuta, a kada se osuši do kraja, osetićete da je bolno mesto mekše. Ovaj recept najbolje deluje na kožnoj obući.

ČARAPE
Pokvasite čarape, ocedite ih i nagurajte u cipelu. Neka se osuše u njima. Čarape će se sušiti i širiti, a tako i rastegliti cipele. Isprobajte ovaj recept i sa novinama. Efekt će biti isti.
Sponsored content

Mali savet, velika pomoć Empty Re: Mali savet, velika pomoć

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu